Eten: Bewust of obsessief?

Als je een eetstoornis hebt, ga je niet meer op een gezonde, normale manier om met eten. De relatie die jij hebt met eten is verstoord en ongezond. Je hebt geen idee meer van wat normaal is, verlangt enorm of juist helemaal niet naar eten en bent er continu mee bezig in gedachten. Eten is een obsessie geworden. Je hebt er allerlei angstgevoelens bij. Maar hoe is dat dan als je geen eetstoornis hebt? Denk je dan helemaal niet meer aan eten en hoe doen mensen dat dan als ze gezond willen eten? In dit blog wil ik heb hebben over een normale of juist obsessieve manier van met eten omgaan.

Want wat is een normaal eetpatroon? Daarover geeft Het Voedingscentrum een duidelijk advies. De eetlijsten op Proud2Bme zijn daar op gebaseerd. Maar het gaat in dit blog niet over eten. Het gaat er meer om hoe jij omgaat met eten. En dan bedoel ik niet de manier waarop jij je eten eet, welke boodschappen je doet of hoe laat je heet. Ik wil mij meer richten op wat er in je hoofd gebeurt wat betreft jouw eetgedrag.

bron

Vaak wordt aan mij gevraagd of ik echt weer normaal met eten om kan gaan. Ik beantwoord die vraag met een volmondige ja. Want, ja ik kan weer gezond en normaal met eten omgaat. Ik kan spontaan zijn, pieker er niet meer over, voel mij niet rot na het eten en ontwijk bepaalde voedingsmiddelen niet. Ik heb geen eetstoornis meer en dat betekent voor mij dat ik dus niet meer obsessief bezig ben met eten of overmatig oplet wat ik eet. Maar hoe ga ik dan wel met eten om?

Ik ga meestal bewust met eten om. Dat betekent niet dat ik heel erg op let wat ik wel en niet eet, maar toch zit er enige bewustwording in mijn keuzes. Ik eet vegetarisch en let daarom regelmatig op goede vervangers of aanvullingen. Ook probeer ik genoeg vezels te eten voor mijn darmen en natuurlijk mijn dagelijkse vitamines uit groenten en fruit te halen. Ik probeer genoeg te drinken per dag, dus neem vaak een flesje water mee.

Maar, als ik geen zin heb om te koken, bijvoorbeeld op een drukke dag of als ik moe ben, eet ik ook wel eens een paar tosti’s of een afhaal-pizza als avondeten. Ik zeg (behalve als t het niet uitkomt) eigenlijk altijd ‘ja’ op de vraag om uit eten te gaan als deze mij wordt gesteld op een spontaan moment, ik ben dol op chocola, drink graag een wijntje bij het eten en vergeet wel eens een dag fruit te eten of eet twee dagen achter elkaar heel makkelijk en wat minder gezonde dingen, omdat ik het druk heb met verhuizen bijvoorbeeld.

Ik denk dat dit ook heel normaal is, voor zover een eetpatroon aan een ‘norm’ kan voldoen. Eten is iets heel persoonlijks. Het heeft te maken met jouw eigen smaak en met je lichaam. Iedere lichaam reageert anders op eten, maar ongeveer hetzelfde. Sommige mensen eten door hun eigen smaak voldoende dierlijke producten. Ze houden van melk, eten vlees en eten dagelijks kaas en worst op brood. Ik bijvoorbeeld niet. Ik moet dus soms wel even opletten dat ik voldoende B12 en D vitamientjes binnen krijg. Als aanvulling daarvan eet ik bijvoorbeeld bewust een ei extra, zalm in de winter, yoghurt bij het ontbijt en lekker vaak gerechten met bonen (linzen), al heb ik daar soms natuurlijk ook gewoon zin in. Ik eet dat soort dingen niet alleen omdat ik ze nodig heb en het gezond is. 

bron

Bewust eten, houdt voor mij in dat ik probeer stil te staan bij wat ik eet. Ik probeer te luisteren naar mijn lichaam en trek. Ook probeer ik er voldoende mee te variëren, maar ook heb ik vaste dingen die bijvoorbeeld goed werken voor mijn darmen. Echt ‘vast’ zijn dit soort dingen echter weer niet, maar ik weet gewoon dat als ik dat eet of op die bepaalde manier, mijn buik het meest rustig is.

Bewust eten houdt voor mij ook in dat ik een beetje stilsta bij dat ik aan het eten ben. Als ik achter mijn computer aan het werk ben en ondertussen lunch of koekjes eet, ben ik niet bewust met mijn eten bezig. Vlak na mijn behandeling at ik ook vaak op die manier. Knop om en gaan. Gewoon eten, zonder erbij na te denken. Ik moet zeggen dat ik het heerlijk vond toen ik dat eindelijk kon. Toch was dat ook wel weer heel erg ‘eten op de automatische piloot’. Voor ik het wist was mijn bord leeg of de koekjes op, zonder dat ik dat eigenlijk door had. 

Ik voel mij niet schuldig als ik twee dagen achter elkaar patat of pizza eet. Al weet ik wel dat ik het beste voor mijn lichaam zorg als ik dat niet te vaak achter elkaar  doe. Als ik gezond, gevarieerd en voldoende eet, voel ik mij het beste. Qua energie, qua werking van mijn darmen en qua huid. Mijn lichaam functioneert goed, komt niets tekort en dat voel ik. Ik voel me gezond, als ik gezond eet en ook af en toe een beetje sport. Maar ik voel me vooral goed als ik ook gewoon af en toe snack, snoep of iets te veel eet omdat mijn vriend zo lekker heeft gekookt of het Ben & Jerry’s ijs zo heerlijk smaakt! De hoofdlijnen zijn gezond, maar ik sluit geen eten buiten dat minder gezond is, terwijl ik het hartstikke lekker vind.

Schuldig voel ik mij niet als ik iets te eten laat bezorgen, makkelijke gerechten of snoep heb gegeten. Ik weet alleen dat het niet het aller, aller, aller beste voor me is. Op een gezonde manier voel ik mij dan ook wel eens een soort van ‘gezond schuldig’. Als ik twee dagen achter elkaar niet gezond heb gegeten bijvoorbeeld in de zomer of tijdens een festival. Patat, pizza’s, amper fruit of groenten en alleen maar snacks of snoep tussendoor. Of als ik veel teveel heb gegeten bijvoorbeeld. Ik voel me dan vol en dat vind ik niet altijd een heel lekker gevoel. En na zo’n festival voel ik me misschien wel wat minder fit of rommelen m’n darmen. Maar ach, die dagen komen soms voor in een mensenleven en ik woon niet op een festival. Thuis eet ik weer gewoon lekker gezond.

Het verschil met vroeger is dan ook dat ik er niets aan verander en mijn stemming niet door laat beinvloeden. De volgende dag voel ik mij namelijk altijd weer gewoon normaal en ik ben ook niet bang om aan te komen, dik te worden of boos op mezelf omdat ik ongezond heb gegeten. Dat soort dingen hoorden voor mij echt bij mijn eetstoornis. Ik vind alleen wel dat ik gewoon goed voor mijn lichaam moet zorgen en daarom gezond moet eten. Dat is voor ieder lichaam goed.

bron

Helemaal niet nadenken over je eten, is ook niet helemaal gewoon. Het is namelijk heel normaal als je stilstaat bij je hongergevoel, je verheugt op bepaald eten, goed voor je lichaam wilt zorgen en soms vindt dat je best wat gezonder mag eten. De balans hierin vinden is echter soms best wel lastig als je een eetstoornis hebt gehad. Ik schreef daarover eens een blogAlles gaat over super gezond eten. Ik vond het ook wel eens moeilijk om een goede balans te vinden.

Het proces van obsessief met eten omgaan naar normaal met eten omgaan, ging bij mij eerst over in een periode waarin ik at omdat het moest. Ik at puur omdat het moest voor behandeing en later omdat het goed was voor mijn lichaam en ik me anders slecht zou voelen. Daarna ging ik ‘eten op de automatische piloot’. Iets later heb ik ook een tijdje gekend waarin het me allemaal niet zoveel kon schelen. Ik at waar ik zin in had en dat was veel ongezond eten. Heerlijk, vond ik op dat moment. Ik had veel eten ook erg gemist tijdens mijn eetstoornis en was blij dat ik weer kon doen waar ik zin in had. Toch reageerde mijn lichaam daar niet altijd even goed op. Logisch. Teveel snoep, fast food etc. is niet optimaal voor je buik. Al is het soms hartstikke lekker natuurlijk.

Later kwam ik in een fase waarin ik gezonder wilde gaan eten, maar misschien iets te gezond was gaan eten. Gelukkig vond ik hierin al snel weer een balans en heb ik een gezonde, normale band met eten ontwikkeld. Een beetje van het lekkere, maar wat ongezondere en een beetje van het lekkere gezonde. Ik hou erg van gezond eten, maar sluit mezelf niet op in een kooi van regels daarover. Eten is een onderdeel van mijn leven, maar nu op een positieve manier. Ik vind eten leuk, lekker en ik geniet ervan om nieuwe dingen uit te proberen of lekkere recepten te bereiden. Eten is normaal, het hoort erbij en ik hoop dat ook jij weer snel een normale band met eten kunt ontwikkelen in de toekomst.

Bekijk ook eens mijn video over hoe je los kunt komen van je eetstoornis wat betreft je eetpatroon, als je die nog niet hebt gezien.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

12 reacties op “Eten: Bewust of obsessief?”

  1. Fijne blog Nouska!

  2. Dankjewel, ik ben ook van mijn eetstoornis af, grotendeels, voel me nog wel vaak schuldig maar dat is meer omdat ik bang ben ziek te worden (hart en vaat ziekten ofzo) dus niet om dik te worden. Heel genuanceerde blog. Tip: de b12 haal ik uit vegaburgers, daar zit vaak B12 toegevoegd. Ach misschien wist je dat al lang:)

  3. Ik merk dat ik mij goed voel als ik gezond eet en dus niet snoep. Jij ook nouska en ik denk nog veel meer mensen. Ik wil wel even iets zeggen mbt tot wat gezond eten inhoudt. Dat is blijkbaar voor iedereen anders. Ik jouw eetdagboek video’s zie ik dat je best wel wat snoept (drop, chocola etc) maar ik zie ook dat je gezond kookt en gezond ontbijt. Als ik die video’s bekijk zou ik niet zeggen dat je echt gezond eet. Ik vraag mij af, is mijn idee van gezond niet goed of klopt het dat je niet heel gezond eet? Een of twee koekjes kan best hoor. Ik wil zeker niet haten op jouw eetgewoontes en op jou als persoon, want je bent echt super mooi en een inspiratie voor mij. Ik vroeg mij dit gewoon even af.

  4. @Justme

    Wat grappig dat je dat zegt. Meestal hoor ik dat ik juist heel gezond eet! Ik ben geen superfoodie, maar bewust van mijn voeding. Je ziet hier en daar een dagje uit mijn eetpatroon inderdaad. De ene keer meer snacks, de andere keer meer gezonde snacks. Gecombineerd met meestal gezonde maaltijden. Maar een pizza op z’n tijd moet ook kunnen vind ik. Dat is wat voor mij goed voelt. De ene keer hoor ik dat ik veel te gezond eet en boodschappen doe (Video’s What’s in my boodschappentas of De tussendoortje, Avondeten, Ontbijtjes, Lunches van… Nouska), en de andere keer vinden mensen het te ongezond. Maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet om. Het is mijn eetpatroon. Het gaat om eetstoornisvrij zijn. Het gaat om loslaten, om vrijheid, voelen wat je lichaam zegt en luisteren naar je hongergevoel. Jezelf niet beperken en afstraffen, maar ook niet verwaarlozen door niet gezond te eten. Het lijkt alsof je het hebt over mijn laatste video waarin ik inderdaad wat dropjes en chocolade eet. Heerlijk 🙂 ALLEEN maar gezond eten, kan (zeker bij mensen met een eetstoornis) een obsessie zijn of worden. Het is bijna onmogelijk. Sta jezelf ook wat lekkere dingen die in jouw hokje ‘ongezond’ horen, toe. Dat is heel gezond 😉 Eten is persoonlijk, zoals ik in de blog ook vertel. Doe wat goed voelt, maar maak er geen obsessie van. Dat is de strekking van deze blog.

    Liefs!

  5. Fijne blog! Ik moet ook een balans zien te vinden in mijn eetpatroon en dat gaat niet altijd even makkelijk. De ene dag eet ik weinig en de volgende dag kan ik weer te veel eten. Door dit eetpatroon voel ik me vaak ‘ziek’, duizelig en lusteloos. Heb geen energie meer om (fanatiek) te sporten. Het gaat helaas al 2 jaar zo. Maar we blijven doorknokken

  6. Egt fijne blog noeska!! Ik heb zelf heel veel moeite om mijn balans te vinden met gezond en ongezond eten. Ik moet nu leren snoepen en ik haat het. Ik stel het alleen maar uit omdat het ongezond is en iedereen om me heen zegt jhaa je moet gezond eten hee, en dan moet ik koeken binnenwerken die ik niet eens wil… egt irritant ook let ik alleen maar op calorieen en vet en suiker die in de producten zit… ik durf niks wat hoger is met calorieen al te eten dan wat ik normaal eet… zelfs met 10 kcal meer ben ik al bang, maar als ik logisch naa denk dat klopt daar helemaal niks van… angst gaat boven logica met een eetstoornis :/

  7. Wat een super fijne blog om te lezen! Het geeft me weer hoop dat het goed kan komen.
    Ik eet ook graag gezond. Ik merk dat ik me daar goed bij voel. Gelukkig kan ik ook weer genieten van een pizza.
    Ik wilde nog iets vragen: Denk je dat als je een beetje de balans hebt, je ook weer kan vertrouwen dat je lichaam de balans weer heeft? Voel je dat?
    En misschien een (te) persoonlijke vraag aan jou Nouska, maar sta jij nog wel eens op de weegschaal? En wat denk je daar dan bij?

    Ik hoop dat je antwoord wilt geven op mijn vraag! Alvast bedankt!

  8. Super geschreven en voor mij gelukkig ook herkenbaar. Ook verwoord je heel mooi het “gezond schuldig voelen” dat herken ik ook. Als ik een tijdje te makkelijk (afhaal / bezorgen / kant en klaar) heb gegeten, dan voel ik dat ook. En die gedachtes laat ik ook toe; in het begin van mijn genezingsproces dacht ik dat dit niet mocht, herken je dat? Dat ook die gevoelens of gedachtes “eetgestoord” waren, maar dat zijn ze niet: er zit geen angst bij, schuldgevoel of dwang om te compenseren.
    Net zoals me verheugen op iets lekkers, of vinden dat ik wel iets lekkers verdien na een rotdag. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is heel anders dan vroeger tijdens mijn eetstoornis, toen dingen met veel meer lading, spanning en zieke gedachtes waren. En veel grotere gevolgen.

    Maar nu weet ik dat die gedachtes van “gezonde schuld” ook gewoon mogen, en dat voelt vrij. Ook het juist wél bezig zijn met voeding op een positieve manier zoals de afkomst (diervriendelijkheid, fairtrade enz), de invloed op mijn gezondheid en dat soort dingen die kunnen ook gewoon en dat is fijn.
    Echt heel mooi geschreven, dankjewel.

  9. Hee Nouska,
    Heel heel heel erg bedankt voor deze blog! Ontzettend geruststellend en inspirerend! Ik vind oprecht dat jij een hele gezonde kijk op eten hebt en je zorgt echt goed voor je lichaam. Dit kun je ook goed zien aan je, aangezien je altijd een gezonde gloed uitstraalt naar mijn idee 🙂
    “Gezond eten” is een combinatie tussen goed eten voor je lichaam, maar óók goed eten voor je ziel, dus lekkere chocola/snoepjes of koekjes. Hier wordt je blij en gelukkig en is uiteindelijk eigenlijk het gezondste wat je kunt doen, denk ik

    xxxx

  10. Fijne blog! Had ik net even nodig.. ik voelde me heel schuldig vandaag omdat ik naar mijn idee teveel calorieën had gegeten maar nu besef ik me toch dat het heel normaal is om de ene dag wat meer te eten dan de ander

  11. Zo fijn om te lezen hoe jij dit in fases hebt bereikt .Ik heb steeds het gevoel dat ik het in een keer goed moet kunnen. .Alsof het anders niet goed gaat.Werd jij ook begeleid in dit proces of heb jij het uit jezelf gedaan/is het iets wat je vanzelf geleerd hebt door je ervaringen hiermee?

  12. Top blog – super merci 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *