Ja, opeens is het dan zo ver. Je bent op een bepaald punt gekomen in je behandeling of je hebt een bepaald gewicht bereikt en je mag weer meer op gevoel gaan eten. Je hoeft je niet meer aan de voorschreven voedingslijsten te houden. Dat klinkt aan de ene kant heel fijn. Het geeft je weer meer vrijheid. Maar aan de andere kant kan het ook juist spanning opleveren, want op gevoel eten: Hoe doe je dat eigenlijk?
Op gevoel eten: In stappen
Eigenlijk net als met het opbouwen van je voeding kan ook het op gevoel eten in stappen worden opgebouwd. In 1 keer je hele eetlijst loslaten kan best een te grote stap zijn en daarom kan je het in stappen verdelen. Een idee is om bijvoorbeeld per dag minimaal 1 keer een ander broodbeleg te kiezen dan wat op je eetlijst staat. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen, dan zijn er een aantal hulpmiddelen. Zo kan je op briefjes verschillende belegsoorten schrijven en zo iedere dag 1 briefje trekken. Dat kan je natuurlijk ook voor je tussendoortjes doen. Gaat het wisselen van je broodbeleg van 1 boterham je goed af, dan kan je verdere stappen maken door bijvoorbeeld zowel bij je ontbijt en je lunch een ander broodbeleg te kiezen.
En als we het nu toch over ontbijt en lunch hebben. Ook hierin kan je makkelijk afwisselen. Stel je kiest doordeweeks altijd yoghurt met muesli dan kan je misschien in het weekend hier een keer kiezen voor luxe broodjes of krentenbrood of een gekookt eitje erbij. Moet je altijd variëren in je ontbijt? Nee dat hoeft zeker niet. Als jij nou eenmaal yoghurt met muesli lekker vindt als ontbijt, dan kan je natuurlijk prima iedere dag daarmee beginnen.
Op verschillende tijden
Oke, dan hebben we het nu gehad over op gevoel leren eten van broodbeleg of tussendoortjes, maar laten we nog een stap verder gaan. Op gevoel eten betekent ook dat je niet op verplichte tijden iets hoeft te eten of drinken. Je kan wel in de gaten houden dat je 6 eetmomenten op een dag hebt omdat dit voor je lichaam nou eenmaal een goede verdeling is. Maar of jij je ontbijt nou om 10.00 uur neemt of om 08.00 uur, dat maakt niet uit, allles verschuift dan gewoon mee.
En wat ook een hulpmiddel kan zijn met het leren om op gevoel te eten is om met vrienden weg te gaan, bijvoorbeeld een dag winkelen of ergens gaan eten. Stel je gaat overdag weg, dan wordt er vaak koffie gedronken met wat lekkers erbij. Dan is het dus niet gek als je niet als lunch misschien die 3-4 boterhammen neemt die je normaal wel eet. Misschien zit je nog vol en neem je er dan maar 2 of 3. Dat is ook op gevoel eten. dat je misschien niet iedere dag dezelfde hoeveelheid boterhammen eet. En andersom kan natuurlijk ook. Als je een dag veel trek hebt kan je ook een boterham of wat lekkers extra nemen.
Hoe eet je op gevoel bij je avondmaaltijd?
Misschien goed voor jezelf om ook hierin af te wisselen. Een keer andere groente te kiezen of juist in plaats van aardappelen ook eens te kiezen voor aardappelkroketjes of rösti rondjes. En ben je geneigd om steeds dezelfde vleessoort of kipfilet te kiezen dan kan je ook een variatielijstje maken met vleessoorten die je per week wilt gaan eten. Door het gewoon te doen leer je ook weer wat je lekker vindt.
Gewicht
Als je een gezond gewicht hebt, maar je merkt dat door het eten op gevoel je gewicht naar beneden gaat, probeer dan te achterhalen hoe dat zou komen. Eet je op gevoel toch minder dan voorheen of heb je een ander bewegingspatroon en heb je eigenlijk meer nodig? Dan kan het misschien toch een goed idee zijn om je eetlijst er weer even bij te pakken en misschien toch het op gevoel eten uit te stellen of niet iedere dag van de week te doen.
Stapje terug
Merk je dat het op gevoel eten je te veel spanning geeft, doe dan een stapje terug. Bewaar bijvoorbeeld het op gevoel eten voor de weekenddagen totdat je je weer wat zekerder voelt en je het weer in stappen kan gaan uitbreiden. Het is heel normaal als het niet meteen goed gaat of goed voelt. Bepaal dan zelf of het tempo moet worden verlaagd.
Eet jij op gevoel?
Geef een reactie