Excuses die je tegenhouden

We hebben allemaal dromen en doelen. Dingen die we in de toekomst willen bereiken. Ik zeg hier bewust in de toekomst, omdat we daar voor ons gevoel vandaag de dag nog niet klaar voor zijn. We hebben allerlei redenen waarom we niet vandaag beginnen met het bereiken van die doelen. Eigenlijk laten we ons tegenhouden door angst. We bedenken excuses waardoor we onszelf eigenlijk tegenhouden.

Het zijn vaak excuses die voortkomen uit perfectionisme. We zijn bang om te falen en daarom doen we het maar niet, want als we iets doen, moeten we het goed doen. Hierdoor zijn we bang om een eigen bedrijf te starten of vinden we het eng om een presentatie te geven voor een groot publiek. Zonde, want hierdoor ontdekken we niet wat we eigenlijk allemaal kunnen.

excuses die je tegenhouden

Je kan dit ook betrekken op eetstoornissen. We bedenken redenen waarom we nu nog even niet in therapie zullen gaan of waarom we nooit beter zullen worden van de eetstoornis. We vinden het eng en blijven liever in onze comfortzone zitten dan dat we echte stappen gaan zetten. Hieronder zal ik veel voorkomende excuses benoemen.

1. Ik ben vast niet goed genoeg
Deze reden komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Door vervelende ervaringen is het soms lastig om nog in jezelf te blijven geloven. Hoe cliché dit ook mag klinken: als je niet in jezelf gelooft, doen anderen dat ook niet. Het is begrijpelijk dat je onzeker bent en die onzekerheid mag je ook best wel laten zien, maar het is belangrijk om ook zelfvertrouwen te hebben als je je dromen na wilt jagen.

2. Ik ben er niet klaar voor
Dit is een veelgebruikt excuus in zowel eetstoornisland als daarbuiten. We zijn er niet klaar voor om onze eetstoornis aan te pakken en in therapie te gaan. We zijn er niet klaar voor om onze vaste baan op te zeggen en iets voor onszelf te beginnen. Nu is het zo dat niemand er ooit echt klaar voor is om enge dingen te doen. Dat heeft met ons lichaam te maken, omdat deze is ontworpen om te overleven. We zullen daarom echt geen kans aangrijpen om iets te gaan doen waarbij er een mogelijkheid is dat je kan falen. Het voelt voor ons daarom veel veiliger om bij het oude te blijven. Dat oude is vertrouwd, zelfs als we daar niet gelukkig van worden. We komen er pas achter dat we er wel klaar voor zijn als we iets gewoon doen.

3. Maar ik heb niet genoeg…
Geld, ervaring, tijd, mensen om me heen, hulpmiddelen? We hebben vaak 1001 een dingen die we niet genoeg zouden hebben en waarom we iets dus ook niet kunnen doen. We hebben niet genoeg ervaring voor een baan of we hebben niet genoeg tijd om in therapie te gaan. Toch is dit misschien nog wel het beste excuus, omdat we soms inderdaad daadwerkelijk iets echt niet hebben. Dat wil echter niet zeggen dat hier geen oplossingen op zijn te bedenken. Als je iets écht graag wilt, zijn die oplossingen er altijd. Probeer eens out of the box te denken. Er is echt meer mogelijk dan je denkt.

excuses die je tegenhouden

4. Ja, maar…
Veel mensen zien altijd beren op de weg. We zien een hoop dingen die mogelijk zouden kunnen gebeuren als we iets nieuws doen en waarom we het dus eigenlijk beter niet kunnen doen. We proberen met van alles rekening te houden en komen dan tot de conclusie dat we het beter niet kunnen doen, omdat het dus mis kan gaan. Feit is dat je helemaal niet weet of al die dingen daadwerkelijk zullen gebeuren, omdat je het nog niet eens geprobeerd hebt. If you never try, you never know… Natuurlijk is het goed om te kijken naar de dingen die er mis kunnen gaan. Dat betekent dat je een goed doordacht plan hebt en dat je rekening houdt met tegenslagen, maar je moet je hier eigenlijk niet door laten tegenhouden. Al die beren op de weg zien, is eigenlijk fataal voor je enthousiasme en motivatie om wat te doen.

5. Ik doe het later wel
Van uitstel komt afstel. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat je iets misloopt of dat je nog meer beren op de weg gaat zien. Misschien heb je besloten om over drie maanden pas in therapie te gaan, maar blijkt er dan een mega wachtlijst te zijn of misschien heb je dan nog meer redenen om juist niet aan de eetstoornis te werken. Het is herkenbaar dat je denkt dat je er later wel klaar voor zult zijn, maar die kans is eigenlijk vrij klein. Wacht dus niet op het juiste moment, want dat zal er nooit zijn.

Herken jij jezelf hierin?

Fotografie: Blanca

Danique

Geschreven door Danique

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *