Bellen lijkt wel bijzaak geworden op de mobieltjes van tegenwoordig: we hebben bijna allemaal internet, apps, spelletjes, muziek en camera’s op onze mobiele telefoon. Therapieland gaat mee in deze ontwikkelingen door middel van ‘foto therapie’.
Dr. Weissman, van het Instituut voor Psychoanalyse en professor Klinische Psychiatrie in Chicago, wil de Iphone inzetten bij de behandeling van Anorexia Nervosa. Veel anorexia patiënten hebben een vertekend lichaamsbeeld en Weissman denkt dat foto therapie kan helpen een realistischer beeld te krijgen van je eigen lichaam.
Zelfs bij zeer ernstig en gevaarlijk ondergewicht kunnen mensen met anorexia denken/ voelen dat ze dik zijn. Naast de bestaande therapieën, zoals groepstherapie, psychotherapie, creatieve therapie en ondersteuning van een diëtist, kan foto therapie worden ingezet om dit verstoorde lichaamsbeeld te veranderen. ###
Hoe werkt het?
Als je in de spiegel kijkt is het lastig om een objectief beeld van jezelf te zien. Je blik gaat direct naar dat lichaamsdeel waar je ontevreden over bent. Je ziet niet een realistisch beeld: je ziet de versie van jezelf die jij hebt gecreëerd in je hoofd. Op een foto is het echter een stuk makkelijker om objectief naar jezelf te kijken. Er is meer afstand tussen het fotobeeld en je gedachten en emoties. Weissman heeft ontdekt dat anorexia patiënten op foto’s vaak beter kunnen zien dat ze ondergewicht hebben. Terwijl als ze in de spiegel kijken een dikker iemand zien.
Bij foto therapie kijkt de patiënt eerst in de spiegel en vertelt aan de therapeut wat ze ziet. Vervolgens wordt een foto gemaakt en beschrijft de patiënt wat ze ziet op de foto. De overeenkomsten en verschillen tussen spiegelbeeld en foto worden besproken. Als de patiënt zichzelf ook op de foto dik blijft vinden, kan de therapeut een foto van zichzelf nemen en wordt deze foto besproken. Als de patiënt wel een realistisch beeld kan zien van de therapeut, kan haar zelfperceptie opnieuw worden uitgedaagd. Therapeut en patiënt werken samen en proberen tot een beschrijving van het uiterlijk van de patiënt te komen waar ze het allebei mee eens zijn. Dus zo objectief mogelijk.
Volgens Weissman draagt deze vorm van therapie bij aan een realistischer en wellicht zelfs positiever lichaamsbeeld. Hierdoor kunnen mensen met anorexia worden gemotiveerd om te werken aan een gezonder gewicht. Patienten kunnen de foto oefeningen ook zelfstandig blijven doen wanneer de therapie is afgerond, om terugval te voorkomen.
Zie jij jezelf anders op een foto dan in de spiegel?
http://www.psychiatrictimes.com
Geef een reactie