Feiten en fabels over eetstoornissen

Er zijn nogal wat feiten en fabels als het gaat om de diverse eetstoornissen. Velen van ons weten gelukkig wel hoe het écht zit. Helaas weet een enorm groot deel van de bevolking niet wat wel/ geen fabel is. Daarom hebben we een rijtje met fabels en feiten over eetstoornissen voor jullie en jullie omstanders opgeschreven.

Mensen met een eetstoornis hebben een vertekend lichaamsbeeld
Niet waar. Een gemiddelde campagne over anorexia laat een mager meisje zien voor de spiegel dat zichzelf ziet als een soort van Michelin-mannetje. Recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht heeft echter aangetoond dat dit een grote misvatting is. Met een eetstoornis heb je helemaal niet per definitie een verstoord lichaamsbeeld. Je hebt soms zelfs een realistischer beeld dan vrouwen zonder eetstoornis. Gezonde vrouwen kijken veel meer naar de delen van hun lichaam die wel mooi zijn, terwijl dit andersom is bij mensen met een eetstoornis. Verschil is wel dat gezonde mensen hun geluksgevoel niet enkel ophangen aan hun uiterlijk, terwijl dit veel meer het geval is bij mensen met een eetstoornis.

Anorexia is gevaarlijker voor je lichaam dan boulimia:
Niet waar. Anorexia kan soms meer opvallen door het ondergewicht dat het lichaam tekent en wat opvalt maar iemand met boulimia loopt een even groot risico op lichamelijke kwalen en uitputting.

Je kan aan iemand zien dat hij/ zij een eetstoornis heeft.
Niet waar. Enkel aan iemand zijn uiterlijk kan je niet zien of iemand een eetstoornis heeft. Natuurlijk is het eenvoudiger te concluderen wanneer iemand mager is en ook nog eens haar lichaam niet verbergt. Toch herkent de huisarts slechts 40% van de gevallen van anorexia nervosa.

Daarbij heeft het merendeel van de mensen met een eetstoornis een gezond gewicht of licht overgewicht. Er is hierdoor weinig te zien aan hen. Juist doordat het merendeel van de mensen met eetstoornis moeten het herkennen zijn, lopen mensen er vaak te lang mee door, alvorens ze hulp zoeken/ krijgen.

Uiteindelijk krijgt hierdoor (bron: goedgevoel.be) maar 30% van de mensen met anorexia en 6% van de mensen met boulimia therapie.

Een eetstoornis kan alleen behandeld worden met medicatie
Niet waar. Een behandeling voor eetstoornissen bestaat uit therapie, gesprekken met familie en/of en in sommige gevallen ook medicatie. Bij een te groot ondergewicht hebben medicamenten zoals antidepressiva bovendien weinig effect meer.

Vrouwen met een eetstoornis hebben een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen
Waar. Vrouwen met een eetstoornis zoeken meestal vaak naar bevestiging en goedkeuring, ze zijn enorm onzeker en hebben, ookal zie je dit niet altijd, een laag zelfbeeld. Eten en afvallen is vaak een middel om om te gaan met stress, angsten en nare gevoelens.

Aan anorexia kan je overlijden, aan boulimia of eetstoornis NAO niet…
Niet waar. De reden van overlijden is niet alleen het gevolg van ondergewicht, maa ook aan een tekort aan voedingsstoffen e.d.. Een tekort aan kalium kan leiden tot een hartstilstand. Dit komt ook veel voor bij boulimia, aangezien het kaliumtekort kan ontstaan door overmatig overgeven en/ of laxeren.
Bovendien zijn het niet altijd lichamelijke oorzaken die overlijden als gevolg hebben, maar ook hoe het psychisch met je gaat. Heel veel mensen die aan een eetstoornis overlijden doen dit als gevolg van een suicidepoging. Zij overlijden door zelfmoord. Dit komt bij mensen met anorexia én bij mensen met boulimia en eetstoornis NAO voor. De lijdensdruk is bij anorexia niet groter als bij boulimia/ NAO.

Eetstoornissen kwamen vroeger niet voor.
Niet waar. Eeuwen geleden waren er al nonnen die omwille van hun religie vastten. Daarnaast was anorexia lang geleden een soort van kermisattractie: op kermissen kwam je vastenwonders en honger-kunstenaars tegen. Trekjes van boulimia waren er in de tijd van de Romeinen. Hier was het gebruikelijk om na een grote luxe maaltijd over te geven. Er werd in die tijd zeer negatief gesproken over dikke mensen.

Alleen meisjes in de pubertijd ontwikkelen een eetstoornis.
Niet waar. In Nederland lijden meer dan 20.000 vrouwen van 40 jaar en ouder aan een eetstoornis. Dit is veelal het gevolg van grote veranderingen die plaatsvinden in het leven. Rond de pubertijd is dit het geval, maar kan dus ook het geval zijn rond de je 40ste wanneer sommige vrouwen in de overgang terecht komt.

De mate van ondergewicht bepaalt de ernst van mijn eetstoornis.
Niet waar. Je gewicht zegt (bijna) niets over de ernst van je eetprobleem. Mensen met boulimia hebben vaak een gezond gewicht, echter dit betekent niet dat zij een minder groot probleem hebben! Een eetstoornis gaat uiteindelijk over wat er in jouw hoofd speelt, niet om wat er op de weegschaal staat!

Een eetstoornis is ‘een blanke-vrouwenziekte’
Niet waar. Iedereen kan een eetstoornis hebben, zeker niet alleen blanke vrouwen. Uit onderzoek van de US Department of Health and Human Services blijkt dat er een grote toename is van eetstoornissen onder alle etnische en culturele groepen. Het komt dus ook voor in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Afrika.

Genezen van een eetstoornis is niet mogelijk.
Niet waar. Toch denken veel mensen dit. De meerderheid die dit denkt lijdt echter zelf aan een eetstoornis. Het is een niet kloppend beeld, aangezien 60% van de patiënten die een behandeling heeft gehad volledig herstelt. Soms is het makkelijker voor mensen te zeggen “dat ze niet in herstel geloven” aangezien dit de verantwoordelijkheid over het eigen leven en de toekomst kleiner maakt. Hiermee ontneem je jezelf echter ook kansen. Zonder hulp gaat een eetstoornis bijna nooit over en, in dat geval, blijf je waarschijnlijk wel je hele leven rommelen met eten, afvallen en gewicht.

Een eetstoornis heeft iemand alleen om aandacht te krijgen en de persoon heeft er daarom dus zelf voor gekozen.
Niet waar. Iemand die aan een eetstoornis lijdt heeft er niet zelf voor gekozen om te lijden. Er zijn veel redenen waarom iemand zo vast kan komen te zitten in een eetstoornis, vele factoren spelen hierbij mee. Natuurlijk kan aandacht een factor zijn in het geheel, maar ook dit staat niet op zichzelf. Er spelen veelal psychische, biologische, culturele en sociale factoren. Een eetstoornis is een complex probleem en daarmee niet puur een keuze van wel of niet eten. Het is vaak een symptoom van onderliggende problemen.

Jongens en mannen met een eetstoornis zijn meestal homosexueel.
Niet waar. Er is geen link gevonden tussen sexuele oriëntatie en eetstoornissen. Lang is er gedacht dat eetstoornissen alleen bij vrouwen voorkwamen maar nu weten we ook dat jongens en mannen aan deze ziekte kunnen lijden. Toch zijn ze meer terughoudend om hulp te zoeken vanwege vooroordelen zoals deze die bestaan in de samenleving.

Bereiken van gezond gewicht betekent dat de anorexia over is
Niet waar. Lichaamsgewicht is slechts een symptoom, waar het om gaat is hoe het in je hoofd zit. Hoewel herstel van lichaamsgewicht wel essentieel is om goed therapie te kunnen volgen zorgt gewichtsherstel op zichzelf er niet voor dat iemand genezen is, want eetstoornissen zijn complexe psychische ziektes. (Wel is het zo dat je dan niet meer voldoet aan de DSM criteria van anorexia; daarbij behoort een BMI lager dan 17,5)

Alleen professionals die zelf ervaring heeft met eetstoornissen kan mij helpen
Niet waar. Als je geholpen wilt worden en wil vechten voor je toekomst kan een GGZ instantie of psycholoog/ psychotherapeut jou (mits kwalitatief) goed helpen. Een eetstoornis is een psychische ziekte, die net als borderline en schizofrenie kan worden behandeld door een professional. Deze kan zich inleven in jouw verhalen en jouw helpen met de achterliggende problematiek. Net als dat een psycholoog geen borderline moet hebben gehad om een borderliner te kunnen helpen, is dit ook geen must voor het behandelen van een eetstoornis.

Een eetstoornis is een verslaving
Niet waar. Althans, niet volgens de DSM IV criteria. Een verslaving is volgens de DSM IV namelijk geen psychische ziekte, maar een afhankelijkheid van middelen. Een eetstoornis wordt daarentegen wel als psychische ziekte aangeduid in de DSM IV. Toch praten veel ervaringsdeskundigen over een “eetverslaving”. Ook zijn er veel overeenkomsten te vinden met een verslaving…. hoe denk jij hierover?

Als je boulimia hebt, ben je een mislukte anorect.
Niet waar. Dit is wel vaak het gevoel/ beeld dat mensen met boulimia hebben over zichzelf. Ze hebben het idee dat mensen met anorexia wel de discipline hebben om niet te eten en zij niet en daarmee mislukt zijn. Dit is natuurlijk onzin. Beiden zijn eetstoornissen met een even ernstig karakter. De ene eetstoornis is niet “knapper of beter” dan de ander. Het gevoel komt veelal voort uit een negatief zelfbeeld en een waardeloos gevoel over het eigen ik. Presteren is één van de weinige dingen die het zelfbeeld een boost kunnen geven, echter lukt dit bij mensen met boulimia niet op het gebied van weinig eten, waardoor zij zich mislukt voelen en soms jaloezie gevoelens hebben richting mensen met anorexia.

Deze blog kan, mochten we nieuwe fabels tegenkomen, in de toekomst worden uitgebreid.

Mis jij nog een fabel?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

33 reacties op “Feiten en fabels over eetstoornissen”

  1. IKWIL DAT SHIRT!!!!!!

  2. ik heb pas nog ergens gelezen dat lesbiennes minder kans op een eetstoornis hebben, maar dat homoseksuele mannen juist een verhoogd risico hebben.

    ik vind trouwens niet dat alsje zegt niet te kunnen genezen van een eetstoornis, je jezelf veel kansen ontzegd. je leert op die manier denk ik meer te accepteren en beter om te gaan met je beperkingen (die iedereen overigens heeft, met of zonder eetstoornis). tuurlijk blijf je in strijd met jezelf en het eten, maar kan echt wel leefbaar worden.
    ik geloof namelijk wel dat ik echt levenslang heb, maar heb wel de hoop dat ik een betere kwaliteit van leven kan bereiken. ontzeg ik mezelf dan zoveel?

    over dat “eetverslaafd” zijn…op een gegeven moment word dat wel echt zo. sowieso psychisch, maar er is hier eerder ook al geschreven dat je lichaam heel erg kan wennen aan de eetbuien en alleen bij de gedachte aan eten/op momenten waarop je “normaal” een eetbui hebt, al insuline gaat aanmaken en dat daardoor je bloedsuiker daalt waardoor je ook echt behoefte krijgt aan eten.
    ik merk dat bij mezelf echt heel erg, beide kanten.
    en ik voel me daardoor wel echt een mislukte anorect, terwijl ik weet dat da zo nie werkt, maja:s zie dat er maar s uit te slaan.

  3. opzich is het wel verslavend.

  4. Wel een fijn stukje dit. Ik vind het vreselijk als mensen denken dat je beter bent en gelijk geen an meer hebt als je wat bent aangekomen. :l

    Trouwens niet “groter ALS…” maar “groter DAN…”

  5. Fijn om dit toch nog eens te lezen ter bevestiging 😉

    Ik denk dat het DENKEN aan eten, het obsessieve gedrag rondom eten, verslavend is. Ik merk zelf ook bij mij dat het een soort ‘uitvlucht’ is als ik niet weer waar aan ik kan denken, een soort stevig iets wat je eigenlijk heel instabiel maakt. Het denken aan eten is naast een gewoonte ook een veilig iets. Ik haat het

  6. Ik denk dat er wel degelijk mensen zijn die een vertekend zelfbeeld hebben!

  7. Het doet me eigenlijk best wel pijn dat hier geen woord staat over BED…

  8. Goed punt! Weet je zelf zo fabels die er zijn over BED? Dan kunnen we het mooi aanvullen 🙂

    Los daarvan valt BED wel onder het woord eetstoornis, dus het is niet dat het niet genoemd wordt.

  9. @Scarlet,
    Haha, hoe weet je dat ik het ben? 😛

    BED is een zwakkere vorm van boulimia, omdat je ‘niet eens’ compenseert..

    BED is minder erg dan andere eetstoornissen.

    Mensen met BED/overgewicht moeten gewoon gaan sporten en minder eten (of, zoals laatst ergens hier geschreven werd: met hun luie reed van de bank af komen en niet zoveel vreten…)

    Mensen met BED zijn gewoon zwak, of ‘houden gewoon van lekker eten’.

    BED is niet/veel minder schadelijk voor je lichaam dan anorexia (door mijn huisarts(!) letterlijk gezegd).

    Moet ik doorgaan? 😛 Je kunt beter vragen, welk vooroordeel is er niet over BED?..

    En op zich zie ik wel dat BED onder eetstoornissen valt, maar voor veel mensen staat een eetstoornis nog steeds gelijk aan anorexia, en omdat AN, BN en NAO wel apart genoemd worden.. Nouja.

  10. haha, ben jij het echt? nou dat wist ik niet, maar ik zat tegelijkertijd een bericht van jou op het forum te lezen en dacht tegelijk aan je! haha. Heb het voor je privacy weggehaald!

    Ik begrijp het… ik zal de boel z.s.m. even uitbouwen met de punten die jij nu noemt! Dankje!!

  11. Wat grappig 😛 Ben ook wel degene die het meest over BED ‘zeurt’ natuurlijk 😛
    Fijn dat je het weggehaald hebt 🙂

    En ik ben benieuwd.. Want vooral die eerste geloof ik eigenlijk zelf ook wel een beetje..

  12. een mislukte anorect.

    hoe vaak staat dat wel niet in m’n dagboek, grappig dat het hier precies hetzelfde staat:p

    1. Dat criterium dat je anorexia hebt een bmi lager dan 17.5 moet hebben bestaat niet meer in de dsm5!

  13. vind het niet zeuren…
    ik zie trouwens enorm veel herkenningspunten in BED (zit nu in een BN periode)…
    heb er zelf niet echt oordelen over, maar ben me er sinds het programma XXL wel meer van bewust hoeveel het overeenkomt met mijn eigen situatie.
    maar ook de vooroordelen herken ik wel hoor…wat dat betreft denk ik dat het allemaal aardig overeenkomt.

  14. Mislukte anorect…

    Vind ‘m wel komisch. Juist omdat het zo wrang is, dat ik ooit zo over mezelf hed gedacht…

  15. Volgens mij is het ook een fabel dat eetstoornissen ALLEEN ontstaan door de media en door de modebladen…….
    Dat wordt namelijk vak gezegd dat degene DAARDOOR een eetstoornis heeft ontwikkeld en dat als de media,modellen er niet zouden zij dat niemand een eetstoornis krijgt.

  16. Ik val ook over het feit dat proud2bme aangeeft dat zij “een site voor jongeren met een eetstoornis” is. Weet je hoeveel ‘ouderen’ er met een eetstoornis zitten? Veelal het gevolg van dat 20 jaar geleden er veel minder bekend was over eetstoornissen en de drempel voor hulp vele malen hoger lag. Dat het dus een ziekte is die alleen jonge meiden treft, is ook een fabel!

  17. die fabel staat er al: Alleen meisjes in de pubertijd ontwikkelen een eetstoornis.
    Niet waar. In Nederland lijden meer dan 20.000 vrouwen van 40 jaar en ouder aan een eetstoornis. Dit is veelal het gevolg van grote veranderingen die plaatsvinden in het leven. Rond de pubertijd is dit het geval, maar kan dus ook het geval zijn rond de je 40ste wanneer sommige vrouwen in de overgang terecht komt.

    Proud2Bme richt zich op jongeren, andere sites weer op “ouderen”
    Net als het jeugdjournaal en het gewone journaal.

  18. puberTEIT! niet tijd, want het is een fase!

  19. Mensen verwachten ook dat je braakt en laxeert als je een eetstoornis hebt maar dat hoeft natuurlijk niet per se.

  20. @Roses: inderdaad, ik heb nooit gebraakt of gelaxeerd (wel heel vaak geprobeerd en gewenst dat ik het wel kon), maar ik compenseer dan weer door daarna weer weinig te gaan eten… waardoor er weer een eetbui komt etc.

    Ik ben een hele tijd vrijwel zonder eetgestoorde gedachten geweest, maar 2 jaar geleden begon het weer… bah, ik wil er gewoon vanaf, tis veel te vermoeiend. En inderaad, het gevoel van mislukte anorect is wel herkenbaar…

  21. Mislukte anorect komt voortdurend voor in mijn gedachten, want ik met boulemie blijf gewoon op het gewicht waar ik van walg en anorexia patienten vermageren wel.
    Beide Es zijn ongezond.
    En het is ok gestoord hoe ik hier over denk.

    En es komen zeker niet alleen voor door de modeblaadjes enz..

  22. Ik ben het er ergens wel mee oneens dat een es geen verslaving zou zijn..

  23. toch wil ik even kwijt dat ik het wel een soort verslaving vind, en eentje waar het veel moeilijker is om vanaf te komen, een drugsverslaafde mag nooit meer drug en een alcoholist mag niet meer drinken.. maar met eten zul je altijd moeten leren omgaan.

  24. @Janneke, ben het met je eens. Eten / drinken is niet iets wat je voorgoed uit je leven kunt verbannen zoals drugs of alcohol. Eten / drinken is altijd iets wat je zult moeten blijven doen, maar dan op een goede manier.

  25. Misschien is het ook wel een fabel dat ES in het hoofd zit. Dan zit je toch al snel weer bij het lichaamsbeeld. Wat ik zie en lees laat eigenlijk steeds zien dat het gaat om mensen die eigenlijk heel goed kunnen denken. Wat ik steeds tegen kom is: ‘Niet kunnen’, ‘Niet willen’, ‘Juist heel graag willen’, ‘Onzekerheid’ (is ook een vorm van niet kunnen in de zin van beslissen).
    Aan de andere kant hou ik er ook niet van om de mens in stukjes op te knippen en een deel aan te wijzen. De mens is tenslotte een geheel. Dus misschien zit het ook in het hoofd.

  26. Nog een fabeltje.. Dat es nao Wannabe es is..dat is dus echt niet waar!

  27. Ik vind dat hier hele triggerenfe dingen in staan. Bv, geen vertekend lichaamsbeeld (dus ik ben dus echt zo dik) en “als je bmi hoger is 17,5 heb je geen anorexia.
    Ik voel me er helemaal naar door.

  28. Dat zeggen ze niet, dat je dan geen anorexia hebt. Dat zeggen de criteria. Maar dit blog lat wel doorschemeren dat wij het hier allemaal niet mee eens zijn.
    En ook staat er dat de MEESTEN met anorexia geen vertekend lichaamsbeeld hebben. Dat kan voor jou anders zijn.

  29. Ik wil simpelweg gwn ff kwijt dat jullie moeten doorzetten. En nee, dan bedoel ik niet het doorzetten wat die klote proana-sites willen. Jullie moeten doorzetten om weer gezond te eten, om in balans te zijn en jullie happy te voelen (met jullie lichaam en eten).

    De mensen die een eetstoornis gehad hebben moeten ook blijven doorzetten: jullie hebben laten zien hoe jullie kunnen knokken!! Gooi dat moois wat jullie bereikt hebben nu NIET weg. Ik begrijp (nee, ik begrijp het niet maar ik probeer het in ieder geval te begrijpen) dat het nog altijd moeilijk is met die calorieen en al dat eten.. dat zal het waarschijnlijk en jammer genoeg ook altijd blijven.. maar zet door!!!!! Gooi al het moois van t leven niet weg en geniet én eet.

    Welke eetstoornis je ook hebt.. vraag om hulp. Van proffesionals maar ook van vrienden en familie. We willen je graag helpen!! En doen wat we kunnen doen!! Samen kunnen we ervoor gaan zodat jij weer gezond en vrolijk door het leven kan !

    Vergeet vooral niet: HERSTEL IS MOGELIJK, JE KAN DIT!!!!!!!!!!

  30. ik heb anorexia en ik wil even zeggen dat mijn zelfbeeld (als ik in de spiegel kijk of op foto’s) helemaal verstoord is. ik zou zeggen van mezelf dat ik veel te dik ben terwijl ik veel te mager ben. dus het slaat nergens op dat dat een fabel is! misschien is het in sommige gevallen dat mensen zichzelf wel zo zien zoals ze zijn, maar ik heb dat niet en een vriendin van mij heeft het gehad en die verteld ook dat als ze nu kijkt naar foto’s van vroeger, dan ziet ze dat ze super mager was terwijl ze zichzelf toen super dik vond.

  31. Bmi criterium voor AN bestaat niet meer! Bovendien was het ooit 17 en niet 17.5, nu is dat uit de dsm5 gehaald. En die lichaamsbeeld discussie… Mensen, er staat alleen maar dat niet iedereen met ondergewicht zichzelf heel dik ziet! Er staat dus niet dat je wél zo dik bent als je jezelf ziet. Bovendien; ik heb het idee dat ik mezelf realistisch zie maar dat mijn waardeoordeel is dat ik dat te dik of lelijk vind.

  32. Is het echt waar dat je ALTIJD een slecht zelfbeeld van jezelf hebt als je een eetstoornis hebt. Want ik denk dat ik wat problemen heb. Als ik in de spiegel kijk denk ik dat is er goed uitzie. Maar toch denk ik elk moment aan eten en kcal en hoe ik kan afvallen. Betekent dat dat ik niets heb?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *