Demi Lovato, J.K. Rowling, Brad Pitt, Angelina Jolie, Elen Degeneres… Ken jij deze mensen? Het zijn allemaal wereldwijde bekendheden. Ze zijn succesvol, rijk en zien er goed uit. Dan zal het waarschijnlijk wel goed met ze gaan, toch? Ze hebben in ieder geval geen reden om zich depressief te voelen. Niet dus. Deze mensen hebben gemeen dat zij allemaal hebben geleden aan een depressie.
Ik heb nooit officieel de diagnose depressie gehad, maar toen ik een eetstoornis had, ging het erg slecht met me. In die tijd voelde ik me ook echt depressief. Mijn dagen voelden zwart aan. Mijn zin in het leven was verdwenen. Ik begreep het niet. Mensen om mij heen begrepen het niet. “Je hebt toch alles? Je hebt een dak boven je hoofd, je hebt familie, je hebt vrienden? Je hebt het goed dus waarom ben je dan zo ongelukkig?”
Ik kan deze opmerking ergens wel plaatsen. Ik weet namelijk dat het uit onwetendheid wordt gesteld. Mensen beseffen zich alleen niet hoeveel pijn het doet als je te horen krijgt dat je helemaal geen reden hebt om depressief te zijn. Het kan ervoor zorgen dat je je niet serieus genomen voelt. Mensen vinden toch dat het gewoon goed met je moet gaan dus zullen ze jouw depressie niet echt serieus nemen. “Je kan niet depressief zijn dus je hebt gewoon een dipje. Iedereen heeft weleens een dipje. Het gaat wel weer over”.
Zo’n opmerking kan je aan het twijfelen brengen. Stel je je ook niet gewoon aan? Als je alles hebt, dan kan je je toch niet depressief voelen? Mensen die het slecht hebben, hebben pas een reden om zich depressief te voelen. Als je uit een welvarend gezin komt en verder alles goed met je gaat, stel je je gewoon aan. Je hebt een luxeprobleem. Zet je schouders er gewoon even onder. Ga gewoon door.
Het kan ervoor zorgen dat het schuldgevoel nog groter wordt. Mensen met een depressie gaan vaak al gebukt onder een enorm schuldgevoel en dat kan alleen maar versterkt worden door deze opmerking. Je hoort je zo niet te voelen, maar je kan er niet uitkomen. Je weet dat mensen het slechter hebben dan jij, je weet dat het anders moet, maar hoe? Je wordt er moedeloos van.
Of je nu rijk of arm bent, blank of getint, dik of dun, bekend of onbekend; een depressie kan ons allemaal overkomen. Gelukkig zijn hangt niet af van veel geld hebben, succesvol zijn of knap zijn. Jammer genoeg denken veel mensen wel zo, waardoor depressies niet serieus genomen worden. Mensen worden dan als aanstellers, ondankbare mensen of aandachtzoekers afgedaan.
Toen zo’n opmerking naar mij werd gemaakt, zorgde dat ervoor dat ik me nog ongelukkiger ging voelen. Ik zat zo in strijd met mezelf. Bovendien schaamde ik me ook voor mijn gedrag. Ik voelde me ook bezwaard om erover te praten. Dit had als gevolg dat ik helemaal op slot ging en tegen niemand meer er echt iets over durfde te zeggen. Ik was bang voor alle oordelen die op me af zouden komen als ik eerlijk zou zijn over hoe ik me voelde.
Als mensen niet praten over hun psychische problemen kan dat ervoor zorgen dat het erger wordt. Het is daarom echt belangrijk dat er zonder oordelen wordt gecommuniceerd. Mensen met een depressie worden niet geholpen door hen te vertellen dat ze geen recht hebben om zich zo te voelen of dat ze gewoon even lekker normaal moeten gaan doen, omdat ze alles hebben.
Als je dit herkent, weet dan dat het niet jouw schuld is dat je depressief bent. Je hebt hier niet voor gekozen. Als het makkelijk was om je ‘gewoon weer even gelukkig te voelen’, dan had je dat allang gedaan. Niemand wil zich depressief voelen en al helemaal niet als je voor je gevoel alles hebt. Volgens mij is het dan juist extra erg om je zo ellendig te voelen.
Probeer erover te praten met mensen in jouw omgeving. Natuurlijk doen sommige opmerkingen van mensen pijn, maar weet dat het vaak uit onwetendheid wordt gezegd. Het zijn ook goedbedoelde adviezen van mensen. Mensen geven om je en willen graag dat het goed met je gaat. Zoek ook hulp bij een psycholoog. Je bent niet alleen. Het wordt beter.
Fotografie: Ashley Campbell
Geef een reactie