Ervaring Rintveld Startgroep en Poligroep

Nadat ik bij de dokter was geweest (in oktober), kon ik binnen 2 weken al terecht bij rintveld. Voor m’n intake bij rintveld gingen er allerlei gedachten door mn hoofd. ‘Zullen ze me wel snappen? laten ze me niet te dik worden? Kom ik ooit nog wel van mn eetstoornis af? Hoe zal mn behandeling zijn?’

Ik was enorm zenuwachtig voor mijn intake. Samen met mn ouders zat ik in de wachtkamer te wachten. Toen de begeleiders kwamen hebben we het er eerst over gehad hoe het die dag zou gaan en wat de bedoeling was van de intake.

Ik ging alleen met een vrouw mee, en mijn ouders gingen met een andere vrouw mee. Ze had een hele vragenlijst voor zich die ze aan mij ging vragen. De vragen gingen over alles wat bij de eetstoornis hoort.

Of je lax of pillen gebruikt, of je braakt, of je plaspillen gebruikt. Ook moet je opnoemen wat je per dag eet, en ook de hoeveelheid noemen van de eetbui, die je misschien wel eens hebt. Dat vond ik wel heel vervelend, ook vroeg ze hoevaak dat per maand is, en hoevaak ik me per maand dik voel. Dat vond ik moeilijk om in te schatten, want dat houd je niet echt bij.

Na het gesprek moest ik me gaan wegen en bloeddruk meten, en mn ouders moesten in de wachtkamer op mij wachten. Na het wegen had ik een gesprek met een psychiater. Achter mij stond een heel groot raam, waar 2 mensen achter zaten die het gesprek gingen opnemen. Zij konden mij wel zien, maar ik hen niet. Het gesprek was erg lastig, ze vroeg hele persoonlijke dingen. Ook over je verleden, en ze probeerde zo de oorzaak te zoeken van de eetstoornis.

Na de intake kreeg ik een behandelplan. Je gaat met je ouders en een begeleider praten over hoe je behandeling eruit zal gaan zien. Bij mij werd over opname of startgroep getwijfeld. Uiteidelijk is voor de startgroep gekozen.

Ik kwam terecht in de startgroep met 2 begeleiders; een nurse practioner en een dietiste. De bedoeling van de startgroep is vooral om te proberen weer normaal te gaan eten (met behulp van een voedingslijst) en ook om weer op je gezonde gewicht te komen (als je ondergewicht had).
Ze zijn er heel streng, en pushen je echt enorm om je aan je lijst te houden. Als dit niet lukt, en je valt alleen maar meer af, dan gaan ze je alleen maar meer dingen verbieden om te doen.

Als de startgroep begint ga je eerst wegen. Daarna vertelt iedereen hoe haar week gegaan is en geven de begeleiders en patienten adviezen en tips. Als er nog tijd over is bespreken ze nog een onderwerp waar iedereen het graag over wilt hebben. En daarna is het tijd voor een tussendoortje dat je hebt meegenomen vanuit huis.

Een normale tijd om in de startgroep te zitten is 4 tot 6 weken. Ik zat er 8 weken in, omdat het weer even mis ging, maar daarna had ik een gesprek voor de poligroep of deeltijd. Uiteindelijk ben ik in de poligroep terecht gekomen.

Poligroep
De poligroep vindt wekelijks plaats en duurt ongeveer 2 uur en een kwartier. Eerst is het weegtijd, daarna praten ze wat met elkaar, en dan verteld iedereen hoe zn week is gegaan, zoals in de startgroep. De patienten zijn wel gemotiveerder, en het is een veel betere sfeer dan in de startgroep.

Met iedereen kan ik het vinden, ze zijn allemaal erg aardig. Nadat een uur voorbij is, is het tussendoortjes tijd. Om de beurt neemt iemand een moeilijk tussendoortje mee vanauit huis. Denk hierbij aan; cake, taart, chocola, grote koeken enz.

Na de poligroep kan je bij de dietiste langskomen, om bijvoorbeeld je lijst te verhogen/verlagen of voor eventuele vragen over sport/voeding. Ik vind dat de begeleiders in de startgroep veel strenger zijn dan in de poligroep. In de poligroep is het meer de bedoeling om alles zelfstandiger te doen, dan met iemand anders hulp. Maar soms heb je die harde push nog wel nodig, om je een stapje verder te brengen.

De werknemers zijn allemaal erg aardig en begripvol vind ik zelf. Je ziet echt dat ze je heel graag willen helpen, en doen er alles aan om je goed in je vel te laten zitten. Ook heb je nog een keer een psychologisch onderzoek wat 5 uur lang duurt. Je krijgt verschillende testen over van alles, dus niet alleen over de eetstoornis.

Ik vind Rintveld een heel goed eetstoornissencentrum. Dit is wat ik nodig heb, en als ik even niet meer wil vechten, dan helpen zij  me er weer bovenop.

Hoewel je het meeste natuurlijk wel zelf moet doen.

Alle werknemers hebben het beste met je voor, en steunen je heel erg, net zoals de meiden waarbij ik nu in de groep zit.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

18 reacties op “Ervaring Rintveld Startgroep en Poligroep”

  1. ik zit nu bij rintveld in de poligroep, en het helpt mij ook heel erg goed! Ik heb ook eerst in de startgroep gezeten vanaf januari en nu zit ik dus in de poli 🙂

  2. echt cc? toevallig! je hebt zeker A en M als begeleiders? 🙂

    xxx

  3. jaa, inderdaad, zit jij er ook appeltje?

  4. nee ik ben er nu ongeveer een maand uit 🙂

  5. ik ga misschien ook naar rintveld maar heel misschien want mijn vader heeft er slechte verhalen over gehoord dus ik mag misschien niet daarom Maar als ik dit laat lezen hopelijk wel.

  6. Slechte verhalen over Rintveld? Behalve dat er tig wachtlijsten zijn enz. doen ze het echt wel erg goed hoor!:) Ze motiveren je heel erg.

  7. Ik heb maandag mn intake ben erg benieuwd, ik stress hem nu al zo erg. hoop dat ze me kunnen helpen. heb er wel erg lang op moeten wachten. ben in oktober aangemeld

  8. hoe ging het K.?

  9. ja wel redelijk yasminn morgen wordt de 1e keer startgroep voor mij dus ben wel erg zenuwachtig enzo.

  10. K. volgens mij zit jij bij mij in de startgroep

  11. ja klopt haha

  12. MIjn vraag was, of iemand ervaring heeft in de deeltijdbehandeling 1 tm/5daagse. Ikzelf wil graag een 3daagse bij Rintveld gaan volgen, maar wil hierbij niet aankomen. Ik ben al aangekomen en zit nu op een gewicht dat net op de grens ligt. Heb heel erg moeite dit te behouden maar sta er wel voor open. Hoger, vind ik echter teveel en dat is ook erg onnatuurlijk aangezien ik een altijd een slanke bouw heb gehad. Ik heb dus intensieve behandeling nodig, maar vroeg mij af of er dus geen gewichtseisen aan vast zitten.
    Alvast bedankt

  13. Ik begin morgen met de startgroep, ik vindnhet heel spannnd

  14. Ik heb een tijd bij rintveld gelopen, en nu nog steeds 1x in de 4 maanden.
    Ik ben over het algemeen redelijk negatief over Rintveld. Ik, persoonlijk, heb er negatieve ervaringen mee, ik vind dat ze mij behandeld hebben alsof ik een eetstoornis was (ipv had) en hebben belofte gedaan die ze niet hebben waargemaakt.
    Ze hebben er wel voor gezorgd dat ik op gezond gewicht kwam, maar hulp voor wat er in mijn hoofd gebeurde ho maar. Toch ben ik wel redelijk genezen, dus ik geloof wel dat het iets heeft bijgedragen. Maar ik hoor zo ook hele positieve ervaringen dus ik denk dat het per persoon verschilt of het geschikt voor je is.

  15. Fijn om de ervaringen van anderen over Rintveld te lezen. Ik word de 19de febr. opgenomen op Unit 2; ben nu op een reguliere PAAZ. Vind het wel spannend hoor! Moeilijk ook: ik wil hier dolgraag vandaan, maar ondertussen niet aankomen. Dubbelino dus…

  16. Ik ga er ook heen, ik sta op de wachtlijst en moet nog 12 weken wachten!
    Maar ik heb echt het gevoel dat ik te dik ben om daar geholpen te kunnen worden.
    Ik moet wel elke week naar het ziekenhuis voor wegen en bloed prikken en als ik ook maar iets afval word ik opgenomen en moet k aan de sondevoeding.
    Maar toch geloof ik dat ik te “dik” ben om daar heen te mogen…

  17. Ik heb mijn eerste inteekgesprek 7 oktober. Vind het erg spannend en hoop niet dat ik klinisch moet. Dat gebeurd wss ook niet, maar weet een van jullie wanneer je klinisch moet. Ik zat eerst bij het GGZ in helmond, maar dat werkte niet. Ik kwam niet door de pregroep. Ik heb in het ziekenhuis gelegen en maandag moet ik wss weer terug, omdat ik bijna niets meer eet. Vanuit daar moet ik meteen naar het rintveld. Geen zin in dus, maar weer iemand wanneer je klinisch moet?

  18. Je kunt tot en met 60 jaar bij Rintveld terecht en dan zullen de ouders wel hoogbejaard zijn. Het is wel jammer dat niks lijkt te werken. En dat sommigen terug vallen na een paar jaar. Wat bij de een werkt werkt bij de ander weer niet. Het is weer heel verschillend. Komt het ook voor dat men een inschattingsfout maakt bij de behandeling? Omdat het bij de een wel aanslaat en bij de ander dan weer niet of minder. Wat maakt dat iemand weer terug valt. Zijn dit dan bepaalde invloeden die een rol spelen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *