Geluk is te koop

Wanneer we iets goeds hebben gedaan verdienen we een presentje. Ook feest- en verjaardagen gaan hand in hand met cadeautjes en verrassingen. Alles in het teken van de positiviteit, maar wat nou als je je even helemaal niet zo positief voelt? Kan je jezelf dan ook iets gunnen? Is geluk dan te koop?

Oke, om maar meteen met de deur in huis te vallen: Geluk is niet (simpelweg) te koop en (onnodig veel) geld maakt niet gelukkig, maar het kan wel bijdragen aan een beter gevoel op het moment dat jij een rotdag hebt gehad.

Toen ik een eetstoornis had gunde ik mezelf maar heel weinig. Ik zou het niet in m’n hoofd halen om iets leuks voor mezelf te kopen als ik een rotdag had, waarom zou ik? Dat betekende zeer waarschijnlijk dat ik zelf iets verkeerd had gedaan! Wat ik wel kocht waren dingen die mijn eetstoornis leuk vond. Waardoor ik dacht dat ik beter werd en daar ging soms een hoop geld in zitten.

Wanneer ik een slechte dag had gehad, was ik ‘s avonds op het internet aan het speuren naar afslankpillen en dieetboeken. Wat heb ik hier onnodig veel geld uitgegeven. Het heeft me nooit echt gelukkiger gemaakt. Het heeft enkel die eetstoornis gevoed en m’n portemonnee een stuk leger gemaakt. Was ik nou echt zo’n sukkel die hier telkens in trapte?

Nee, hoor. Geen sukkel. Heel veel mensen doen dit namelijk, bewust of onbewust. Wanneer we ons rot voelen voelen we de neiging om spullen te kopen om ons beter te voelen en vele van ons doen dit ook. In de eerste instantie klinkt dit als een heel slecht idee. Het lost je probleem immers niet op en het kost alleen maar geld. Toch kan je dit ook vóór je laten werken.

Laten we als voorbeeld even nemen dat ik vond dat ik afslankpillen moest kopen na een slechte dag. Dit zou mijn slechte dag, volgens mijn eetstoornis, verbeteren. Toch was het niet echt een cadeautje voor mezelf, tenminste, niet uit liefde. Het was in die tijd in mijn ogen echt ondenkbaar dat ik uit liefde voor mezelf iets zou kopen. Zeker terwijl ik slecht in mijn vel zat, omdat mijn eetstoornis me uitkafferde. Het was toch m’n eigen schuld! Ik had het verkeerd gedaan! Ik was slecht!

Tijdens therapie leerde ik dat je af en toe juist een lief voor jezelf moest zijn. Dat dat ook echt kan helpen wanneer je een vervelende dag hebt gehad. Dit zou dus kunnen in de vorm van dat je iets leuks voor jezelf koopt. Iets dat helemaal niks met je eetstoornis te maken heeft en waar je je fijn van gaat voelen na een slechte dag.

In mijn geval was dit bijvoorbeeld haarverf. Het verven van m’n haren deed ik vaak op de dagen dat ik me eigenlijk helemaal niet zo goed voelde of zelfs als ik afleiding zocht van een eetbui. Het was iets dat ik mezelf kon gunnen waardoor ik me weer als nieuw voelde en simpelweg omdat ik het een leuke handeling vond om te doen. Even een fijn momentje op een dag die in de eerste instantie helemaal niet zo fijn was. Terwijl ik mezelf eerder niet kon aankijken in de spiegel wilde ik nu alleen nog maar naar m’n nieuwe haren kijken. Het loste m’n problemen niet op, maar ik voelde me als nieuw en kon met frisse moed weer verder.

Ook vond ik het heerlijk om lekker in kringloopwinkels te snuffelen. Op slechte dagen pakte ik m’n fiets om lekker rond te gaan snuffelen in zo’n winkel. Ik mocht dan iets leuks uitzoeken, als ik iets vond, dat niet zo duur was en anders had ik gewoon lekker mijn tijd op een fijne manier ingevuld. Een cadeautje voor mezelf, maar het konden ook best wat grotere cadeautjes zijn. 

Zo vond ik het een lange tijd heel moeilijk om bijvoorbeeld een vakantie voor mezelf te boeken of kaartjes te kopen voor een tof festival. Het was zo duur allemaal en was het nou echt nodig? Nee, die instelling moest veranderen. Ik kan nu echt gelukkig worden wanneer ik mezelf iets kan geven waar ik hard voor heb gespaard. Dat verdien ik gewoon!

Wanneer je een eetstoornis hebt is het niet altijd even makkelijk om jezelf iets te gunnen. Wanneer je zelfbeeld zo laag is vind je het jezelf vaak niet waard. Wanneer je zo perfectionistisch bent vind je dat er altijd iets tegenover moet staan, maar het nooit goed genoeg is. Het was voor mij een goede oefening om deze harde overtuigingen een beetje los te kunnen laten. Ik ben het wél waard. Hoe goed of slecht ik iets ook heb gedaan. Ik mag er zijn. Ik ben oké. Ik gun mezelf iets.

Is het een cadeautje? Ja, voor mezelf.

Om toch nog even terug te komen op de eerst geschreven regel: Geluk is niet simpelweg te koop. Al je geld uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt werkt juist averechts. Het is belangrijk om de waarde van geld in acht te houden en te beseffen dat je je problemen niet weg kan kopen. Toch kan af en toe iets leuks voor jezelf kopen wel bijdragen aan je geluk. Gewoon een kleinigheidje op z’n tijd of juist die mooie nieuwe fiets waar je hard voor hebt gespaard. Iets dat je jezelf kan gunnen. Iets dat je voor jezelf koopt. Een klein gelukje. Verpakt in kleurrijk papier. Kleur in je dag. Kleur je dag in.

Gun jij het jezelf?

 

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

13 reacties op “Geluk is te koop”

  1. Hier worstel ik de afgelopen dagen echt enorm mee. Van een weekend weg tot een lekker ijsje, elke keer bedenk ik me of ik het wel heb verdiend, of er wel iets goeds tegenover staat. Ik word er zo somber van😌

  2. Ik heb hier ook veel moeite mee .
    Ook al is het maar iets noodzakelijks wat ik koop ,dan nog voel ik mij schuldig.Vaak als ik iets gekocht heb breng ik het terug.En als ik het houd ben ik er ook niet blij mee
    ,ik laat het meestal weken of maanden liggen totdat ik het mag gebruiken dragen of wat dan ook…Ook wanneer ik iets krijg ,dat vind ik misschien nog moeilijker.

    Wat goed geschreven dat je dingen koopt waarvan de e.s vindt dat je ze nodig hebt ! Daar voel ik mij nooit zo schuldig over ,raar genoeg !

  3. Ik vind dit een moeilijk onderwerp. Ik vind een materialistische instelling geen goede om mijn leven te leven, dus ik wil met zo min mogelijk zo veel mogelijk rijkdom ervaren. Verder heb ik bij veel dingen twijfels: wie of wat is meer waard ik of de natuur en dieren? Ik heb niet zo’n positieve kijk op mensen. Ze vervuilen veel en putten de aarde uit. Daarom vind ik het eigenlijk niet oké om een vliegreis te boeken (ivm de enorme CO2 uitstoot) of om kleding te kopen (die vaak zeer waarschijnlijk door uitgebuite arbeidskrachten ergens ver weg wordt gemaakt). Ik vind het moeilijk mezelf iets te gunnen en door deze kwesties wordt het er niet makkelijker op en ik weet ook niet of dat nou goed of fout is.

    1. Ik denk dat het heel goed is dat je je hier bewust van bent, dat vind ik een mooie eigenschap. Het moet alleen vind ik niet zo zijn dat het lot van de hele aarde op jouw schouders rust. Net als met eten, het is niet verkeerd als je bewust met eten omgaat, maar het moet je niet gaan beheersen zoals bij een eetstoornis waarin het alles overheersend wordt en het jou in de weg staat om je leven normaal te leven.

    2. Dat herken ik ook !
      Maar het is ook wel eetstoornis gerelateerd om de wereld als eng ,vjjandig en slecht te ervsren en nergens aan mee te wiilen ,kunnen of willen doen.
      Hoe minder je jezelf gunt hoe meer het een obsessie wordt.
      Ik kan enorm verdrietig worden van de dingen die je opnoemt,maar in ons eentje kunnen wij de wereld niet veranderen.De wereld wordt er toch ook niet beter van als wij onszelf niets gunnen.

      Je kunt ook dingen kiezen zosls een lekker zeepje,een doosje frambozen , een mooie kaart.Het hoeft niet allemaal heel luxe en onnodig te zijn wat je jezelf gunt.Het kan best in overeenstemming met je normen en waarden zijn wat je doet om jezelf een beetje extra liefde te geven.Wij zijn van nature materialistisch dwz ,een mens is zelf ook materie en heeft dat ook nodig (zonder misbruik ).

    3. het gaat hier niet zo zeer om consumeren, maar meer om het jezelf gunnen
      je kunt dus ook 2e hands iets kopen of een leuk plantje of struikje voor in de tuin 🙂 daar gaat het meer over

  4. Ik kan aan mijzelf moeilijk geld uitgeven en word er ook niet gelukkiger van als ik het wel doe. Ik word er wel gelukkig van als ik mijn geld gebruik om een ander ermee te helpen 🙂

  5. oh als geluk toch gewoon te koop zou zijn.. maar dan zou ik het mezelf alsnog niet gunnen en het dus ook niet kopen. of wel kopen, zodat ik het aan zou kunnen raken, bekijken en misschien ervan dromen, maar het nooit toelaten. wat een struggle..
    geld uitgeven aan jezelf uit liefde voor jezelf is zo moeilijk.. zelfs in de supermarkt: die groente die ik lekker vindt, een biologische variant, de dingen waar ik me als persoon beter van zou voelen (maar vaak ook net iets duurder zijn), die mag ik niet van mezelf. maar die enorme hoeveelheid ‘slecht’ eetbuivoedsel waarvan ik weet dat ik me alleen maar ellendiger ga voelen, nee hoor, dat is in de logica van de eetstoornis geen probleem..
    iemand tips om hoe om te gaan met deze gedachtes en anders te handelen?

    1. Loslaten dat beeld van jezelf als een “eetstoornis -verslaafde “.
      Goede dingen doen al is het maar iets ,schijnbaar ,kleins.
      Elke keer weer ,voor iemand anders en ook voor jezelf.Denken dat dat je echte ik bent of ,wie je OOK bent en dat steeds sterker maken.Vertrouwen dat dat ook gezien wordt al lijkt het soms van niet .Doorgaan ook als het zwaar is.Het goede komt dan terug naar jou ,vaak wanneer je het niet verwacht.Neem dat aan ,want dat zijn de reddingsboeien die je gestuurd worden.
      En dan blijven vechten . .We zijn vaak bang voor het licht ,en blijven in het donker.Kies elke keer weer voor ook na een nederlaag en spits het goede doen niet krampachtig toe op het eten .Iedereen heeft iets waar hij of zij mee worstelt het maakt je niet tot een gebroken mens.Elke keer dat je jezelf het goede gunt versterk je jezelf en kan je meer zijn .Het is een investering .De vraag is ,durven wij dat ?

      Het staat in de Bijbel “Zoek het Koninkrijk God’s en Zijn Gerechtigheid en dan zullen al de andere dingen je erbij gegeven worden”

  6. Goede blog over jezelf dingen gunnen! Nog altijd best moeilijk voor mij, maar gelukkig moedigen mensen om me heen me aan. En krijg ik heel positief commentaar als ik iets fijns voor mezelf heb gekocht.

    “en te beseffen dat je je problemen niet weg kan kopen”.
    Dit is deels waar. Of je kan zeggen dat als je te weinig geld hebt dat juist veel problemen oproept. Voorbeeld; therapie is soms écht ver weg. Toen ik ver weg in therapie moest kostte dat me ruim 100 euro per maand aan OV (en das mét korting)…

    Kortom; een basisniveau van inkomen is echt wel heel belangrijk; om praktische problemen te voorkomen. En soms jezelf dingen kunnen gunnen!!!

  7. Goede blog Irene! Heeeel herkenbaar.

  8. Ik gun mezelf alles. Ik heb alleen het geld niet om alles te kopen wat ik zou willen kopen. Ik denk dat geld het leven wel fijner kan maken. Ze zeggen dat geluk niet te koop is maar te weinig geld hebben kan zeker ongelukkige gevoelens veroorzaken.

  9. leuke blog! ik koop ook soms eens iets voor mijzelf als ik me slecht voel, dan bestel ik wat lekkere bijzondere etensmiddelen of een kledingstukje voor mijzelf, maar soms vraag ik ook of mijn vader een doosje blauwe bessen voor mij mee wil nemen, gewoon even iets lekkers
    vorig jaar kocht ik een sinaasappelboompje voor in de tuin, dit jaar een frambozen struik – dat geeft mij ook veel plezier 🙂 soms mag het best

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *