Frustraties op het internet

Het leven zit vol met mooie dingen en daarnaast ook met dingen waar je je aan kunt ergeren. Dit zijn vaak op het moment vervelende dingen, maar achteraf kan je er misschien wel heel hard om lachen. Hierdoor zijn ze eigenlijk lang niet altijd vervelend. Al eerder hebben jullie blogs kunnen lezen over frustraties in de supermarkt, tijdens het shoppen, op straat en in het openbaar vervoer. Deze blog gaat over frustraties op internet. Tijdens ons werk vinden wij er al heel wat, zoals trage websites, overal reclame en pop-ups.

Bron

Internet verrijkt de wereld
Voordat er straks een opsomming van frustraties komt, is het goed om stil te staan bij alles wat internet doet. Misschien geldt het niet voor iedereen, maar internet heeft wel de levens van veel mensen en de wereld in het algemeen verrijkt. Er is veel meer mogelijk door de komst van het internet. We hoeven informatie niet alleen meer in boeken op te zoeken en we kunnen reviews over nieuwe producten lezen. Via internet is inmiddels alles te bestellen. Van kleding en interieurartikelen tot boeken, meubels en zelfs pizza’s, sushi, roti en andere lekkere gerechten zijn eenvoudig te bestellen. Soms is het nog sneller dan dat je zelf naar de winkel gaat. Ook kun je direct zien wat er op voorraad is.

Daarnaast zorgt internet voor verbinding. Je kunt in contact komen met mensen die je van vroeger kende of die je bijvoorbeeld op vakantie hebt ontmoet. Je kunt op deze manier makkelijker sociale contacten vinden en onderhouden. Door internet kunnen we tegenwoordig ook sneller werk vinden. Je kunt vacatures zoeken, je verdiepen in de organisatie en hierop reageren, maar je kunt ook geïnspireerd worden door alle mogelijkheden die er zijn. Daarnaast kun je je eigen internetbusiness starten, zoals een blog of webshop. Veel banen hebben te maken met internet en zijn hier ook afhankelijk van. Daarnaast kan internet bijdragen aan hoe je je voelt en kun je steun ervaren. Zonder internet had Proud2Bme bijvoorbeed ook niet bestaan. Zo zijn er nog veel meer dingen die door internet mogelijk worden en waardoor het niet meer weg te denken is uit onze samenleving.

Bron

Frustraties op het internet
Net als alles, kan internet ook een hoop frustraties met zich meebrengen. Zelf ervaar ik meer positieve dingen en kan ik het echt niet meer missen, maar er zijn nog wel eens momentjes dat ik gefrustreerd of geërgerd achter de computer zit. Ik herken de onderstaande frustraties lang niet allemaal zelf, maar zeker een aantal. Zie dit als een luchtige blog met dingen die je kunt herkennen; neem het niet te serieus.

» Een trage verbinding
Een trage verbinding tijdens werk is enorm frustrerend en komt helaas nog best wel eens voor. Soms duurt het zo lang, dat een pagina een paar minuten wit blijft en het vervolgens nog heel lang duurt voordat alles op de website geladen is. Wanneer je aan het werk bent, neemt dit enorm veel tijd in beslag. Soms ligt het aan de browser of heb je veel pagina’s open staan, maar het komt ook voor dat je er alles aan probeert te doen maar dat de verbinding niet sneller wordt. Irritant!

» Constante (afval) reclames
Internet is zo slim, dat het als je een half uur later op een andere site zit, nog steeds weet welke producten je hebt bekeken op die andere webshops. Deze producten verschijnen dan als reclame op die nieuwe pagina. Goede verkooptechniek. Maar daarnaast worden we ook dood gegooid met reclames over afslankproducten die eigenlijk heel ongezond zijn. Het steeds tegenkomen van reclame kan heel vervelend en frustrerend zijn. Zeker als je constant wordt geconfronteerd met hetgeen dat lastig voor je is (bijvoorbeeld afvalreclames als je een eetstoornis hebt), terwijl je daar op dat moment niet naar zoekt of niet mee bezig bent.

» Grote nadruk op het schoonheidsideaal
Wanneer je onzeker bent en niet lekker in je vel zit, kan het lastig zijn dat je op internet veel wordt geconfronteerd met het schoonheidsideaal. Op veel foto’s op websites en in webshops worden erg dunne en veel te knappe modellen afgebeeld. Daarnaast zijn er veel artikelen over wat mooi gevonden wordt en wat van vrouwen wordt verwacht. Dit kan heel moeilijk zijn, zeker omdat je het niet echt kunt ontwijken.

» Reacties op blogs en artikelen
Ik lees veel blogs en artikelen, en ik merk dat mensen eigenlijk altijd wel wat te zeuren hebben. Vaak wordt gekeken naar wat er niet in staat in plaats van dat er aandacht is voor wat er wel is. Natuurlijk worden er ook positieve en lieve reacties op blogs van anderen geplaatst, maar ik zie vooral ook veel negatieve reacties en kritiek. Natuurlijk mag je kritisch zijn en opbouwende feedback geven, maar een blog wordt ook vooral geschreven om anderen te bereiken, te inspireren en te helpen. Iemand schrijft dit vanuit persoonlijke ervaringen of kennis en doet de moeite om dit te delen. Soms is een kritische reactie terecht maar lang niet altijd. Ik vraag me dan af waar dit uit voortkomt. Doet diegene dat altijd of vanuit ontevredenheid, onzekerheid of angst? Deze mensen zijn ook mensen en zij doen hun best maar soms lijkt het alsof het nooit goed is. Er is altijd wel wat en er is altijd wel iemand die het niet leuk vindt. Als je het niet interessant vindt, dan lees je het niet of klik je het erna weg. Dat is in ieder geval wat ik meestal doe als ik iets lees wat niet bij mij past. 

Bron

» Pop-ups en Spam
Pop-ups en spam horen eigenlijk bij de reclame. Maar hiermee bedoel ik reclame die ineens op je scherm verschijnt als een nieuwe pagina waardoor je bang kan zijn dat je een virus hebt op je computer. Daarnaast kennen we ook allemaal wel de reclames die we te zien krijgen voor youtube filmpjes. Gelukkig hebben we daar pop-up blokkers voor. Waar ik dan ook gelijk aan moet denken zijn bewegende animaties, dingetjes die achter je muis aan komen op verschillende websites. Dit zorgt voor chaos op mijn beeldscherm maar ook een beetje in mijn hoofd.

» Links die niet werken
Soms lees je een leuk artikel en wil je klikken op de link die er staat. Je zou dan doorgelinkt worden naar foto’s, een filmpje, een ander artikel of een blog. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar het wil ook nog wel eens voorkomen dat je dan op een error bericht uitkomt. Best vervelend want je was natuurlijk super nieuwsgierig.

» Ongewenste achtergrondmuziekjes
Soms kom je een site tegen waar ineens een keihard ‘achtergrond’ muziekje speelt. Vaak kun je dan ook niet zo snel op de site vinden waar het ‘uit’ knopje zit.

» Levensverhalen op social media
Het leuke aan social media is dat je in contact kunt komen of blijven met mensen die niet direct je beste vrienden zijn. Daarnaast kun je op de hoogte blijven van de dingen die anderen bezig houden zoals werk, vakanties, activiteiten met vrienden, etc. Ik vind dit altijd wel erg leuk om te zien. Maar sommige mensen plaatsen werkelijk alles, de hele dag door. Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat hij of zij plaatst en deelt met iedereen op het internet, maar mij gaat dit soms wat te ver. Lees ook eens deze blog over problemen publiceren.

» Aandachtvragende teksten op social media
Eigenlijk past dit ook wel een beetje bij het vorige punt. Iets waar ik me wel erg aan kan ergeren zijn aandachtvragende teksten op social media, waar vervolgens een geheim van wordt gemaakt. Ik weet nog goed uit de MSN tijd, dat heel veel meiden aandacht oproepende MSN namen hadden. Namen die vragen opriepen. Zoals: “Zucht….” En wanneer je dan vroeg wat er was, zeiden ze: “oh nee niks” of “nee dat kan ik niet zeggen”. Dan vraag ik mij echt af waarom dit dan zo perse zo opvallend moet worden laten zien. Ik dacht dat het iets was van die tijd, maar ik zie het nogsteeds vaak genoeg.

» Mishandelde dieren en kinderen op tijdlijn
Wanneer ik ‘s morgens als ik wakker word en mijn tijdlijn van facebook bekijk, zie ik wel eens verminkte dieren en kinderen met allerlei tumoren e.d. voorbij komen. Dit is iets wat ik vreselijk vind. Het is zo erg dat dit soort dingen bestaan en voorkomen en ik leef enorm mee met deze mensen en dieren. Ik zet mij ook in voor goede doelen en een betere wereld. Maar ik wil deze dingen niet zien op mijn facebook tijdlijn. Niet omdat ik mijn ogen daarvoor sluit, maar omdat je dat niet verwacht en er enorm van kunt schrikken.

» “Deel dit, anders heb je geen hart”
Haha. Hier moet ik altijd wel om lachen. Dit zijn vaak van die berichten als “Deel dit als je van je moeder houdt”, of “Deel dit als je tegen dierenmishandeling bent”. Gewoon uit principe doe ik niet mee met dit soort dingen. Als het anders gebracht wordt en het mij inspireert, kan ik echt wel een reactie plaatsen of een bericht liken. Maar zo’n manier zorgt alleen maar voor irritatie bij mij.

Bron

» Registreren op websites
Op besloten websites, forums en webshops begrijp ik dat je een account moet aanmaken. Maar soms kom je websites tegen waarop je je moet registreren voordat je rond kan kijken om te zien of de website is wat je zoekt. Dit vind ik wel vervelend, omdat ik alleen maar een beetje wil rondkijken en zij gelijk al mijn gegevens willen. Dit is voor mij een reden om een andere (soortgelijke) website te zoeken.

» Informatie niet kunnen vinden
Soms zie ik op het internet door de bomen het bos niet meer. Het is heel mooi dat we zoveel kunnen vinden en dat internet eigenlijk heel compleet is, maar dat zorgt er ook voor dat het soms een overload aan informatie is. Dit zorgt er voordat het soms wel moeilijk is om te kiezen waar je informatie vandaan haalt en wat je vertrouwt. 

» Informatie is verouderd of niet juist
Hier liep ik nog wel eens tegenaan tijdens mijn studietijd. Internet staat vol met informatie en iedereen kan vanalles plaatsen. Dit betekent dus ook dat mensen niet kloppende informatie kunnen geven of dat informatie erg verouderd is. Hierdoor moet je altijd alert zijn en goed de bron checken wanneer je informatie van internet wilt gebruiken.

» Te lange, onduidelijke en onleesbare teksten
Wanneer je bijvoorbeeld informatie of uitleg van iets zoekt, kan het soms moeilijk zijn om het goed te begrijpen. Dit wordt nog lastiger wanneer je een onduidelijke, erg lange of onleesbare tekst voor je hebt.

» Kortingscodes en winkelwagentjes
Je hebt een item gevonden in een webshop waar je super blij mee bent. Het is eigenlijk iets boven je budget, maar dit wordt verholpen door de kortingscode die je nog in je mailbox hebt staan. Dan is het super frustrerend als je eenmaal wilt afrekenen en je kortingscode werkt niet. Naast dat, heb ik ook wel eens meegemaakt dat ik nog even verder wilde winkelen en dat vervolgens het item uit mijn winkelmandje was gehaald en erna uitverkocht was. Balen.

» Praten over anderen en cyberpesten
Dit gaat veel verder dan een frustratie. Internet wordt veel gebruikt als klankbord en als kanaal om over anderen te praten. Mensen worden vernederd, beledigd en uitgescholden via social media, ontvangen haatmails en bedreigingen. Het is anoniem en wordt misschien als ‘veilig’ gezien, maar het is enorm laf en kinderachtig om op deze manier over anderen te praten en mensen pijn te doen. Helaas gebeurt het vaak en is dit in Nederland een heel groot probleem.

Waar erger jij je aan op internet?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

10 reacties op “Frustraties op het internet”

  1. Ik erger me vooral aan als de tablet/pc vastloopt, en als een tekst die ik geschreven heb, ineens weg is. Vooral als het een heel lange tekst was. Om gek van te worden. Ook durven mensen via internet vaak meer te zeggen, en dan bedoel ik ook veel nare dingen, wat heel vervelend kan zijn. Daarnaast kunnen er sneller misverstanden zijn.

  2. aan = eraan. Ik erger me er ook aan als ik schrijffouten maak, haha ;-).

  3. Haha, precies dit dus!

  4. Haha dit dus. En het feit dat alle fashionaccounts (Grazia, Styletoday etc.) om de paar dagen wel een paar artikelen over afvallen en superfoods. (En die artikelen MOET ik natuurlijk altijd even lezen haha)

  5. Ik herken zeker dingen.
    En het is zeker niet alleen maar luchtig hoor.
    Dat van die informatiebronnen is handig te weten en ook het cyberpesten, negatieve reacties en het delen van info/ aandacht vragen is goed om bij stil te staan.
    Leuke en goede blog dus wat mij betreft

  6. Inderdaad dit alles dus

  7. Goede blog! Eigenlijk alle punten zijn wel herkenbaar. En degene die die antireclame programma’s heeft gemaakt, is echt geweldig! Wat scheelt dat een boel ellende op je pc/tablet etc. En ja; dat cyberpesten gaat wel wat verder dan een ergernis. Lijkt me echt een onderwerp om ook op scholen goed bij stil te staan, want dat is echt een vorm van pesten die vrij “nieuw” is, maar zeker niet minder ernstig.

  8. Ik erger mij vooral aan het feit dat ik er zo veel gebruik van maak in plaats van zelf na te denken , naar mijzelf te luisteren en dingen vanuit mijzelf doen
    Verder ook de bovenstaande dingen .

  9. Continu in Wi-Fi straling zitten is superslecht. Ik erger me eraan dat 4G ook is doorgevoerd, dat had nooit gemogen, 2 G is hoog genoeg, dan maar wat langzamer internet en het liefst via een kabel dus. Je wordt voorgelogen dat het allemaal wel meevalt met de straling.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *