In de media wordt veel geschreven over voeding. Maar je hoort er misschien ook veel over van vrienden en familie. Iedereen heeft wel een mening over voeding, maar helaas is niet alles wat je hoort ook echt waar. Het is daarom weer tijd voor een nieuw blog over feiten en fabels over eten. Op het forum zag ik laatst een vraag voorbij komen of je door etensgeuren ook calorieën binnen kan krijgen. Wel een leuke vraag om de nieuwe feiten en fabels mee te beginnen.
”Van de geur van eten kun je aankomen.”
FABEL
Je kan niet van geuren aankomen. Hetzelfde geldt als je jezelf insmeert met een bodyolie of crème, deze vetten kunnen niet in je darmstelsel terecht komen en worden dus ook niet opgeslagen of gebruikt als brandstof.
”Een calorie is en calorie.”
FEIT
Je lichaam verbrandt voeding en of deze energie nou komt uit een appel of een stuk taart, dat maakt niet uit. Deze wordt meteen verbruikt of opgeslagen als reservebrandstof.
”Van eten na 20.00 uur ’s avonds ga je aankomen in gewicht.”
FABEL
Je stofwisseling en dus ook je verbranding gaat de hele dag door. Dus ook in de avonduren en ook ’s nachts. Denk ook eens aan de Spanjaarden en Italianen, deze eten vaak pas rond 22.00 uur in de avond. Die zouden anders dus allemaal overgewicht hebben.
”Vetten heb je niet nodig, die kan je lichaam zelf maken.”
FABEL
Veel vetten kan je lichaam niet zelf maken, dit worden ook wel de essentiële vetzuren genoemd. Deze moet je via je voeding binnen krijgen. Denk aan linolzuur en alfalinoleenzuur. Daarbij zijn er ook vetoplosbare vitamines die je ook met je voeding binnen moet krijgen en die zitten zoals de naam het al zegt alleen in vetten.
”Je hersenen leven alleen van suikers”
FEIT
Je hersenen gebruiken glucose als brandstof. Glucose is de kleinste vorm van koolhydraten. Deze ‘suiker’ wordt door je bloed vervoert en kan zo ook bij je hersenen komen.
”Speltbrood is glutenvrij”
FABEL
Spelt is net als tarwe een graansoort die ook gluten bevat. Dus als je coeliakie (glutenallergie) hebt is het dus ook oppassen met speltbrood en andere producten die gemaakt zijn van spelt.
”Hoe donkerder je boterham, hoe meer vezels deze bevat.”
FABEL
De kleur van je boterham zegt niets over de hoeveelheid vezels die erin zitten. Als je boterham gemaakt is van volkorenmeel is de hele graankorrel gebruikt en heb je in verhouding meer vezels in je boterham. De donkere kleur van brood kan ook komen doordat deze gekleurd is met moutextract of gekaramelliseerde suiker.
Geef een reactie