Eten kiezen met een eetstoornis

Help, ik kan niet kiezen! Als je een eetstoornis hebt, dan ken je zeer waarschijnlijke het gevoel van onzekerheid. Onzekerheid over jezelf, over je lichaam, je gedrag, je toekomst, maar vooral over eten. Elke maaltijd, elke dag vindt er een Wereldoorlog plaats in mijn hoofd, want wat zullen we nu weer gaan eten? Zullen we vandaag überhaupt wel eten? Waar, met wie, wat, hoeveel, wanneer, hoe vaak? Helaas weet ik nooit het juiste antwoord op de volgende vragen. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Zoekend op mijn gsm naar het gepaste recept voor de volgende dag. Ikzelf vind het ook nog heel moeilijk om knopen door te hakken rond mijn maaltijden en op stress momenten zou ik dan weleens naar het meest veilige product kunnen grijpen.

Sinds enkele weken echter, heb ik iets gevonden wat me enorm goed helpt. Daarom dat ik het meteen met iedereen wil delen, want mij heeft het echt wel rust gebracht. Ik waarschuw jullie, het is heel eng in het begin en er is een portie lef en durf voor nodig! Maar als mij het lukt, dan lukt het jullie zeker ook! Het is het proberen in ieder geval zeker en vast waard! Dus hier komt ie dan…

Toen ik laatst een gesprek had met mijn diëtiste en we het hadden over hoe mijn eetpatroon eruit zag, besefte ik opeens dat ik ongeveer iedere dag hetzelfde eet. Een vorm van controle, dat besef ik nu. Maar als je van je eetstoornis wilt genezen, kortom als je opnieuw WILT LEREN LEVEN dan moet je van dat controlerende gedrag af!

Ik wilde een einde maken aan mijn eenzijdige anorectische eetpatroon, wilde terug kunnen variëren en echt opnieuw VAN HET LEVEN PROEVEN. Beslissingen nemen en knopen doorhakken vind ik echter heel moeilijk, daarom kwam mijn diëtiste met een geweldige tactiek! 

Het systeem bestaat eruit om voor iedere maaltijd kaartjes te maken met verschillende opties, deze op te vouwen en in een mandje te leggen. Je ziet dus niet wat erop staat, en op die manier kan je humeur, of bestaande moeilijkheden je voedingskeuze niet meer beïnvloeden.

Ik heb zelf de kaartjes gemaakt voor onbijt, tussendoortjes, lunch en diner, met telkens verschillende soorten keuzes en uitdagingen. Bij het ontbijt bijvoorbeeld zitten er kaartjes van soort beleg (choco, speculoospasta, peperkoek, jam, honing,…), maar ook muesli, havermout, pistolets etc. Bij de kaartjes van het diner heb ik ook recepten toegevoegd waar ik dan uit kan kiezen als ik bijvoorbeeld pasta getrokken heb.

bron foto

Ik trek alle kaartjes meteen in de ochtend. Zo hoef ik niet de hele dag te stressen over wat en wanneer ik ga eten. De belangrijkste doelstellingen van dit systeem zijn loslaten en het krijgen van een gevarieerd voedingspatroon, door elke dag anders te eten. Ook is het de bedoeling om vertrouwd te worden met verschillende soorten voeding en er opnieuw van te leren genieten! Schuldgevoelens, bye bye want het LOT heeft beslist wat ik die dag zal eten!

Ik ben nog maar een weekje of twee mee bezig en ik moet zeggen mij helpt het enorm. Eindelijk lukt het me om de controle stilaan los te laten. Als je vragen hebt, mag je zeker en vast een reactie achterlaten en ik zal je met plezier antwoorden! Ga ervoor ‘cause you’re worth it!


Wil jij ook een gastblog schrijven voor Proud2Bme? Dat kan! Mail je gastblog met foto’s naar redactie@proud2Bme.nl. Twijfel je over een onderwerp, mail ons dan ook gerust even.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

17 reacties op “Eten kiezen met een eetstoornis”

  1. Wauw! Goede stappen!! Hoop dat het je gaat helpen! En zo toewerken naar keuzes maken die je zelf wilt. Ik houd deze in m’n achterhoofd voor als ik zo ver ben… eerst mijn eetpatroon weer onder de knie krijgen.

  2. Superknap van je, goed idee ook!

  3. Wauw, dit is echt heel slim! Ik heb geen eetstoornis, maar door psychische problemen altijd wel veel moeite met eten kiezen, en ik ga deze kaartjes ook maken!

  4. Goed idee hoor!!!

  5. Ben blij da je da ook ontdekt hebt en dit deelt via proud2beme. Ik heb hier zelf ook heel lang mee gewerkt, en da helpt me Ć©cht goed.
    En op termijn ga je merken da je op Den duur “hoopt” om een bepaald kaartje te trekken omda je er Ć©cht zin in hebt. Raar maar waar šŸ˜€

    Go for it!! šŸ˜˜

  6. GO Astrid, GO!!! šŸ˜˜

  7. Blij om dit te lezen, Astrid! Je bent op de goeie weg!

  8. Goede stappen šŸ™‚
    Heb zoiets ook gedaan, met een dobbelsteen, heeft me ook veel geholpen šŸ™‚

  9. Hai! Wat een goed idee maar kan je prcs uitleggen hoe het in zijn werk gaat? Dan kan ik het ook in de praktijk brengen! Lijkt me echt een heel goed idee! Dank je wel voor het delen!

  10. Go go go Astrid ! Je bent zoveel vooruit gegaan sinds de laatste keer dat ik je zag tijdens opname! Echt super trots op jou ! ā¤

  11. wat fijn dat het voor jou werkt. ik zeg eerlijk dat ik zelf het niet druf misschien proeer ik het leater wel.:)

  12. Heel erg knap van je! Het is een enorme stap, dat snap ik! Ik wil het zelf wel heel graag maar ik vind het nog een beetje eng om de stap te maken. Super goed dat je het zo volhoudt!

  13. Dit deed ik voor mijn tussendoortjes maar wat een goed idee om het voor alle eetmomenten te doen! šŸ’Ŗ

  14. maar wat zet je op de kaartjes? ik zou alleen dingen opschrijven die ik (al) durf te eten en dan schiet het nog niet op

  15. hoi,

    is het echt alleen bedoelt om los te laten en een gevarieerd voedingspatroon te krijgen? ik bedoel het is niet bedoelt om aan te komen?

    1. Ha Puck,

      Ja, precies wat jij zegt is het bedoelt om een gevarieerd eetpatroon te ontwikkelen en angsten rondom bepaalde producten aan te gaan. Het is niet per se bedoelt om aan te komen. šŸ™‚

      Liefs,
      Irene

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *