Een vriendin van mij moest vroeger altijd net zolang aan tafel blijven zitten tot zij haar bord leeg had. Eten wat de pot schaft was daar heel belangrijk, ook als je dat betekende dat je tot 21 uur ‘s avonds bezig was. Hoewel ik bij mij thuis eigenlijk ook altijd wel moest eten wat de pot schafte, ging het er wel iets soepeler aan toe. Op dat moment realiseerde ik me dat niet zo, maar als ik erop terugkijk zie ik dat we vrij eenzijdig aten.
Mijn moeder kookte altijd behoorlijk eenvoudig en alleen dingen die bijna iedereen lekker vond. Ook hield ze nog rekening met ieders voorkeuren. Zo lust ik geen bruine bonen en maakte ze iets anders voor mij als we dit aten en kreeg ik een apart bakje sla omdat ik de slasaus niet lustte die ze altijd door de sla heen deed. Veel ruimte voor variatie en nieuwe dingen was er niet, want er was altijd wel iemand in huis die iets niet lekker vond. Ik was er daar vaak één van.
Waarschijnlijk heeft dit er wel een beetje voor gezorgd dat ik ook vandaag de dag niet de makkelijkste eter ben. Er zijn een hoop dingen die ik niet lust waardoor ik qua avondeten al snel uitkom bij eenvoudige maaltijden zoals aardappelen, groente en vegetarisch vlees en allerlei variaties hierop, nasi, bami, pasta of rijst met groenten en een sausje. Dit heeft niets te maken met eetgestoorde gedachten of iets dergelijks maar simpelweg omdat er veel dingen zijn die ik niet lekker vind en vroeger ook nooit hoefde te eten.
Met name toen ik net op kamers ging wonen liep ik erg tegen het koken voor mezelf aan. Enerzijds omdat ik toen behoorlijk wat problemen had en anderzijds omdat ik geen idee had wat ik voor mezelf moest koken. Ik kwam al snel uit bij datgene wat mijn moeder ook altijd maakte en dat werd al snel behoorlijk saai. Koken was al een lastig punt vanuit mijn eetstoornis en smetvrees en het eenzijdige zorgde ervoor dat ik niet gemotiveerd raakte voor mezelf te koken. Ook vond ik het geregeld eng om spontaan mee te eten met mijn huisgenoten omdat ik bang was dat ik iets niet zou lusten en het dan wel op zou moeten eten.
Nu ik mijn eigen huisje heb, neem ik vaker de tijd en ruimte om voor mezelf te koken. Hierdoor heb ik toch wel wat andere gerechten ontdekt die ik lekker vind terwijl ik dacht dat ik het absoluut niet zou lusten. Het enige wat hierin helpt is het toch proberen van nieuwe dingen. Ik ben klein begonnen door eens een paprika te kopen en dit bij mijn groenten te eten. Voor mensen die dit gewend zijn, klinkt dit wellicht heel suf maar ik kende paprika alleen als die kleine rode stukjes die af en toe ergens doorheen zaten maar verder at ik dat nooit. Toen ik merkte dat ik het in ieder geval niet vies vond, probeerde ik het nog eens. Gemiddeld moet je iets weleens tien tot vijftien keer proberen te eten tot je aan de smaak gaat wennen. Na één keer kun je dus niet direct zeggen dat je iets niet lekker vindt.
Stap voor stap ben ik ook andere groenten gaan proberen die ik eigenlijk nooit at en probeerde ik wat meer te gaan variëren. In plaats van de standaard voor gesneden snijboontjes probeerde ik eens sperziebonen, ik nam een keer broccoli in plaats van bloemkool en ik koos een keer een vleesvervanger die me wel lekker leek maar die ik nog nooit had gegeten. Eigenlijk merkte ik dat ik veel dingen best wel oke vond. Misschien niet heel erg lekker, maar goed genoeg om zo af en toe te eten.
Nog steeds ben ik niet de makkelijkste eter, maar doe ik wel meer mijn best om open te staan voor nieuwe producten in plaats van direct te zeggen dat ik iets vies vind. Soms merk ik in de praktijk dat iets tegenvalt en dan baal ik dat ik iets gekocht heb wat ik dan verder weg moet gooien, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.
Als jij het ook lastig vindt om te eten wat de pot schaft en vooral blijft hangen in dingen die je al kent, dan raad ik je aan om bijvoorbeeld eens één keer per week iets te gaan eten wat je nog niet kent. Dat hoeft niet direct een hele maaltijd te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een onderdeel van een maaltijd vervangen door iets nieuws, bijvoorbeeld de groenten. Probeer het een aantal keer om te ontdekken of er nieuwe smaken zijn die je eigenlijk heel lekker vindt.
Eet jij wat de pot schaft?
Geef een reactie