Een van de meest destructieve dingen van een eetstoornis zijn de geheimen. Geheimen over hoe je je voelt en wat je denkt, over wat je eet, of je braakt of laxeert, over eetbuien, over afvallen en aankomen, over dwanghandelingen, over calorieen tellen, over waarom je niet naar dat etentje of feestje komt en ga zo maar door. Geheimen maken je eenzaam en houden je eetstoornis in stand. Als je eerlijk durft te praten over eetgestoord gedrag en over wat je voelt, zet je een stap in de richting van herstel.
Ik hield boekjes bij. In die boekjes schreef ik op hoeveel ik at en hoeveel calorieen dat waren. Ik schaamde mij hier dood voor. Ik moest er niet aan denken dat iemand er achter zou komen. Want dan zou iedereen weten hoe gek ik was. Maar er waren ook dingen die ik niet eens durfde op te schrijven. Bijvoorbeeld dat ik al mijn eten moest wegen – tot de komkommer aan toe – en mijn drinken moest afmeten.
In het begin had ik nog redelijk overzicht op al mijn geheimen. Ik had een leven voor ‘de buitenwereld’ en ik had een leven dat zich alleen maar afspeelde binnen mijn veilige muren van mijn eetstoornis. Na een tijdje werd die scheiding zo vermoeiend, dat ik mij steeds meer ging afzonderen. Dan hoefde ik alleen maar één te zijn met mijn geheime gekte. ###
Die isolatie, enzaamheid en ‘gestoord’ voelen waren een belangrijke motivatie voor mij om te vechten tegen mijn eetstoornis. Weg met al die geheimen! Hoe? In eerste instantie door ervoor uit te komen. En vervolgens door al die eetgestoorde dingen aan te pakken en te veranderen, zodat ik ook geen ‘rare dingen’ meer had die ik geheim moest/wilde houden.
Maar het is natuurlijk niet gemakkelijk: eerlijk zijn over je eetstoornis. Je eetstoornis wil jou helemaal voor jezelf: wil jouw geheim zijn. Je geheimen delen is daarom een hele belangrijke stap in de richting van genezing. Als je een eetgestoord geheim deelt met anderen zeg je ‘nee’ tegen je eetstoornis. Je veraadt als het ware je eetstoornis.
Als je een geheim van iemand door vertelt, zal hij/zij afstand van je nemen. Zo is het ook bij je eetstoornis, alleen is dat een vriend die je kan missen als kiespijn!
De stap om eetgestoorde geheimen te delen, hoef je niet in één keer te zetten. Je kunt voorzichtig oefenen. Bijvoorbeeld door één vriendin, leerkracht of familielid te vertellen hoe het werkelijk met je gaat. Of door op een website als Proud je verhaal te delen.
Een ander initiatief op het internet om voor je geheimen uit te komen is PostSecret.com. Mensen kunnen hun diepste geheimen naar deze site mailen, welke vervolgens anoniem worden geplaatst. Een echte aanrader! En niet op z’n minst omdat je je dan realiseert dat je niet de enige bent met rare gedachten & geheimen..
In de themachat over geheimen ontdekten we dat er een aantal voorwaarden zijn waaronder je een geheim durft te delen:
– De persoon aan wie je een geheim vertelt moet te vertrouwen zijn: hij of zij vertelt het geheim niet door en zal je niet kwetsen.
– De ander neemt jouw geheim serieus
– Hij of zij gaat samen met jou op zoek naar een oplossing: je wordt geholpen nadat je het geheim hebt verteld.
– Het is fijn als er een geheimenruil plaatsvindt: jij vertelt een geheim en de ander ook. Zo blijft het in evenwicht.
Weet jij nog voorwaarden om een geheim te vertellen?
Geef een reactie