Gekke wellnesstrends uit 2018

Mensen doen gekke dingen om zich mooi en gezond te voelen. Ook in 2018 waren er weer een hoop wellnesstrends waar veel van ons hun wenkbrauwen bij omhoog trokken. Werkt dit echt? In deze blog blikken we terug op 9 gekke trends uit 2018 die we liever niet meenemen naar volgend jaar. 

1. Detox thee

In de tijd dat ik een eetstoornis had dronk ik ook vaak detox thee. Deze trend lijkt nog steeds niet overgewaaid te zijn. Hoe graag we hier ook in zouden willen geloven, dat je af zou vallen van detoxthee is simpelweg niet waar.

Waarom sommige mensen dan wel afvallen? Ik denk persoonlijk dat wanneer je er zo mee bezig gaat zijn je automatisch of bewust ook je dieet aanpast. Bovendien zal je misschien wel vol zitten als je ineens veel meer thee drinkt dan normaal.

Aan de andere kant drink ik zelf ook echt veel thee, maar heb ik geen moeite met het behouden van mijn gewicht. Het kopen van detox thee is voornamelijk een aanslag op je portemonnee, want er hang vaak wel een prijskaartje aan dit soort trends.

2. Eetlustremmende lolly’s

Alle gekheid op een stokje! Afgelopen mei plaatste Kim Kardashian een foto op Instagram waar ze eetlustremmende lolly’s promootte. Niet veel later haalde ze de foto weer offline, omdat er veel kritiek op was. Misschien heb jij dit nieuws ook wel voorbij zien komen? Mij heeft het in ieder geval niet verbaasd dat mensen zo negatief reageerden.

Eetlustremmende en oppeppende middelen die ook vaak in afslankpillen worden gebruikt zijn namelijk niet geheel ongevaarlijk. (Dit kan overigens ook voor afslankthee gelden) Denk aan hartkloppingen, onrust, slapeloosheid, tintelingen, duizeligheid en overmatig zweten. Ongemakkelijk op korte termijn, maar op lange termijn echt belastend voor je hart- en bloedvaten. Wanneer je een eetstoornis hebt of daar gevoelig voor bent is het ook nog eens slecht voor je mentale gezondheid.

Daarnaast is er ook geen shortcut naar een gezond gewicht (mocht het nodig zijn om af te vallen). Goed eten, voldoende bewegen en mentaal gezond zijn blijken voor alsnog de beste manier. Heb je daar moeite mee? Misschien is het dan geen gek idee om eens een dokter, diëtist of psycholoog te bezoeken. Het is helemaal niet gek om hulp bij zoiets te vragen als je er zelf niet uitkomt. Het gaat immers om jouw welzijn.

3. Selderijsap

De hashtag ‘celeryjuice’ vind je terug bij meer dan 50,000 posts op Instagram. Wow, dit had ik even gemist? Maar goed, ik vind selderij dan ook ontzettend vies. Het dagelijks drinken van selderijsap zou helpen tegen acné, angsten, depressies, migraine, spijsverteringsproblemen en meer.

Opzich is het drinken van selderijsap niet slecht voor je. Sterker nog, het is best gezond, maar het is niet zó’n wondermiddel als op het internet gezegd wordt. Als jij selderij wel lekker vindt zou ik zeggen: Ga je gang! Maar verwacht geen wonder. Neem je klachten serieus en zoek daar ook goede hulp voor.

4. ‘Clean eten’

‘Clean eten’ is een term die veel terrein heeft gewonnen het afgelopen jaar. De term houdt in dat je zo min mogelijk bewerkte producten eet zoals fruit, groente, volkoren granen en dierlijke- en plantaardige eiwitten. Opzich is daar niks mis mee. Het is zelfs best gezond, maar wat ongezond is is het mentale aspect dat hierbij komt kijken.

Door te zeggen dat ‘clean voedsel’ goed is en ‘niet-clean voedsel’ slecht, bestempel je eigenlijk producten als gezond en niet gezond. Dit kan angst voor bepaalde producten creëren. Zeker wanneer je gevoelig bent voor eetstoornis en dat is zonde. Een roze koek of een patatje past prima binnen een gezond dieet. Uiteindelijk gaat het om de balans en is gezondheid iets dat niet alleen lichamelijk is, maar ook in je hoofd zit.

5. Plastische chirurgie

Noem het woord ‘guilty pleasure’ en velen van ons zullen wellicht denken aan programma’s als ‘Temptation Island’ en ‘Ex On The Beach’. Eerlijk is eerlijk. Ik heb het ook met guilty pleasure gekeken. Wat mij echter vooral op viel was de hoeveelheid plastische chirurgie die ondergaan is door de nog hele jonge kandidaten. Wanneer het programma afgelopen is lijkt dit ook alleen maar erger te worden onder de kersverse BN’ers.

Talloze sponsordeals voor meer borsten, meer billen, meer lippen, meer haar, meer wimpers, meer taille, minder mens en dat allemaal gepromoot op social media. Iedereen ziet eruit als één en hetzelfde Snapchat filter. Voldoe jij hier niet aan? Dan zal je wel lelijk zijn. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen naar aanleiding van de beelden op social media ook besluiten om plastische chirurgie te ondergaan. Het leven is niet als photoshop, of toch wel?

Ik ben een voorstander van jezelf uitdrukken. Ik bedoel, ik zit ook vol tattoos en heb blauw haar, dus ja, wie ben ik? Toch baart het me zorgen. Het is namelijk niet dat ik tattoos neem en m’n haar verf, omdat ik anders ontevreden zou zijn. Ik vind het mooi, ik vind het extra en hoewel dat met plastische chirurgie misschien ook zo zou kunnen zijn heb ik daar toch mijn twijfels over. Het heeft namelijk ontzettend veel te maken met je zelfbeeld en lichaamsbeleving. Veel vaker heb ik het idee dat mensen op gegeven moment niet meer zien wat echt is en wat niet. Net als het vertekende lichaamsbeeld dat mensen met een eetstoornis ervaren.

6. Darmspoelingen

Oké, dit is best een beetje vies, maar darmspoelingen zouden helpen tegen een opgeblazen gevoel, constipatie en zelfs overgewicht. Het spoelen van je darmen zou ervoor zorgen dat gif- en afvalstoffen je lichaam verlaten. Madonna zweert erbij.

Nou, Madonna, mocht je dit lezen… Je lichaam kan heel goed zelf gif- en afvalstoffen verwerken. Dit gebeurt door onze lever, nieren en ons darmstelsel. Al die kwelling is dus nergens voor nodig.

7. Appelazijn

Deze ken ik nog uit mijn pro-ana tijd en dat zegt bij voorbaat al niet veel goeds. De werking van het goedje heeft welliswaar een klein beetje effect op gewichtsverlies en werkt een klein beetje antibacterieel, maar eigenlijk is het verwaarloosbaar. Net als met selderijsap zou je eigenlijk kunnen zeggen: Er is geen wondermiddel. Je gezondheid (en een gezond gewicht) haal je uit een veel groter plaatje.

8. Actieve kool

Zwarte drankjes, zwarte tandpasta, zwarte gezichtsmaskers… Alles zwart. Actieve kool zou een ontgiftende werking hebben doordat het afvalstoffen aan zich bindt en in zekere zin is dat ook zo, maar het grote nadeel is dat het ook goede stoffen aan zich bindt.

Wait what? Ja, actieve kool is een stof die eigenlijk gebruikt wordt als noodmedicijn, wanneer iemand zeer giftige stoffen in zijn lichaam heeft. Het kool bindt zich dan aan die stoffen en verhelpt dat het gif zich in de bloedbaan mengt. Niet iets voor dagelijks gebruik dus.

De actieve kool zorgt er namelijk ook voor dat bepaalde voedingstoffen niet goed kunnen worden opgenomen en het kan ook een negatief effect hebben op bepaalde medicatie. Je kan er maar beter niet te veel van binnenkrijgen.

9. Geitenyoga

Het afgelopen jaar heb ik dit meerdere malen op mijn Facebook-tijdlijn voorbij zien komen. Yoga met geiten, konijnen, alpaca’s en weet ik veel wat. Dit is eigenlijk ook niet per se iets slechts. Sterker nog, het is bewezen dat de aanwezigheid van dieren goed is voor onze gemoedstoestand en mentale gezondheid, maar of het is waar yoga over gaat…? 

Nee, het is niet waar yoga over gaat. Yoga gaat juist meer om het naar binnen keren en innerlijke rust, vanuit jezelf vinden. Liefst met zo min mogelijk afleiding om je heen. Het is natuurlijk heel leuk en gezellig als een geitje tijdens de downward facing dog aan je oor komt knabbelen, maar of het een toegevoegde waarde is aan de yogasessie zelf? Toch kan het best wel fijn zijn om een dagje naar de kinderboerderij te gaan of eens extra veel met je kat te knuffelen. Wat dat betreft: Doen!  

Hoewel zeker niet alle punten echt slecht voor je zijn vind ik toch dat ze ook een ander soort grens voorbij gaan. Namelijk door het onrealistische prijskaartje dat eraan zit. Wanneer er een voedsel-, schoonheids- of gezondheidstrend ontstaat zie je meteen dat bedrijven daar op inspelen om goed geld te verdienen. Dit zie je eigenlijk wel terug bij bijna alle bovengenoemde punten. Het gaat niet om jouw gezondheid, het gaat om geld verdienen. Dus laat je niet gek maken en blijf doen wat goed voor jou voelt.

Fotografie: Pexels
Bron: Huffingtonpost

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

10 reacties op “Gekke wellnesstrends uit 2018”

  1. Lig echt dubbel bij deze blog… alles kan een hype worden met goede marketing… zo heerlijk als je die kunt herkennen!
    En trouwens ik vind selderijsap vermengd met andere groente- en fruitsappen echt heel lekker, appelazijn is goed om te ontkalken en ik ben dol op clean eating… net als op fuet en gebak… 🙂

  2. leuke blog inderdaad, leuke schrijfstijl!

  3. Ik snap dat de meeste dingen in dit lijstje niet echt voordelig zijn om te doen, maar ik drink nu sinds een maand elke dag selderijsap en het heeft echt een positieve werking op mijn stoelgang en ik voel me ook meteen ‘fris’ in de ochtend. Nee, het verricht geen wonderen maar kan wel dat beetje extra helpen als de rest van je voeding in orde is.

  4. Door onze moderne manier van leven raken onder andere je darmen wel vervuild en ontstaat er een zogenaamde biofilm, zeg maar een aangekoekte laag. Darmspoelingen komen echter niet verder dan je dikke darm. Zelf een afgelopen zomer een darmreinigingskuurtje gedaan en daarna schonere poep.
    Natuurlijk gaat het vooral om het evenwicht. Detoxthee in de zin van leverkruiden kan wel goed zijn maar het moet niet zijn om af te vallen of te laxeren.

    1. Maar die darmen fixen zichzelf. Iedere cel heeft een levenscyclus van gemiddeld 4 dagen en wordt daarna vervangen, dat geldt ook voor de microvilli (kleine haartjes/vingertjes-achtig) die op die cellen zitten. Darmen zijn fantastische organen die echt wel met eten om kunnen gaan. De continue bewegingen zorgen ervoor dat wat niet opgenomen wordt, daarna wordt uitgepoept. De inhoud van je dunne darm bevat extreem veel vocht (veel meer dan je drinkt, er worden allerlei sappen toegevoegd), wat helpt voorkomen dat er iets aankoekt in de dunne darm (en het is belangrijk voor de absorptie). In de dikke darm wordt dat vocht met elektrolyten weer opgenomen, wat overblijft, poep je uit. ‘Vieze darmen’ zijn er niet, je hebt gewoon darmen.
      Elke vorm van detox om je darm schoon te krijgen is complete onzin – althans, ik heb nooit voldoende onderbouwing gevonden. Misschien is er een obscure ziekte waarbij het toegevoegde waarde heeft ofzo.

      1. Bedankt voor deze duidelijke onderbouwing!

      2. Heerlijk, zo’n nuchtere en biologisch onderbouwde uitleg! Geen speld tussen te krijgen ! 🙂

  5. Ik heb een hekel aan trends en ik ga juist niet doen wat trendy is.Misschien is een idee oorspronkelijk wel goed,maar in deze wereld wordt alles een manier om geld van mensen te proberen te krijgen. We worden helaas maar gezien als potentiele klanten.
    Ik hoop dat mensen zullen stoppen met elkaar te bedriegen en voor de gek houden en oprecht en eerlijk elkaar gaan helpen in de plaats.

  6. Dank je hermione!

  7. Heb niks tegen eens reinigingskuurtje volgen mr in deze context hier kan het volgens mij ook meer slecht doen dan goed en dus blijf ik er ver van weg..ieder zijn gedacht erover natuurlijk he..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *