Fabels en feiten over eten

In de media wordt veel geschreven over voeding. Maar je hoort er misschien ook veel over van vrienden en familie. Iedereen heeft wel een mening over voeding, maar helaas is niet alles wat je hoort ook echt waar. Het is daarom weer tijd voor een nieuw blog over feiten en fabels over eten. Op het forum zag ik laatst een vraag voorbij komen of je door etensgeuren ook calorieën binnen kan krijgen. Wel een leuke vraag om de nieuwe feiten en fabels mee te beginnen.  

”Van de geur van eten kun je aankomen.”

FABEL
Je kan niet van geuren aankomen. Hetzelfde geldt als je jezelf insmeert met een bodyolie of crème, deze vetten kunnen niet in je darmstelsel terecht komen en worden dus ook niet opgeslagen of gebruikt als brandstof.

”Een calorie is en calorie.”

FEIT
Je lichaam verbrandt voeding en of deze energie nou komt uit een appel of een stuk taart, dat maakt niet uit. Deze wordt meteen verbruikt of opgeslagen als reservebrandstof.

”Van eten na 20.00 uur ’s avonds ga je aankomen in gewicht.”

FABEL
Je stofwisseling en dus ook je verbranding gaat de hele dag door. Dus ook in de avonduren en ook ’s nachts. Denk ook eens aan de Spanjaarden en Italianen, deze eten vaak pas rond 22.00 uur in de avond. Die zouden anders dus allemaal overgewicht hebben.

”Vetten heb je niet nodig, die kan je lichaam zelf maken.”

FABEL
Veel vetten kan je lichaam niet zelf maken, dit worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd. Deze moet je via je voeding binnen krijgen. Denk aan linolzuur en alfalinoleenzuur. Daarbij zijn er ook vetoplosbare vitamines die je ook met je voeding binnen moet krijgen en die zitten zoals de naam het al zegt alleen in vetten.

”Je hersenen leven alleen van suikers”

FEIT
Je hersenen gebruiken glucose als brandstof. Glucose is de kleinste vorm van koolhydraten. Deze ‘suiker’ wordt door je bloed vervoert en kan zo ook bij je hersenen komen.

”Speltbrood is glutenvrij”

FABEL
Spelt is net als tarwe een graansoort die ook gluten bevat. Dus als je coeliakie (glutenallergie) hebt is het dus ook oppassen met speltbrood en andere producten die gemaakt zijn van spelt. 

”Hoe donkerder je boterham, hoe meer vezels deze bevat.”

FABEL
De kleur van je boterham zegt niets over de hoeveelheid vezels die erin zitten. Als je boterham gemaakt is van volkorenmeel is de hele graankorrel gebruikt en heb je in verhouding meer vezels in je boterham. De donkere kleur van brood kan ook komen doordat deze gekleurd is met moutextract of gekaramelliseerde suiker.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

28 reacties op “Fabels en feiten over eten”

  1. Een calorie is een calorie, ja dat klopt maar de calorieën in een appel vergelijken met die van taart, je zou denken dat het dan niet uitmaakt wat je eet, maar iedereen weet dat de calorieën in een appel de gezonde zijn en die van de taart niet. Het is niet domweg calorieën tellen ongeacht wat je eet, het gaat er wel om dat je gezond eet.

  2. hoe moet ik de fabels lezen? Als wat er staat dat niet klopt?

  3. Als je teveel vet eet wordt het opgeslagen als vet. Als je teveel koolhydraten eet ook. Ik vraag me af of het omzetten van koolhydraten in vet, ook brandstof/ caloriën kost. Niet dat het me uitmaakt, maar het is een proces wat niet nodig is, als je de juiste hoeveelheden vet en koolhydraten eet en je daardoor je lichaam denk ik ook het minst belast.

  4. Met ‘een calorie is een calorie’ ben ik het niet eens.. Er zijn zat mensen (vooral veganisten) die dagelijks 2000-3000 calorieen of soms zelfs nog meer eten, aan vooral veel groente, fruit, etc. Die mensen zijn heel slank maar als ze dagelijks 3000 kcal aan junk food zouden eten, zou dit echt niet het geval zijn.
    Ik wil echt niet negatief doen over deze blog hoor, het is een goede blog maar ik ben het alleen met dat puntje niet eens.
    Die notenpasta ziet er trouwens goed uit, zelfgemaakt is het zooo veel lekkerder 🙂

  5. ‘Een calorie is een calorie’ is absoluut niet waar. Er is een verschil tussen bewerkt en een natuurlijk product als groente, fruit, aardappel en rijst wat o.a vezels bevat en essentieel is voor een functioneel lichaam. Natuurlijk is gebalanceerd eten belangrijk, dus alles mag 🙂

  6. Aaaaah… en deze keer had ik niet de comments moeten lezen. Voelde me net gerustgesteld, maar dat is nu over…

  7. @me: ik snap je hoor, maar de blog is geschreven door de dietiste en de reacties niet (neem ik aan).

    Natuurlijk is product A gezonder dan product B maar dat maakt niet uit qua calorieen. Je lichaam denkt niet: oh een appel! Of juist: oh een mars.

    Dat het moeilijk is om dan dat “ongezonde” te nemen begrijp ik maar al te goed, maar het zal ook niet enorm schadelijk zijn als je dat met mate neemt. Anders was half Nederland al dood geweest, denk ik maar.

  8. Een calorie is geen calorie in de zin van dat het andere voedingsstoffen levert, maar je komt er wel evenveel van aan of het nou taart is of appel. Dat bedoelen ze in deze blog. Dus @Me maak je geen zorgen 😉

  9. @ Rixt: Het staat er steeds zo:
    Uitspraak A
    FABEL
    Uitleg

    Uitspraak B
    FEIT
    uitleg

    etc.
    Dus eerst de uitspraak, dan of het fabel of feit is en dan de uitleg 😉

  10. Klopt idd: Een calorie is een calorie gaat niet helemaal op. Het lichaam is GEEN rekenmachine en weet wel degelijk het verschil tussen fruit en gebak. Uit internationale literatuur blijkt dat deelnemers die een week op appels leven meer afvallen dan degene die een week op chocola leven ook kregen ze evenveel kcal binnen. Moet je nagaan we hebben het hier over een week, laat staan over jaren….

  11. Ik heb ontzettend veel onderzoeken gelezen waar het juist bevestigd wordt dat een calorie een calorie is. Een onderzoek van 1 week waar je het over hebt, is niet betrouwbaar naar mijn mening. Bovendien is dit een blog van een diëtiste die over voeding gestudeerd heeft, dus denk dat haar mening wel betrouwbaar is.

  12. een mening is nooit betrouwbaar, want het is een mening en niet een feit.

  13. Hersenen kunnen ook op iets met ‘melk..’ blabla leven uiteindelijk. Dat is laatst uit onderzoek gebleken, nadat jarenlang gedacht werd dat hersenen alleen op glucose konden functioneren.. Al is glucose natuurlijk wel het hoofdvoedingsmiddel.. maar als het echt niet anders kan, kon je lichaam het volgens dat artikel wel met dat ‘melk..’ voeden.

  14. Mensen in de comments, misschien is het een idee als sommigen van jullie dit artikel er nog even bij pakken: http://www.proud2bme.nl/Proud2Live/Deze_blog_triggert

  15. (niet omdat het triggert, dat doet het niet hoor, maar omdat ik het idee heb dat het nu best wel een heen en weer is van iedereen die het nog eens beter weet en over en weer gaat bekvechten, sorry)

  16. een calorie is inderdaad een calorie, voor je gewicht maakt het niet uit of je een appel eet of een mars. een appel bevat natuurlijk wel meer voedingsstoffen en is daarom gezonder, maar je zal niet minder aankomen van een appel als dat je zou doen van een mars.

    de reden dat uit dat onderzoek kwam dat je meer afvalt van het eten van appels dan het eten van chocolade is omdat appels heel veel vezels en vitaminen bevatten. deze zijn harder voor je lichaam om te verteren, bij het verteren van een appel verbruik je dus meer calorieën dan bij het verteren van een reep chocolade, dit verschil is helemaal verwaarloosbaar in een normaal eetpatroon. maar zou je uitsluitend appels eten de ene week en uitsluitend chocolade de volgende week, ja dan zal het wel een verschil opleveren. daarbij zal je van appels meer energie krijgen en zin hebben om te bewegen. bij de chocolade zal je je zwaar en futloos voelen en heb je dus meer kans dat je de hele dag liever tv kijkt. je kan niet zomaar conclusies trekken over een onderzoek, je moet het even in detail kijken.

    dit is ook de reden dat veganisten meer calorieën kunnen eten. ze verbruiken meer calorieën bij het verteren van hun eten + ze hebben veel energie waardoor ze (vaak onbewust) meer bewegen en tijdens het sporten intensiever zijn. sinds ik vegan ben voe ik me ook energierijker en merk ik dat ik constant in beweging ben (voet/vinger tikken, ik sta vaker op om iets te halen, heb meer zin om klusjes te doen, …) in tegenstelling tot vroeger zag ik er tegenop om op te staan als ik iets nodig had en zou ik vragen of iemand anders het wilde meebrengen als ze er langs liepen, ik zat liever tv te kijken dan te stofzuigen, …

  17. Ben wel van goed taalgebruik en erger me aan het te pas en onpas gebruik van het woordje ‘gaan’, zoals in ‘ga je aankomen’ in plaats van ‘kom je aan’.
    En denk niet dat het niet uitmaakt waar je je calorieën uit haalt. Suiker en gefrituurde voedingsmiddelen sla je mijns inziens eerder op als vet, krijg er in ieder geval blubber van op m’n benen. Niet voor niks dat je je met een eetstoornis vaak vies voelt als je bepaalde dingen eet. Zijn vaak dingen die de vetcellen voeden.

  18. @rozet: Mee eens. Qua aankomen/afvallen maakt het niet uit, qua voedingsstoffen wel. Zolang je die allemaal binnenkrijgt is het prima’.

  19. @Paula en Rozetje: Dank jullie wel 🙂

    Naja… ik heb het er nog over gehad met een vriendin (paniekvogel dat ik ben) en natuurlijk is afwisseling gewoon het prettigste voor je lichaam… Dus maar gewoon op mijn manier doorgaan (ben niet voor niets stabiel op een gezond gewicht)

  20. Ik moet juist van de diëtist ‘s avonds voor het na bed gaan wat eten dus na 20.00u. Om zo een eetbui voor te zijn. Maar kom ik dan ook aan. Ik snap er niets meer van

  21. @Eenzaam-bloempje
    Nee hoor, daar kom je niet van aan. Er staat juist in het artikel dat dat een fabeltje is. Dus gewoon doen wat jouw diëtist gezegd heeft … en altijd goede moed houden 🙂
    Liefs

  22. Wauw.. ik heb de reacties hier echt met verbijstering gelezen. In sommige reacties lijkt het wel of de eetstoornis letterlijk aan het woord is. Ik sluit mij helemaal aan ano. waar de calorieën vandaan komen maakt niet uit, alleen is gezond eten natuurlijk wel belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarbij vind ik het ook een goede blog van de diëtiste! En meiden die door de reacties getriggerd worden: lees inderdaad de blog van de diëtiste en dan niet de reacties.. Voor je gewicht maakt het niet uit waar de calorieën vandaan komen.. Calorieën zijn niet voor niets een maat om aan te geven hoeveel ENERGIE een product bevat. Degene die hier beweren dat je van de ene calorie meer aankomt dan van de andere calorie is natuurkundig gezien onmogelijk.. het is een vaste eenheid om de hoeveelheid energie uit te drukken. Ik snap niet waar sommige mensen hun informatie dan vandaan halen/tenzij je natuurlijk alleen op zoek bent naar informatie die de eetstoornis wel mooi uitkomt en je gezonde verstand niet meer laat spreken.

    Ik vind juist dat de dietiste altijd hele helpende blogs schrijft. Bedankt daarvoor!

  23. jeeh bedankt dietiste. Ik vroeg mij altijd al af hoe het kan dat nederlanders zeggen dat je na 8 uur niets mag eten omdat je dan dik wordt…. Maar de italianen en bijna heel rest van de wereld eten na 8 uur nog hun diner….en die zijn niet dik. Het is dus een fabel, vandaar! ga ik lekker eten savonds haha

  24. Een calorie is een calorie
    Deze uitspraak is WEL waar
    Natuurlijk kan het ene product gezonder zijn dan het andere. Bijv. doordat het meer vitamines bevat. Maar daar gaat het in haar uitspraak niet om.

  25. Bedankt, Bianca! Dit is helpend :).

  26. ”Van de geur van eten kun je aankomen.”

    FABEL
    Je kan niet van geuren aankomen. Hetzelfde geldt als je jezelf insmeert met een bodyolie of crème, deze vetten kunnen niet in je darmstelsel terecht komen en worden dus ook niet opgeslagen of gebruikt als brandstof.

    ‘blij’ dat deze er tussen staat. ook al heb ik er nooit heeeel erg in geloofd, een beetje bang was ik er wel voor dat je er toch van aan kon komen. vooral in mijn niet-eet-periodes.. want vet trekt wel in je huid.. dus ben blij dat ik niet de enige was met deze kronkel.

    trouwens, het is toch wel zo dat suikers al in je mond worden opgenomen? die hoeven niet te wachten tot je darmen toch??

  27. Oh, snap de verwarring van “een calorie is een calorie” wel een beetje toen ik ditzelfde hoorde van mijn toenmalige diëtiste die ik had bij het herstellen van mijn anorexia-periode. Aangezien mijn eetstoornis op enig moment alleen nog maar draaide om calorieën, vatte ik het op als: in dat geval, volgens deze theorie, kan ik dus ook stabiel blijven als ik mijn dagelijkse behoefte geheel eet in chocolade en koekjes. Na jaren op groente en fruit leven, leek me dat wel een welkome “afwisseling” en zo heb ik ook een tijdje geleefd. Maar na een poos werd ik er naar van; het snelle afwisselen van suikerpieken en dan snel weer slapjes voelen, want omdat ik weliswaar genoeg kcal binnen kreeg, kreeg ik niet alle voedingsstoffen meer binnen die ik nodig had. Een calorie is idd een calorie, maar het ene product is het andere niet. Toen pas leerde ik het belang van variatie in je eetpatroon, maar mijn eetgestoorde brein dacht op enig moment helemaal niet meer na over gezond zijn, maar alleen maar over wel/niet of “anders” aankomen. Ik denk dat dat ook bij anderen de verwarring veroorzaakt; het zo gefocust zijn op het aankomen/afvallen/gewicht, dat je “calorie” verward met de rest van een product. Een appel of stuk taart is niet een aantal calorieën, maar calorieën zijn één van de vele gegevens van een appel en een stuk taart. Veel succes iedereen!

  28. De mensen die hier zeggen dat ” een calorie is een calorie”niet waar is die hebben het allemaal fout. Twintig calorieën in een appel tellen even zwaar als 20 calorieën in wen punt taart. Met het essentiële verschil dat de taart meer vetten en onnatuurlijke suikers bevat dan de appel. Dat heeft niets met de calorieën te maken!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *