Familie: je mag zelf keuzes maken

In mijn leven (tot zover) heb ik een aantal keuzes gemaakt, moeten maken, die van grote invloed zijn geweest. De keuze om voor eetstoornisherstel te gaan is er daar één van, maar ook het begrenzen en uiteindelijk afhouden van het contact met mijn vader valt in dit rijtje. Vandaag wil ik het vooral over die laatste keuze hebben. Want ook al heb ik al jaren geen contact meer met mijn vader, nog steeds krijg ik – van buitenstaanders nota bene – te horen dat dit fout is, dat ik er spijt van ga krijgen. Dat ik hem moet bellen, langs moet gaan. Dat ik hem weer toe moet laten. Dat ik zelf niet mag kiezen.

Doordat we zo druk zijn met onze ProudFunding (hier lees je daar alles over), ben ik iets actiever geworden op LinkedIn. Omdat de content daar toch wel heel anders in dat wat ik dagelijks tegenkom op FaceBook en Instagram, vind ik het ook wel verfrissend om daar af en toe even te blijven hangen. Tijdens zo’n scrollmomentje, stuitte ik op een bijdrage van een vrouw die ik zelf niet ken. Ze schreef over een ontmoeting die ze had in de supermarkt. De ontmoeting was met haar moeder. Haar moeder met wie ze, ik geloof sinds een jaar, geen contact meer had. Tijdens die ontmoeting realiseerde ze zich opnieuw hoe vast haar moeder zat in ongezonde patronen en hoe zij – de vrouw in kwestie – hier niet verantwoordelijk voor is. Die lasten niet meer kan (en wil) dragen. Dat ze afstand doet van het gedrag, maar niet van de persoon.

Je zal spijt krijgen

Onder haar bijdrage las ik veel uiteenlopende reacties. Mensen die haar bijstaan in haar keuze maar ook veel weerwoord. Opmerkingen die ik zelf ook heb gehad en nog steeds krijg, wanneer ik vertel dat ik mijn vader bewust niet meer spreek en zie. Dadelijk krijg je spijt, je weet niet wat je doet. Dit soort keuzes kan je niet maken als kind. Opmerkingen die ik begrijp, maar die wel kwetsen. Die mij in ieder geval kwetsen.

Ik vind het persoonlijk heel sterk hoe ze dit verwoordt, dat ze inziet dat – hoe moeilijk het ook is – je hierin een grens mag trekken. Zo zie ik het namelijk. Het verbreken van het contact met mijn vader was voor mij een grens. Ik wilde zijn problemen niet meer dragen. Ik wilde niet meer elke dag opnieuw geraakt worden, vernederd worden, gekleineerd, geslagen en geschopt worden. Ik wilde niet meer horen dat zijn alcoholverslaving mijn schuld was. 

Contact verbreken met je familie, zeker een ouder, doe je niet zomaar. Daar zijn, in mijn geval, jaren overheen gegaan. Ik heb daar veel over nagedacht, veel geprobeerd, veel kansen gegeven, maar ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat het niet werkt. Ook omdat hij zelf de moeite niet wilde nemen. Daar zit enorm veel gevoel achter, want inderdaad, dit soort (weloverwogen) keuzes maak je niet snel als kind. En juist daarom raakt het ook veel. Niet alleen bij mij, bij hem, maar ik denk dat veel mensen hier – of ze er nu zelf ervaring mee hebben of niet – hier een mening over hebben. Dat bewezen de reacties in ieder geval wel voor mij. 

Het gaat om jou

Maar zij weten het niet, ze weten niet wat er speelt. Wat er is gebeurd en wat het met jou doet. En ook als ze het wel weten en er wel bij waren, is het alsnog jouw keuze om te maken. Niemand kan en mag jou vertellen wat je voelt en wat je met dat gevoel doet. Dat is geheel aan jou. Dat iemand familie van je is, betekent niet altijd dat ze het beste met je voor hebben, dat ze goed voor jou kunnen zorgen. Hoe verdrietig dat ook is. 

Wat ik jou wil meegeven is dat je weloverwogen beslissingen mag maken. Ook als je ze zelf niet kunt verantwoorden. Je mag het contact verbreken met een familielid. Ook als dat voor anderen niet te begrijpen is, niet gegrond is of niet te verklaren valt. Anderen mogen daar een mening hebben, dat hebben mensen sowieso wel denk ik, en ook mét die mening van anderen mag je bij jezelf blijven. Want dit gaat om jou, niet om hen. Jij voelt, jij weet in dit geval het allermeest en dit is ook het allerbelangrijkst. Je mag zelf keuzes maken. En die keuze hoeft niets af te doen aan jou of de ander als persoon. Ja, je zal hier commentaar op krijgen, maar dat betekent niet dat jij iets fout hebt gedaan. Je bent mens en als mens mag je zelf kiezen hoe jouw leven eruitziet en wie daarin een rol speelt. Je mag afstand doen van het gedrag, zelfs van de persoon zelf die ooit dicht bij je stond. Dat is verdrietig, dat mag het zijn, maar het is ook sterk als je hierin voor jezelf kan zorgen. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

12 reacties op “Familie: je mag zelf keuzes maken”

  1. Ook ik heb al jaren geen contact meer met beide ouders, waarvan mijn moeder eind vorig jaar overleden is. Ben daar bewust niet bij geweest, omdat ik weet wat ik mezelf op de hals haal. Ook ik liep tegen opmerkingen aan, vooral in het begin. Het is toch je moeder/vader, ze bedoelen het vast goed. Wat mij ontzettend hielp was juist niet te vertellen wat ze mis hadden gedaan, maar vooral te laten zien waar ik moeite mee heb in het leven. Ik merkte dat mensen veel meer de link gingen leggen, dat dit ergens vandaan moet komen. Zo ben ik uiteindelijk mijn verhaal kunnen delen met veel meer begrip, zonder te vervallen in wat zij mis hebben gedaan en hierdoor andere een vertekend beeld geven waardoor er al een oordeel klaar ligt. En vaak redeneren mensen ook vanuit hun eigen kader en dat is logisch.

  2. Sommige familiecontexten zijn inderdaad heel zwaar Om te dragen en dan ben je beter af zonder hen. Zelf mocht ik vroeger aan tafel niet praten want alleen grote mensen mochten dat. Bovendien was de sfeer aan tafel vaak gespannen: mijn vader had altijd wel kritiek op de maaltijd die mijn moeder met veel liefde had bereid. Dat was waarschijnlijk het begin van mijn eetstoornis want hoe Kan je met stress normaal eten?

  3. Ik ben er dankbaar voor dat ik een fijne band met mijn ouders heb. Mijn partner heeft al heel lang geen contact meer met zijn vader.
    Soms zijn we ergens en dan komt dat onderwerp naar voren. Ik heb (nota bene als buitenstaander) al vaak tegen hem horen zeggen dat hij er spijt van gaat krijgen. ‘Wat als je vader doodgaat?’, ‘Het is wel je vader, dat zal hij voor altijd blijven…’, en als kers op de taart ‘Misschien is hij wel veranderd’. Misschien komt het door een gebrek aan inlevingsvermogen bij mensen. Ik weet het niet.
    Ik weet ook niet alles; maar wel dat mijn partner ongetwijfeld zijn eigen goede redenen heeft wat betreft deze keuze. En ik sta achter die keuze; of hij nu besluit om ooit weer contact te zoeken, of niet.

  4. het is je eigen keuze dat moet je dan zelf weten, trek je eigen niks van die opmerkingen aan Lonneke!

  5. Liever had ik de keuze niet hoeven maken en had ik een grote hechte familie gehad. In die zin denk ik dat het stoppen van het contact met nabije familie als ouder(s) en (daardoor ook) broer(s) en/of zus(sen) een laatste stap is om destructieve patronen te verbreken.

    Voor respectievelijk een eetstoornis en een depressie heb ik systeemtherapie gevolgd. Dat was een kansloze missie aangezien bepaalde familieleden mij zagen als ‘de patient die moest veranderen’ en zichzelf buiten (en boven/superieur) het geheel plaatsten. Na de genoemde mislukte therapie, heb ik het opgegeven. Beter kan ik investeren in mijzelf en mijn eigen toekomst zonder hen, dan proberen te communiceren en samen te werken met personen die niet wil luisteren en te trots zijn om ooit spijt te hebben en oprecht sorry te zeggen…

    Ik hoop dat ik ooit mijn eigen warme gezin met een liefdespartner en een aantal nabije vrienden mag krijgen.

  6. Bedankt voor de blog Lonneke, fijn om te lezen. Ik heb geen contact meer met mijn broer. Een jaar geleden heb ik hem een brief gestuurd dat ik even geen contact meer met hem wilde. Wat er in de toekomst gebeurd heb ik open gelaten en dat weet ik zelf ook nog niet. Ik weet niet wat ik wil als mijn trauma’s niet meer op de voorgrond staan, want daarnaast is er in de afgelopen paar jaren ook veel gebeurd tussen hem (samen met mijn vrouw) en mij.

    Gelukkig heb ik nooit te maken gehad met nare reacties over het verbreken van het contact. De mensen die (relatief) dichtbij staan wisten al van het relatief slechte contact wat ik had met hem en zijn vrouw, maar toen mijn trauma’s ook weer de kop kwamen opsteken begreep iedereen het ook. Ik mis het trouwens nog wel regelmatig, dat ik geen broer of zus heb waar ik wél contact mee heb. Ik weet hoe het kan zijn en ik heb het niet en dat is lastig. Maar dat zal iedereen ervaren die het contact met een familielid heeft verbroken.

  7. Mensen die zeggen dat je spijt zult krijgen hebben geen ervaring met hoe het is om als kind mishandeld te worden, of om ouders te hebben met zware problematiek.
    Als je in zo’n situatie zit is het contact aanhouden met je ouders vaak ongezonder dan het verliezen van dat contact, hoe pijnlijk ook. Mensen beseffen ook vaak niet dat je zo’n keuze echt niet impulsief maakt, bij mij gingen er jaren aan vooraf waarin ik het overwoog en besprak met therapeuten. Dan weet je echt wel wat je doet.
    Ik wens je veel sterkte met het genezen en verwerken van deze moeilijke situatie!

  8. de opmerking ‘het zijn toch je ouders’ is er een die je dan vaak voorbij hoort komen…maar dan denk ik: ‘ja, maar jullie gedragen jullie niet als mijn ouders…ik ben toch jullie kind?’
    Ik maak op dit moment de keuze om het contact met mijn ouders op een niveau te houden dat voor mijzelf fijn en prettig voelt. Ze vinden dat lastig, maar het is beter voor mijzelf. Ik moet mij los gaan maken van mijn verleden en wil niet langer dat zij bepalen wie ik ben.
    Wel lastig blijf ik vinden dat de buitenwereld niet doorheeft wat er in mijn gezin heeft afgespeeld en welke impact dat op mij heeft gehad, weetje, het was thuis altijd ‘net niet erg genoeg’ voor de hulpverlening om in te grijpen…dat doet ook wat met je: stel ik me dan aan dat het mij wel degelijk veel gedaan heeft en ik nu nog met een zware rugzak oploop? tjaa..

  9. Hier even een reactie vanuit de andere hoek.

    "Tijdens die ontmoeting realiseerde ze zich opnieuw hoe vast haar moeder zat in ongezonde patronen en hoe zij – de vrouw in kwestie – hier niet verantwoordelijk voor is. Die lasten niet meer kan (en wil) dragen. Dat ze afstand doet van het gedrag, maar niet van de persoon."

    Mijn familie is mijn gedrag beu, ze zijn mijn angststoornis en OCD beu. Vaak moet ik horen dat ze me wel willen zien, maar niet mijn problemen. Wat als mijn familie kiest met mij te breken voor iets waar ik zo hard mijn best bij doe te veranderen? Dan kiezen zij voor zichzelf en ik zie hoe hun leven zonder mij inderdaad veel leuker zou zijn. Maar mijn leven zou een nog grotere hel worden van pure eenzaamheid. Ik ben al 2x in mijn leven al mijn vrienden kwijt geraakt, op mijn 14 voor mijn 1e opname en op mijn 17e voor mijn 2e opname, hierna nooit meer vrienden gemaakt. Ik ben alleen, heb enkel mijn dichte familie. Wat als zij met mij breken om voor zichzelf te kiezen?

    Deze blog is heel dubbel voor mij, want wat met de andere persoon als je voor jezelf kiest?

  10. Na jaren van verwaarlozing en emotionele mishandeling heb ook ik het contact met mijn ouders verbroken. Het onbegrip over de contactbreuk is schijnend. De rest van mijn familie gelooft niet dat ik (en mijn zus) verwaarloosd en mishandeld zijn en ziet mij als schuldige aan de contactbreuk en als gek vanwege de psychische problemen die ik heb opgelopen als gevolg van de trauma’s. Voor mij is de contactbreuk vooral de enige manier om voor mezelf te zorgen en me niet meer door mijn ouders te laten kleineren. Hoe ze met mij om zijn gegaan heeft nog steeds (blijvend?) impact op mijn zelfbeeld en dat is nog best lastig. Ik probeer te focussen op de leukere dingen in mijn leven mijn werk, vrienden en mijn man.

  11. dank je wel! dit doet me gewoon even goed om te lezen. mijn vader leeft niet meer, was een narcist en mijn moeder wil me nog steeds claimen, dat ik er ben voor haar, haar gezelschap houd maar ik wil dat niet. ik wil graag bevrijd zijn/voelen van mijn familie. En dat gevoel wordt steeds sterker. Het is een proces om steeds meer voor mijzelf te kiezen en te doen waar ik gelukkig van wordt. En mijn grenzen aan te geven. Mijzelf meer waarde toe te kennen. Mijzelf steeds een beetje meer leren kennen want ik had/heb niet echt een idee wie ik nou werkelijk ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *