Feiten en Fabels over acne

Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat te maken met puistjes. De een krijgt in de puberteit een paar puistjes en de ander krijgt helaas zware acne en heeft hier jaren last van. Er bestaan honderden middeltjes tegen puistjes, onzuiverheden en acne, variërend van agressieve crème en medicatie tot aan natuurlijke middeltjes om de huid te kalmeren. Tevens heeft iedereen zo allerlei ideeën over hoe je het beste om kunt gaan met acne. De een zegt bijvoorbeeld dat je het gewoon met rust moet laten en de ander zegt juist dat je het actief moet bestrijden.

In deze blog deel ik een aantal mythes over acne waarvan verschillende dermatologen zeggen dat deze niet waar zijn. Ik hoop dat je het leuk vindt om te lezen en dat je er misschien ook iets aan hebt, mocht je zelf kampen met acne.

Bron

1. Alleen jongeren die in de puberteit zijn kampen met acne
Vroeger dacht ik ook altijd dat mijn puistjes wel op magische wijze zouden verdwijnen als ik volwassen zou zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Het klopt wel dat de meeste mensen vooral tijdens de puberteit last hebben van puistjes en soms zelfs van heftige acne, maar je bent helemaal geen uitzondering als je ook in de jaren daarna hier nog weleens last van hebt. Dit heeft vooral te maken met hormonale schommelingen en hierdoor hebben vrouwen dan ook vaker last van puistjes op volwassen leeftijd dan mannen.

2. Als je last hebt van acne, moet je vaker je gezicht wassen
Hoe vervelend ook, als je iemand ziet met een onzuivere huid, dan oogt dit nu eenmaal niet heel fris. Dat is heel oneerlijk eigenlijk, want die puistjes hebben niets te maken met hoe vies of hoe schoon de huid is. Het maakt dan ook niet zoveel uit of je je gezicht nu ontzettend vaak wast of niet. In sommige gevallen is het zelfs beter om je huid niet te vaak te wassen omdat je hiermee ook de natuurlijke oliën van je gezicht wast en je je gezicht kunt beschadigen. Bovendien worden puistjes en andere onzuiverheden veroorzaakt door onder andere hormonen, stress en zit het ook een beetje in de genen. Er zijn dus veel meer factoren dan enkel het reinigen van de huid.

3. De zon werkt tegen acne
Sommige mensen denken dat je minder last zult hebben van puistjes als je wat vaker in de zon gaat zitten. Misschien komt dit door het idee dat puistjes dan uitdrogen of doordat wat zonlicht goed is voor de huid, maar voor een onzuivere huid is de zon helemaal niet zo goed. In sommige gevallen kan zonlicht de onzuivere huid zelfs beschadigen, zeker als het erg warm is en de zon dus erg heet.

4. Vet eten zorgt voor acne
Eens in de zoveel tijd verschijnt er een onderzoek dat dit bevestigt en even later verschijnt er een onderzoek dat dit ontkracht. Al met al is het niet zo dat je per definitie puistjes krijgt van chocolade of een pizza. Wel kan het zijn dat voedingsmiddelen bij de een meer invloed hebben op de huid dan de ander. Bovendien heeft voeding ook invloed op hormoonschommelingen en van hormoonschommelingen is wel bekend dat ze kunnen zorgen voor puistjes.

5. Zwarte poriën zijn vies
Als poriën verstopt raken dan ontstaan er van die zwarte puntjes die mensen vooral heel vies vinden. Die zwarte kleur ontstaat echter doordat de poriën open staan en er dus lucht bij komt. Dit is dus geen viezigheid maar hetzelfde als die witte puntjes die onder de huid kunnen ontstaan. Daar is echter geen lucht bij gekomen en deze blijven daarom wit.

Bron

6. Je kunt een puistje prima uitknijpen als je dat op een schone manier doet
We weten allemaal dat je puistjes eigenlijk niet uit moet knijpen maar stiekem doet iedereen het. Eigenlijk moet je er vanaf blijven of het op een hygiënische manier doen zodat er niet al te veel bacteriën bij kunnen komen. Toch is dit eigenlijk ook niet helemaal de bedoeling. Ook hiermee kun je er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van ontstekingen en littekens. Probeer er, hoe lastig ook, dus vanaf te blijven.

7. Bij nieuwe huidverzorging wordt het eerst erger voordat het beter wordt
Sommige merken die producten aanbieden tegen acne beweren dat bij het gebruik van deze producten, acne eerst erger kan worden. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Blijf niet altijd doorgaan met producten als je merkt dat je meer last krijgt van je problemen, dit kan immers ook betekenen dat je allergisch bent voor deze producten.

Wat helpt jou bij een onzuivere huid?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

4 reacties op “Feiten en Fabels over acne”

  1. De meeste mensen zijn wel gevoelig voor zuivel, dus chocola (gemaakt van zuivel) kan wel degelijk acne veroorzaken. Gezond eten helpt wel degelijk mee aan een betere huid..

  2. Goede blog, thanks!!! 🙂

  3. ik kreeg pas last van acne nu ik uit mijn puberteit ben en weer voldoende eet; mijn hormonen beginnen nu pas te werken en m’n huid reageert tien jaar na dat de meeste mensen last van puistjes hebben. ik voel me wel heel zelfbewust hierover , soms wil ik hierdoor niet naar buiten.. hopelijk trekt het weer weg, hebben meer mensen na herstel van eetstoornis hier ervaring mee?

  4. @n. Ik herken dit heel erg. In mijn puberteit hebben mijn hormonen jarenlang stil gestaan door mijn eetstoornis en juist nu het weer goed gaat – ik eet gezond en heb al twee jaar een stabiel, gezond gewicht – ziet mijn gezicht er uit als de mount everest. Ik schaam mij hier ook erg voor, omdat ik 22 ben en er uit zie als een puber. Maar mijn arts zegt dat het juist een goed teken is, mijn hormonen werken weer en zijn bezig zich te stabiliseren. Het hoort er dus eenmaal gewoon bij en het zal verdwijnen wanneer mijn hormonen een balans hebben gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *