Eten in Vietnam

Eten in een ander land is altijd even anders, maar in verre landen is het vaak nog meer aanpassen aan het eten en drinken daar. Tijdens mijn reis naar Vietnam was dat ook erg wennen. Wij eten hier bijvoorbeeld twee keer per dag brood en daar eten zij het eigenlijk maar eens in de week. Gelukkig hebben ze genoeg andere heerlijke gerechten om uit te kiezen!

Hoewel het altijd even wennen is aan het eten op een vakantiebestemming, vind ik het altijd juist wel erg leuk om uit te zoeken wat voor specialiteiten ze hebben. Ik sta voor vele dingen open, tenzij het echt te gek wordt. Vietnam staat bijvoorbeeld ook wel bekend om slangenwijn of gefrituurde insecten. Daar trek ik dan echt wel de grens en gelukkig ben ik ze ook nergens tegengekomen. Mijn familie nam me verder vaak mee om allerlei dingen te proberen. Ik heb dus heel veel heerlijke dingen geproefd! 

Zoals ik al zei kennen ze daar dus wel brood, maar eten ze dit eigenlijk eerder eens in de week dan twee keer per dag zoals wij dat doen. Het stokbrood is daar eigenlijk ook alleen maar blijven hangen uit de Franse koloniale tijd in Vietnam, hoewel het stokbrood eigenlijk niet te vergelijken is met die van ons hier. Het heeft wel dezelfde vorm, maar het wordt daar veel luchtiger gemaakt. Het gaat daar vooral om de vulling ervan, die een mix heeft van zowel de Franse als Vietnamese invloeden. Er gaat namelijk paté op en dit wordt aangevuld met een soort Vietnamese worst van varkensvlees. In plaats van sla, tomaat en komkommer gaan er nog ingelegde groentes op. En voor de waaghalzen hele hete pepers. Kaas kennen ze daar dan in de vorm van La vache qui rit. ‘Echte’ kaas kennen ze ook wel, maar het is daar erg duur. Ik had een keer een zakje geraspte kaas gehaald van 200 gram en dat koste daar tussen de €5 en €6!

Om de echte smaak van Vietnam te kennen moet je toch vaker warm gaan eten. Hoewel ze ook enkele koude hapjes hebben zoals de springrolls van rijstvellen. Deze worden gevuld met gekoelde ingrediënten zoals vermicelli, garnalen, reepjes spek, munt en andere kruiden. Erg lekker en fris voor op een warme dag!

In Vietnam zijn ze ondanks het warme weer, toch vooral van het warme eten. Velen ontbijten ook buitensdeur omdat het eten daar zo goedkoop is. Daarnaast hoef je niet snel te koken en kan je ook weer snel verder richting werk of school. Overal op straat zie je dan ook kraampjes waar je kan eten. Het is dan een kwestie van een plekje vinden, eten bestellen en binnen een kwartier ben je vaak ook weer weg. Mocht je daar zelfs geen tijd voor hebben, dan kan je alles ook meenemen. Als toerist vond ik rijst in de ochtend wel erg zwaar op de maag vallen. Dit aten ze gerust drie keer per dag met wat bijgerechten zoals vlees en groente ernaast. Dat zag ik mezelf niet twee weken lang doen, dus koos ik in de ochtend vaak voor een noodlesoepje genaamd ‘Pho’. Deze werden geserveerd in een frisse bouillon en dan is dat toch nog wat fris voor in de ochtend. Hierbij kan je dan kiezen voor rundvlees of varkensvlees erbij. Vis en garnalen worden daar ook wel vaak gegeten, alleen is dat toch best duur. Dat zie je dan ook niet zo snel terug op straat.

Naast de noodlesoep zie je ook de welbekende Vietnamese loempia’s. Alleen heb ik daar weinig loempia’s gezien die lijken op wat wij hier krijgen! Hier gebruiken ze ‘loempiavellen’ die lijken op een soort filodeeg. Daar gebruiken ze een vel wat meer lijkt op verweven vermicelli waardoor er dus niet letterlijk een soort deegje omheen zit. Hierdoor is het toch luchtiger en minder vullend. Dit snijden ze dan in stukjes en kan je met wat vermicelli en kruiden in een blaadje sla wikkelen. Dit kan je dan weer dippen in een dipsaus met knoflook, pepers en vissaus. Mocht je er niet van houden om met de handen te eten, kan je dit ook mengen in een kom. Je moet daarna wel een pepermuntje nemen, maar het is zo lekker samen! Lekker luchtig, fris, voedzaam maar niet al te vullend. Ik denk dat het voor hun ook daarom zo goed kan met het warme weer daar.

Mocht het ‘s avond wat afgekoeld zijn en je hebt zin in wat zoets of hartigs, dan kan ik je ‘Xoi’ aanraden! Dit bestaat voornamelijk uit kleefrijst dus ik zou het wel delen omdat het toch wel erg vullend is voor het slapen, maar het is zeker het proberen waard. Het is een rol kleefrijst waarbij je kan kiezen tussen een hartige versie of een zoete versie. In de hartige versie zit witte kleefrijst met een vulling van varkensvlees. De zoete is mijn favoriet! Je kunt kiezen tussen verschillende kleuren kleefrijst met elk een smaak. Wit is dan naturel, groen is met pandansmaak en dan had je nog een paar andere kleuren waarvan ik de smaak niet goed kon plaatsen. Daarnaast was er ook nog zwarte kleefrijst en die is wat korreliger en smaakt wat zoutig. Maar het schijnt dat deze erg gezond is. Wanneer je een keuze gemaakt hebt, doen ze er bonenpuree, geraspte kokos, kokosmelk en wat gemalen pinda’s op. Je eet het warm, wat wel raar is voor een dessert, maar het is zooooo lekker! 

Is het overdag te warm, dan hebben ze genoeg vers fruit om de dorst te lessen. Overal waar je komt, kan je vers fruit halen en ze komen zelfs met manden fruit langsrijden zodat je op straat elk moment fruit kan halen. Ze lopen ook nog met manden fruit langs huizen zodat je ze gesneden en al thuis kan opsnoepen. Elke dag kan het aanbod nog verschillen. De ene dag lopen ze langs met watermeloen en lychees en de andere dag kan het papaya’s en mango’s zijn. Maar ze hebben daar ook minder bekende fruitsoorten, zoals doerian, jackfruit, mangosteen of waterappel.

Ik heb veel soorten geproefd en velen waren erg lekker. Maar doerian was toch wel mijn grootste nachtmerrie! Het heeft een hele sterke stinkende geur… Je houdt ervan of je wordt er spontaan misselijk van. In mijn geval was het dus het tweede! Gelukkig hadden ze genoeg andere soorten fruit en vaak waren ze dan nog lekkerder dan in Nederland!

bron

Naast lekker eten is goed drinken daar ook erg belangrijk. Vooral met temperaturen tussen de 35-38 graden! Naast water kan je daar ook volop kruidendrankjes vinden. Deze schijnen goed voor je gezondheid te zijn en het is ook nog eens erg verkoelend. Ik koos dan eerder voor verse sojamelk. Dit vermalen ze dan ter plekke en je kunt dan kiezen tussen warme of koude sojamelk. Met de hitte daar koos ik dan graag voor een glas koude sojamelk. Hier deden ze dan een flinke schep ijs bij. Dat doen ze daar overigens bij alle dranken. Om de drankjes koud te houden, moeten ze daar te veel energie verbruiken doordat het te warm is. Dit doen ze dan ook niet en blikjes krijg je dus eigenlijk warm op tafel. Daarom doen ze overal, inclusief bij bier, een flink blok ijs in.

Al met al heb ik heerlijk gegeten tijdens mijn reis in Vietnam. Ik ben zelf maar op twee plekken geweest, namelijk Hanoi en Ho Chi Minh, maar het schijnt dat het eten per streek nog wel wat kan verschillen. Sowieso heeft elke streek nog wel een eigen specialiteit, maar het schijnt dat het eten in Hanoi bijvoorbeeld dan wat subtieler van smaak is vergeleken met het eten in Ho Chi Minh. Zelf heb ik het verschil niet erg gemerkt en vond ik het eten overal net zo lekker. En tegenwoordig kan je in Nederland ook al enkele goede Vietnamese restaurants vinden, dus hoef ik gelukkig niet te lang zonder zitten!

Heb jij weleens Vietnamees eten geprobeerd?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

11 reacties op “Eten in Vietnam”

  1. Wat leuk om te lezen. Ik heb voor zover ik weet alleen Vietnamese loempia gegeten.

  2. Leuk om te lezen idd!
    Ik ga in oktober naar China, dus ben wel benieuwd naar het “echte” Chinese eten

  3. Nope, maar het doet me wel een beetje denken aan de keren dat ik in China was 🙂

  4. Haha ik heb ook gehoord dat doerian op sommige plekken verboden is vanwege de geur.. sommige mensen vergelijken het met benzine :p

  5. Alleen in NL in een Vietnamees restaurant. O.a. springrolls, zo lekker!

  6. O ik dacht ze in Vietnam veel cavia’s en katten en honden enzo aten… Maar dat is dus niet zo?
    Dit klinkt allemaal nog best lekker 😀

  7. Lijkt dit op de gewoonten in China? Daar ga ik namelijk heen :~)

  8. oooh wat een leuke blog! lijkt me wel gaaf om daar heen te gaan en om al die dingetjes te proeven!

  9. Oh ik ben niet de enige haha.. Kate we gaan tegelijkertijd 🙂

  10. Ughhhhh Durians!! Blij dat ik daarvan af ben. Ons laatste hotel had enkel shampoo en douchegel met duriangeur, vre-se-lijk!

  11. Ben benieuwd geworden naar Vietnam. Vooral de Xoi en de echte loempia. Leuk om te lezen, Phoicai.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *