Ervaringsbijeenkomst bij complexe problematiek

Je bent van harte uitgenodigd voor de ervaringsbijeenkomst ‘van wanhoop naar hoop’ op aanstaande zaterdag 25 juni. Onlangs ontvingen wij van een oud-vrijwilliger een mail namens Stichting Nieuw Seizoen, waar vrouwen die te maken hebben met complexe problematiek worden opgevangen, ondersteund en begeleid naar een stabiele toekomst in de maatschappij. In dit interview spreek ik Melissa over haar ervaring met mentale kwetsbaarheid, herstel, wat ze doet bij de stichting en wat de ervaringsbijeenkomst in zal houden. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Melissa is 29 jaar oud en woont in een herstelhuis waar ze meerdere dagen per week coaching ontvangt. Momenteel zit ze in de laatste fase van haar proces en ligt de focus op weer gaan meedraaien in de maatschappij. Ze heeft de opleiding SPH afgerond en is op dit moment al op vrijwillige basis werkzaam als ervaringsdeskundige. 

Wat is jouw ervaring met eetstoornissen? 

“Ik heb zelf van mijn 11de tot 26ste geworsteld met anorexia. Jarenlang heb ik hulp ontvangen om te herstellen. Ik kende ook periodes dat het goed ging, maar viel ik telkens weer terug. Toen op mijn 25ste mijn dossier werd gesloten, omdat de hulpverlening dacht dat ze mij niet meer konden helpen, kwam ik in contact met Stichting Nieuw Seizoen. Op dat moment was ik er heel erg slecht aan toe en was ik ook heel wanhopig. Dankzij alles wat ik daar heb mogen leren, heb ik mogen ervaren dat volledig herstel wél mogelijk is.”

Wat was jouw grootste uitdaging binnen herstel? 

“De grootste uitdaging was om mijzelf niet langer als slachtoffer van mijn verleden en problemen te zien, maar te beseffen dat ik zelf de verantwoordelijkheid kon nemen voor mijn denk- en gedragspatronen en in staat was om te veranderen en herstellen.”

Wat heeft jou het meeste geholpen bij je herstel?

“Mijn hele leven lang heb ik al geloofd dat God bestaat. Alleen was dit niet iets waar ik me verder veel mee bezighield. Vanaf het moment dat ik écht begon te geloven en ook leerde dat gedachtes niet van mijzelf waren, begon alles in mijn leven positief te veranderen. Ik ontdekte dat er naast licht (God) ook duisternis bestaat, en dat dat de bron was van al die negatieve gedachtes, zelfhaat en drang tot zelfvernietiging. Het besef dat ik hier niet langer naar hoefde te luisteren en handelen, omdat het niet van mijzelf was, heeft mij het meest geholpen.”

Hoe vond je het om vrijwilligerswerk te doen bij Proud2Bme? Heb je er iets uit meegenomen? 

“Ik vond het heel fijn om tot steun te kunnen zijn op momenten dat hulpverlening vaak niet meer beschikbaar is. Ik ben zelf daarvoor ook lid geweest en heb het heel fijn gevonden dat er altijd mensen klaarzaten om een luisterend oor te bieden en me te bemoedigen. Dat ik dat op een gegeven moment zelf voor anderen mocht doen, was iets waar ik heel dankbaar voor was.

Beschikbaar zijn, relatie, luisteren, geduld, begrip en niet veroordelend zijn, dat zijn onder andere dingen die ik zeker heb meegenomen uit het vrijwilligerswerk. Worstelingen tijdens herstel vinden niet uitsluitend binnen kantoortijden plaats, en ik vind het daarom heel belangrijk om die kaders ook zelf los te kunnen laten als ik iemand help.”

Voor welke stichting zet je je in? Wat doet/biedt deze stichting? 

“De stichting waar ik mij voor inzet, is Stichting Nieuw Seizoen. Deze stichting biedt opvang, ondersteuning en begeleiding aan jonge vrouwen (18-30 jaar) die verlangen naar een stabiele toekomst. De vrouwen die hier komen kampen vaak met complexe en langdurige problematiek. Vaak hebben ze al veel geprobeerd om te herstellen, maar blijven ze vastlopen of worden de problemen zelfs erger. Bij Nieuw Seizoen wordt er naartoe gewerkt dat zij hun verleden achter zich kunnen laten en vol kracht de maatschappij in gaan!”

Op 25 juni organiseren jullie een ervaringsbijeenkomst, wat houdt dat in? 

“De belangrijkste boodschap van deze ervaringsbijeenkomst is: Er is hoop! Tijdens de ervaringsbijeenkomst zal een aantal vrouwen hun verhaal delen over hoe zij hoop en herstel hebben mogen vinden na jarenlange worstelingen. Er wordt ook informatie gegeven over de stichting en onze werkwijze. Er is verder ook genoeg gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en er zijn professionals en ervaringsdeskundigen die graag een luisterend oor willen bieden.”

Waarom is ervaringswerk (volgens jou) zo belangrijk binnen de hulpverlening?

“Voor mij bestaat ervaringswerk allereerst uit een stuk herkenning van en begrip voor wat iemand meemaakt. Ik denk dat alleen dit het opbouwen van een vertrouwensband al makkelijker maakt. Er zijn maar weinig woorden voor nodig om iemand te begrijpen. Een ervaringsdeskundige kan net een laagje dieper gaan met begrijpen. Hierdoor kan een ervaringsdeskundige ook een goede ‘vertaler’ zijn naar de omgeving toe. Tot slot vind ik het ook heel erg belangrijk dat ik als ervaringsdeskundige écht een boodschap van hoop kan overbrengen!”

Wat zijn jouw eigen ervaringen hierin, wat heeft jou getriggerd om je in te zetten als ervaringswerker?

“In de tijd dat ik zelf lid was van Proud, bestond er in de hulpverlening niet tot nauwelijks ervaringswerk. Vanaf het moment dat ik zelf grote stappen in herstel had gezet, wist ik dat ik graag iets voor andere mensen wilde betekenen met mijn verhaal. Ik liep er in de hulpverlening tegenaan dat er altijd een bepaalde professionele afstand was, waardoor een gevoel van onbegrip ook vaak versterkt werd. Ik vond het belangrijk om dat te kunnen doorbreken. Daarnaast wilde ik heel graag hoop kunnen bieden, omdat ik me zelf vaak ontzettend wanhopig had gevoeld. Dat er licht was aan het einde van de tunnel, en dat ik er samen voor wilde gaan, dat was wat ik graag wilde overbrengen.”

Good to know: voor wie is de bijeenkomst en hoe kun je je aanmelden?

“De bijeenkomst is voor alle jonge vrouwen die verlangen naar een doorbraak in hun herstel en graag in contact komen met vrouwen die hen begrijpen. Aanmelden kan via info@nieuwseizoen.nl Het wordt een superbijzondere middag, dus zorg dat je er bij bent.

Ik weet hoe het is om helemaal vast te zitten en geen hoop meer te hebben, maar ik wil iedereen die dit leest graag meegeven dat het écht mogelijk is om te herstellen, hoe diep je ook zit!”


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

12 reacties op “Ervaringsbijeenkomst bij complexe problematiek”

  1. Wat een gaaf en hoopvol verhaal! Ik kan helaas 25 juni niet. Maar mochten er vaker dit soort bijeenkomsten worden georganiseerd worden kom ik graag een keer kijken!

  2. Is deze bijeenkomst ook voor vrouwen die niet alleen maar met eetstoornis worstelen?

  3. Wat prachtig dat dit er is! Top!

  4. Wat super goed dat deze stichting bestaat!Heel erg veel succes a.s zaterdag en ook daarna!

  5. Jammer dat er een leeftijdsgrens is bepaald, ook als 56 jarige put ik moed en kracht door hoop te blijven houden.
    Succes met deze bijeenkomst.

  6. Hi, moet je gelovig zijn voor deze bijeenkomst?

  7. Wel stereotype dat het dan weer alleen voor vrouwen is en voor de leeftijd 18-30.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *