We hebben het vaak over belangrijke vitamines en mineralen en over bouwstoffen als eiwitten, vetten en koolhydraten. Een niet veel besproken mineraal is fosfaat terwijl deze wel een belangrijke functie in ons lichaam vervult. Maar wat voor belangrijke functie heeft fosfaat in je lichaam en kan je hiervan ook tekorten krijgen? Tijd om ook eens bij dit mineraal stil te staan.
De functie van Fosfaat
Fosfaat wordt ook wel fosfor genoemd. Dit mineraal komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Hieronder vind je een overzicht van de voedingsmiddelen waar dit met name in voorkomt. Fosfaat speelt een rol in de stofwisseling, het is belangrijk voor je energie voorziening. Daarnaast is het met name belangrijk voor je skelet en gebit. Het zorgt voor stevigheid aan je botten en tanden.
De aanbevolen hoeveelheid fosfor voor de leeftijdsgrens van 14-18 jr is: 700 mg per dag. Voor volwassenen ligt deze behoefte wat lager: 600 mg dag. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon zullen er niet snel tekorten optreden.
Bij een tekort aan fosfaat in het bloed spreek je van hypofosfatemie. Symptomen die kunnen optreden zijn pijnlijke spieren en botten, een slap gevoel, verminderde concentratie en eetlust, ontstaan van nierstenen.
Kan je ook teveel fosfor binnenkrijgen?
Voor fosfor is een maximaal aanvaardbare dosis vast gesteld. Dit is 3 gram per dag. Kom je hierboven dan kan je juist een te hoge botstowisseling krijgen met botontkalking tot gevolg. Ook kan een teveel aan fosfaat een nadelige invloed hebben op de opname van andere mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink.
Tabel: mg fosfor gemiddeld per voedingsmiddel
Fosfaat en een eetstoornis
Bij ondergewicht kan het fosfaatgehalte in het bloed te laag zijn. Om die reden kan er fosfaatdrank voorgeschreven worden door een arts. Bij het herstel naar een gezond gewicht is het om die reden ook belangrijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die van nature fosfor bevatten.
Bij een eetstoornis zie je dat bepaalde voedingsmiddelen worden vermeden vanwege angsten voor de energie die deze leveren of de specifieke samenstelling. Bijvoorbeeld bij eieren zie je dat ei-eiwit wel gegeten wordt maar juist de ei-eidooier wordt vermeden. Zoals je ziet in de tabel levert juist de ei-dooier ook het mineraal fosfor die belangrijk is. Bij zuivel is amandelmelk vaak een vervanger die vanwege de lage energie de voorkeur heeft boven de gewone zuivel. Terwijl juist gewone koemelk en sojamelk meer eiwitten leveren en dus ook meer fosfor.
Geef een reactie