Fitspo en een eetstoornis

Op Instagram en Facebook stikt het van de Fitspo accounts. Afgetrainde buiken, gespierde armen, slanke, sterke benen en bijzonder verantwoorde maaltijden vliegen je om de oren.”Strong is the new skinny”, wordt op internet verkondigd. Vrouwen hoeven niet per se een laag gewicht te hebben, maar gespierd zijn is wel een vereiste voor dit nieuwe schoonheidsideaal. Cross fit, gewichtheffen, ‘bootcampen’ in de sportschool en ook bodybuilding voor vrouwen is helemaal niet zo raar, als ik zo door Instagram en mijn Facebook Timeline heen scroll. Het wordt stoer en sterk gevonden, als het je lukt om gespierd te worden. Als je gespierd bent, ben je mooi volgens de bladen en sommige social media accounts

Extreme quotes die ik tegenkwam op internet: weheartit.

Er zijn enorm veel hardloopaccounts op Instagram te vinden. Via via spot ik ook de ‘fitte vrouwen accounts’, waarop jonge vrouwen hun gespierde figuur laten zien of voor en na foto’s plaatsen van hun wasbordje. In veel gevallen normale vrouwen die op een normale, gezonde manier bezig zijn met sport. Ze zijn niet extreem afgetraind en hebben hier en daar gewoon wat vrouwelijke rondingen. In sommige gevallen niet zo gemiddeld. Je vindt er dames tussen die full-time bezig zijn met voeding en sport. Die niet een klein beetje sportief zijn, maar zeer afgetraind. Ze kweken spieren op door zich strikt aan regels te houden, posten hun maaltijden op Instagram en laten hun vorderingen zien in foto’s van zichzelf.

Ik scrol regelmatig wat sportieve dames voorbij op mijn timeline. Enkele vind ik gewoon inspirerend om te volgen. Ze plaatsen niet enkel sport-body foto’s, hebben een lekker en gevarieerd eetpatroon en door de foto’s krijg ik ook wat meer zin om te gaan hardlopen. Ze zien eruit zoals mijn vriendinnen in sportkleding eruit zouden zien. Ik hik er zelf nogal eens tegen aan om te gaan sporten en krijg er zin in als ik anderen zie die ermee bezig zijn of hun prestaties lees. Niet dat ik ook een marathon wil lopen, maar het inspireert me op een gezonde manier om van de bank af te komen en mijn hardloopschoenen aan te trekken voor een rondje door het park.

Dat internet er vol van is, van dat gespierde en sportieve, merken we zelfs aan de modetrends. Steeds meer gewone kledingwinkels verkopen sportkleding, zoals H&M, Hunkemoller, Vanilia en Primark. In je vrije tijd sportkleding dragen is hip, dat zien we aan de gekleurde leggings, sporttops en vrolijke sneakers. Sporten is niet meer alleen gezond en leuk, het is ook nog eens superhip. Houd je er niet van, dan val je flink buiten de boot als het om de laatste mode gaat. Sporten is hot en gespierd zijn is hip. Het laat zien dat je jezelf onder controle hebt, dat je werkt voor wat je wilt, op uiterlijk gebied dan. Ik zie spreuken zoals ‘’Eat, sleep, work out, repeat.” en ”Don’t stop untill you are satisfied” voorbij vliegen en ‘’If you want it, you have to work for it” is een quote die onder meerdere voor en na foto’s staat van fitnessvrouwen op Instagram.

Vrouwen die van nature niet aan welk schoonheidsideaal dan ook voldoen, of dit nu ultraslank of supergespierd is, lopen hier tegenaan. Ook ik merkte op dat er een gedachte als ‘’Ik mag ook wel wat meer buikspieroefeningen doen” voorbij kwam toen ik de accounts voor het schrijven van dit blog eens wat langer bekeek. Ik ben tevreden met hoe mijn lichaam eruit ziet, maar door veel geconfronteerd te worden met een bepaald schoonheidideaal, in dit geval een wasbordje, begon ik mezelf toch te een fractie van een seconde te vergelijken. Ik ben niet zo afgetraind. Ik ben misschien slank gebouwd, maar een wasbordje is ver te zoeken en erg sportief ben ik ook niet.

Extreme quotes die ik tegenkwam op internet.

Ik ga vrij om met eten en daar ben ik na mijn hele gevecht ermee, heel erg blij om. Ik kan genieten en ben gezond. Ik ben tevreden. Zelfs ook al eet ik niet alleen maar superfoods of sport ik zes keer per week. Ik voel me goed. Maar mocht ik aan het schoonheidsideaal willen voldoen van nu, dan moet ik dat loslaten. Dan moet ik mezelf flink uitdagen op sportief gebied en zou ik een strikt eetpatroon moeten volgen. En dat lijkt me niet zo slim. Ik denk niet dat ik nog zomaar terug zou vallen. Zeker niet. Dat staat erg ver van mij af. Maar ik raad het iedereen die een eetstoornis heeft, sterk af om te gaan proberen aan dit schoonheidsideaal te willen voldoen.

Iemand met een eetstoornis adviseren om geen sportschema en speciaal dieet om spieren te kweken afraden is alsof je een drugsverslaafde afraadt om met mate af en toe gewoon een lijntje coke te blijven snuiven. ”Een klein beetje en slechts een bepaald aantal. Dat moet kunnen toch?” Ik denk het niet. 

Fitspo is voor veel meiden met een eetstoornis (in hun rugzak) eigenlijk Thinspo. Inspiratie om obsessief met eten bezig te zijn, om te voldoen aan een schoonheidsideaal. In veel gevallen dus niet helpend, maar juist een trigger. Het lijkt een redder in nood; niet beter worden zoals je behandelaar adviseert met een eetlijst, aankomen, normaliseren van je eetpatroon en heel veel praten over je problemen. Nee. Hiervoor hoef je enkel te investeren in een abonnement op de sportschool. Je kunt je alsnog lekker veel bezig houden met je lichaam, hebt ‘’controle” en denkt veel na over eten. Het lijkt een perfecte tussenweg.

Natuurlijk voel je je beter als je dichter bij dat uiterlijke doel van gespierd zijn en restrictief sportief eten in de buurt komt. Natuurlijk geeft dat je een trots en sterk gevoel en heb je dan het idee dat je ‘ergens goed in bent’ of ‘eindelijk waardering krijgt’. Je hebt voor je gevoel controle over je leven. Schijncontrole. Door je te richten op sport en voeding, hoef je niet aan je zorgen te denken. Je vlucht. Voor korte tijd voel je je beter dan hoe je je voelde. Je krijgt complimentjes en ‘hoort’ ergens bij, zoals bij ‘de sportschoolmeisjes’.

De buitenwereld ziet een sportverslaving niet zo snel als een probleem. Je bent toch lekker gezond bezig? Dat je stiekem je problemen weg blijft stoppen, niet van je eetstoornis afkomt of angstig bent als je je niet hebt kunnen houden aan je trainingsschema of dieet, weten ze niet. Ze zien dat je niet meer enkel wilt afvallen. Ze zien je gedrag als hip en sterk. Je kunt heel stiekem dus gewoon je obsessie met eten en je lichaamsbeeld voortzetten, maar je kunt jezelf ook afvragen of dit je op de lange termijn gelukkig maakt?

Het had iets voor mij geweest, als ik op dit moment nog een eetstoornis had. Dan had ik mij waarschijnlijk wel steeds opnieuw in een sportobsessie gestort die dan steeds weer de mist in ging. Mislukte pogingen om te voldoen aan een plaatje, gewoonweg omdat ik mezelf van binnen en van buiten niet kon accepteren. Het gevecht met mezelf zou ik dan in een positief plaatje gieten. Misschien was ik dan doorgeslagen, misschien had ik dezelfde weg alsnog bewandeld. Geen idee, maar ik denk wel dat het mij zou triggeren en mijn eetstoornis aan zou spreken als ik die nog had.

De trend om heel erg gespierd te zijn is voor sommige vrouwen haalbaar, als ik de jonge vrouwen moet geloven. En dat wil zeggen dat zij geen obsessie ontwikkelen, zich nog gewoon op andere dingen kunnen richten dan eten en hun lichaam, de touwtjes op gepaste momenten gewoon even laten vieren, luisteren naar de grenzen van hun lichaam, zichzelf niet straffen en weten wanneer het genoeg is. Dat kan niet iedereen en gelukkig hoeft dat ook niet. Het schoonheidsideaal is onbelangrijk. Zeker als je doelen niet enkel op uiterlijke gebieden liggen, maar verder gaan dan dat. Je moet sporten voor je plezier, niet enkel om je lichaam te veranderen aan de buitenkant.

Als je een eetstoornis hebt of kort geleden nog hebt gehad, is het verstandig om je eetpatroon niet te extreem te veranderen. Veganistisch eten, ‘high carb, low fat’ of andere extreme dieten volgen om spiermassa op te bouwen of heel erg snel en extreem je lichaam willen veranderen van normaal in heel gespierd, is dan niet verstandig. Het zijn gewoontes die je eetstoornisgevoeligheid kunnen triggeren en een nieuwe obsessie met eten kunnen veroorzaken waar je helemaal niet op zit te wachten, toch?

Natuurlijk is sporten leuk en gezond. Ook voor mensen met een eetstoornis. Maar doe dit op een gezonde manier waarbij eten en lichaamsbeweging positief en in balans zijn en de focus niet ligt op het veranderen van je uiterlijk. Probeer sport rustig op/in te bouwen in je leven. En wie weet dat je in de loop van de jaren wat meer spiermassa ontwikkelt, een marathon kunt lopen, wordt je lichaam wat strakker of raak je wat van je overgewicht kwijt, als je dat hebt. Dat soort dingen zijn in sommige gevallen natuurlijk mooi meegenomen, maar maak er geen doel van en ga het niet opmeten met en weegschaal, voor en na foto’s of meetlint.

Ik wil je eigenlijk vooral een waarschuwing meegeven. Ik kan je niet tegenhouden, maar kan je met deze blog wel iets meegeven om over na te denken. O, en deze trend waait waarschijnlijk ook wel weer over en dat zal de druk die je soms ervaart vanuit de media over dit schoonheidsideaal verlagen. Mocht je er door getriggerd worden, zoek het dan niet op social media op, ontvolg accounts die je eigenlijk volgt vanuit je eetstoornis en neem jezelf in bescherming.

Probeer jezelf eerst eens te accepteren zoals je bent en dan vooral van binnen. De andere voordelen van een gezond en fit uiterlijk volgen vanzelf als je van je eetstoornis af komt. Wees lief voor jezelf. Zorg voor jezelf op een constructieve manier met liefde zoals je dat ook voor je partner of beste vriendin zou doen. Ondertussen kun je op een gezonde manier sporten en natuurlijk ook gewoon gezond eten. Maar wees niet te strikt. Gun jezelf de vrijheid om spontaan te zijn met voeding en zomaar een ijsje te gaan eten of een keer sporten over te slaan. Vindt met de tijd, rustig aan jouw balans, dat is veel belangrijker dan een wasbordje, terwijl je problemen nog gewoon voortbestaan.

Hoe denk jij hierover?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

25 reacties op “Fitspo en een eetstoornis”

  1. Dit komt weer precies op het juiste moment. Mijn rondingen kan ik ook maar niet accepteren en dus weer van alles aan het zoeken om ze te verminderen. Krijg er alleen zo’n beklemmend gevoel van om dat te proberen. Moeten, moeten, moeten afleiding om niet de angsten te voelen.. Nee ik zit nog midden in het proces, ook al is dit van de buitenkant niet te zien.
    Bedankt het maakt me nu weer even heel bewust 🙂

  2. Hier ben ik het echt zó mee eens!

  3. Goede blogpost! De fitness hype kan best tricky zijn wanneer je een eetstoornis hebt (gehad). Ik kom zelf uit een eetprobleem die jaren heeft geduurd, maar gelukkig is sporten bij mij nooit een ‘trigger’ geweest. Ik zit nu veel in de fitness community en voor mij werkt het dus gelukkig positief. Ik vind sporten in de sportschool leuk, vind het leuk om de merken dat ik meer gewicht kan heffen/sterker wordt, maar streef niet naar een bepaald lichaamsbeeld. Het zou mooi meegenomen zijn als ik mn spieren zie, maar het is een must en mijn happiness hangt daar niet vanaf. Ook doe ik niet zoals sommige anderen macro’s tellen of iets omdat ik daarvan wel degelijk weet dat het me kan triggeren. Ik weet zelf gelukkig wanneer ik een stapje terug moet zetten, want soms moet je een paar stappen terug zetten om vervolgens weer vooruit te kunnen gaan. 🙂

  4. Een hele fijne, geruststellende blog.
    Goed dat hier aandacht aan besteed wordt

  5. (een must moet natuurlijk GEEN must zijn, in mijn reactie :P..)

  6. De ‘fitspo’ is bij mij eigenlijk best wel een trigger geweest voor mijn eetstoornis..

  7. Als mensen super obsessief spieren kweken en het ziekelijk word heet dat spierdysmorfie. Ook wel Bigorexia Nervosa genoemd. Wat er dan gebeurd is dat -net als bij Anorexia!- deze mensen een zeer verstoord lichaamsbeeld hebben. In hun ogen zien hun spieren er veel kleiner uit dan dat ze feitelijk zijn, waardoor ze maar blijven trainen (en met eten en water gaan rommelen)… kán in principe zelfs dodelijk zijn (meestal vochttekort, gevaarlijke illegale supplementen)

    Zelfde als met denken dat je dik bent, omdat je dat ook écht zíét. Anders dan de mensen om je heen. 🙁

  8. Oh, en ja, mijn AN is ook begonnen doordat ik een wasbordje wilde. Maar dat vet erop móést eerst weg, anders zou je het tóch niet goed kunnen zien….

    Wees dus voorzichtig met ‘fitspo’!!! 🙁

  9. Best herkenbaar. Toen ik eenmaal toe moest geven dat ik mijn eetstoornis los moest gaan laten, verschoof mijn ideale beeld van heel slank, naar mooi afgetraind. Gelukkig was ik gewoonweg niet in staat om zo intensief te sporten, maar als ik daar wel toe in staat geweest was, weet ik niet waar ik nu zou staan. Vast en zeker niet zo ver als ik nu ben.

  10. Ik moet eerlijk toegeven dat degenen die ik volg op instagram voor 90% bestaat uit meiden die foto’s plaatsen van gezonde maaltijden en bijna elke dag sporten en mij
    motiveren om te sporten. Ik post zelf op mijn account ook bijna alleen maar foto’s van eten. Maar ik denk dat het wel gezond is en niet per se een eetstoornis, toch? Zoveel mensen zeggen dat ze meer energie hebben en zich beter voelen sinds ze deze leefstijl volgen. En de resultaten liegen er niet om. Ik heb wel dat ik meestal een schuldgevoel heb als ik iets ongezonds heb gegeten. Is dat normaal eigenlijk, ja toch?

  11. Ik vind het echt super irritant. Vooral die hashtags die vervolgens komen

  12. @Justme
    Een schuldgevoel krijgen nadat je iets gezonds hebt gegeten is niet helemaal ‘normaal’. Het is juist heel normaal om ook ongezonde dingen te eten. Mensen posten op instagram vaak alleen hun gezonde maaltijden, om hiermee inspirerend over te komen. Let daar alsjeblieft niet teveel op. Sport omdat je het fijn vind, en eet ook de dingen die je lekker vind 🙂

    Zelf doe ik dat ook. Ik sport graag. Het voelt goed om moe te zijn na krachttraining. Maar terwijl ik tijdens mijn eetstoornis blij geweest zou zijn met de hoeveelheid calorieën die ik verbrand heb, eet ik nu bijvoorbeeld diezelfde middag zonder er verder bij na te denken een groot stuk taart. Ik denk dat je inderdaad na een eetstoornis best kan sporten, zolang je je maar niet teveel focust op ‘superfoods’, ‘eiwitshakes’ en die irritante macro’s. Ik let er niet op, en mijn conditie is nog nooit zo goed geweest als nu.

  13. Ik sport veel in de sportschool, maar doe expres alleen groepslessen, omdat ik dat leuker vind en weet dat ik niet voor mijn plezier op de toestellen ga staan. Ik heb geen ES gehad, maar heb altijd veel last van trends. Ik voel me schuldig als ik daar niet aan mee doe. Ik sport voor mijn gezondheid, plezier, dagbesteding en sociale contacten. Maar het blijft lastig om alle dieetgesprekken te negeren. Toch ben ik blij dat ik daar niet aan mee doen, ik oefen namelijk in het accepteren en liefhebben van mezelf. Ik wil een voorbeeld worden voor bijvoorbeeld mijn toekomstige kinderen. Dat wat ik anderen aanraadt, raad ik mezelf aan 🙂

  14. Heel erg bedankt hiervoor, precies wat ik nodig had om te lezen.

  15. Helemaal mee eens. Merk zelf ook dat het een trigger is en het me alleen maar negatiever maakt over mijn lichaam. Het gevoel van falen omdat ik zelf niet zo eruit zie en het waarschijnlijk niet kan bereiken. Gelukkig kan ik het redelijk relativeren en weet ik dat werken aan herstel nu beter en gezonder is. Bedankt voor de blog, Nouska!

  16. super verhaal en past precies bij wat er gaande is op dit gebied

  17. Ik vind dit ook een trigger.Het maakt dat ik voel dat ik nooit genoeg ben,ook al train ik elke dag enz.
    Je wordt geen leuker iemand door hier constant mee bezig te zijn.Ik vind het zo jammer dat zoveel mensen zoveel met zichzelf en hun lichaam bezig zijn het is gewoon niet gezellig meer.Is gezond en gespierd zijn echt wat je als levensvulling doet ???
    Bovendien,wie zet zich in voor gezonde lucht ?Je kunt nog zo gezond eten en drinken,maar niemand praat over onze luchtkwaliteit.Waarom is dat ?In Nederland zouden wij ons daar zeker druk om moeten maken !

  18. Dit helpt mij juist altijd om te zien dat mensen dit Veel mensen dit mooi vinden. Ik heb van mezelf een gespierde bouw en ik wilde Door me eetstoornis altijd heel slap en dun zijn en ik snapte niet hoe ik zulke gespierde benen kon hebben in de tijd dat ik niks mocht doen. Ik snap het ook nooit dat mensen op therapie zeurden over een buikje. Ik wilde best ruilen met hun benen en armen. Maargoed zo zie je maar weer dat iedereen andere schoonheidsidealen heeft. Maar elk lichaam heeft gwoon iets moois en het gaat er eigenlijk om dat het goed functioneerd. Want dat is toch eigenlijk iets heel moois ?

  19. Ik merk ook vaak dat mensen mij vragen, wat voor sporten doe jij zoal? en ik antwoord ´wandelen´ ik bijna wordt uitgelachen. ´Dat is toch geen sport´ zeggen ze dan, terwijl ik het een leuke gezonde manier van lichaamsbeweging vind om iedere dag een uurtje te wandelen met de hond…

  20. ^ Ach, genoeg artsen en wetenschappers die elke dag een stuk wandelen genoeg sport vinden. Ik sport ook niet, maar probeer wel elke dag te wandelen, en ik zorg ook dat ik binnenshuis niet heel de tijd zit. Af en toe een kwartiertje staan of zo, of een keertje extra de trap op en af. Geen sportschool, maar gewoon in het dagelijks leven genoeg beweging inbouwen is voor mij een betere manier.

  21. Ik ben ook fitspo-moe. Na een half jaar te hebben gestreefd naar ook zo’n leven heb ik ontdekt dat het ontzettend leeg is. En zoals Nouska aankaartte: zo’n hype is van korte duur en volgens mij al een beetje op z’n retour.

    Want ik ben denk ik niet de enige die alle havermoutkunstwerken op Instagram nu wel behoorlijk zat is en deze het liefst gewoon opeet.

  22. Ik vind fitspo veel erger dan thinspo als ik eerlijk ben. Thinspo is nooit een trigger geweest voor mij, ik vond het er altijd maar eng uitzien. Maar wanneer ik naar foto’s van gespierde vrouwen kijk denk ik ‘was ik ook maar zo’.

  23. Wauw deze blog helpt me wel echt!!
    Dankje Nouska

  24. Goed geschreven! Ik denk inderdaad dat dit soort maatschappelijke hypes een enorme trigger kunnen zijn voor sommige mensen, zeker omdat het een hype is waar je als je op straat loopt minstens 1x per dag mee geconfronteerd wordt (Beyoncé’s Ivy Park reclames, reclames in de supermarkt, op internet, etc.). Schoonheidsidealen (vooral voor vrouwen) moeten altijd meteen zo extreem zijn (heel dun, heel gespierd, plus-size models zijn naar mijn mening ook soms wat té) en dat heeft veel schadelijke gevolgen. Als je erover nadenkt zijn er maar héél weinig reclames op tv, op straat, internet, etc. waar je écht normale vrouwen ziet. Terwijl dat, het gemiddelde, gezonde lichaam, het goede voorbeeld zou moeten zijn. Dit soort blogs zouden veeeel meer mensen moeten lezen dan alleen wij op proud2bme!

  25. Het is een hele goede blog voor mij maar toch blijft het lastig om alles en vooral de controle los te laten en mijn lichaam te accepteren hoe het is. Ik vind mijn uiterlijk en mijn lichaam belangrijk omdat ik veel dingen aan mijn lichaam heb en zie die ik niet mooi vind. Daarom wil ik gewoon een doel hebben en dat is een laag vetpercentage en hoge spiermassa en daardoor iets moois uitstralen en laten zien aan me zelf wat ik wel mooi vind en dat is een strak, fit, gespierd lichaam met een goede gezond voedingspatroon zonder teveel vetten, suikers, zout en andere toegevoegde middelen. Zo veel mogelijk zelf eten maken en zo veel mogelijk variëren met sporten en jezelf blijven uitdagen en spiermassa uitbouwen en zorgen dat je strak en gespierd blijft is gewoon een doel. Dat mag je toch evengoed hebben ondanks een eetstoornis?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *