Er is heel wat discussie mogelijk over de houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen. Hier zit ook een heel groot verschil in mensen. Bij snoep of chocolade kijk ik eigenlijk niet of nauwelijks naar de houdbaarheidsdatum maar als het om vlees of melkproducten gaat doe ik dit wel. Er is heel wat onduidelijkheid als het gaat om de ‘tenminste houdbaar tot..’ datum. Wanneer is iets nog goed en wanneer kun je het beter niet meer eten?
Er is nogal wat onduidelijkheid omtrent dit fenomeen en dit zorgt er voor dat mensen uit angst veel te snel eten weggooien. Ik ben hier zelf ook schuldig aan. Als ik twijfel, doe ik het niet.. en als het gaat om de houdbaarheid van voedingsmiddelen twijfel ik snel. Ik interpreteer ‘ten minste houdbaar tot..’ denk ik al snel als ‘houdbaar tot..’, wat betekent dat het een dag later bij mij in de prullenbak beland. Ik ben hier niet de enige in. Het gevolg hiervan is dat er enorm veel voedsel wordt weggegooid terwijl dat onnodig is.
Er zijn NHS richtlijnen die een uiterste houdbaarheidsdatum aangeven en voedingsmiddelen dienen dan voor die tijd opgegeten te moeten. Dit is echter iets anders dan de houdbaarheidsdatum die wij op verpakkingen zien. Soms zijn producten namelijk nog weken na deze datum goed.
Houdbaarheidsdatum als marketingsinstrument
Ondanks dat de houdbaarheidsdata zeker kunnen voorkomen dat we bedorven voedsel eten en ziek worden, zijn er een aantal voedingsmiddelen die wij zeker nog kunnen eten nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. In een artikel voor MailOnline vertelt voedings journaliste Joanna Blythman dat ‘te gebruiken tot’ data ook een onderdeel zijn van onze moderne voedseldistributie waarmee supermarkten het concept van ‘wekelijks boodschappen doen’ kunnen bevorderen.
Houdbaarheidsdatum voor gezondheid
Natuurlijk is deze toevoeging op de verpakking van een product onmisbaar. We hebben het nodig en het is voor veel mensen, waaronder voor mij, heel lastig om echt in te kunnen schatten of iets nog goed is of niet. Wat belangrijk is, is onderscheid maken tussen de ‘gebruiken tot..’ en de ‘tenminste houdbaar tot..’ data. Dit is soms heel verwarrend voor consumenten. Wat kun je eten na de houdbaarheidsdatum?
♦ Producten als honing en jam
Suikerhoudende producten als honing en jam kun je prima eten als de datum op de verpakking verstreken is. Dit is vaak ook de reden waarom snoep, chocolade en fudge lang houdbaar blijft.
♦ Producten die veel zout bevatten
Hetzelfde geldt voor voedingsmiddelen waar veel zout in zit. Bijvoorbeeld pickles, omdat dit in azijn bewaard wordt. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld chips. Hier zit over het algemeen veel zout in. Je kunt het misschien minder lekker vinden omdat het zachter kan worden, maar dat betekent niet dat het echt niet meer goed is.
♦ Brood
Vers brood is natuurlijk het lekkerste en daardoor verwacht je misschien dat je het ook niet lang kunt bewaren, maar je kunt er best even mee doen. Je kunt het ook invriezen waardoor het ook langer die verse smaak heeft.
♦ Eieren
Ook over eieren hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken. Ik moet ook zeggen dat ik bijna nooit de houdbaarheidsdatum van een ei check. Ik denk ook dat je het heel snel al ruikt wanneer een ei niet meer goed is. Verder is het wel belangrijk om te weten dat je een ei (mits het goed ruikt) nog wel kunt eten als het hard gekookt is of in een cake o.i.d. verwerkt is, maar dat je het beter niet kunt eten als zachtgekookt ei of bijvoorbeeld in pasta carbonara waarin het niet volledig gestold is.
♦ Melk
Melk is iets wat ik niet snel zou gebruiken nadat de t.h.t. datum verstreken is. De angst dat dit snel niet meer te gebruiken is, is niet helemaal waar. Je kunt melk soms wel tot 50% langer gebruiken als je het bewaard op een lagere temperatuur. Bijvoorbeeld achterin de koelkast in plaats van in de deur. Wanneer melk wat zuurder is geworden, kun je het altijd nog gebruiken voor pannenkoeken.
♦ Pasta
Een pak (droge) pasta kan in een luchtdichte verpakking onbeperkt bewaard blijven. Maar ook wanneer je er al wat van hebt gebruikt, blijft het lang goed. Ook dit is een product waarbij ik nooit naar de houdbaarheidsdatum kijk.
♦ Harde kaas
Harde kazen zoals cheddar kunnen ook gewoon gegeten worden na de houdbaarheidsdatum. Ik herinner mij nog goed dat ik bij een vriendin was vroeger en haar vader haalde een laagje schimmel van de kaas en gooide dit weg. Vervolgens heeft hij de kaasschaaf gepakt en zijn boterham belegd. Ik wist niet wat ik zag. Later hoorde ik inderdaad dat dit vaak gewoon kan en dat je dit nog prima kunt eten, zelfs nadat het beschimmeld is. Bij zachte kazen zoals brie is het wel belangrijk om de houdbaarheidsdatum aan te houden.
♦ Koekjes
Net als chips kun je ook koekjes heel lang bewaren. Ook dit kan wat zachter worden als de verpakking wat langer open is, maar het schijnt dat je dit kunt verhelpen door ze even in de oven te doen. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ik ben eigenlijk wel heel benieuwd of dit werkt.
♦ Voedsel in blik
Dingen die in blik verkocht worden zoals bonen, mais, knakworstjes, etc. kun je heel lang bewaren. Om de houdbaarheid van deze producten nog wat te verlengen, kun je ze het beste op een donkere plaats bewaren.
Met allerlei soorten vlees en gevogelte is het belangrijk om wel de houdbaarheidsdatum goed aan te houden.
‘Te gebruiken tot..’ of ‘tenminste houdbaar tot..’
Er is dus een groot verschil tussen de ‘te gebruiken tot..’ en ‘tenminste houdbaar tot..’ labels. Het is verstandig om bij voedingsmiddelen waarop ‘te gebruiken tot..’ staat, wel echt het label aan te houden en het dus niet te eten/drinken als deze datum verstreken is. Bij de tenminste houdbaar tot data is er vaak speling. Let hierbij wel op de bijschriften waar bijvoorbeeld geadviseerd wordt om producten koud of in een dichte verpakking te bewaren.
Bron: dailymail.co.uk
Eet jij weleens producten die over de datum zijn?
Geef een reactie