Symptomen van het coronavirus kunnen zijn dat je je smaak en geur verliest. Dit is heel vervelend, want nu ruikt en smaakt je eten nergens meer naar en dat kan best gevolgen hebben voor je eetlust. Als je dan ook nog eens een eetstoornis hebt, kan dat best wel lastig zijn. Hoe blijf je gemotiveerd en behoud je de zin om toch te eten? Hopelijk helpt deze blog je een eindje op weg.
Gebruik je andere zintuigen bij eten
Smaak en geur zijn belangrijke zintuigen die maken dat we eten en drinken vies of lekker vinden, maar het zijn niet de enige zintuigen die we gebruiken als we eten. Als je geen reukvermogen meer hebt en niks kan proeven, kan je voelen, horen en zien wat meer aanspreken.
Bijvoorbeeld kleuren die je graag eet. Zijn dat frisse groentes of rode bietjes? Welke kleuren zien er voor jou smakelijk uit? Ook kan je warme en koude elementen in je maaltijden verwerken, of verschillende structuren. Bijvoorbeeld nootjes die kraken, chocolade dat in je mond smelt of gember dat in je keel brandt.
Dat laatste spreekt mij persoonlijk wel aan. Ik houd zelf bijvoorbeeld best wel van pittig eten en pittig is geen smaak, maar meer een sensatie die je in je mond voelt. Als je je geur en smaak verliest, kan je pittig vaak nog wel ervaren.
Eet omdat het nodig is, houd het simpel
Misschien lees je bovenstaande en denk je: pfff, wat een gedoe, dat klinkt heel ingewikkeld allemaal. En dat kan ook. Niet iedereen zal hier zo op deze manier mee bezig zijn. In de blog ‘Afvallen zonder dat ik het wil‘ schrijft Hannah over de moeite die ze met eten kan hebben wanneer ze stress heeft. Ze geeft tips als meer vloeibaar eten nuttigen of er dan maar wat langer over doen, maar toch voldoende binnen krijgen. De tip ‘lekker eten’, die ze ook geeft, laten we in dit verhaal maar even achterwege.
Prikkel je zintuigen met iets anders dan eten
In de blog ‘De smaak is goed, maar de structuur niet‘ schrijft Lonneke over hoe de structuur van eten ook erg tegen kan staan. Ik kan me voorstellen dat als je hier ook last van hebt, dit zonder geur en smaak nog meer naar voren kan komen. Als het eten echt iets vervelends wordt maar toch nodig is, kan het helpen om je zintuigen tegelijkertijd met iets anders dan eten te prikkelen.
Bijvoorbeeld door ook naar muziek te luisteren of iets op tv, Netflix, YouTube of waar dan ook te kijken dat je leuk vindt. Onlangs maakten Daphne en ik ook een video speciaal voor tijdens de lunch. Hier worden andere moeilijkheden besproken dan smaak- en reukverlies, maar misschien vind je het hoe dan ook wel fijn! Maak het gemakkelijk en plezierig voor jezelf, maar besef ook dat eten gewoon nodig is. Zeker als je aan moet sterken tijdens of na corona.
Heb jij zoiets meegemaakt? En wat hielp jou om te eten?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie