Dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is algemeen bekend. Eerder werd bovendien gedacht dat de stemming van invloed was op de gezondheid. Een recente studie laat echter iets anders zien: gelukkige mensen zijn niet per se gezonder dan ongelukkige mensen. Een groot Brits onderzoek waarin vijf jaar lang een miljoen vrouwen gevolgd werden, wijst dit uit.
Voor het onderzoek moesten de vrouwen gedurende de jaren verschillende uiteenlopende vragenlijsten invullen over hun gezondheid. Dit kon bijvoorbeeld gaan over eventuele opnames in het ziekenhuis, een afspraak bij de huisarts of een hoge bloeddruk. Ook werd er gevraagd in hoeverre de vrouwen stress ervoeren, of zij zich gelukkig voelden en of zij te maken hadden met depressieve klachten.
Aan de hand van de vragenlijsten was te zien dat een bepaalde mate van ongeluk niet direct ziek maakt. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ongeveer een half miljoen vrouwen aangaf niet heel erg gelukkig te zijn. Toch verkeerden deze vrouwen in goede gezondheid en hadden zij geen verhoogd risico om eerder komen te overlijden.
Professor Richard Peto zegt hierover het volgende: ”Geluk heeft geen enkel effect op je sterfelijkheid. Oorzaak en gevolg worden hierbij vaak door elkaar gehaald. Ongelukkigheid zorgt er niet voor dat men ziek wordt, ziek zijn zorgt er voor dat men ongelukkig wordt.” In eerdere onderzoeken zou de oorzaak altijd met het gevolg verward worden waardoor er een verkeerd beeld is ontstaan van de invloed van de stemming op de gezondheid.
Als iemand erg ongelukkig is, kan dit uiteindelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid als gevolg van destructief gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misbruik van alcohol, drugs, zelfbeschadiging of suïcidaliteit. Overigens is dit onderzoek alleen onder vrouwen gehouden en is dus niet bekend of de uitkomst hetzelfde zou zijn als het onderzoek gehouden zou worden onder mannen.
Ben jij gezond en gelukkig?
Geef een reactie