Ervaring PsyQ Den Haag 1-daagse

Ik heb de 1-daagse bij PsyQ Den Haag gedaan. Voordat ik daarin kwam, heb ik een tijdlang (ruim een half jaar) individuele gesprekken gehad. Die had ik nodig om ‘klaar’ te zijn voor de 1-daagse. Zonder die gesprekken had ik (volgens PsyQ) naar de 3-daagse gemoeten.

Toen ik eenmaal in de 1-daagse zat, kwam ik er wel achter dat niet elke hulpverlener bij PsyQ diezelfde maatstaven hanteerde. Zo zaten er meisjes die er lichamelijk veel erger aan toe waren dan ik. Achteraf gezien kan ik wel zeggen: wees blij dat jij er toen niet zo aan toe was, want dan was jouw weg veel langer geweest, maar toen vond ik dat wel raar.

De 1-daagse is vooral voor meiden/vrouwen en jongens (zijn er af en toe) die een eetstoornis hebben (boulimia, anorexia of nao – dus in die groep geen BED), maar zogezegd niet op het randje van de afgrond balanceren. Ze hebben last van bijv. eetbuien, braken en het gebruik van laxeermiddelen of het bijna tot niets eten, maar gaan daarnaast gewoon naar school, naar hun werk enz. Anorexiapatienten bijvoorbeeld mogen ook geen zwaar ondergewicht hebben voor de 1-daagse, de minimum-bmi is 17.

Je zit met maximaal 9 personen in de groep en het is een ‘open groep’ Dat wil zeggen dat als jij komt, de anderen er al een maand, 3 maanden of al 8 maanden kunnen zijn. Dat vond ik prettig, want zo kan je heel goed van elkaar leren en ook terugkijken als anderen nog niet zover zijn als jij (als steun dat je dat al hebt bereikt!). Je zit er ongeveer 9 tot 12 maanden.

Wanneer je op de wachtlijst voor de 1-daagse staat, maar er is nog geen plekje, dan ga je vaak door met individuele gesprekken en volg je meestal alvast de educatiegroep. Daarin zit je met personen die pas zijn begonnen aan de 1 of 3daagse of net als jij moeten gaan beginnen. Je krijgt daarin inzicht in de achtergronden/gevolgen enz. van eetstoornissen. Om goed te weten wat je hebt (lichamelijk/ psychisch gezien dan) en wat je vooruitzichten zijn zonder en mét behandeling. Ik heb deze groep niet gevolgd, waarom weet ik niet meer – ik denk dat mijn vaste begeleider er geen erg in had.

 

Als je dan een datum weet waarop je gaat starten in de 1daagse, heb je van te voren een gesprek met je vaste begeleider in dat traject. Met hem of haar stel je je behandelplan op. Een 1daagse groep telt 2 van die begeleiders en 1 daarvan is je vaste begeleider dus. Met hem of haar heb je om de zoveel tijd ook een tussenevaluatie, door hem of haar wordt je ook in het team besproken en wanneer je maar wilt kan je door de week ook een individuele afspraak met hem of haar plannen.

Hieronder staat het programma van de 1daagse. Er zijn er 2 op 1 dag, dus bij de andere 1 daagse groep is de volgorde net weer iets anders, maar wel dezelfde onderdelen:

8.45-10.00: Opening en weekbespreking. Ieder groepslid heeft ca. 8 min. voor zichzelf om terug te zien op de week, te vertellen wat goed ging en wat niet, wat er zich heeft afgespeeld enz.

10.00-11.00: PMT – Psycho Motorische Therapie. Hiervoor ga je naar een andere zaal, beetje gymzaalachtig, je moet je schoenen ook uitdoen en daar ga je vooral lichamelijk en belevingsgericht aan de slag. Zo leer je je bewust worden van angst, boosheid, blijdschap en verdriet – geraleteerd aan je eigen lichaam. Oefeningen zijn o.a.: een foto van jezelf laten maken in je ondergoed en op jezelf reflecteren, dmv een touwtje aangeven wat je denkt wat de omtrek van een bepaald lichaamsdeel is, wat je zou willen en vervolgens meet je wat het in werkelijkheid is, aanrakingsoefeningen, balspellen enz.

11.00-11.45: koffiepauze en wegen. De groep gaat weer terug naar de centrale kamer (waarin ook begonnen was) en er wordt koffie/thee/water + een tussendoortje genomen. Om de beurt laten de groepsleden zich in een ander kamertje wegen, dit gebeurd in het ondergoed.

11.45-13.00: Doelenbespreking. Net als bij het begin zit groep in een kring en worden de doelen die de vorige week gesteld zijn besproken, hoe ging het, wat ging goed en wat ging fout en worden nieuwe doelen gesteld. Om de week zit daar een diëtiste bij, die vooral doelen met je stelt op eetgebied. Wanneer je erg bent afgevallen of blijvend aan het afvallen bent, dan wordt dit ook ter sprake gebracht.

13.00-14.00: Lunch. Dit gebeurt in de eetzaal. Het is de bedoeling dat je op een gegeven moment min. 3 boterhammen eet, met boter. En dat je ook varieert in beleg en hierin ook minder veilige keuzes maakt. Aan het einde van het eten wordt ook per persoon het eten besproken.

14.00-15.15: Psychotherapie: Een open groepsgesprek, waarin je vooral de diepte ingaat, wat je psychisch bezig houdt, wat je wilt delen met de rest, bijv. wat je in het leven belemmerd, waar je verdriet over hebt, iets wat je hebt meegemaakt etc. Niets is te gek, alles mag je zeggen. Er zit ook geen tijd per persoon aan verbonden, iedereen die wil mag wat zeggen. Er zitten daar 2 psychotherapeuten bij (anders als de begeleiders).

 

Voor mensen die wel last ondervinden van de eetstoornis, maar verder nog goed kunnen functioneren, is dit een aanrader. Je hoeft niet uit je werk of studiepatroon te stappen en toch werk je daarnaast ook nog keihard aan jezelf.

Het is niet gemakkelijk en omdat je doelen moet stellen en dus moet doen, kost het ook wel traantjes.. Maar als het goed is, houd je er ook wat aan over, namelijk een veel fijner, gezonder en positiever leven. Verder is het samenzijn met elkaar ook heel gezellig – ieder heeft zo weer zijn eigen karakter en achtergrond en dat geeft ook een leuke sfeer.

 

Na mijn behandeling was ik niet volkomen beter (eigenlijk nog niet helemaal), maar was ik wél van de eetbuien af (ik had er zeker 5 in de week) en braakte ik ook niet meer (dat deed ik ook náást eetbuien om). Verder heb ik geleerd mezelf beter te uiten, meer voor mezelf op te komen en ook duidelijkere keuzes te maken.

Moeilijk voor mij blijft het leren leven met mijn gewicht. Ik ben nog iets te licht en eigenlijk wil ik dat zo houden, heb ik dus geen drive om net die paar kilo aan te komen. En eigenlijk zou dat wel moeten / zou ik dat ook moeten willen. Maar afgezien daarvan vind en ervaar ik een grote vrijheid en veel meer mogelijkheden. Ik woon op mezelf, eet normaal en compleet en durf ook ‘uitspatters’ te veroorloven. En dat had ik bij aanvang van de therapie totaal niet!

Er waren ook groepsleden die nog verder kwamen als ik en ook die afhaakten omdat het te zwaar voor ze was. Dan word je echter niet aan je lot overgelaten, maar zorgen ze bij PsyQ dat er wel een passende behandeling wordt gevonden. Na de therapie van ca. 9-12 mnd is er een uitgebreid nazorgtraject, wat je zelf met je begeleider uitstippeld naar eigen behoefte en noodzaak. Verder stel je voor jezelf een noodplan op, zodat je weet wat de signalen zijn dat het weer fout gaat en wat je daar op moet doen.

 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “Ervaring PsyQ Den Haag 1-daagse”

  1. wat een goed stuk!! ik zit ook bij PsyQ (maar dan in een andere stand. daar hebben ze dit geloof ik niet.. ik heb iig alleen een paar keer in de week gesprekken met een psycholoog&dietiste). vind jouw verhaal wel heel positief!
    had je terwijl je in deze eendagsbehandeling zat ook nog individuele gesprekken met een psycholoog? of alleen met die begeleider? en was het niet heel moeilijk om in die psychotherapie zo in de groep van alles te vertellen? lijkt mij wel :s
    hoeveel mensen zaten er ongeveer in de groep? en wat was ongeveer de gemiddelde leeftijd?
    sorry heel veel vragen.. maar ben erg benieuwd (ook omdat voor mij die gesprekken niet zo heel veel helpen en ‘men’ vindt dat ik een opname moet, maar ik wil liever iets ertussenin.. omdat ik niet met mn studie enzo wil stoppen zegmaar :s)
    wil je iig heel veel sterkte en succes met alles wensen!!!
    xx

  2. Wat fijn dat de eendaagse je zoveel goeds heeft geboden. Ik heb zelf in Den Haag de driedaagse gevolgd (twee en een half jaar geleden). Ik merkte ook het verschil in begeleiders en daar had ik best moeite mee. De een zij dit de ander vond dat waardoor er nooit 1 lijn was. Heb je nu nog voldoende behandeling> Ik ben teruggevallen en ben aan het zoeken voor andere intensievere therapie, iets wat ze bij psyQ helaas niet kunnen leveren. Succes met alles!

  3. RE op Sientje:

    Ik had tijdens de 1daagse gesprekken met mijn begeleider, die tevens psycholoog ef therapeutisch behandelaar was (weet haar functie niet helemaal goed). Dus niet meer met de psycholoog die mij heeft klaargestoomd voor de 1daagse. Mocht ik dat gewild hebben, was dat ook mogelijk geweest hoor.
    In het begin was het best wel lastig om een begin te vinden bij psychotherapie, maar je bouwt met de groep wel een heel goede band op en dan durf je je van lieverlee ook beter/meer te uiten. En dan komen er ook hele verhalen los, wat enorm goed is.
    Er zitten max 9 mensen in een groep. Soms waren het er dus ook wel eens 7 of 8, maar dat werd vaak snel weer opgevuld.
    Gemiddelde leeftijd ong. 27 denk ik. Zo heb ik met iemand van 40 in de groep gezeten, maar ook met iemand van 18 (min. leeftijd). De meesten zijn begin of eind 20 en een paar ook in de 30.
    Als jij niet met je studie wil stoppen en iets zoekt voor ‘ertussenin’, dan zou dit wel een ideale oplossing zijn. Ik studeerde ook gewoon door en anderen werkten ernaast.

    RE op Caroline:
    Ik heb geen nazorg gekregen ivm ziekte begeleider. De nazorg was wel gepland. Ik begon echter elders aan een andere therapie (meer op zelfbeeld gericht – eigen initiatief) en heb toen besloten ook geen nazorg te nemen. Omdat ik toch niet in een gat zou vallen ivm het direct starten van een nieuwe therapie. Op dit moment (ruim een jaar later) heb ik nog steeds wel mijn zwak rondom eten, zelfbeeld en gewicht etc., maar het is niet meer zo extreem als toen. Het braken en de eetbuien zijn definitief wel, al blijft het wel mijn valkuil. Genoeg eten en zorgeloos/ongedwongen eten blijft moeilijk. Evenals het accepteren van mijn gewicht en het z’n beloop laten gaan, zonder al te veel controle. Ik heb tijden dat dit prima gaat en tijden dat het minder gaat. Heb ook het idee dat het vooral in de herfst en het voorjaar wat minder gaat, schijnt ook bij meer mensen voor te komen.

  4. RE op Sientje:

    Ik had tijdens de 1daagse gesprekken met mijn begeleider, die tevens psycholoog ef therapeutisch behandelaar was (weet haar functie niet helemaal goed). Dus niet meer met de psycholoog die mij heeft klaargestoomd voor de 1daagse. Mocht ik dat gewild hebben, was dat ook mogelijk geweest hoor.
    In het begin was het best wel lastig om een begin te vinden bij psychotherapie, maar je bouwt met de groep wel een heel goede band op en dan durf je je van lieverlee ook beter/meer te uiten. En dan komen er ook hele verhalen los, wat enorm goed is.
    Er zitten max 9 mensen in een groep. Soms waren het er dus ook wel eens 7 of 8, maar dat werd vaak snel weer opgevuld.
    Gemiddelde leeftijd ong. 27 denk ik. Zo heb ik met iemand van 40 in de groep gezeten, maar ook met iemand van 18 (min. leeftijd). De meesten zijn begin of eind 20 en een paar ook in de 30.
    Als jij niet met je studie wil stoppen en iets zoekt voor ‘ertussenin’, dan zou dit wel een ideale oplossing zijn. Ik studeerde ook gewoon door en anderen werkten ernaast.

    RE op Caroline:

    Ik heb geen nazorg gekregen ivm ziekte begeleider. De nazorg was wel gepland. Ik begon echter elders aan een andere therapie (meer op zelfbeeld gericht – eigen initiatief) en heb toen besloten ook geen nazorg te nemen. Omdat ik toch niet in een gat zou vallen ivm het direct starten van een nieuwe therapie. Op dit moment (ruim een jaar later) heb ik nog steeds wel mijn zwak rondom eten, zelfbeeld en gewicht etc., maar het is niet meer zo extreem als toen. Het braken en de eetbuien zijn definitief weg, al blijft het wel mijn valkuil. Genoeg eten en zorgeloos/ongedwongen eten blijft moeilijk. Evenals het accepteren van mijn gewicht en het z’n beloop laten gaan, zonder al te veel controle. Ik heb tijden dat dit prima gaat en tijden dat het minder gaat. Heb ook het idee dat het vooral in de herfst en het voorjaar wat minder gaat, schijnt ook bij meer mensen voor te komen.

  5. dankjewel voor je reactie!
    het lijkt me een goede oplossing voor mij.. als soort voor tussenweg tussen opname en wat ik nu heb.. zal het binnenkort met mn psych over hebben

  6. Dank je wel voor je snelle reactie.
    Ik had jouw persoonlijk begeleider als leider in de psychoeducatiegroep op vrijdag, ik vond haar wel prima idd, wel een goede vrouw. Fijn dat je doorkon naar andere therapie zodat je dat gat kon voorkomen en met iets anders door kon gaan. het zal idd wel je zwakke punt blijven denk ik zo, maar goed dat je eraan gewerkt hebt en er nu beter mee om kunt gaan.
    Als je vaker last hebt in de herfst/winter, is lichttherapie dan geen optie voor je?

  7. Frikandellen hotdogs junkfood en snacks en gebakjes en snoep en frisdrank neem ik niet zo maar. Ik ben wel selectief. Maar goed dat de meesten weer gewoon eten. Warm eten zoals aardappelen groente en fruit en ontbijt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *