Geloof jezelf niet altijd

Geloof jezelf niet altijd. Best een vreemde titel misschien. Juist omdat je altijd hoort dat je in jezelf moet geloven. IN jezelf geloven en jezelf geloven zijn twee hele verschillende dingen. Jezelf geloven gaat over de dingen die jij jezelf aanpraat. De gedachten die in je hoofd zitten en er niet uit willen. De gedachten die ervoor zorgen dat je je steeds rotter gaat voelen. En waar zijn die gedachten op gebaseerd? Grote kans dat jij deze samen met je eetstoornis hebt gevormd, dat er steeds meer bijkwamen en het zijn vaak gedachten die elkaar versterken. Gedachten zijn geen feiten. Heel vaak zijn ze niet waar!

Bron

Herken je de volgende gedachten?

” Mijn vriendinnen zijn knapper dan ik ben. Ik ben te dik. Ik moet in maat XS of S passen. Ik ben niet goed genoeg op school. Ik ben een slechte dochter. Ik eet veel te veel. Mensen vinden mij lelijk en dik. Iedereen kijkt naar mij en lacht mij uit. Ik ben het niet waard. Die complimentjes menen ze toch niet, ze zeggen het alleen maar omdat ze me zielig vinden. Ik kan niks. Als ik dat toetje eet, kom ik direct aan. Niemand vindt me leuk. Ik heb een te bolle kop. Mijn billen zijn te dik. Als ik x weeg, ben ik gelukkig. Ik ben pas tevreden als ik de helft eet van wat ik nu eet op een dag. Ik heb gefaald. Ik sta er alleen voor en niemand kan mij helpen. Niemand begrijpt me. “

Met gedachten kun je jezelf helemaal gek maken. Ik heb zelf ook van die dagen dat ik overspoeld word door alles wat in mijn hoofd rondzweeft. Alles gaat fout, ik heb nergens zin in en alles wat mijn hoofd passeert, krijgt een negatieve stempel. Ik probeer te relativeren en mijn gedachten om te buigen, maar overal heb ik een weerwoord voor. Negatieve gedachten over jezelf, je situatie of anderen kunnen weer versterkt worden door andere gedachten. Je gaat denken en zien wat je ‘wil’. Je focus ligt op het negatieve, dus onbewust zoek je naar meer gedachten om dit negatieve te bevestigen. Zo werkt ons brein nou eenmaal… en helaas kan dat het leven heel moeilijk maken. Je ‘denkt’ jezelf in een dip terwijl dat heel vaak helemaal niet nodig is. Je moet jezelf niet altijd geloven!

Niet alle gedachten zijn waar. Sterker nog: heel veel gedachten kloppen niet. Door onzinnige gedachten uit te bannen, kun je voorkomen dat je je zo rot gaat voelen. Misschien heb je wel gewoon een goed gesprek nodig, moet je even je zinnen verzetten of ben je gewoon toe aan een goede nachtrust.

Denken vanuit je eetstoornis
Wanneer je een eetstoornis hebt, is er grote kans dat je alles bekijkt vanuit die eetstoornis. Gedachten als ‘ik ben te dik’, ‘ik ben niet mooi genoeg’ of ‘anderen vinden mij leuker als ik twee kledingmaten kleiner draag’, zijn gedachten die er zijn vanuit onzekerheid en je eetstoornis. Je focust je op wat anderen zouden denken en je vult in dat dit negatief zal zijn. Deze gedachten dwalen in je hoofd en er komen steeds meer soortgelijken bij. In gedrag van je omgeving zoek je bevestiging voor deze gedachten. Terwijl deze mensen hier waarschijnlijk helemaal niet mee bezig zijn? Waarom zou iemand jou aardiger vinden als je een kleinere kledingmaat hebt?

Waarschijnlijk heb je al vaak gehoord dat je moet rationaliseren. Dat je je gedachten eens kritisch moet bekijken. Dit wordt niet voor niks gezegd toch? Voor de buitenwereld is het makkelijker om te zien dat jouw gedachten niet kloppen. Jij bent inmiddels vertrouwd met jouw gedachten en door het zoeken en ‘vinden’ van bevestiging, ben je er ook zelf in gaan geloven en kan het zo moeilijk zijn om jezelf er van te overtuigen dat ze niet waar (hoeven) zijn.

Herken je slechte momenten
Iedereen heeft dit soort onrealistische gedachten. Gedachten die je jezelf aanpraat, die in je hoofd blijven zweven en er niet uit willen. Ik weet vaak wel wanneer mijn gedachten eigenlijk niet kloppen en soms lukt het om te relativeren. Maar bij sommige hardnekkige gedachten is dat heel lastig. Het herkennen is echter wel een hele stap.

Probeer deze momenten te herkennen. Dit doe je door je gedachten op te schrijven en eens kritisch te bekijken. Waarop is de gedachten gebaseerd? Komt dit door je eetstoornis? Bedenk ook wat jouw therapeut hier over zou zeggen. Wees eerlijk tegen jezelf. Je kunt het zelfs samen met iemand, bijvoorbeeld je therapeut, bespreken, zodat jullie samen misschien kunnen herkennen welke gedachten wel kloppen en welke niet. Zo kun je ze uiteindelijk ook makkelijker zelf herkennen.

Bron

♥ Andere tips
» Wanneer je je rot voelt en je merkt dat je een negatieve bui hebt, neem je gedachten dan niet te serieus. De kans is namelijk heel groot dat je alle positieve dingen en gedachten laat overschaduwen door negatieve. Daarnaast blijf je bevestiging zoeken voor de negatieve dingen, terwijl ook dat vaak niet klopt.

» Denk in een negatieve bui niet te veel na over de toekomst. Je kunt minder realistisch denken en alles heeft een negatieve stempel, waardoor je toekomst er niet heel rooskleurig uit zal zien. Dit zal je gevoel ook niet ten goede komen.

» Beperk piekeren. Je kunt je namelijk helemaal suf piekeren maar je gaat er op zo’n moment niet uitkomen. Piekeren loslaten is een hele moeilijke taak. Wat mij wel eens helpt en wat ik ook veel in mijn omgeving hoor, is bepaalde piekermomentjes inplannen. Geef jezelf bijvoorbeeld 20 minuten de tijd om te piekeren en spreek met jezelf (of anderen) af om vervolgens wat leuks te gaan doen. Afleiding zoeken.

» Praten is goed, maar soms even genoeg. Hiermee bedoel ik dat het goed is om van je af te praten met mensen uit je omgeving, maar dat het soms ook goed is om het even te laten. Het gevoel mag er zijn maar praat jezelf ook niet de grond in met hoe slecht alles is. Soms is het goed om alleen de negatieve bui te herkennen, om te erkennen dat je je zo voelt en dat je het even laat zoals het is. Misschien voel je je beter als je even gaat slapen of iets anders gaat doen.

» Schrijf je gedachten op en analyseer deze. Schrijf zoveel mogelijk dingen erbij waaruit blijkt dat deze gedachte niet klopt. Het is slim om dit samen met iemand te doen. Bijvoorbeeld met een ouder of je partner.

» Naast bezig zijn met je gedachten door ze te analyseren en te rationaliseren, kun je het denkwerk soms beter uitstellen. Over ingewikkelde dingen kun je soms beter nadenken als je je beter voelt. Je kunt hierdoor veel problemen voorkomen en je voelt je een stuk beter.

Erken, laat los of doe er wat mee. Ga de gedachten aan en verzin zoveel mogelijk gedachten die de niet kloppende naar beneden halen. Dit vergt tijd en energie. Je hoeft het niet alleen te doen, vraag hulp! Soms helpt het gewoon om vaak genoeg tegen jezelf te zeggen dat je gedachten niet kloppen en dat je dit ooit zult begrijpen of ervaren. Accepteer dat ze er zijn, maar geef ze niet teveel aandacht.

Hoe ga jij om met niet kloppende gedachten?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

9 reacties op “Geloof jezelf niet altijd”

  1. Mooie blog, helaas heel herkenbaar. Al die gedachten heb ik wel eens gehad, net als waarschijnlijk velen hier. Fijne tips, in ieder geval.

  2. Heel herkenbaar, vooral dit stukje:
    “De gedachten die in je hoofd zitten en er niet uit willen. De gedachten die ervoor zorgen dat je je steeds rotter gaat voelen. En waar zijn die gedachten op gebaseerd? Grote kans dat jij deze samen met je eetstoornis hebt gevormd, dat er steeds meer bijkwamen en het zijn vaak gedachten die elkaar versterken.” Is dus eigenlijk mijn grootste probleem!

    Een heel mooi geschreven blog.
    Liefs. xx

  3. Iedereen zegt dat chemtrails niet waar zijn of niet kloppend, maar helaas zijn ze wel de waarheid, ik weet niet hoe ik hier mee om moet gaan

  4. Wat een goede blog! Ik herken echt heel veel dingen en dit is ook hetgene waarvan ik op dit moment nog het meeste last heb van mijn eetstoornis. Door deze blog ben ik op het idee gekomen mijn negatieve gedachten op te schrijven en erbij te schrijven waarom die gedachte niet waar is. Hopelijk gaat het me helpen!
    Thanks voor de tips!

  5. Goed geschreven zeg, dank je wel Laura! Het is zo herkenbaar, soms kan ik mezelf helemaal in de war brengen door alle spinsels in mijn hoofd, gedachten, invullen voor anderen, onzekerheid. Als ik somber ben is het heel moeilijk om er tegen te vechten. Ik heb twee dingen bedacht voor mezelf, erkennen en accepteren iets doen ter afleiding, iets kleins zoals een leuke serie kijken of mediteren/Yoga. En toetsen bij de ander. Erover praten of schrijven helpt maar daar heb ik niet altijd de energie voor.
    Ik herken inmiddels wel beter wanneer gedachten vanuit mijn eetstoornis komen, dan kan ik op goede dagen echt zeggen. Go way met je bull shit ik wil me ok voelen!
    Ik kijk alweer uit naar de blogs die komende week gaan komen, I love proud!

  6. Komt presies op tijd echt super handige tips! Thnx

  7. Inderdaad, heel herkenbaar..alleen niet altijd even makkelijk om met die gedachten om te gaan! Ik herken de niet kloppende gedachten meestal pas als het te laat is..maar daarom ga ik ook hulp zoeken 🙂

  8. Herkenbaar, mooi geschreven en goede tips!

  9. Herkenbaar .. helaas.

    Erg bedankt voor de tips !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *