“Voor jou is het hele leven een Disneyfilm”, hoor ik vaak. Dat is ook een beetje zo. Ik ben opgegroeid met Disneyfilms, ken alle liedjes nog steeds uit mijn hoofd en als ik twee dieren zie, hebben die in mijn hoofd meteen gesprekjes met elkaar. Voor mij is het nog altijd een hele fijne toevoeging in mijn leven. Misschien juist omdat het zo’n grote rol heeft gespeeld en dat nog steeds doet, kan ik er nu ook anders naar kijken. Ik leg ineens verbanden tussen de sprookjes van vroeger en het echte leven. Welke rol speelt eten daar eigenlijk in?
Bij die sprookjes van vroeger speelde eten eigenlijk altijd een bijzondere rol. Iets wat ik toen volkomen normaal vond, maar wat mij later pas opviel. Sprookjes zijn natuurlijk niet de realiteit, maar vaak hebben de verhalen wel raakvlakken met het echte leven. Er zit een kern van waarheid in, een bepaalde les die je eruit kunt leren.
Fotografie: Unsplash
Eten staat centraal
Een giftige appel (Sneeuwwitje). Een romantisch bord spaghetti met gehaktballetjes (Lady en de Vagebond). Magische koekjes (Alice in Wonderland). Veel scenes in Disneyfilms hebben voor mijn gevoel met eten te maken. Vroeger stond ik daar gelukkig niet bij stil, maar later begon me dit wel op te vallen. Terwijl het helemaal niet zo gek is dat de grootste gebeurtenissen ook met eten te maken kunnen hebben. Eten hoort bij het leven. Het is iets dat je altijd moet doen en wat altijd doorgaat, ook voor prinsen, prinsessen en dieren. Als deze sprookjes soms kleine levenslessen kunnen bevatten, zou het eigenlijk gek zijn als eten daar niets mee te maken had. Het is waar we ons mee voeden en we (net zoals prinsessen) soms goede en soms minder goede keuzes in maken.
Eten is een feest
Kom erbij, kom erbij, zet je zorgen maar opzij…! Veruit mijn lievelingsscène uit Belle en het Beest. In mijn ogen kwam de blijdschap van het hele leven samen aan die tafel. Eten is een feest, eten kan zorgeloos zijn. Vaak heb ik dit refrein tijdens mijn herstel in de keuken herhaald. Het mag een feest zijn, het mag onbezorgd zijn. Het servies praat en houdt je zelfs gezelschap. De borden dansen, de kaarsen zingen. Soms kan de angstige werkelijkheid best een beetje Disney gebruiken.
De romantische liefdesscène uit de Disneyfilm Lady en de Vagebond speelt zich af boven een bord spaghetti. Of denk aan de liefde die Winnie de Poeh voelt voor zijn honing en zijn bolle buik. Het was dat gevoel waar ik naartoe wilde. Naar liefde voor eten en liefde voor mijn lijf. Daarin kunnen sommige Disneyfiguren een heel fijn voorbeeld zijn.
Gevaarlijk eten
Het eten in de Disneyfilms zorgt vaak echter ook voor problemen. Grote problemen zelfs. Een appel is voor sneeuwwitje niet eens meer onschuldig, maar een bijna-dood ervaring. Alice groeit bij één hap van een koekje meteen vijf koppen groter, maar krimpt vervolgens ook weer van een slokje wonderdrank. En de gebroeders Grimm maakten het helemaal bont met Hans en Grietje die gelokt werden met koekjes en suiker, om daarna vetgemest te worden. Eten had soms iets heel gevaarlijks en onvoorspelbaars. Vooral dat laatste sprookje, hoewel niet van Disney, maakte heel veel indruk. Eten was soms iets kwaadaardigs en ik herinner me het angstige gevoel dat ik daarvan kreeg. Hans die gevangen zat en het eten kreeg waar hij eerst zo’n zin in had, maar daar allang niet meer gelukkig van werd. Het werd een straf, het werd gevaarlijk en de heks had het slechtste met hem voor.
Telkens worden de personages voor keuzes gesteld en elke keuze heeft gevolgen. Iets wat natuurlijk in het echte leven niet anders is. Ook op het gebied van eten worden we voor keuzes gesteld. Waar ga je in mee? Welke rol speelt je gevoel hierin?
Het komt goed
In alle Disneyfilms komt het ook weer goed. Alle Disneyfiguren zijn in levensgevaar geweest, gevangen genomen of op de vlucht geweest, maar uiteindelijk kwam het altijd goed. Misschien is dat niet echt realistisch, we leven (helaas) niet in een Disneyfilm. Maar het gaf mij het gevoel dat je na elke keuze ook weer een nieuwe kant op kunt gaan. Na een giftige appel of betoverd koekje kun je jezelf weer herpakken. Het hoeft niet het einde te zijn en er komen altijd weer wonderbaarlijke kansen op je pad. Elke prinses en elke prins heeft soms hulp nodig, dat maakt ze niet minder mooi en niet minder heldhaftig.
Alice: ‘Where should I go?’
Cheshire Cat: ‘That depends on where you want to end up.’
Wat betekent Disney voor jou?
Geef een reactie