Extreme paspoppen bij de Bijenkorf

De afgelopen jaren zijn er al meerdere discussies geweest over de lichaamsmaten van paspoppen. Moeten we deze superdun houden of moeten ze een meer realistisch beeld geven van de gemiddelde vrouw? De meningen zijn hierover verdeeld. Je zou echter denken dat deze discussie winkeliers wel meer bewust maakt van hun keuze voor paspoppen in hun etalage. De Bijenkorf lijkt zich hier echter weinig bewust van. Vandaag ontvingen we van een Proud2Bme bezoekster foto’s van de Bijenkorf etalage in Eindhoven. Normaal doen de maten van paspoppen haar vrij weinig en vind ze de etalages van de Bijenkorf mooi en origineel, maar deze keer schrok ze er toch wel van.

De maten van deze paspoppen zijn zo extreem en suggerend dat het haar wel iets doet. Ookal begrijpt ze dat de extremiteit waarschijnlijk vooral kunstig bedoeld is, toch herinnert het aan haar eetstoornistijd waarin ze extreem ondergewicht had. Ook op de redactie van Proud2Bme waren we wat verbaasd over de keuze voor deze paspoppen. Ze zijn zo extreem en onrealistisch dun. De tekst ‘Happy Future’ die erbij staat op de etalage ruit zouden we eerder veranderen in ‘Unhappy Future’ want met zo’n lichaam heb je geen gelukkige toekomst, sterker nog, ben je allang dood.

Natuurlijk ontwikkelt niemand enkel door een paspop een eetstoornis. Daarentegen is het wel goed om alert te zijn op de boodschap die we uitzenden naar de jonge generatie als dit soort paspoppen als normaal worden gezien.

Hoe denk jij over deze paspoppen van de Bijenkorf? Vind je het prima dat deze er staan en zie je hier niets negatiefs in of heb je je bedenkingen? We horen het graag!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

49 reacties op “Extreme paspoppen bij de Bijenkorf”

  1. Ik snap het probleem niet, het is heel duidelijk voor mij dat dit kunst is. Alle verhoudingen zijn anders dan bij echt mensen. Hoe diep ik op dit moment zelf ook in mijn anorexia zit, dit vind ik totaal niet triggerend. Ik zie liever dit soort kunstige paspoppen dan de gemiddelde, normale paspoppen in winkels.

  2. Vreselijk voel me dan altijd extra dik

  3. Dit is zo duidelijk niet menselijk en meer kunst, ik kan hier echt geen aanstoot aan nemen.

  4. Ik vind het ook meer kunst lijken, vind het wel mooi eigenlijk.
    Ik vind het niet triggerend, juist omdat het kunstig is gemaakt

  5. Ook al mag het dan kunst zijn, ik vind het toch dun propageren. Een realistisch model vind ik fijner en beter, dan kun je eerder afgaan op een ‘happy future’.
    En die lange dunne benen? Leuk, maar zo lang en dun krijg ik de mijne nooit haha.
    🙂

  6. Mij doet het niet zo veel, omdat ik het niet realistisch vind. Ik snap wel dat het voor anderen wel triggerend kan werken. Eigenlijk best grappig: ik denk dat het een hoop reclame zou geven als een winkel eens een etalage zónder paspoppen laat zien! Gewoon kleding :p (niet dat ik per se tegen paspoppen ben).

  7. Ik vind dat paspoppen wel een beetje realistisch moeten blijven.

  8. ik vind het echt kunst, niks met onrealistisch lichaamsbeeld te maken

  9. Het begrip ‘pas’pop mist dan wel een beetje zijn doel lijkt me..? 😛 Een paspop heeft toch als doel om te laten zien hoe de kleding er op een menselijk lichaam uit zou zien? Tenzij het de bedoeling is dat je kleding koopt om het thuis om een stuk kunst heen te hangen… 😉

  10. Ik vind het ook net kunst en niet triggerd.. Maar waarom ze dan wel de paspoppen kleding aangeven die een vrouw zou mogen dragen vind ik dan weer jammer.. Gebruik gewoon normale paspoppen met kleding.. Of kunst met geen/nep kleding.. Een combinatie van vind ik niet kloppen en zou zo niet gemakkelijk de kleding dan willen kopen/passen..

  11. Naar mijn idee is dit gewoon ‘kunstzinnig’ bedoeld. Je kan dan overal wel iets triggerends in ervaren denk ik..

  12. Eindhoven ademd kunst en creativiteit. Ik vind het gaaf gedaan en het is niet bedoeld als ideaalbeeld of whatever.. Nee, totaal geen trigger voor mij.

  13. De poppen, en sowieso de etalages van de Bijenkorf zien er vaker artistiek uit, ik vind dit ook zo bedoeld. Het zijn geen etalagepoppen om jezelf mee te vergelijken, en ik zou dat ook niet doen als ik de etalage zag, ik snap alleen ‘happy future’ niet.

  14. Ik weet ook niet of future hier bedoeld is als toekomst.
    Ik denk eerder dat dat te maken heeft met de futuristische stroming.
    De paspoorten vertonen veel kenmerken die bij deze stroming passen

  15. ik vind niet dat je bij elk dingetje moet gaan zeuren dat mensen er getriggered door kunnen worden, er is altijd wel iemand die er aanstoot van neemt.

  16. Ik vind dit wel een slecht voorbeeld. Het heeft misschien wat kunstzinnigs maar er is toch duidelijk een (heel mager) mens in te herkennen.

  17. Ik vind het in dit geval niet zo’n probleem eigenlijk, het is (voor mij) overduidelijk dat het niet realistisch bedoeld is.

  18. ‘t Is meer een soort kunst beeld. Zo zie ik het. Dit kun je namelijk als mens niet bereiken dus is het voor mij geen trigger oid.

  19. Beetje zielig voor die ene pop, dat de knieën de verkeerde kant op buigen 😉

    Ik vind ze wel leuk, ze doen me een beetje denken aan die schetsen die je ontwerpers ziet maken. Het heeft niks met een vrouwenlichaam te maken en triggert me absoluut niet

  20. Ik vind ze best wel eng, beetje alienachtig 😛

  21. Ik vind het eerder gwn kunst. Niet bedoeld on extra dun te maken.

  22. Ik heb er geen probleem mee. Let sowieso niet echt op paspoppen

  23. Ik zie het nu als kunst. Ik zal mijzelf er absoluut niet mee gaan vergelijken haha. Ik zeg ook niet dat het mijn smaak is qua kunst en of ik er tijdens mijn eetstoornis ook zo nuchter over had kunnen denken. Maar waar nam ik tijdens die periode geen aanstoot aan. Ik zie geen reden waarom deze paspoppen niet in de etalage mogen staan
    .

  24. Die stonden er al een jaar hihi

  25. Ik heb ze daar eens over gemaild een tijdje geleden, dit was het antwoord:

    “Bedankt voor uw reactie aan de Bijenkorf.
    U snijdt in uw reactie een interessante kwestie aan. De etalagepoppen van de Bijenkorf zijn inderdaad geen realistische mensbeelden en hebben ook geen normale maten. Zij zijn zuiver ter decoratie en informatie bedoeld. Het zijn zuiver voorstellen van de verkrijgbare modellen en interessante combinaties van artikelen.
    Voor levende modellen in ons magazine, webshop en de winkel gelden wel andere regels.
    Mode is een creatieve uiting die velen inspireert. Met het de Bijenkorf magazine en andere uitingen wil de Bijenkorf haar lezers verrassen en inspireren. Mode vormt hierin een belangrijk onderdeel, afgebeeld in bijzondere fotoreportages. De Bijenkorf is zich bewust van haar voorbeeldfunctie en streeft diversiteit na in de keuze van de modellen, bijvoorbeeld in etniciteit en leeftijd.
    Het beroep van fotomodel spreekt tot de verbeelding; velen spiegelen zich aan hen qua schoonheidsideaal. De Bijenkorf realiseert zich terdege dat te mager uitziende modellen een verkeerd voorbeeld kunnen zijn, al hoeft dun zijn niet per se een teken te zijn van ongezondheid.

    Als toonaangevend warenhuis met een groot bereik op de Nederlandse markt neemt de Bijenkorf in deze haar verantwoordelijkheid. De Bijenkorf ziet er samen met onze samenwerkende partners op toe dat er voor onze uitingen uitsluitend met modellen wordt gewerkt waar geen vermoeden van bestaat dat zij een eetstoornis hebben.
    Ter ondersteuning dienen de onderstaande regels als uitgangspunt voor de samenwerking tussen de Bijenkorf en haar leveranciers:

    • De Bijenkorf werkt uitsluitend met modellen die een gezonde uitstraling hebben.
    • De Bijenkorf zorgt dat er tijdens modeshoots altijd gezond eten en drinken voorhanden is.
    • De Bijenkorf gebruikt tijdens fotoshoots kledingsamples en verlangt van haar leveranciers deze te produceren in minimaal maat 36.
    Zorgvuldig handelen, dat staat voorop bij de Bijenkorf.”

    Ik hoop dat ik u voldoende heb ingelicht en als u vragen

  26. sorry dat laatste stukje viel eraf…

    Ik ben het niet met de Bijenkorf eens, ik denk dat paspoppen nooit “zuiver ter decoratie bedoeld” kunnen zijn als ze kleding uit de winkel dragen die ze moeten helpen verkopen.

  27. Deze poppen op de foto’s vind ik wel een vorm van ‘kunst’ maar ik heb ook andere poppen gezien bij de Bijenkorf die sowiezo niet als kunst bedoeld zijn maar puur mager zijn. Voor mij niet echt triggerend maar ik snap ook niet dat mensen (bijenkorf) dat nou mooi vinden…

  28. Ik moest er gewoon om lachen toen ik daar in de winkel liep. Zo onrealistisch dat het gewoon komisch is :’)

  29. Toch apart dat er nooit paspoppen zijn die “puur als kunst” eruit zien alsof ze 300 kg wegen…..

  30. Ik vind dit echt heel erg, ik weet wel dat het niet de bedoeling is om de mensen aan te moedigen super mager te worden, maar toch vind ik dit erover. Het is misschien wel kunst, maar het is echt niet steunend voor bv mensen die aan het genezen zijn van een eetstoornis of mensen die over hun gewicht en maten inzitten.

  31. Ik kan het op zich wel zien als kunst en het triggert me verder niet, maar ik kan me voorstellen dat het andere meiden wel triggert. Toch ook wel bijzonder dat ze altijd kiezen voor dunne paspoppen, ook als het artistiek is bedoeld.

  32. mannequin

  33. ik vind ze enorm eng, ook als ‘kunst’ kan ik het niet mooi vinden. En de kleding wordt er ook niet mooier of aantrekkelijker van dus ik vind dat de bijenkorf dit keer echt mis heeft geschoten

  34. (Uit dat mailtje van heather) ”Het zijn zuiver voorstellen van de verkrijgbare modellen en interessante combinaties van artikelen.”

    Mwah, ik zou zo afgeleid zijn door die rare figuren dat de kleding die eraan hangt me waarschijnlijk niet eens opvalt. Je moet die jurk haast zoeken, ‘t is nou niet zo dat ie erg opvalt. :’)

  35. Vind het persoonlijk niet echt triggerend: de afmetingen zijn zo uit verhouding dat ik het niet echt als echte mensen zie. Maar dan ben ik het eens met Roos: het doel van paspoppen is toch dat ze kleding laten zien hoe het staat op een echt mensen lichaam? Het spoort niet echt aan om de kleding te kopen, omdat het niet wordt gepresenteerd als kleding, maar kunst. Ik zou het waarschijnlijk ook als kunst beschouwen en er aan voorbij lopen, op zoek naar de rekken waar ze kleding verkopen.

  36. Wauw dit is echt niet meer normaal. Eigenlijk minder triggerend want hieraan ziet iedereen dat het nep is. In de paspoppen die je meestal ziet kan je nog geloven en er met jaloezie naar kijken, maar dit…. Hier trapt toch niemand in!!

  37. Opvallend genoeg dat er geen mannelijke poppen zijn die er zo uit zien!

  38. Sta er een beetje dubbel in, kan triggeren en anderzijds weet ik dat het dan bij mij ligt.
    Laten we iig bedenken dat sommige dit niet triggerend ervaren en anderen weer wel.
    Ieder zijn eigen verhaal, mening, gevoel en kijk op dingen.

    Ik hoop voor degene die dit wel als triggerend ervaren dat zij beseffen dat het de ES is die heel hard trekt, en dat zij zien dat dit zoooo niet realistisch en haalbaar is….

  39. doet mij denken aan die afrikaanse houten kunst. het is zeg maar nu zooo dun dat het niet triggerend meer is maar doet denken aan die kunst.

  40. Ik vind deze anorectische poppen verre van kunst. Walgelijk

  41. Volgens mij doen ze t expres om reactie uit te lokken hahahahah

  42. Een tijd geleden liep ik met een vriendin de Bijenkorf in en het eerste wat zij zei toen we binnen kwamen was: “het is echt niet normaal hoe dun die poppen zijn”.
    Waarschijnlijk is het bedoeld als kunst, maar er is duidelijk een persoon in te herkennen met een heel erg mager figuur.

    Echt triggerend is het voor mij niet, omdat ik mezelf heb aangeleerd om niet naar paspoppen te kijken, maar ik kan zeker begrijpen dat dit voor anderen wel triggerend kan zijn.

  43. het is toch heel duidelijk dat dit kunst is? kijk naar de benen, die zijn helemaal krom gebogen.

  44. Waar ik me altijd aan stoor is dat het zo normaal lijkt dat die maten van de paspoppen ook geheel normaal zijn. Maar als je dan in de winkel iets wil gaan passen, klopt er vaak niets van wat je op een paspop ziet. Ga maar eens goed kijken, de kleding op paspoppen is vaak van achter met spelden in model gebracht. Er wordt gesuggereerd dat kleding van (te dunne) paspoppen prachtig aan zit, maar in werkelijkheid, zonder bij elkaar gespelde kleding door etaleurs op paspoppen, zal de kleding vaak niet zo mooi zitten als je (te) mager bent en hangt het als een modelloze zak om je heen. Dus realistisch blijven en beseffen dat de echte maten kleding, niet zo perfect in model zitten bij “real life personen”, dan bij dergelijke getoonde paspoppen.

  45. Dit is overduidelijk kunst.

    Ik snap overigens het discussiepunt wel, jonge meiden kunnen dit wellicht niet inzien en zien als een ‘voorbeeld’. Moeilijk moeilijk….

  46. ik had deze zelf ook zien staan in de winkel en dacht er toen ook al niet erg goed over. al denk ik ook wel dat dit wordt gezien door de Bijenkorf als ‘kunst’. toch is het niet erg slim

  47. nee, anderen ontwikkelen er geen es door
    ja, ik zie ook echt wel dat het kunstzinnig bedoeld is
    MAAR; het kan me wel triggeren, zeker als ik al in een dip zit

  48. Ik vindt dit totaal niet nuttig! Het gaat om de kleren en niet om de paspoppen. Het maakt niet uit of je dik of dun bent, paspoppen hebben daar geen invloed op. Stop met je te vergelijken met die poppen.

  49. Deze paspoppen doen me niks, het is overduidelijk kunstzinnig bedoeld. “Realistische” paspoppen die mager zijn, vind ik niet best. Maar deze zijn duidelijk niet realistisch bedoeld.
    Straks mogen winkels zeker geen spiegels meer ophangen, omdat spiegels te confronterend kunnen zijn..?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *