Eten bestellen en een eetstoornis

Wanneer ik na een lange dag werken thuis kom, heb ik lang niet altijd zin om nog wat te koken. Soms is het dan een stuk makkelijker en een fijn en rustig vooruitzicht om een patatje te halen of iets te bestellen via internet zodat ze het komen bezorgen. Je hoeft dan niet meer naar de supermarkt om vervolgens om 19:30 uur nog in de keuken te staan om een maaltijd te gaan maken. Meestal doe ik dit wel hoor, maar af en toe vind ik het heerlijk om gewoon voor lekker en makkelijk te kiezen.

Ik heb eigenlijk vooral goede ervaringen met online eten bestellen. Vooral pizza bestellen (wel bij een Italiaans restaurant, met bezorgdiensten als Domino’s heb ik niet zoveel) is iets wat ik graag doe, omdat dit toch vaak anders smaakt dan wanneer ik het zelf maak. Ik kan daar heel blij van worden als ik er echt trek in heb.

Daarnaast bestel ik ook weleens Surinaamse of Chinese bami of roti. Dit vind ik op z’n tijd ook erg lekker en ik heb niet altijd zin om dit zelf te gaan maken. Ik heb ook weleens wat besteld bij een restaurant waar ik nog nooit eerder had besteld en wat ik ook niet kende. Soms valt dit dan best tegen en is het uiteindelijk zonde van je geld, maar dat kan natuurlijk ook als je zelf iets kookt of wanneer je uiteten gaat. Ik heb zo mijn adresjes waar ik regelmatig iets te eten bestel of waar ik het ga afhalen omdat ik weet dat het goed en lekker is. Lekker eten vind ik heel belangrijk en eten bestellen is soms best duur en dan wil ik wel iets eten dat ik echt lekker vind.

Het online bestellen van eten en drinken wordt steeds populairder. Het gaat hierbij zowel om het bestellen bij supermarkten met een bezorgdienst als het bestellen van bijvoorbeeld spareribs en pizza. Uit nieuwe cijfers van Thuiswinkel.org blijkt dat online uitgaven steeds populairder worden en dat het op dit gebied vorig jaar groeide met 40% tot ruim 700 miljoen euro. Steeds meer mensen kiezen dus voor een maaltijd waarbij zij niet zoveel hoeven te doen en het uitbesteden aan anderen en ze hoeven alleen maar even te bellen of op internet een bestelling te plaatsen om na ongeveer 45 minuten de deur open te doen.

Naast dat ik graag online bestel, ga ik ook graag uiteten. Dat is voor mij echt een sociaal momentje waarop ik bijvoorbeeld kan bijkletsen met vriendinnen en er een gezellige avond van maak. Het gaat dan eigenlijk meer om de gezelligheid dan om het eten, al deel ik mijn liefde voor lekker eten wel met veel vriendinnen.

Toch is dit bij mensen die kampen met een eetstoornis vaak anders. Waar het voor mij fijn is en rust geeft als ik het vooruitzicht heb dat ik niet hoef te koken en dat iemand anders dit voor mij doet als ik alleen al naar de website van Just Eat of Thuisbezorgd ga, zorgt het voor iemand met een eetstoornis waarschijnlijk voor heel andere gevoelens.

Bron

Niet weten wat er in zit…
Uiteten gaan en online eten bestellen is iets wat bij veel mensen met een eetstoornis angst oproept. Wanneer je al moeite hebt verzameld om een volwaardige maaltijd te gaan eten, kan het rust geven om het zelf klaar te maken zodat je precies weet wat er in zit en ook zelf wat aanpassingen kan aanbrengen als je iets bijvoorbeeld nog te eng vind. Wanneer je sushi, een pizza, spareribs of wat dan ook online bestelt, kan het lastig zijn dat er niet beschreven staat hoeveel calorieën erin zitten.

“Toen ik nog een eetstoornis had was eten bestellen eigenlijk niet echt een optie voor me. Ik durfde helemaal geen pizza te eten en wist bij bestellen niet hoeveel kcal erin zaten. Dat kon ik alleen zien als ik een pizza uit de diepvries kocht, iets wat sporadisch gebeurde in die tijd. Chinees of Sushi bestellen deed ik ook niet. Ik had geen idee wat daar allemaal in zat en hoeveel vet dat bevatte. Het zag er in mijn ogen altijd te vet uit. Liefst depte ik eerst de volledige pizza of andere bezorg maaltijd af met wc papier voordat ik er een hap van nam. Nu mag ik graag iets bestellen. Ik doe het niet zo vaak, omdat ik het wat duur vind en liever uit eten ga, maar ik heb geen enkel probleem meer met het eten ervan.” – Scarlet

Een mooie en spannende uitdaging
Ik kan me goed voorstellen dat eten bestellen of het gaan eten in een restaurant veel spanning kan veroorzaken. Wel zorgt dit direct voor een mooie uitdaging als het gaat om stapjes zetten in het genezen van een eetstoornis. Het feit dat het online bestellen van eten in Nederland enorm is toegenomen, kan ook helpen met het relativeren dat af en toe iets lekkers bestellen best kan en geen dramatische gevolgen heeft voor je gewicht en je figuur. Het is overigens niet voor niks dat steeds meer mensen hier gebruik van maken. Het kan overigens helpen dat je van te voren de tijd hebt om uit te kiezen wat je wil. Er zijn vaak uitgebreide menukaarten op internet te vinden en zo kun je de tijd nemen om te kiezen waar je je goed bij voelt. En vind je het te spannend of is de uitdaging te groot voor je? Begin dan met kleine stapjes… je hoeft niet direct hetgeen te kiezen wat je het meest eng vindt.

Bron: nu.nl 

Hoe is dit voor jou? Eten bestellen met een eetstoornis?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

16 reacties op “Eten bestellen en een eetstoornis”

  1. Wat hierboven staat is zeker waar. Het heeft echter ook een andere kant: eten bestellen maakt eetbuien voor mij makkelijker. Ik hoef niet naar de supermarkt waar iedereen kijkt naar wat ik koop, niemand ziet hoe ik eet. Wel bestel ik dan steeds bij een ander adres zodat ze bij pizzeria 1 niet denken: dat is nou al de tweede keer deze week, vreetzak. Maar het schuldgevoel blijft natuurlijk.

  2. Misschien klinkt het raar maar ik schaam me ook altijd als ik eten bestel. Ik schaam me als andere mensen weten dat ik “ongezond” eten wil eten (ofwel eten dat ik vanuit mijn eetstoornis eigenlijk niet mag). Ook al weet ik dat dit niet realistisch is (althans, het is hun baan om pizza te bezorgen, toch?!), het gevoel van schaamte blijft er.

  3. Het is wel onrealistisch vind ik om je ervoor te schamen tegenover een restaurant/bezorgdienst. Ze gaan echt niet bijhouden hoe vaak je hebt besteld en als ze het toevallig zien interesseert het ze toch niet, is alleen maar positief voor de omzet. Ze hebben wel wat beters te doen dan daar over na te denken. Als je nu elke dag 5 pizza’s voor jezelf besteld en opeet heb je daar alleen jezelf maar mee.

  4. Ik vind het nog erg moeilijk om hier goed mee om te gaan.
    Vaak ga ik juist dingen bestellen die nog te moeilijk zijn, heel raar. En dan gaat het dus fout.

  5. Ik kan hier gelukkig een stuk beter mee om gaan dan toen ik nog midden in mijn eetstoornis zat. Ik houd ontzettend van lekker eten, maar niet zo van koken. Ik woon op mezelf en het is nu een stuk makkelijker om een eetbui te houden dan toen ik nog bij mij familie woonde. Mij helpt het om aan het begin van de dag te beslissen wat ik ga eten, zo kom ik niet voor verrassingen te staan maar kan ik wel genieten van een pizza of een zak patat.

  6. ik werk in een cafetaria/friet en snack zaak en er zijn echt wel mensen die vaker komen, maar daar heb ik eigenlijk nooit echt bedenkingen bij ofso.., zelf heb ik die schaamte ook ondanks dat ik weet dat ik zelf ook nooit zo over vaak komen de klanten denk, haha!

  7. Ik vind het veel te duur om in mijn eentje te bestellen omdat je vaak boven een bepaald bedrag moet zitten en dat haal je niet met bijvoorbeeld twee kroketjes. Dus ik bestel mee als mijn groep besteld. Maar het staat bij mij wel nog altijd gelinkt aan eetbuien helaas.

  8. Nee, dit is niet iets wat ik zou willen doen.Als ik te moe ben om te koken neem ik liever iets makkelijks wat ik in huis heb.Omdat het een trend is en veel mensen het doen hoef ik het nog niet fijn te vinden.

  9. Het blijft moeilijk…… Goede blog!

  10. Ik bestel echt bijna nooit iets (1x per 3 maanden ofzo omdat mijn vader per se iets wil bestellen dus ik dat ook moet eten). Ik doe dit niet per se omdat het meer kcal bevat, maar gewoonweg omdat het heel ongezond en vet is. Dat stop ik gewoon niet graag in mijn lichaam. Als ik gezond eet voel ik mij beter en is mijn huid beter. Soms lukt het niet en eet ik een reep chocola (subjectieve eetbui?) anyways dat dus.

  11. @t Ronja: ik heb dus precies hetzelfde. De een na laatste keer dat ik iets bestelde, is het (in mijn optiek) flink misgegaan; het werkte een eetbui in de hand. Zo tegenstrijdig…Misschien ook een topicidee voor een blog op proud? De psychologie hierachter?

  12. Ik had dus juist een maand lang (misschien wel langer) dat ik wekelijks eten bestelde. Soms meer keer per week. Zat wel eens tot 150 euro per maand. Voor me zelf uit besteld eten. Heel veel dus .. Schaamde me dood.. Maar k at et niet omdat k t perse ‘lekker eten’ vond maar meer omdat k gewoon nja niet eetstoornis maar vanuit mijn ‘eetprobleem’ at k dat heel vaak uit gevoel. Stiekem . Ook al schaamde k me kapot erna en om de deur open te doen..
    Nu ik geen werk heb, doe k dat veel en veel minder vaak.. En ik ‘mis’ het niet meer elke dag ofzo. (Gelukkig)

  13. Heel af en toe dat ik eens iets eten afhaal,nooit voor mezelf alleen; maar omdat mijn vriend daar dan zin in heeft. Dan is het al laat, zijn we druk geweest en hebben we geen zin meer om te koken. We wonen midden in het centrum dus we hebben echt alles om de hoek; het is dan meestal een pizza of noedels van de Wok to go.
    Ik vind het nog wel lastig, maar doe wel met mijn vriend mee omdat ik hoop dat ik het op die manier minder eng ga vinden.

  14. Ik bestel eigenlijk nooit wat. Als ik laat thuis kom en geen puf heb om te koken, kan ik altijd wat uit de vriezer trekken. Heb voor zulke gelegenheden altijd wat op voorraad. Want als ik last thuis kom en ho gering ben, wil ik ook direct kunnen eten en niet eerst nog drie kwartier op een bezorgde (veel te dure) maaltijd moeten wachten.

  15. Wij bestellen heel soms wel eens eten. Vaak een salade of een wrap en ze hebben ook pasta’s en taco’s. Echt superlekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *