Bij een eetstoornis is het belangrijk dat er een regelmatig voedingspatroon wordt bereikt met voldoende energie en naast 3 hoofdmaaltijden horen daar ook tussendoortjes bij. Vaak wordt er gezegd dat fruit niet meetelt als tussendoortje. Is dat zo?
Als iemand nog moet aankomen in gewicht is het belangrijk om naast de aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit ook nog 3 tussendoortjes te nemen. Dan kan je natuurlijk best ook nog fruit extra nemen naast de 2 porties fruit die je al neemt. Kijk dan wel oft het niet te weinig is maar dat het qua energie wel gelijk staat aan een tussendoortje. Tussendoortjes tellen immers voornamelijk mee voor de energie die ze leveren en om je bloedsuikerspiegel mooi constant te houden. Houd er ook rekening mee dat sommige fruitsoorten zoals mandarijnen en kiwi’s meetellen als een halve portie fruit.
Anders is het als je nog in de opbouw bent naar een gezond eetpatroon. Ben je helemaal niet gewend om tussendoortjes te eten dan is fruit een makkelijkere manier om te gaan wennen aan tussendoortjes. Als je overgewicht hebt, kijk dan naar je totale voeding. Neem je al 2 stuks fruit, ga dan niet onbeperkt nog fruit erbij eten of drinken, maar neem dan bijvoorbeeld een portie fruit nemen om een smoothie te maken van bijvoorbeeld fruit en yoghurt. Dit kan je dan wel meetellen als een tussendoortje.
Fruit bestaat uit veel vitamines en mineralen. De belangrijkste zijn:
Bèta-caroteen
Uit bèta-caroteen kan je lichaam vitamine A maken. Dit is belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor je tanden, botten en je weerstand.
Calcium
Is net als vitamine D belangrijk voor je botten. Maar ook is calcium belangrijk voor een goede werking van je spieren en is het betrokken bij je hormoonhuishouding.
Kalium
Is belangrijk voor het samentrekken van je spiervezels maar zorgt ook voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
Mangaan
Dit is een spore element welke belangrijk is voor je stofwisseling.
Magnesium
Is net als kalium belangrijk voor het goed functioneren van je spieren
Vitamine C
Belangrijke vitamine voor je weerstand.
Hieronder kun je lezen welke fruitsoorten er allemaal zijn en wat deze doen voor je gezondheid.
Aardbei: Dit mooie rode zomerkoninkje levert voornamelijk vitamine C. Niet iedereen kan goed tegen aardbeien, sommige mensen reageren allergisch op deze vitamine C bommetjes.
Ananas: Deze tropische vrucht is niet alleen heel zoet van smaak maar heeft ook veel goede bouwstoffen waaronder vitamine C maar ook mangaan. En daarbij ook nog voedingsvezels, kalium en magnesium.
Banaan: Bananen zijn voornamelijk bekend om het hoge gehalte aan kalium. Wist je dat hoe groener de banaan hoe minder de van nature aanwezige zetmeel is omgezet in suikers? Sommige mensen krijgen last van hun darmen door onrijpe bananen maar er zijn mensen die ze zo juist het lekkerste vinden.
Cactusvijg: Deze vrucht heeft een stekelig jasje maar het vruchtvlees is zoet van smaak. Verder levert deze vrucht vitamine C, magnesium en ook ijzer.
Dourian: Dit is een fruitsoort die bekend staat om zijn vieze geur en wordt daarom ook wel stinkfruit genoemd. De smaak is echter wel weer lekker zoet. Deze fruitsoort komt uit zuid-oost Azie en mag daar niet overal worden verkocht worden door deze penetrante geur. Echt veel is er niet bekend over de voedingswaarde maar schijnbaar levert deze vrucht veel ijzer.
Framboos: Deze zoete fruitsoort levert voornamelijk vitamine C en B11. Wist je dat er naast de bekende rode/roze variant ook gele frambozen bestaan?
Galiameloen: Meloenen zijn familie van de komkommer. Het zijn dus eigenlijk vruchtgroente. Ze smaken heerlijk zoet en zijn daarbij een goede leverancier van bèta-caroteen, kalium en vitamine C.
Honingmeloen: Deze soort wordt ook wel winter of suikermeloen genoemd. Ze zijn voornamelijk in de winter verkrijgbaar in tegenstelling tot de andere meloensoorten die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.
Jackfruit: Deze vrucht wordt ook wel nangka genoemd. Deze vrucht wordt in de Oosterse keuken gebruikt en heeft een zoete smaak. Deze vrucht bevat voornamelijk veel zetmeel. Dus een voedzame vrucht waar ook wel chips en ijs van wordt gemaakt.
Kers: Deze zoete vruchtensoort levert kalium, calcium en fosfor en ook nog voedingsvezels. Dus genoeg redenen om lekker kersen te eten.
Lychee: Deze kleine vrucht wordt ook wel een Chinese aardbei genoemd. Bevat veel kalium en magnesium en is heerlijk in een salade maar wordt ook wel verwerkt als ijs.
Mango: Dat deze heerlijk zoet smaakt wisten we al maar wist je dat je de bloesem van de boom ook kan eten? Van deze bloesem maken ze namelijk honing. Mango bevat verder enzymen die eiwitten afbreken en worden daarom eerst verhit voordat ze verwerkt worden met zuivel of andere eiwitrijke producten.
Nectarine: Dit is familie van de perzik en smaakt net zo zoet. Voordeel is dat je ze niet hoeft te schillen. Ze leveren veel bèta-caroteen en ook kalium.
Oogmeloen: Deze meloensoort is heerlijk zoet en sappig. De schil is geel/groen en aan de onderkant zit een bult, het zogenoemde oog van de meloen.
Peer: Je hebt naast de bekende handperen ook stoofperen. Deze laatste zijn pas lekker als ze eerst gekookt zijn. Verder leveren peren veel voedingsvezels, kalium en magnesium.
Rode bes: Rode bessen zijn best zuur van smaak maar leveren dan wel weer voedingsvezels, kalium, calcium en magnesium
Sharon fruit: Eigenlijk behoort deze vruchtensoort tot de fruitsoort Kaki. Deze vruchtensoort lijkt qua smaak op abrikozen. Ze leveren vooral veel bèta-caroteen en ook kalium.
Tangerine: Dit is familie van de mandarijnen, of wel citrusfruit. Tangerines zijn roder van kleur terwijl mandarijnen meer oranje van kleur zijn. Mandarijnen zijn een goede leverancier van vitamine C.
Ugli: De naam zegt het eigenlijk al. Dit is niet de mooiste fruitsoort om te zien. Het is eigenlijk een lelijk eendje maar wel een fruitsoort die erg lekker is van smaak. Qua voedingswaarde levert de ugli vitamine C en voedingsvezels.
Vijg: Vijgen kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Ze hebben een heerlijke zoete smaak en leveren veel voedingsvezels. Ze worden dan ook wel gegeten bij een moeilijke stoelgang. Maar naast voedingsvezels leveren ze ook veel kalium. Vijgen vallen onder de schijnvruchten. Dat betekent dat meerdere plantendelen meedoen met de vorming van de vrucht. Aardbeien zijn ook zogenoemde schijnvruchten.
Watermeloen: Deze meloensoort is heerlijk als het buiten zomers weer is. Het bestaat voornamelijk uit water maar ook levert een watermeloen nog wat ijzer en vitamine C. Een heerlijke dorstlesser om zo te eten maar ook hier kan je heerlijke ijsjes van maken.
Zwarte bes: Deze kleine bessen zitten vol met vitamine C, fosfor en leveren ook vezels. Ze kunnen wat zuur van smaak zijn maar juist lekker om te verwerken als jam voor op brood.
Wat is jouw lievelingsfruit?
Geef een reactie