Het kan je niet ontgaan zijn: op 12 september zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Alle nieuwssites en kranten staan er vol mee en ook op TV wordt er veel aandacht aan besteed. In die stortvloed aan informatie kan het lastig zijn om de dingen eruit te pikken die jij belangrijk vindt. Daarom heeft gastblogster Judith voor jou een blog geschreven over een aantal thema’s die voor jou belangrijk kunnen zijn.
“Politiek? Saai! Al die serieuze mensen die met elkaar gaan discussiëren over moeilijke en niet zo boeiende onderwerpen. Laat het ze in Den Haag maar lekker uitvechten, ik houd me er wel buiten…”
Toch is het echt de moeite waard je eens in de politiek te verdiepen! Nederland verkeerd in een financiële crisis, en hoewel dit voor jou misschien een ‘ver-van-je-bed-show’ mag lijken krijg ook jij hier mee te maken. Denk maar eens aan de bezuinigingen in de zorg waardoor jij misschien niet de behandeling zal krijgen die je nodig hebt, of de langstudeerboete die er voor zorgt dat jouw studie een stuk duurder zal worden.
De verzorginsstaat. Met de verzorgingsstaat worden de maatregelen bedoeld die de overheid neemt om mensen te steunen die het zelf op wat voor manier dan ook niet helemaal redden. Je kan daarbij denken aan een AOW-uitkering, een WW-uitkering, een WAJONG-uitkering, of de gezondheidszorg. Dit wordt in Nederland nog steeds voor een groot deel door de overheid betaald. Als je in behandeling bent voor een eetstoornis heb je hier al snel mee te maken. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een verplichte eigen bijdrage ingevoerd in de geestelijke gezondheidszorg voor iedereen boven de 18 jaar. Dit houdt in dat iedereen sowieso 200 euro moet betalen voor een tweedelijnsbehandeling en dat de eigen bijdrage voor een eerstelijnsbehandeling is verhoogd naar 20 euro per zitting. Daarbovenop komt als je bent opgenomen in een kliniek nog een eigen bijdrage van 145 euro per maand.
Momenteel is er veel discussie over hoe de zorg er in de toekomst uit moet zien. Zo zijn er partijen die willen dat leefstijl (bijvoorbeeld of je rookt of niet) van invloed wordt op hoeveel zorgpremie je moet bepalen. Ook willen sommige partijen een verhoging van het eigen risico en willen meer eigen bijdrages invoeren, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de huisarts.
Wat zegt de PVDA? “De PvdA hecht heel erg aan de vrije en laagdrempelige toegang van de huisarts. Drempels opwerpen zorgt ervoor dat mensen langer blijven doorlopen met ziektes. Dit leidt er toe dat mensen niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat is onverantwoordelijk slecht voor de volksgezondheid en bovendien kost het op de lange termijn alleen maar extra geld.”
Wat zegt de VVD? “Ook dure zorg moet toegankelijk blijven voor iedereen die het nodig heeft. Een eigen risico is het bedrag dat mensen maximaal extra betalen als ze gebruik maken van zorg. De rest van de rekening betalen we met zijn allen. De VVD kiest voor meer eigen betalingen, zodat de verhoging van de basispremie beperkt kan blijven. Ook de aparte eigen bijdragen voor de GGZ en voor ligdagen in het ziekenhuis vervallen.”
Wat zegt de SP? “De SP is geen voorstander van het eigen risico in de zorg, zeker niet als het gaat om de huisarts. Er moet geen boete bestaan op ziek worden, zeker niet als die op langere termijn ook nog contraproductief werkt.”
Wat zegt de PVV? “Een bezoek aan de huisarts moet niet onder het eigen risico in de zorg vallen. Dit belemmert de toegankelijkheid van de zorg.”
Europa en de euro. Door de economische crisis en de financiële problemen in een groot aantal Europese landen is dit een belangrijk onderwerp voor de aankomende verkiezingen. Partijen verschillen van mening over het al dan niet steunen van landen in de Eurozone die in de problemen zijn geraakt. Sommige partijen overwegen door te gaan met een groepje ‘sterke’ landen en de PVV wil zelfs dat de gulden weer wordt ingevoerd.
Onderwijs. Een thema dat voor veel van jullie belangrijk kan zijn, is het onderwijs. Het gaat dan bijvoorbeeld over het bijzonder onderwijs (bijvoorbeeld christelijk of islamitisch) en het speciaal onderwijs (onderwijs voor kinderen die op school tegen problemen aanlopen). Ook het aantal uren dat een middelbare school verplicht aan lessen moet aanbieden en het salaris van docenten zijn veelbesproken onderwerpen.
Voor het hoger onderwijs zijn belangrijke thema’s bijvoorbeeld de langstudeerboete (voor studenten die meer dan een jaar extra uitlopen op hun bachelor of master) en het vervangen van de huidige studiefinanciering door een sociaal leenstelsel. Andere plannen hebben vooral te maken met de kwaliteit van het hoger onderwijs. Zo wordt er gepleit voor meer contacturen (uren dat je daadwerkelijk college of werkgroepen hebt) en voor ‘selectie’ aan de poort, waarbij universiteiten veel meer zelf mogen uitkiezen welke studenten zij binnen willen halen.
Wat zegt de PVDA? “De aanvullende beurs voor studenten met ouders met een lager inkomens en de OV-jaarkaart blijven een gift. Financiële ondersteuning voor studenten is erg belangrijk om jongeren in staat te stellen te studeren. Omdat hoger opgeleiden een hoog inkomen gaan verdienen vindt de PvdA wel dat het eerlijk is van mensen na hun studie te vragen de basisbeurs terug te betalen via een sociaal leenstelsel.”
Wat zegt de VVD? “Studeren is niet alleen een recht, het is ook een voorrecht. De overheid investeert fors in studenten. Dat is terecht, maar daar mag de samenleving ook wat voor terug vragen. Dit kan door de studiefinanciering te vervangen door een sociaal leenstelsel. Deze lening kunnen studenten na hun afstuderen in 20 jaar tegen lage rente en inkomensafhankelijk terugbetalen. Iedere student investeert zo bewust in eigen toekomst.”
Wat zegt de SP? “Studenten moeten tijd hebben voor hun studie. Daarom houden zij bij de SP recht op een studiebeurs en een OV-jaarkaart, voor zowel de bachelor als de master.”
Wat zegt de PVV? “We handhaven de studiefinanciering voor de bachelorfase; we handhaven de OV-jaarkaart. Ook als je pappie geen rijke D66’er is moet je kunnen studeren. Dus moet de financiële drempel zo laag mogelijk liggen.”
Andere belangrijke onderwerpen voor de verkiezingen zijn de woningmarkt, het ontslagrecht en de pensioenleeftijd. Op sommige websites kun je jouw mening over de belangrijkste thema’s vergelijken met die van de verschillende politiek partijen en krijg je zo een stemadvies. Twee bekende sites waarop je dit kunt doen, zijn de Stemwijzer en het Kieskompas.
Ga jij woensdag stemmen? Wat?
Door: Judith
Geef een reactie