Eten met liefdesverdriet

Verliefdheid is een heerlijk gevoel. Omgaan met je crush kan erg spannend zijn en je kan uren dromen over een mooie toekomst samen. Dat de liefde ons zo kan raken, merk je aan al die films, boeken en liedjes die het thema behandelen. All you need is love! Maar er bestaan vast evenveel verhalen en songs over de keerzijde: liefdesverdriet.

Als verliefdheid de hoogste top is, dan is liefdesverdriet, LDVD,  het diepste dal. Er zijn tal van manieren waarop het mis kan gaan: misschien was je samen met iemand, en heeft deze persoon of jijzelf jullie relatie beëindigd. Het kan ook zijn dat jouw droomprins of -prinses je gevoelens niet beantwoordt nadat jij hiervoor uitkwam, of dat je hem of haar met iemand anders samen zag. Maar liefdesverdriet kan ook een gevolg zijn van twijfels: twijfelen over het feit of je ervoor uit moet komen of niet, samen met de angst dat je jezelf dan misschien belachelijk maakt, of misschien twijfel je wel over je geaardheid.

Bron

Deze dingen overkomen iedereen wel eens, en de ene persoon zit er meer mee dan de andere. Maar we kennen allemaal dat gevoel van intens verdriet en die knoop in je maag… Hoe blijf je dan in godsnaam fatsoenlijk eten?

Te weinig eten…
Liefdesverdriet was één van de vele uitlokkende factoren van mijn eetstoornis. Nadat een jongen mij gekwetst had, was mijn eetlust ver te zoeken. Bovendien wou ik dat hij zag hoeveel pijn ik had dankzij hem. Achteraf weet ik dat dit een heel foute en gevaarlijke denkpiste was: die jongen had het goede recht niet van mij te houden en mijn dieetgedrag heeft me niet gelukkiger gemaakt of iets opgelost tussen ons. Dat je eetlust afneemt wanneer je ongelukkig bent, is heel normaal. Blijf dan toch je best doen om je niet mee te laten slepen in die eetstoornis. Maak gebruik van de momenten waarop je je beter voelt om ‘bij te tanken’, en kies voor calorierijk voedsel wanneer de knoop in je buik geen grote hoeveelheden toelaat. De kans dat je je op lange termijn beter voelt wanneer je restrictiever gaat eten, is niet mogelijk. Ondertussen weet ik dat ik me beter voel wanneer ik in tijden van boy troubles iets eet dat ik echt lekker vind.

… of te veel
Zoals ik net aangaf, kan eten troost bieden. Vooral zoetigheden zijn favorieten van gekwetste vrouwen en mannen over heel de wereld. Voor sommigen wordt het echter moeilijk om hier een maat in te vinden. Wanneer je van jezelf weet dat er een kans is dat je jezelf verliest in eetbuien, moet je erg oppassen wanneer je liefdesverdriet voelt. Het gevoel van teleurstelling in een bepaald persoon of jezelf kan je doen geloven dat eten je beste vriend is en dat een emmer ijs en pakken chocolade de pijn zullen verzachten. Wees extra op je hoede voor je neiging te overdrijven: je mag (moet!) jezelf iets gunnen, maar bepaal op voorhand wanneer je stopt en houd je hier aan. Net als een dieet lost ook een eetbui niets op. Voor alcohol geldt natuurlijk net hetzelfde: de troost die je hierin vindt is slechts tijdelijk, en je creëert de kans dat je problemen alleen maar groter zullen worden.

Betere strategieën
Je verdriet uitwerken met eten of niet eten is dus geen goed idee. Maar hoe ga je dan om met deze nare gevoelens? Ten eerste is het belangrijk dat je er eerlijk over durft praten en je emoties niet opkropt. Zoek iemand in je omgeving die je vertrouwt en laat je maar eens goed troosten: dit kan ontzettend opluchten en andere personen bieden andere invalshoeken. Het lijkt misschien aanlokkelijk om de persoon die de oorzaak van je verdriet is hierover aan te spreken of zelfs lastig te vallen, maar dit is in de meeste gevallen geen goed idee. Slimmer is het je te wenden tot een vriend(in) of familielid.

Bron

Je kan ook proberen iets met je verdriet te doen. Schrijf het van je af, zing erover, en probeer het daarna los te laten in plaats van je erin te wentelen. In het begin is het moeilijk, maar zoek ook zeker afleiding. Treurig op je bedje zitten en mijmeren over je verloren liefde maakt je alleen maar verdrietiger. Zoek gezelschap om een grappige film te kijken of ga sporten, lees een meeslepend boek of werk wat voor school. Natuurlijk zal je aandacht vaak afdwalen naar je gevoelens, maar je moet verder.
Bovendien moet je gewoon wachten. Op het moment zelf geloof je het waarschijnlijk niet, maar liefdesverdriet gaat altijd liggen. Het is een kwestie van tijd om de scherpste pijn te laten wegebben en weer aan andere dingen te denken. Probeer je ‘mindful’ op te stellen: dat verdriet is er, en er valt niets concreets aan te doen. Het zal vanzelf gaan liggen.
Last but not least: verzorg jezelf. Wanneer iemand je afwijst of laat zitten, is het moeilijk vol zelfvertrouwen in het leven te staan, maar haal jezelf niet te hard neer. Het is niet omdat iemand niet lief voor je geweest is, dat je niet lief meer hoeft te zijn voor jezelf. Doe maar gewoon de dingen die je graag doet en verwen jezelf, want in het diepste van de put verdien je het meer dan ooit.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “Eten met liefdesverdriet”

  1. Mooie blog! Mijn vriend en ik zijn meer dan 2 jaar samen. Sinds maart is hij naar Belgie verhuisd, en voelde ik dat ik hem hierdoor kwijt zou raken. Van samen een huis hebben en bijna de hele week bij elkaar zijn, naar meer dan 4 uur in een trein zitten en 40 euro armer te zijn. Is het hem nu pas duidelijk dat dit niet gaat werken. Overigens heeft hij geen werk of inkomen en woont in een sta caravan.. Ik ben er kapot van dat dit ons uit elkaar trekt. Dat we zo geen toekomst kunnen opbouwen of leuke dingen kunnen doen. Ik zie hem nu al amper, ik mis hem elke minuut. Ik weet rationeel gezien dat dit niet vol te houden is, maar m’n gevoel wil dat ik bij hem blijf. Ik merk dat afleiding werkt om m’n hoofd koel te houden, en gewoon normaal te blijven eten als eerst. Al merk ik wel dat ik minder behoefte heb aan voedsel. Ik weet niet hoelang deze relatie nog stand houd, ik leef nu met het einde in zicht. Al zal ik nooit accepteren dat onze relatie onvrijwillig door de afstand en de geld problemen kapot is gegaan. Ik wilde zo graag een toekomst met hem, ik hou nog steeds zielsveel van hem. Dat zal nog lang zo zijn. Ik ben het er nooit mee eens geweest dat hij naar Belgie is verhuisd. Helaas heb ik hier niks aan kunnen veranderen, behalve dat ik daar m’n grote liefde aan kwijt ga raken.. Geheel onvrijwillig, wat het nog moeilijker maakt.

  2. @Virdamegadraakje: ahh wat zonde om te lezen.. geld en afstand zouden er zeker niet voor morgen zorgen dat een relatie stopt. Je hoeft er geen antwoord op te geven hoor, maar hoezo is hij naar het buitenland in een caravan verhuisd, als jullie al samen een huis hadden??

  3. @Elis, ik wou dat geld en afstand onze relatie niet kapot zou maken ;( We hadden samen een bovenwoning in de binnenstad van Dordrecht. De huur konden we op een gegeven moment niet meer betalen door een onverwachts tekort aan inkomen. Ik kon terug bij m’n ouders terecht. Hij kon nergens heen, niemand die hem wou opvangen. Ik heb geholpen om samen te kijken voor een goedkoper huisje in Nederland. Dat wilde hij niet. Hij was vast beraden om in Belgie te gaan wonen en daar een beter leven te krijgen. Hij koos voor zichzelf zei die.. In maart is hij daar naar toe gegaan, en tot de dag van vandaag geen werk gevonden of enig inkomen. Het enige wat ie kon kopen was een caravan voor 50 euro. En daar zit hij nu in, met helemaal niks. Amper verwarming.. Ik zie hem achteruit gaan, vind het zielig voor hem. Maar wil hem ook niet kwijt, alleen deze situatie maakt het er niet makkelijker op. Ik vind z’n keuze niet bepaald slim. Om zonder werk of huisvesting uit wanhoop naar een ander land te gaan, waar je nog nergens zeker van bent..

  4. Auw herkenbaar

  5. Wow, vandaag de hele dag zitten huilen om mannen en klooien met eten, verschijnt op dat moment deze blog. Bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *