Het water loopt je in de mond, je ziet het al voor je, je weet hoe het smaakt en je wordt spontaan blij als je er aan denkt. Dat is wat de meeste mensen voelen als ze aan hun favoriete eten denken. Helaas is dat niet voor iedereen zo en werkt het juist precies andersom voor een steeds groter wordende groep. Deze mensen lijden aan de ziekte anorexia nervosa.
Zij krijgen klamme handen en hun spanning loopt op als ze aan eten denken. Maar waarom is dat zo? Dit is wat een nieuw onderzoek (gepubliceerd in het Journal of Eating Disorders) heeft geprobeerd aan te tonen en verduidelijken.
Daartoe dienden ze eenmalig een testgroep een stof (amfetamine) toe die dopamine in de hersenen vrij maakt. Dopamine is een stof die belangrijk is in het ervaren van genot en plezier. Vervolgens gebruikte ze een bepaalde techniek (PET) om de werking zichtbaar te maken.
Zo kwamen ze er achter dat de groep die geen eetstoornis heeft zich blijer en gelukkiger voelden. Dit in tegenstelling tot de groep anorexia patiënten welke gevoelens van angst en onbehagen kregen en wier hersens meer gingen nadenken over de gevolgen. ###
Dit is de eerste keer dat werd aangetoond dat er een biologische reden is voor de totaal andere gevoelens van anorexia patiënten als het om eten gaat. Psychiater en directeur van het “Eating Disorder Treatment and Research Program at the University of California-San Diego School of Medicine” Walter Kaye zegt er het volgende over. “Het is goed mogelijk dat de vrijgekomen dopamine bij de groep anorexia patiënten gevoelens van spanning en angst veroorzaakt in plaats van gevoelens van geluk en beloning. Het is dan ook heel moeilijk om deze eerste groep weer aan het eten te krijgen en in gewicht te laten aankomen als ze daarbij continue angstige gevoelens ervaren”.
Heel belangrijk bij dit onderzoek is het feit dat er ook mensen meededen die reeds een jaar “genezen” waren van anorexia nervosa. Dit om aan te tonen dat de resultaten niet zozeer een reactie waren op ondergewicht als wel mogelijk ontstaan zijn door reeds vooraf bestaande kenmerken. Dat zou kunnen betekenen dat sommige mensen gevoeliger zijn voor het ontstaan van anorexia.
Vandaag de dag zijn er een aantal behandelingen waarmee de specifieke kenmerken van anorexia aangepakt kunnen worden, waaronder de door eten veroorzaakte gevoelens van spanning en angst. Het is belangrijk om de juiste behandeling te ontwikkeling die patiënten weer leert eten waardoor hun gewicht toeneemt. Dit onderzoek draag daar toe bij omdat het aantoont dat er ook biologische redenen meespelen in het ontstaan en voortduren van deze ziekte.
Herken je deze angstige gevoelens als je aan eten denkt? En denk jij dat sommige mensen hier gevoeliger voor zijn?
foto’s weheartit.com
Geef een reactie