Als je een eetstoornis hebt, ga je niet meer op een gezonde, normale manier om met eten. De relatie die jij hebt met eten is verstoord en ongezond. Je hebt geen idee meer van wat normaal is, verlangt enorm of juist helemaal niet naar eten en bent er continu mee bezig in gedachten. Eten is een obsessie geworden. Je hebt er allerlei angstgevoelens bij. Maar hoe is dat dan als je geen eetstoornis hebt? Denk je dan helemaal niet meer aan eten en hoe doen mensen dat dan als ze gezond willen eten? In dit blog wil ik heb hebben over een normale of juist obsessieve manier van met eten omgaan.
Want wat is een normaal eetpatroon? Daarover geeft Het Voedingscentrum een duidelijk advies. De eetlijsten op Proud2Bme zijn daar op gebaseerd. Maar het gaat in dit blog niet over eten. Het gaat er meer om hoe jij omgaat met eten. En dan bedoel ik niet de manier waarop jij je eten eet, welke boodschappen je doet of hoe laat je heet. Ik wil mij meer richten op wat er in je hoofd gebeurt wat betreft jouw eetgedrag.
Vaak wordt aan mij gevraagd of ik echt weer normaal met eten om kan gaan. Ik beantwoord die vraag met een volmondige ja. Want, ja ik kan weer gezond en normaal met eten omgaat. Ik kan spontaan zijn, pieker er niet meer over, voel mij niet rot na het eten en ontwijk bepaalde voedingsmiddelen niet. Ik heb geen eetstoornis meer en dat betekent voor mij dat ik dus niet meer obsessief bezig ben met eten of overmatig oplet wat ik eet. Maar hoe ga ik dan wel met eten om?
Ik ga meestal bewust met eten om. Dat betekent niet dat ik heel erg op let wat ik wel en niet eet, maar toch zit er enige bewustwording in mijn keuzes. Ik eet vegetarisch en let daarom regelmatig op goede vervangers of aanvullingen. Ook probeer ik genoeg vezels te eten voor mijn darmen en natuurlijk mijn dagelijkse vitamines uit groenten en fruit te halen. Ik probeer genoeg te drinken per dag, dus neem vaak een flesje water mee.
Maar, als ik geen zin heb om te koken, bijvoorbeeld op een drukke dag of als ik moe ben, eet ik ook wel eens een paar tosti’s of een afhaal-pizza als avondeten. Ik zeg (behalve als t het niet uitkomt) eigenlijk altijd ‘ja’ op de vraag om uit eten te gaan als deze mij wordt gesteld op een spontaan moment, ik ben dol op chocola, drink graag een wijntje bij het eten en vergeet wel eens een dag fruit te eten of eet twee dagen achter elkaar heel makkelijk en wat minder gezonde dingen, omdat ik het druk heb met verhuizen bijvoorbeeld.
Ik denk dat dit ook heel normaal is, voor zover een eetpatroon aan een ‘norm’ kan voldoen. Eten is iets heel persoonlijks. Het heeft te maken met jouw eigen smaak en met je lichaam. Iedere lichaam reageert anders op eten, maar ongeveer hetzelfde. Sommige mensen eten door hun eigen smaak voldoende dierlijke producten. Ze houden van melk, eten vlees en eten dagelijks kaas en worst op brood. Ik bijvoorbeeld niet. Ik moet dus soms wel even opletten dat ik voldoende B12 en D vitamientjes binnen krijg. Als aanvulling daarvan eet ik bijvoorbeeld bewust een ei extra, zalm in de winter, yoghurt bij het ontbijt en lekker vaak gerechten met bonen (linzen), al heb ik daar soms natuurlijk ook gewoon zin in. Ik eet dat soort dingen niet alleen omdat ik ze nodig heb en het gezond is.
Bewust eten, houdt voor mij in dat ik probeer stil te staan bij wat ik eet. Ik probeer te luisteren naar mijn lichaam en trek. Ook probeer ik er voldoende mee te variëren, maar ook heb ik vaste dingen die bijvoorbeeld goed werken voor mijn darmen. Echt ‘vast’ zijn dit soort dingen echter weer niet, maar ik weet gewoon dat als ik dat eet of op die bepaalde manier, mijn buik het meest rustig is.
Bewust eten houdt voor mij ook in dat ik een beetje stilsta bij dat ik aan het eten ben. Als ik achter mijn computer aan het werk ben en ondertussen lunch of koekjes eet, ben ik niet bewust met mijn eten bezig. Vlak na mijn behandeling at ik ook vaak op die manier. Knop om en gaan. Gewoon eten, zonder erbij na te denken. Ik moet zeggen dat ik het heerlijk vond toen ik dat eindelijk kon. Toch was dat ook wel weer heel erg ‘eten op de automatische piloot’. Voor ik het wist was mijn bord leeg of de koekjes op, zonder dat ik dat eigenlijk door had.
Ik voel mij niet schuldig als ik twee dagen achter elkaar patat of pizza eet. Al weet ik wel dat ik het beste voor mijn lichaam zorg als ik dat niet te vaak achter elkaar doe. Als ik gezond, gevarieerd en voldoende eet, voel ik mij het beste. Qua energie, qua werking van mijn darmen en qua huid. Mijn lichaam functioneert goed, komt niets tekort en dat voel ik. Ik voel me gezond, als ik gezond eet en ook af en toe een beetje sport. Maar ik voel me vooral goed als ik ook gewoon af en toe snack, snoep of iets te veel eet omdat mijn vriend zo lekker heeft gekookt of het Ben & Jerry’s ijs zo heerlijk smaakt! De hoofdlijnen zijn gezond, maar ik sluit geen eten buiten dat minder gezond is, terwijl ik het hartstikke lekker vind.
Schuldig voel ik mij niet als ik iets te eten laat bezorgen, makkelijke gerechten of snoep heb gegeten. Ik weet alleen dat het niet het aller, aller, aller beste voor me is. Op een gezonde manier voel ik mij dan ook wel eens een soort van ‘gezond schuldig’. Als ik twee dagen achter elkaar niet gezond heb gegeten bijvoorbeeld in de zomer of tijdens een festival. Patat, pizza’s, amper fruit of groenten en alleen maar snacks of snoep tussendoor. Of als ik veel teveel heb gegeten bijvoorbeeld. Ik voel me dan vol en dat vind ik niet altijd een heel lekker gevoel. En na zo’n festival voel ik me misschien wel wat minder fit of rommelen m’n darmen. Maar ach, die dagen komen soms voor in een mensenleven en ik woon niet op een festival. Thuis eet ik weer gewoon lekker gezond.
Het verschil met vroeger is dan ook dat ik er niets aan verander en mijn stemming niet door laat beinvloeden. De volgende dag voel ik mij namelijk altijd weer gewoon normaal en ik ben ook niet bang om aan te komen, dik te worden of boos op mezelf omdat ik ongezond heb gegeten. Dat soort dingen hoorden voor mij echt bij mijn eetstoornis. Ik vind alleen wel dat ik gewoon goed voor mijn lichaam moet zorgen en daarom gezond moet eten. Dat is voor ieder lichaam goed.
Helemaal niet nadenken over je eten, is ook niet helemaal gewoon. Het is namelijk heel normaal als je stilstaat bij je hongergevoel, je verheugt op bepaald eten, goed voor je lichaam wilt zorgen en soms vindt dat je best wat gezonder mag eten. De balans hierin vinden is echter soms best wel lastig als je een eetstoornis hebt gehad. Ik schreef daarover eens een blog ‘Alles gaat over super gezond eten‘. Ik vond het ook wel eens moeilijk om een goede balans te vinden.
Het proces van obsessief met eten omgaan naar normaal met eten omgaan, ging bij mij eerst over in een periode waarin ik at omdat het moest. Ik at puur omdat het moest voor behandeing en later omdat het goed was voor mijn lichaam en ik me anders slecht zou voelen. Daarna ging ik ‘eten op de automatische piloot’. Iets later heb ik ook een tijdje gekend waarin het me allemaal niet zoveel kon schelen. Ik at waar ik zin in had en dat was veel ongezond eten. Heerlijk, vond ik op dat moment. Ik had veel eten ook erg gemist tijdens mijn eetstoornis en was blij dat ik weer kon doen waar ik zin in had. Toch reageerde mijn lichaam daar niet altijd even goed op. Logisch. Teveel snoep, fast food etc. is niet optimaal voor je buik. Al is het soms hartstikke lekker natuurlijk.
Later kwam ik in een fase waarin ik gezonder wilde gaan eten, maar misschien iets te gezond was gaan eten. Gelukkig vond ik hierin al snel weer een balans en heb ik een gezonde, normale band met eten ontwikkeld. Een beetje van het lekkere, maar wat ongezondere en een beetje van het lekkere gezonde. Ik hou erg van gezond eten, maar sluit mezelf niet op in een kooi van regels daarover. Eten is een onderdeel van mijn leven, maar nu op een positieve manier. Ik vind eten leuk, lekker en ik geniet ervan om nieuwe dingen uit te proberen of lekkere recepten te bereiden. Eten is normaal, het hoort erbij en ik hoop dat ook jij weer snel een normale band met eten kunt ontwikkelen in de toekomst.
Bekijk ook eens mijn video over hoe je los kunt komen van je eetstoornis wat betreft je eetpatroon, als je die nog niet hebt gezien.
Geef een reactie