De meeste mensen weten ondertussen wel dat social media gebruik niet altijd bevorderlijk is voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Toch is social media niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Social media helemaal uit je leven schrappen is iets waar we soms naar verlangen, maar wat in de praktijk toch niet altijd haalbaar blijkt te zijn. Misschien is het ook niet nodig om social media helemaal uit je leven te bannen. Als je er maar op een zorgvuldige manier meer omgaat.
Een tijdje terug ben ik de uitdaging aangegaan om een weekend zonder social media (en eigenlijk ook internet) door het leven te gaan. Dit was voor mij echt een eye opener. Ik ervoer zowel voordelen als nadelen en ben echt een stukje bewuster geworden van mijn social media gebruik. Het zet je toch aan het denken. Maakt social media mij wel gelukkig? Ja en nee. Het is maar net hoe je er mee omgaat. Daarom schrijf ik in deze blog een aantal dingen op die zouden kunnen helpen om gelukkiger te zijn met je social media gebruik.
Fotografie: Magnus Mueller CC
♥ Stel jezelf de vraag
“Waarom zit ik op dit moment op social media?” Tijdens mijn experiment schrok ik ervan hoe vaak ik uit automatisme met mijn hand in mijn zak naar m’n telefoon graaide. Waarom deed ik dat eigenlijk? Ik had geen enkele melding gekregen. Toch zit dat reflex erin gesleten. Als ik even bij de kassa sta, als een gesprek even stil valt, als ik in de tram zit, als ik geen zin heb om iets anders te doen, als ik me even verveel en ook gewoon zomaar, omdat… Omdat ik bang ben iets gemist te hebben? Omdat ik verlang naar een like of een reactie? Eerlijk is eerlijk, het is zelfs bewezen, dat die likes, reacties en appjes ons een goed gevoel geven. Dit is precies hoe telefoonverslavingen ontstaan. Die gelukstofjes in m’n hoofd ervaar ik ook wel.
Ik begon mezelf af te vragen waarom ik eigenlijk zo veel op m’n telefoon zat. Na het internetloze-weekend heb ik m’n telefoon weer aangezet en ondertussen zijn veel van mijn goede voornemens al niet meer blijven hangen, maar toch ben ik op de één of andere manier wel bewuster wat mijn telefoongebruik betreft. Wanneer ik weer eens doelloos naar mijn telefoon zit te staren stel ik mezelf de vraag: Waarom? Gebeurt er werkelijk iets belangrijks op mijn telefoon of is er eigenlijk iets anders aan de hand?
Vaak is er iets anders aan de hand. Zoals dat ik geen zin heb om het vuilnis buiten te zetten en dan maar op de bank blijf zitten met m’n telefoon. Die vuilniszak gaat zichzelf niet weggooien en m’n telefoon gaat het ook niet oplossen. Wanneer ik de zak gewoon even in de container gooi voel ik me meteen een stuk beter dan wanneer ik naar m’n telefoon blijf kijken (en uiteindelijk met een schuldgevoel blijf zitten). Het maakt het vuilnis wegzetten niet leuk, maar het is wel fijn dat het gedaan is! Misschien is het tijd om eens iets anders te doen met dat onbeantwoorde gevoel.
♥ Weg met negativiteit
Eigenlijk heel erg logisch. Verwijder en vermijd social media accounts die jou niet gelukkig maken. Soms is dit een beetje lastig om op te merken, omdat negativiteit verpakt kan zijn in positiviteit. Al die perfecte plaatjes op Instagram van meiden met gebruinde benen die het hele jaar door op een zonnige vakantie lijken te zijn en de mooiste plekken van de wereld bezoeken. Niet alleen is dit beeld onrealistisch, daar kom ik later nog op terug, maar ook laat het jouw eigen leven maar saai laten lijken. Misschien toch niet zo prettig om hier de hele dag mee geconfronteerd te worden?
Ook pro-recovery accounts kunnen een heel dubbele uitwerking hebben. De recovery community op social media heeft als doel elkaar te steunen en te helpen, maar het biedt ook een onuitputtelijke bron van vergelijkingsmateriaal. Dit laatste is niet altijd even helpend en kan juist heel triggerend zijn. Wees hierin echt eerlijk naar jezelf. Het kan best dat het nu nog niet en later toch wel of juist andersom voor je werkt. Het is niet zwart wit, maar laat je er niet door foppen. Die eetstoornis is geniepig en zoekt overal een rede achter.
♥ Wat maakt wel gelukkig?
Oke, dit en dat niet volgen, maar wat dan wel?! Zelf heb ik een tijd lang allemaal #fitgirls gevolgd op Instagram. Dit maakte mij absoluut niet gelukkig. Ik vind sporten heel leuk, maar al die sixpacks in m’n newsfeed maakte me behoorlijk onzeker. Weg ermee! Tegenwoordig volg ik voornamelijk m’n vrienden of kunstenaars die ik heel gaaf vind. Liever geen accounts die draaien om iemands lichaam, maar die om de inhoud gaan! Of gewoon leuke kattenplaatjes natuurlijk. Whatever makes you smile!
♥ Social media is een tijdschrift
Ik kan me niet meer herinneren wie het zei, maar iemand zei ooit: “Ik zie social media echt als een tijdschrift“. Dit is bij me blijven hangen, want het is ook echt zo. Grote kans dat alle mooie plaatjes die je op social media ziet verschijnen gephotoshopt zijn of dat er zelfs een heel team van mensen achter het maken van dat ene kiekje staat! Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet eerst 100 selfies maak voordat ik de beste eruit kies. Je wilt toch ook graag blij zijn met hoe je op de foto staat.
Social media is als een tijdschrift waarin mensen alleen het mooiste en meest sensationele van zichzelf laten zien. Het is niet te vergelijken met de echte wereld. Dit kan je wellicht niet veranderen, maar je kan het wel in je achterhoofd houden. Door er op deze manier naar te kijken maakt voor mij al een heel groot verschil.
♥ Ruimte innemen
Onderzoek heeft aangetoond dat passief social media gebruik inderdaad slecht voor ons is, maar dat actief social media gebruik juist goed voor ons kan zijn. Passief social media gebruik houdt in dat je alleen naar de berichten anderen kijkt en zelf nooit tot nauwelijks iets plaatst of ergens op reageert. Actief social media gebruik betekent dat je echt interactie met mensen opzoekt. Hierdoor voel je je meer verbonden met je medemens in de virtuele wereld dan wanneer je enkel toeschouwt. Toeschouwers hebben namelijk meer de neiging om te vergelijken en voelen zich sneller buitengesloten.
Dus als je dan toch op social media wilt zitten: Neem die ruimte in! Plaats een leuke foto en reageer op berichtjes van anderen. Gezellig toch! Je mag er echt zijn.
♥ Het gaat toch zoals het gaat
Wat mij opvalt aan mijn eigen social media gebruik is dat wanneer ik een foto heb geplaatst ik vervolgens om de minuut ga kijken of er al likes of reacties op zijn. Als dit er minder zijn dan ik had verwacht word ik meteen onzeker, maar ook heb ik hierdoor een stuk minder oog voor mijn omgeving en de dingen die ik in de niet-virtuele wereld aan het doen ben. Dit vind ik nou echt loze tijd online besteden en dat heeft een merkbare negatieve invloed op mijn gemoedstoestand. Juist dit doet me zo gejaagd en gestrest voelen. De hele handeling van het steeds op de telefoon kijken zorgt voor veel onrust. Zonde, want er is helemaal niet zo veel aan de hand.
Ik ben blij dat ik me hier bewust van ben geworden, want nu kan ik er iets aan doen. Als ik iets heb geplaatst leg ik heel bewust mijn telefoon aan de kant. Het maakt niet uit hoeveel likes of reacties er binnen komen. Ten eerste doet het er gewoon niet zo veel toe, maar ja, die verslaving he. Ten tweede gaat het toch wel zoals het gaat! Of ik er nou de hele tijd naar ga kijken of niet.
♥ Social media detox (bijgeschreven in 2024)
En tot slot, iets ik tegenwoordig af en toe wel eens heb gedaan, is een week of paar weken of zelfs een paar maanden een social media detox te geven. Social media voor altijd verwijderen van mijn telefoon, is voor mij geen optie. Ik werk veel met social media voor Proud2Bme en voor de band, maar ik vind het ook gewoon heel erg leuk. Toch kan het me wel eens boven het hoofd groeien of kom ik in een negatieve flow terecht. Dan log ik even uit, gooi ik de app van m’n telefoon of zet zelfs mn account even op non-actief, om eventjes af te kicken. Dit doet me dan wel weer goed, waarna ik weer met een positieve energie terug kan keren of social media! Echt een tip, om dit af en toe gewoon even te doen. En wie weet mis je het niet eens, en besluit je zelfs dat je de app helemaal niet meer op je telefoon hoeft. Wat een rust! 🙂
Wat helpt jou om positiever met social media om te gaan?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2018
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie