“Iedereen is weleens onzeker, maar hoe fijn is het dan als er mensen van je houden zoals je bent?” Met deze woorden raakt auteur Lucas Versteeg de kern van zijn boek ‘Frambozenzomer’. In gesprek met Femke vertelt hij over het boek waarin de liefde tussen twee jongens centraal staat terwijl het hoofdpersonage, Thomas, worstelt met zijn lichaam. Frambozenzomer is niet alleen een prachtig verhaal, maar ook een boek dat de wereld nodig heeft. Waarom? Dat ontdek je in dit interview met Lucas Versteeg. Benieuwd geworden? Wij mogen een exemplaar weggeven! Lees snel verder om te ontdekken hoe jij kans maakt!
In Frambozenzomer, het boek van Lucas Versteeg, komen thema’s als onzekerheid over je lichaam, zelfacceptatie en de zoektocht naar liefde op een krachtige manier aan bod. Het verhaal volgt Thomas, een jongen die worstelt met zijn lichaam en de druk om te voldoen aan een bepaald ideaal. Wat het boek extra bijzonder maakt, is de liefde die opbloeit tussen Thomas en Fender, twee jongens die elkaar vinden ondanks hun onzekerheden. Ik had de kans om Lucas Versteeg te interviewen over zijn inspiratie voor dit boek en de boodschap die hij hoopte over te brengen. Lucas vertelt openhartig over de thema’s in Frambozenzomer en waarom dit boek zo belangrijk is.
Wat inspireerde je om dit boek te schrijven?
“Ik lees veel queer Young Adult-boeken en na een tijdje ging het me opvallen dat er op de voorkant weinig diversiteit in lichaamstype is. Je ziet bijna nooit een plussize personage op de cover, terwijl er in het echte leven juist zoveel verschillende lichamen zijn! Daarom wilde ik een boek schrijven met een plussize personage (Thomas). Thomas is best onzeker over zijn lichaam maar leert dat hij hier anders naar kan kijken. Ik heb wat ervaringen en gevoelens van mezelf in het boek gestopt. Bijvoorbeeld over het vergelijken met anderen. Als ik op Instagram zie hoe ‘perfect’ iemands leven is, dan voel ik me vaak zelf juist slechter. Ook heb ik – bijvoorbeeld door TikToks die ik tegenkwam – ervaringen van anderen in het boek verwerkt.”
Waarom was het belangrijk dat jouw boek er kwam en voor wie heb je het geschreven?
“Ik vond het belangrijk om een boek te schrijven waarin een jongen worstelt met zijn lichaam en met onzekerheden, omdat het vaak in boeken alleen gaat over meiden die hiermee worstelen. Het boek laat zien hoe verschillend mensen naar hun eigen lichaam kunnen kijken, maar het geeft ook mee dat je goed bent zoals je bent. Zulke boeken mogen er wat mij betreft meer zijn, zeker in deze tijd, waarin het soms zoveel om een ‘zogenaamd perfect’ uiterlijk lijkt te draaien. Mijn boek is er voor alle jongeren/jongvolwassenen die weleens denken dat ze niet goed genoeg zijn. Ook de relatie tussen de twee jongens speelt een grote rol.
Als puber veel heb gehad aan queerboeken over twee jongens (Love Simon bijvoorbeeld). Een eerste verliefdheid kan heel schattig en kwetsbaar zijn en dat vond ik mooi om te beschrijven. Daten of een relatie aangaan als je heel onzeker bent (over je lichaam) is lastig. In Frambozenzomer krijgt Thomas gevoelens voor Fender, maar hij denkt dat hij toch nooit een kans maakt. Dat maakt het best ingewikkeld. Ik hoop te laten zien dat – ongeacht hoe je eruitziet en wat je gewicht is- er altijd mensen zijn die van je houden en om je geven. Iedereen is weleens onzeker, maar hoe fijn is het dan als er mensen van je houden zoals je bent?”
Hoe gaat jouw boek in op de sociale druk rondom uiterlijk en de invloed daarvan op jonge mensen?
“Het boek speelt zich af op een kamp waar jongeren leren om een gezondere levensstijl te krijgen. Er zijn tijdens het kamp meerdere groepsgesprekken waarin de jongeren ervaringen delen over hun worstelingen. Daarin zie je wat voor impact een opmerking kan maken en hoe bijvoorbeeld fatshaming iemand kan raken. Of wat voor rol ouders kunnen hebben in het onzeker maken (of juist zelfverzekerd maken) van hun kind.”
Denk je dat er genoeg aandacht is voor de impact van lichaamsbeeld op jongens in de maatschappij en de media?
“Nee, ik denk het niet. Net zoals er nog steeds niet genoeg aandacht is voor de impact van de vrijwel altijd dunne vrouwelijke modellen. Het is zo belangrijk om jezelf ook gepresenteerd te zien, waar dan ook. Dus als je in reclames of modeshows alleen dunne mensen ziet, dan vind ik dat niet oké. Jongeren gaan zichzelf vergelijken met de lichamen van mensen die ze op televisie zien en krijgen zo onrealistische verwachtingen, en worden daar alleen maar onzeker over. In gesprekken over lichaamsbeeld en onzekerheid gaat het vaak over vrouwen.”
Juist omdat jongens ook worstelen met hun lichaamsbeeld (er hangt alleen meer schaamte omheen), is het belangrijk om over te praten. Dit boek laat zien dat je als jongen net zo goed kunt worstelen met onzekerheid over je lichaam en de angst om niet goed genoeg te zijn. Dat zichtbaar maken is de eerste stap om er iets tegen te doen.”
In veel LGBTQ+-gemeenschappen lijkt er een sterke nadruk te liggen op uiterlijk en lichaam. Waarom wilde je dat in je boek verwerken?
“Omdat die nadruk op uiterlijk en lichaam heel negatief kan uitpakken voor sommige mensen. Als je er gevoelig voor bent, dan kun je echt gaan denken dat je niet goed genoeg bent. Ik vind het oppervlakkig om alleen naar iemands uiterlijk te kijken. Ik wilde dit in mijn boek verwerken om op deze manier het probleem aan te kaarten, maar ook om te laten zien dat het anders kan.”
Wat heeft het schrijven van dit boek jou zelf gebracht, of misschien zelfs geleerd over deze thema’s?
“Eén van de personages in Frambozenzomer – Melissa- is heel zelfverzekerd en body positive. Ik vond haar een heel leuk karakter en ik genoot ervan om de scènes met haar te schrijven. Ze is gaandeweg ook een beetje tot leven gekomen in mijn hoofd – zo werkt dat als je maandenlang bezig bent met een verhaal. Als ik tegenwoordig weleens onzeker ben over mezelf, dan denk ik aan Melissa, en dat helpt me weer positief te blijven.”
Wat zou je jongeren die worstelen met hun lichaamsbeeld, geaardheid of zelfacceptatie willen meegeven?
“Het klinkt heel cliché maar: je bent goed zoals je bent. Nu al. Misschien geloof je dat op dit moment niet, maar ik hoop heel erg dat je dit in kleine stapjes kunt gaan geloven. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en zoek contact met anderen die met hetzelfde worstelen. Er zijn allerlei websites en organisaties voor hulp of contact met anderen!”
winactie
Om Frambozenzomer zelf te lezen, geven wij een exemplaar weg! Dit boek is een must-read voor iedereen die zich ooit onzeker heeft gevoeld, zich kan herkennen in het verhaal van Thomas of zin heeft in een goed boek. Meedoen? Laat onder de blog een reactie achter waarom jij Frambozenzomer wilt winnen. Op Maandag 10 februari maken wij de winnaar bekend in de reactie onder deze blog. Succes!
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie