Ervaring Triversum

Ik heb een aantal maanden in Triversum gezeten in Alkmaar, dus ik wil jullie vertellen hoe het daar in z’n werking gaat. Op Triversum heb je verschillende afdelingen, want het is niet alleen voor eetstoornissen. Als je een eetstoornis hebt, kan je of op de C-afdeling of op de KP komen. Ik heb op de C gezeten, dus daar zal ik jullie wat over vertellen.

Op de C zit je met 9 jongeren bij elkaar: vier eetstoornissen, vier persoonlijkheidsstoornissen en één crisisbed. Dat crisisbed is trouwens bijna altijd vol en daar kunnen zowel eetstoornissen als perssoonlijkheidsstoornissen op komen.

Je leeft met elkaar, en er zijn elke dag drie tot vier sociotherapeuten op de afdeling. ’s Ochtends en ’s Middags worden ze “ververst”. Om 8 uur en om half 3 komen nieuwe socio’s. Bij de socio’s heb je een mentor en een “schaduwmentor”: degene die je kan helpen als je mentor er niets is. De socio’s begeleiden je, hebben gesprekken met je, en met elkaar stel je eigenlijk de behandeling samen.

De week op Triversum ziet er ongeveer zo uit: op zondag kom je tussen half 8 en half 9 aan, dan bespreek je het weekend na met je ouders en een socio. Het ontbijt is om 8.15. Elke dag heb je school, van 9 tot 12. Van 10.20 tot 10.40 heb je pauze. Vervolgens heb je lunch om 12.15. Dan heb je school, of therapie, of vrije tijd. Om 18.00 heb je diner.

Op maandag heb je na de lunch nog van 13.00 tot 14.00 school. Om 15.45 heeft een deel van de groep Creatieve Therapie. Daarna heb je om 17.00 de weekendnabespreking. Dan vertel je hoe je weekend was en wat je werkpunt wordt komende week, hoe jij jezelf wilt gaan uitdagen. Na het avondeten is er eens in de twee weken groepsavond, dan ga je wat leuks doen met de groep.

Op dindsdag heb je ook van 13.00 tot 14.00 school. Daarna is er eetstoornissengroep om 16.00. Na het avondeten is er meidenuur. Met alle meiden van de drie afdelingen (B, C, D) ga je wat leuks doen.

Op woensdag is er na de lunch PMT (een soort gym als therapie). Om 16.15 ga je het weekend voorbespreken: wat ga je allemaal in het weekend doen en wat wordt je werkpunt. Na het eten is er bezoekavond.

Op donderdag heb je SVT, sociale vaardigheidstraining. Dat wordt gegeven door twee socio’s. Om 14.30 hebben weer een aantal mensen Creatieve Therapie. Dan is er afdelingscorvee, iedereen heeft een eigen taak om de afdeling schoon te houden. Eens in de twee weken is er dan groepsgesprek, bespreek je de sfeer op school. Dat is alleen als we niet gaan zwemmen. Want na het eten gaan we zwemmen. Dit wordt afgewisseld met de groepsavond op maandag.

Op vrijdag heb je na school weekafsluiting, vertel je hoe je week was en of jij je werkpunt hebt behaald. Dan hebben een aantal muziektherapie om 13.15. Tussen de bedrijven door moet je nog even je kamer schoonmaken en om 15.45 mag je weekendverlof!

Verder hebben sommigen individuele therapie. De diëtiste is altijd op dinsdag. Iedereen heeft een eigen dag corvee met een medepatiënt, dan zorg je voor het eten het tafeldekken enzo.

Als je een eetstoornis hebt, komt je in het faseplan. De fases gaan van 0 tot en met 3, daarna kom je in de stabilisatiefase. Toch komen weinig mensen in fase 0, want dan gaat het echt heel slecht met je. Je gaat een fase verder als jij je weging haalt. Dan moet je tussen de 0.5 en de 1.5 kg aankomen per week. Als dat niet gebeurd, kom je in de reservefase. Als jij je streefgewicht haalt, dan kom je in de stabilisatiefase.
In fase 0 moet je veel rusten, sta je constant onder toezicht van de socio’s en heb je school van 9.00 tot 10.15, dus tot aan de pauze. Je moet in het weekend op Triversum blijven. Je hebt totaal geen vrijheden. In fase 1 is het al iets beter, maar je mag nog steeds niet zelf je eten opscheppen, dat doen de socio’s voor je. Je hebt 1 uur rust na de maaltijd en mag twee keer een kwartier met een socio wandelen. Ook heb je school van 9 tot 12. In fase 2 mag je al 3 keer een kwartier wandelen, nu met groepsgenoten. Je mag zelf opscheppen in de keuken. NU mag je ook meedoen met zwemmen en PMT. En je volgt het schoolprogramma helemaal. In fase 3 mag je drie keer een halfuur in je eentje lopen. Je mag steeds meer zelf.

Als je in de reservefase komt, moet je in het weekend op Triversum blijven. Behalve in reservefase 3, dan mag je 24 uur naar huis. Elke reservefase ziet eruit als de fase ervoor. Zit je bijvoorbeeld in reservefase 2, die ziet eruit als fase 1.

Uiteindelijk kom je in de stabilisatiefase. Dan mag je ook corveeën. Ook wordt er echt gekeken naar je eetstoornis, waar komt die vandaan en wat kan je er tegen doen.

Zelf begon ik in fase 0. Ik mocht niks, moest in een rolstoel vervoerd worden. Niet leuk. Gelukkig ging ik al snel naar fase 1. Minder leuke dingen waren dat ik dat in het weekend moest blijven, dat je niet je eigen plekje hebt, dat jij je eigen omgeving mist. Wat ik ook irritant vond, was dat ik op woensdag al moest beslissen wat ik van het weekend ging doen. Maar het was ook heel goed: ik heb veel geleerd, veel gepraat en het gaat nu veel beter met me.

Met sommige socio’s kon ik heel goed praten, aan hen had ik heel veel. En ik zal de meiden missen.

Fotografie: Sarah

Proud2Blog

Geschreven door Proud2Blog

Reacties

14 reacties op “Ervaring Triversum”

  1. Zo wat heb je dat uitgebreid neergezet!:o
    Maar zover ik weet kom je niet meteen in een hogere fase als je 1x je weging haalt:p dat duurt meestal wel minimaal een maand! Oh en op de crisis kunnen volgens mij ook alleen eetstoornispatienten komen?:p nouja maakt ook niet superveel uit!
    Ga door nu je thuis bent en leef! Geniet ervan!

  2. en hoelang heb jij er dan gezeten?
    wordt er in fase 0,1,2,3 dan helemaal geen aandacht besteed aan waar je eetstoornis vandaan komt en wat je er tegen kunt doen?

  3. je zegt wel dat je ook naar de kp kan maar daar deden ze verder niks met het eten daar wordt voornamelijk gekeken naar bijv: persoonlijksheidsproblematiek, de enige regel is daar, niemand komt van tafel als er iemand niks eet. ik heb zeker wel goede verhalen gehoort over c en mensen gezien die daar enorm opknapten!

  4. Hee wijfie! ik heb ook op Triversum gezeten, Mij hebben ze niet bepaald geholpen, Ik zat dan wel op de A ( de Branding. )
    Mijn ervaring met Triversum is zeer slecht 🙂

  5. Dit verhaal klopt niet meer.

  6. Dit klopt niet helemaal. Op de C kunnen er namelijk ook 8mensen met een eetstoornis zitten, dat ligt aan de wachtlijst.

  7. Fijn dat er nog iemand positieve ervaring heeft wat betreft Triversum. Ik namelijk totaal niet (helaas).
    Maar dat kwam voornamelijk door de afdeling dat ik geen goede ervaring heb met Triversum ik zat op diagnostiek en advies. En voor de opnamen had ik ook een droplul van psychiater.
    Want je hoord natuurijk ook positieve dingen van uit Triversum…

  8. wat doen ze er met mensen met NAO. hun gewicht is vaak normaal maar ze hebben wel veel kenmerken van anorexia

  9. Ik zat 6 weken op de acute opname van triversum maar.ze wilde mij.niet naar de c-afdeling(westkust) sturen omdat ik.geen ondergewicht had maar wel NAO en persoonlijkheidsstoornis borderline Pfff dat was 3 weken geleden

  10. Verschrikkelijk ben niet geholpen al je gevoelens moet je leren wegstoppen en niet verwerken ik heb daar 5 maanden door de overheid verplicht gezeten of ik zou een uit huis plaatsing krijgen mijn ouders hebben gevochten!! Nu 10 jaar later zit ik opnieuw bij hulp vanwege ptss en een burnout mede dankzij mijn moeten wegestopte gevoelens! Dank je wel triversum ! En dank je wel overheid!!

  11. Hoe is het? Ik word vandaag opgenomen “Crisis opname” noemt my psychiater het…

  12. Ik word morgen openomen op diagnostiek en advies @Esma, kan jij me er wat over vertellen?

  13. Beste meiden/jongens,

    Mijn dochter komt binnenkort ook bij triversum bij de afdeling diagnostiek en advies. Zij en ik als moeder weet er weinig van af. Graag willen we samen in contact komen met kinderen/pubers/ouders die ervaring hebben met een opname of persoonlijkheidstoornis nao

    Grt Danna

  14. Mijn zoontje is net klaar 8 weken gezeten en het zijn supper lieve aardige mensen en yen leuk groepje jongens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *