First EETcast: over eetstoornissen

Al ruim twee jaar zitten we in de pandemie. Hoewel er eindelijk een einde aan alle ellende lijkt te komen, heeft dit een flinke impact gehad op onze maatschappij en de mensen die daarin leven. Zodoende kampen steeds meer jongeren met een eetstoornis of eetprobleem. Het is ontzettend belangrijk dat daar goede zorg voor is. Dat het herkend wordt, erkend wordt, behandeld en hersteld wordt. Over dit en meer gaat de podcast First EETcast, waar ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek gaan. De kennisbehoefte over elke mogelijke eetstoornis, bij mannen en bij vrouwen, is groter dan ooit.

 
Meer kwetsbaarheid voor eetstoornissen door de pandemie
 

Arne Popma, UMC’s hoofd kinder- en jeugdpsychiatrie geeft aan: “Iedereen zoekt naar evenwicht in deze niet evenwichtige tijd. Zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie heb ik gezien dat jongeren zonder sociaal netwerk steeds meer op zichzelf zijn teruggeworpen en zich daardoor hebben afgesloten.” Wie gevoelig is voor eetstoornissen en eetproblematiek, krijgt daar hierdoor sneller mee te maken. Het is ontzettend belangrijk om hier open over te zijn, waardoor deze problemen eerder kunnen worden gesignaleerd. Want hoe vroeger je erbij bent, hoe sneller het behandeld kan worden.

 
Openheid en informatievoorziening over eetstoornissen
 

Het is belangrijk dat het stigma wordt doorbroken en openheid en informatievoorziening helpen daarbij. In de First EETcast voeren ervaringsdeskundigen voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli unieke gesprekken met experts als Arne Popma en kinderarts Annemarie van Bellegem. Zij vormen de basis van de podcast, waarin ze verschillende onderwerpen behandelen en vragen van luisteraars beantwoorden die via Instagram gesteld kunnen worden. 

 
Meer informatie?
 

Op het platform FirstEETkit vind je, naast de podcast, alle informatie bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis. 

Morgen, op 28 februari, is de eerst aflevering van First EETcast te beluisteren via firsteetkit.nl en Spotify.

 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Eén reactie op “First EETcast: over eetstoornissen”

  1. Goed initiatief. Verkeerde titel m.i.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *