Genezen: Niet kunnen of niet willen?

Tijdens onze eerste informatie bijeenkomst gisteravond voor ouders en omstanders kwam de vraag naar boven: Wil mijn dochter niet beter eten of kán mijn dochter niet beter eten? Een moeilijke vraag waar weinig antwoorden op kwamen. Daarom leek het me waardevol om hier eens een blog aan te wijden. Want hoe zit het nou precies? Kán je echt niet anders als je lijdt aan een eetstoornis of wíl je niet anders? Ikzelf denk dat het een combinatie van beiden is.

Toen ik nog middenin mijn eetstoornis zat wilde ik allerlei dingen niet veranderen. Ik wilde niet aankomen in gewicht en ik wilde niet anders eten. Daarentegen wilde ik wel heel graag gelukkig zijn en onbezorgd kunnen leven. Ik wist echter mijn god niet hoe en de weg hiernaartoe leek me ook zo’n lange weg, dat ik deze niet durfde aan te gaan. Durven. Ik denk dat het woord durven in deze eigenlijk de kern is van het antwoord op de vraag: Wil of kan ik niet genezen van mijn eetstoornis? Ik wilde het ergens wel en ik zou het ergens ook best wel kunnen, maar ik durfde het niet.

‘Natuurlijk wilde ik wel zo zijn als andere meisjes, gewoon normaal en gelukkig. Maar dat was ik niet. Ik voelde me altijd anders, ik was ongelukkig en had geen idee wat met al die negatieve gevoelens te doen. Het rommelen met eten was voor mij een manier om me goed te voelen. Het was mijn tijdelijke oplossing. Ik had geen idee hoe tijdelijk, maar dat boeide me op dat moment niet. Ik kon er immers ieder moment weer mee stoppen, toch? Bovendien vond ik het afvallen wel mooi en voelde het als preseteren, het leverde me dus vooral veel op.’

Ieder van ons is fysiek in staat om eten naar zijn mond te brengen, dit te kauwen en door te slikken. Toch zeggen we vaak ‘Ik kan het niet’. Feitelijk klopt dit natuurlijk niet, want je kán het best. Is het dan een kwestie van niet willen? Niet per se. Het kan zijn dat je ook niet wil veranderen, misschien omdat je nog nauwelijks door hebt wat er met je aan de hand is. Misschien heb je nog niet geaccepteerd dat je werkelijk een eetstoornis hebt en dat jouw eetstoornis een ongezond coping mechanisme is voor andere problemen en nare gevoelens. Misschien vind je zelf wel dat je helemaal geen last hebt van je eetstoornis en vind je de mensen om je heen maar lastig. Je wilt dat dus niet beter worden, omdat je nog niet erkend dat je een werkelijk probleem hebt. Wanneer je je hier wel bewust van bent, spelen willen, kunnen en durven allen een rol.

In behandeling gaan kon ik wel en ook doen wat er gezegd werd was niet iets wat ik niet zou kunnen. Maar ergens wilde ik gewoon echt nog niet. Ik maakte wel stappen, maar niet alle stappen. Ik wilde wel, maar toch ook weer niet. Toen het eten eenmaal beter ging en mijn gewicht redelijk was hersteld, merkte ik dat ik nu wel echt beter wilde worden. Ik zag wat het me opleverde en wilde er voor gaan. Toch lukte het af en toe niet en had ik het idee dat ik het echt niet kon. Ik wist gewoonweg niet hoe ik met bepaalde gevoelens om moest gaan. Gelukkig heb ik daar in therapie veel over geleerd en mezelf echt helemaal uitgeplozen, waardoor ik op een gegeven moment echt de stappen kon en wilde zetten die nodig waren. – Nouska

Willen, kunnen en durven staan eigenlijk heel erg in verband met elkaar. Wanneer je je beseft dat je een probleem hebt en je ergens wel van dit probleem af wilt, maar niet weet hoe en wat je ervoor in de plaats krijgt, kan er veel angst om de hoek komen kijken. Je bent bang voor het onbekende, het onveilige. Wat als ik straks mijn veilige eetstoornis en mijn veilige gewicht loslaat en er komt niets positiefs voor de in plaats? Sommige dingen vind ik misschien ook best wel fijn, waarom zou ik die dan loslaten? Dan ben ik straks én ongelukkig én ik heb geen eetstoornis meer om in te vluchten. Dan heb ik helemaal niets meer en heb ik ook geen reden meer om hulp te vragen.

Iedereen om je heen kan roepen dat een leven zonder eetstoornis beter is, maar hoe weten die mensen dat dit ook voor jou geldt? Misschien ben jij wel de uitzondering? Misschien ben jij wél als enige minder mooi met gezond gewicht. Misschien stopt jouw gewicht niet en blijf je aankomen?

De angst voor al dat onbekende kan ervoor zorgen dat je het gevecht met je eetstoornis niet aan durft te gaan. Je wilt het ergens wel, maar je durft het niet en daarom kan je het niet. Toch zal je die angst aan moeten gaan als je verder wilt komen. Dat is met alles zo in het leven. Als het jouw droom is om een eigen bedrijf te starten, maar je durft de stap niet te zetten om ermee te beginnen, zal je nooit weten of het een succes wordt. Natuurlijk is het eng, maar juist de mensen die succesvol zijn, zijn de mensen die risico’s nemen in hun leven. Die hun angsten aangaan en vechten voor hun dromen.

Het is niemand zijn levensdroom om ondergewicht te hebben. De wens om ondergewicht te hebben komt voort uit andere wensen, verlangens en angsten. Het vasthouden van ondergewicht of ongezond eten is geen levensdoel, voor niemand. Het is slechts een manier om te overleven omdat je een andere manier van leven niet aandurft.

Eenmaal in therapie is het daarom soms nodig om duidelijke regels op te stellen of om een time-out in te stellen bij het meermalen verbreken van die regels. Dit kan heel oneerlijk aanvoelen, maar het kan ook een manier zijn om toch die angst aan te gaan. Je wilt graag die hulp, je wilt graag van je eetstoornis af, maar je durft geen stappen te zetten. Jij hebt dan een keuze. Dat is geen eenvoudige keuze en het kan goed zijn dat je het allemaal alsnog niet durft, maar dan is het aan jou om te onderzoeken wat jij nodig hebt om het wel te durven. Als je je blijft verschuilen achter ‘Ik kan het niet’ dan kan ook niemand je helpen.

‘Pas toen mensen niet meer meegingen in mijn ‘Ik kan het echt niet – excuses!’ en grenzen gingen stellen, besefte ik dat ik aan het werk moest en mijn angsten aan moest gaan, wilde ik mijn leven positief veranderen. Ik voelde me vreselijk in het nauw gedreven, maar wist ook dat het zo niet verder kon. Dat ik met roepen dat ik het niet kon, niet gelukkig zou worden. Ik was doodsbang voor alle veranderingen die zouden komen, maar met de juiste hulp en heel veel liefde en steun is het me wel gelukt.’

Probeer in plaats van ‘Ik kan het niet’ eens ‘Ik durf het niet’ te zeggen en probeer dan samen met jouw omgeving uit te zoeken wat je nodig hebt om het wel te durven. Als je niets kan bedenken wat jou kan helpen, dan zou je je nog weer eens kunnen afvragen of je het dan ook daadwerkelijk echt wel wilt. Wees eerlijk naar jezelf en je omgeving, daarmee bereik je uiteindelijk het meest. En ook voor de omgeving is het belangrijk dat deze zijn eigen grenzen trekt. Soms kan dit hard of onaardig aanvoelen, maar beter helpen dan altijd maar meegaan in het ‘ik kan niet’ gedrag.

Wat denk jij?
Is het niet willen, niet kunnen of niet durven?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

43 reacties op “Genezen: Niet kunnen of niet willen?”

  1. Goeie blog… ik stel mezelf soms deze vraag.

  2. Een leven zonder eetstoornis moet je echt willen en durven. Anders lukt het ook niet.
    Hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug!

  3. Ik durfde mijn eetstoornis nooit los te laten, bang om controle te verliezen en niet meer anders te zijn dan de rest.
    In de zomer kwam ik er achter dat het helemaal niet leuk is om anders te zijn. Iedereen ging lekker zwemmen en ik durfde mijn t-shirt niet uit te doen omdat ik mijn schaamde voor mijn lichaam.
    Ik ben heel blij dat een paar vrienden me hebben gedwongen mee te gaan zwemmen. Na die eerste stap ging de rest een stuk makkelijker. Ik heb aan het einde van de zomer zelfs zonder schuldgevoelens gebarbecued. Niemand wist dat ik een eetstoornis had en iedereen behandelde me als een normaal mens. Vreemde ogen dwingen eigenlijk dus toch wel een beetje. Nu ben ik ze zo dankbaar.

    (Ik moet hier wel bijzetten dat ik geen anorexia had)

    Ontopic, vanuit mijn ervaring is het willen en durven.

  4. Ik persoonlijk denk dat het toch echt een kwestie van willen is.

    Ik denk dat bijna iedereen met een eetstoornis wel graag gelukkig wil zijn, en het leven aan wil kunnen zónder eetstoornis. Maar dat de eetstoornis nog zoveel functies en voordelen oplevert dat het loslaten ervan moeilijk is. Een eetstoornis heb je niet zomaar, het maakt het leven leefbaar. En daarom denk ik dat de gevolgen van het loslaten van de eetstoornis (weer gaan voelen, kwetsbaar zijn, assertief moeten worden, en moeten zeggen wanneer het slecht gaat) niet gewild is. Dat is in ieder geval hoe het bij mij is. Ik wil zó graag willen leven zonder eetstoornis, en daarmee gelukkig zijn. Maar de functies van mijn eetstoornis wil ik niet loslaten.

    Oke lekker vaag dit.

    Mijn motto is wel: alles lukt, zolang je maar écht wilt.

  5. Wow goed blog….komt op t juiste moment.

  6. Kwestie van willen en durven.
    Als je er zelf niet achter staat, lukt het niet.
    Je moet er zelf wel helemaal voor gaan, niemand anders douwt dat voor jou.
    Maar ook kwestie van durven.het vertrouwde loslaten en je weer in iets “nieuws” storten.
    Ik wil wel graag, maar iets loslaten wat je al zo lang vasthoud OS toch wel raar. Je bent er toch zo veel mee bezig en dat valt weg.

    Erg goeie blog, zet je aan het denken.
    Durven een tandje bij te zetten.
    Waar een wil is, is een weg!

  7. ik heb mezelf de vraag lang afgesteld.
    En nu ik eetstoornis vrij ben, besef ik dat het iets is van willen.
    Want je kan alles bereiken als je het écht wilt.
    En misschien voel je zo van: ja ergens wil ik het wel. Maar die ergens, maar, misschien,.. zegt genoeg.
    Dan is er steeds iets dat je nog niet kan loslaten.

  8. Ik denk (in mijn geval) een combinatie van alle drie, maar dat niet durven leidt tot niet willen en ‘niet kunnen’.

  9. Denk vooral een kwestie van niet willen en/of niet durven.
    Niet kunnen vind ik altijd een beetje onzin; ook tijdens mijn eetstoornis wist ik dondergoed dat ik het wel zou kunnen als ik echt wilde. Dan zou ik met dat ‘niet durven’ heus wel kunnen omgaan (als in relativeren etc.).

  10. Perfecte verwoord,

    Ik ben heel bang voor het onbekende, zoals jij dat heb beschreven.
    Wie ben ik zonder eetstoornis?
    Wat als ik de uitzondering ben, gezond gewicht maar toch dik?
    Wat als er niets positiefs in de plaats komt van mijn eetstoornis?
    Al deze gedachtes zorgen ervoor dat ik niet de stap neem om aan te komen en mijn problemen aan te pakken.
    x

  11. Ik denk dat de eetstoornis soms zo diep zit dat je wel wilt maar niet kunt loslaten. Ik heb na jaren therapie op gezond gewicht gezeten. Alles opgebouwd mbt werk enz. Ik voelde me zo vrij als een vogel. En toch val ik keihard weer terug. Dat is geen keus! Hoe het hier beschreven wordt voel ik me nog kanslozer als eerst.
    Het is mij zelfs vertelt na weer verschillende intakes dat ik chronische anorexia heb.
    Geen behandeling meer maar accepteren om hier voor de rest van me leven mee om te leren gaan…

    beetje tegenstrijdig met de blog hierboven… maar wat nou willen of kunnen? Soms wordt de beslissing voor je gemaakt in dit democratisch land!

  12. Wow, echt eng bijna hoe erg dit op het goede moment komt. Ben vandaag met therapie voor deze ”keuze” gezet, en moet nu de plussen en minnen van doorgaan met afvallen op gaan schrijven, en de volgende week beslissen hoe ik het ga doen.
    ‘Wat als ik straks mijn veilige eetstoornis en mijn veilige gewicht loslaat en er komt niets positiefs voor de in plaats?’ Heeeel herkenbaar.

  13. Ik kán niet stoppen met het tellen van calorieën.
    Ik kán wel proberen er soepeler mee om te gaan en door dagen heen te wisselen, of er soms boven te gaan; ondanks dat ik weet dat ik dan meer eet dan ik nodig heb.

  14. @anoniem Mijn eetstoornis was zo erg dat een kliniek mij niet kon helpen. Uiteindelijk wilde ik zelf zó graag van mijn eetstoornis af, dat ik het zelf ben gaan proberen. Zonder prof. hulp is het me toen gelukt.

  15. Hele mooie blog weer! Super goed geschreven

    ” Het is niemand zijn levensdroom om ondergewicht te hebben. De wens om ondergewicht te hebben komt voort uit andere wensen, verlangens en angsten. Het vasthouden van ondergewicht of ongezond eten is geen levensdoel, voor niemand. Het is slechts een manier om te overleven omdat je een andere manier van leven niet aandurft. ”

    Dit, ^ , laat me nu realiseren dat een ES niet het probleem is, maar echt alleen maar een ‘signaal’ voor de dingen die echt mis zijn. Heel mooi!
    Liefs,

  16. niet durven..

  17. dit inspireert me echt

  18. Niet durven en door het niet durven overspoelt raken en het gevaar lopen op een gegeven moment ook niet meer te kunnen, of juist wel, als je anders in je situatie komt te staan.

  19. Goede blog. Ik denk ook dat het verschillende fases zijn waar je doorheen gaat. Eerst het ontkennen van je problemen. Toen volgde voor mij een periode waarin ik de eetstoornis niet wilde loslaten. Nu zit in in een periode dat ik de eetstoornis wel wil loslaten, maar het super eng vind.

  20. Ik ben juist heel erg bang en er ook van overtuigd dat wanneer ik mijn strikte calorietelpatroon los ga laten, ik totaal de andere kant uitschiet. En nee eetbuien zijn nog nooit een keuze geweest voor mij. Het hebben van eetbuien was echt vreselijk en dit is een manier om dat te onderdrukken.. dus wat als ik deze soort stoornis loslaat? Ik heb het idee dat dit blog meer gericht is op anorectisch gedrag.. dan zou je in theorie ‘makkelijk’ meer kunnen eten. Maar hoe zit het dan met eetbuien? Dat kan je toch niet ‘zomaar’ stoppen?

  21. Goed artikel, maar ik mis een stukje over ‘niet kunnen’. Ik heb deze niet kunnen een tijd lang meegemaakt toen ik ver in mijn behandeling was. Ik at goed, gevarieerd en ging alle uitdagingen aan, maar toch bleef de angst om aan te komen of teveel te eten, het dik-voelen en de drang om te compenseren. Ook al ging ik hier niet in mee, voor mijn gevoel was het toen zo dat ik niet KON genezen. Hoe goed ik alles ook deed, de eetgestoorde gedachtes raakte ik er niet mee kwijt. Uiteindelijk wint de aanhouder en dat was ik, dus de eetstoornis is wel mooi de deur uit, maar dat is een lange zware tijd geweest.

  22. Prachtige blog….zo waar…..zo confronterend! Je bent bang voor het onbekende, het onveilige. Wat als ik straks mijn veilige eetstoornis en mijn veilige gewicht loslaat en er komt niets positiefs voor de in plaats? ….Altijd die angst! Durven, we moeten het durven.

  23. Wilskracht is erg belangrijk. Helaas kun je niet werkelijk alles wat je wilt.
    Zelf vind ik het erg moeilijk. Ik wil een gezond lichaam en eet ook (sport specifiek ), wil alleen niet ‘junken’. Reden hiervoor is dat ik me zo rot voel als ik ‘off schema’ eet.

    Heb beide kanten gezien; als kind altijd veels te dik en tot 2x toe veels te mager.

    dusja wilskracht……

  24. @Maan: voel en leef met je mee, same here. Goede blog, maar iets te makkelijk gesteld

  25. Bij mij heeft het ook te maken met ‘niet mogen’, van mezelf niet en ook niet van mijn interne kritische ouder. Anderen mogen wel gezond zijn en ik niet, ik moet ervoor zorgen dat ik het moeilijk heb.

    Uiteindelijk is het wel een kwestie van willen. Maar vaak is dat gaan willen ook nog een heel proces. In eerste instantie wil je vaak nog niet omdat de eetstoornis je ook iets oplevert. Je kan het iemand niet kwalijk nemen dat hij iets niet wil. Willen moet van binnenuit komen en niet omdat een omstander vind dat het moet.

  26. Ik denk dat het voornl. niet durven is dat het tegenhoudt te willen genezen.

  27. Deze blog doet me echt heel veel. Ik hoop dat ik weer een klein stapje kan gaan zetten hierdoor.
    Ik denk trouwens dat kunnen, durven en willen te nauw met elkaar verweven zijn om ze te onderschijden en dat de factoren daarom altijd samen zullen gaan.

  28. Niet altijd alleen maar ‘willen’. Ben weer teruggevallen na 15 (!!) jaar anorexia vrij te zijn geweest. En ik wil het niet!
    Weer het gevecht en de dagelijkse strijd… Ik herken me trouwens wel in X, dat ik ervoor moet zorgen dat ik het niet te makkelijk heb, en daarom niet ‘te lief’ voor mezelf mag zijn. Maar waarom?

  29. mooi verhaal @l !

  30. Ik moet hierbij denken aan willen, kunnen en durven vliegen. Voorbeeldje:
    Iets willen (willen vliegen – een Mars eten), betekent niet automatisch dat je het kan. Maar het wordt een zoektocht naar dat durven (bijv. met een deltavlieger – bijv. een Mars Mini), waardoor je het (deels) wel kan. En als je het eng vind, probeer je het eerst met kleine stapjes en/of ondersteuning (van een kleine heuvel – samen met een vriend een Mars Mini eten).

    Everything is impossible, untill it’s done ! (Nelson Mandela)
    Make the impossible, possible (Bill Strickland)

  31. Ik heb vanaf het begin wel heel duidelijke doelen gehad en wilde ook echt van mijn eetstoornis af. Dit heeft het vele malen makkelijker gemaakt. Ook als ik niet mocht eten van mijn es heb ik een knop omgezet en niet gedacht maar domweg gewoon gegeten. Ook het feit dat je geen echte controle hebt en dat de es je gevangen heeft, heeft mij vechtlust opgeleverd. ,,ik laat me toch zeker niet beinvloeden en gevangen houden door zo’n kuteetstoornis die al mijn dromen verpest?!” And I did it.

  32. Ik kan het niet omdat ik niet wil,
    en ik wil het niet omdat ik niet durf.

  33. Denk dat angst inderdaad het belangrijkst kan zijn wat je tegenhoudt, samen met niet weten hoe je anders met emoties om kunt gaan, al dan niet afkomstig van onverwerkte ervaringen.

  34. Mooie blog! Ik denk dat t sowieso niet durven is..

  35. @maan: waarom zou stoppen met eetbuien moeilijker zijn dan stoppen met niet-eten?

  36. Van mij is het alles wel een beetje denk ik, maar vooral het niet durven, en dat heeft wel meerdere redenen..

  37. …. Maar….. Als je écht iets wil, laat je je dan tegenhouden door angst???

  38. Wat een stuk van herkenning!!
    Het is zeker een kwestie van niet durven…wat is het perfect verwoord! Ik herkende mezelf er helemaal in.
    Inderdaad…wat als ik die uitzondering was?

    Nu weet ik dat ik dat niet was! Gelukkig met mijn man, zoontje (15 maanden) en dochtertje (10 dagen).
    Het leven is veel te mooi, weet ik nu. Maar om daar achter te komen, moest ik wel mijn grootste angst in de ogen kijken.

    Lieve meiden die dit gevecht nog moeten leveren: kom op, ga ervoor! Houd vol..zet door…eet. Echt, jij bent geen uitzondering!

  39. Ik was bij deze ouderbijeenkomst – een fantastisch initiatief – en leer stukje bij beetje bij over deze voor een buitenstaander “moeilijk te begrijpen” stoornis.

    Ik heb bewondering voor diegene die het lef hebben de strijd met de es aan te gaan, je moet immers de confrontatie met je eigen angsten aangaan, maar het leven is zo mooi, dus vecht, huil, lach, laat los, deel je gevoelens met diegene die dicht bij je staan, zij verwachten geen grote stappen, en je zult zien dat het met vallen en opstaan steeds een beetje lichter wordt, het negatieve denken plaats maakt voor positieve gedachten en al denk je soms van niet, iedereen heeft angsten en onzekerheden, het geluk zit immers in kleine dingen, het zonnetje op je gezicht, de warmte van een blik van waardering, een wandeling langs het strand, sluit je niet af maar open voorzichtig je ogen, zodat je kunt zien dat er zoveel te genieten valt!
    Hou steeds meer van jezelf, je bent UNIEK!

  40. Als moeder van een dochter die inmiddels is hersteld van Anorexia heb ik me ook vaak afgevraagd of ze nou niet wilde eten of het echt niet kon. Inmiddels heb ik als therapeut al jarenlang ervaring met gezinnen waarin eetstoornissen grote invloed hebben op alle leden. Eigenlijk is de vraag hierboven en het antwoord niet belangrijk. Feit is dat ze niet eten om wat voor reden dan ook en ze hebben allemaal een andere achtergrond dus er is geen uniforme aanpak, vaak weten ze het zelf ook niet. Behandelen van een eetstoornis is maatwerk, er als ouders mee omgaan ook. Het hangt af van je eigen grenzen, ideeën over opvoeding, eigen ervaringen en wat het doet met de andere gezinsleden. Tijdens onze worsteling als gezin was ik heftig of zoek naar hoe anderen het hadden gedaan en naar ervaringen van andere gezinnen. Dit vond ik niet, er is veel geschreven over eetstoornissen maar dan vooral vanuit het perspectief van de hulpverlener of vanuit het perspectief van degene met de eetstoornis. Voor mijn eigen verwerking en om anderen te helpen heb ik ons verhaal opgeschreven en uitgegeven: Anorexia voor Beginners. Naar mijn mening wordt er nog steeds te weinig aandacht besteed aan hoe het is voor de omgeving en vooral wat zij zelf kunnen doen om ermee te leren omgaan. Het is een proces van vallen en opstaan, van goede en foute beslissingen en vooral van onmacht, het is tenslotte toch je kind, waar je onvoorwaardelijk van houdt. Stop dus met je af te vragen waarom, het antwoord, als dat er al is, zal je niet helpen ermee om te gaan.
    Blijf betrokken, steun waar je kan en laat los wanneer het nodig is. Zorg voor jezelf zodat je kan zorgen voor de ander. (H)erken je grenzen als ouder, broer of zus en hou hieraan vast, hoe moeilijk dat soms ook is.

  41. Als je nog geen oplossing hebt gevonden voor de reden van je eetstoornis? Ik heb ADD en OCD waardoor ik na een goede periode iedere keer vastloop en terug val in mijn eetstoornis.Hoe ik anders om kan gaan metmijn chaos of hoe ik op een andere manier controle krijg over mijn leven dan mijn Es of mijn OCD weet ik niet. Medicatie is de enige oplossing die er wordt geboden en hier krijg ik een allergische reactie op. Ik ben het eens met de blog en dat het een kwestie van niet willen en durven is maar het voelt vaak als niet kunnen omdat ik ‘nog’ geen andere oplossing heb. Ik blijf zoeken en blijf vechten.

  42. Ik zeg eerlijk dat ik het niet los wil laten. De controle hebben over de calorieën doet me vreselijk goed en voel me er beter door.
    Ondergewicht heb ik (nog) niet en zit op een gezonde BMI.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *