In Nederland zijn ruim 72.000 tieners en twintigers arbeidsongeschikt. 85 procent hiervan zit thuis vanwege psychische klachten, waaronder stress, depressiviteit en psychiatrische stoornissen. De afgelopen jaren is dit percentage behoorlijk toegenomen. De oorzaken hiervan lijken op verschillende vlakken te liggen, maar komen allemaal neer op het feit dat de huidige generatie, ook wel generatie Y genoemd, heel veel druk ervaart.
In Engeland wordt deze generatie inmiddels zelfs ‘Generation Anxiety’ genoemd vanwege het hoog aantal psychische stoornissen onder jongeren. Dit zou het gevolg zijn van de te hoge verwachtingen die de maatschappij heeft van jongeren. Ook wordt er al op de middelbare school druk gelegd op jongeren om goed te presteren ten koste van de jongeren zelf. Scholen doen dit veelal om zelf een goede naam te krijgen.
Tot slot is er ook nog eens het heersende schoonheidsideaal waar veel jongeren aan willen voldoen. Op social media ziet iedereen van elkaar enkel de perfecte en leuke kanten waardoor de de druk om ook zo’n leven te gaan leiden en er ook zo uit te zien alleen maar toeneemt. We moeten daarnaasts altijd online en bereikbaar zijn. Al deze zaken bij elkaar leiden er toe dat veel jongeren erbij lopen als een tikkende tijdbom. Vaak beginnen de eerste symptomen al in de puberteit en ontwikkelen jongeren in de late puberteit of vroege adolescentie een depressie of andere psychische stoornissen.
Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen zegt echter dat deze hoge percentages ook te maken met het feit dat generatie X, onze ouders dus, ons teveel hebben gepamperd. De huidige generatie zou te beschermend opgevoed zijn en niks meer kunnen hebben. Samen met de medicalisering en psychologisering in de samenleving, zijn jongeren volgens hem veel te kwetsbaar geworden.
Er is onderling echter ook concurrentie. Bovendien hebben jongeren heel veel keuzes. Hoe talentvoller je bent, hoe ingewikkelder alles lijkt te worden. Er is zoveel mogelijk maar juist dat overspoelt jongeren zo erg. De menselijke hersenen kunnen al die keuzes en druk helemaal niet aan.
Generatie Y, waar je trouwens in valt als je geboren bent tussen 1980 en 2000, is veelal opgevoed met de boodschap dat we het ontzettend goed hebben en juist omdat dat weleens anders is geweest, we moeten grijpen naar het hoogst haalbare. Alles is mogelijk, als je er maar keihard voor werkt.
Die eindeloze keuzes geven heel veel vrijheid, maar dit kan tegelijkertijd ook heel beklemmend voelen. Wat als je eigenlijk niet al die mogelijkheden wil benutten, ook al zijn ze er wel? Tegenwoordig kun je dan gek aangekeken worden. ‘Je bent jong, de wereld ligt voor je open, pak alles wat je kunt pakken!’ Dat is zeker waar, maar de vraag is in hoeverre je hier gelukkig van wordt.
Kansen moet je zeker benutten, maar alleen als je dat ook echt wil. Als je teveel druk voelt en alleen dingen doet omdat je het gevoel hebt dat het nu eenmaam moet en van je verwacht wordt, dan kun je je afvragen of je goed bezig bent. Het zou immers zonde zijn als je binnen korte tijd bij dat steeds verder stijgende percentage jongeren hoort, dat thuis komt te zitten als gevolg van psychische klachten. Doe vooral wat je leuk vindt en waar je hart ligt. Daar word je echt gelukkig van.
Bron 1: dailymail.co.uk
Bron 2: nrc.nl
Bron 3: trouw.nl
Geef een reactie