Geraldine en de vrouwen: over seksueel misbruik

Misschien heb jij ‘Geraldine en de vrouwen’ al gezien op Videoland, nu er twee afleveringen uitgekomen zijn. Misschien twijfelde je nog of je deze serie wilt kijken of heb je er nog niet eerder over gelezen. Geraldine Kemper volgt zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Als gevolg hiervan hebben zij nu een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze worden gevolgd en bijgestaan in hun strijd om grip te krijgen op deze stoornis en hun trauma’s te verwerken. De verhalen in dit programma kunnen als schokkend worden ervaren.

De eerste beelden die volgen vind ik persoonlijk meteen heftig. De vrouwen uit de serie komen in beeld en proberen te vertellen over wat hen is overkomen. Ongefilterd; er wordt – gedurende de hele serie eigenlijk – niets weggelaten. Het is alsof je er echt bij bent. Na twee minuten merk ik al hoe het mij raakt en dat ik een brok in mijn keel krijg.


Bron: rtlboulevard

Seksueel geweld

Er wordt ingegaan op het enorme taboe dat hierop rust en het ongemak dat iedereen voelt als het gaat over verkrachting. Dat is wat deze serie meteen bijzonder en krachtig maakt; het wordt allemaal uitgesproken, zonder het groter of kleiner te maken dan het is. Tegelijkertijd werpt dit ook een licht op het onbegrip en ongeloof waar slachtoffers mee te maken krijgen. “We willen niet dat dit gebeurt en willen het daarom niet geloven”, zegt Iva Bicanic, oprichtster van Centrum Seksueel Geweld. Er wordt ingegaan op de enorme gevolgen die deze gebeurtenis heeft voor de slachtoffers en de impact die seksueel misbruik heeft op een mensenleven.

We hebben eerder geschreven over seksueel misbruik. Ik hoop dat die verschillende blogs, video’s en tv-programma’s die we noemen bijdragen aan meer bewustwording over en begrip voor de slachtoffers van seksueel misbruik. Daarnaast hoop ik dat dit jou de kleine handvatten kan geven die je nodig hebt in je eigen proces als je hiermee dealt, want je bent niet alleen. Lonneke vertelt in deze video over haar eigen ervaring en nodigt je uit om er echt over te praten. Ze vertelt hoe zij die stap heeft gezet en wat het haar gebracht heeft, nadat ze een tijd lang dacht dat ze dit beter voor zich kon houden. In deze blog kun je lezen wat Lonneke hielp om zich na een trauma weer veilig te voelen in haar eigen lichaam. 

Triggerwarning

Als je hier mee te maken hebt gehad en deze serie wilt kijken, is het belangrijk om te weten dat hierin vrijwel niets wordt weggelaten. Trauma’s worden benoemd, de drang naar automutilatie wordt besproken en herbelevingen en dissociaties zijn in beeld gebracht. Dat is niet makkelijk om te zien, die beelden kunnen om die reden als schokkend worden ervaren en jou misschien triggeren. Het is goed om je daar bewust van te zijn.

Vraag jezelf af of het helpend is voor jou en jouw herstel om dit te kijken. Mocht je dit toch willen zien, kijk dan niet alleen, maar kijk samen met iemand die jou kan steunen als je het moeilijk krijgt. Daarbij kan de blog ‘Over wat je kunt denken bij triggers‘ wellicht ook helpen. Ben je op dit moment in behandeling? Dan kan het ook raadzaam zijn om dit eerst te bespreken met je behandelaar en hier samen een plan voor te bedenken.

Ik merk dat het me na het kijken van de afleveringen nog altijd aangrijpt en ik erover nadenk. Op het moment dat je zelf in een heftig psychisch proces zit, kan dit denk ik veel invloed op je hebben. In mijn ogen wel op twee manieren. Negatief, omdat het enorm confronterend kan zijn en zwaar is om te zien. Maar ook positief, omdat je direct deelgenoot bent van het herstel waar deze vrouwen voor gaan en wat z’n vruchten afwerpt.

Waarom toch kijken? 

Het is ontzettend mooi en intiem gefilmd. Het is rouw en dat doet soms pijn, maar dat zorgt er ook voor dat je meegenomen wordt in het verhaal van de vrouwen op een volwassen manier. Je zit erbij als ze middenin een exposure therapiesessie zitten en je ziet hoe EMDR therapie eraan toegaat. Dat kan heftig zijn, maar maakt ook dat je er steun uit kunt putten. Je ziet namelijk ook wat het met ze doet, dat de vrouwen stappen maken en de therapiesessies goed doorkomen. Daar leer je veel van en kan een hoop kracht en vertrouwen geven. Het biedt hoop en dat kan wellicht helpen om die vertaalslag naar je eigen leven en je eigen strijd op dit moment te maken.

Ook voor mensen die dit niet hebben meegemaakt, maar anderen wel willen steunen en begrijpen, kan het belangrijk zijn om dit te zien. De dingen waar anderen – gelukkig – niet over na hoeven te denken, zoals een rondje fietsen of aantrekken wat je zelf leuk vindt, kunnen voor deze vrouwen triggers zijn. Dat geldt dus niet alleen voor deze zes vrouwen, maar voor al die vrouwen en mannen die dit hebben meegemaakt. Het is goed om je daar bewust van te zijn, om zo het taboe te doorbreken en deze mensen minder alleen te laten zijn in hun strijd. 

Heb jij hulp nodig? Of ken je iemand die hier hulp bij nodig heeft? Je kunt gratis bellen naar centrum seksueel geweld op het nummer: 0800 0188 (Centrum Seksueel Geweld).


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

3 reacties op “Geraldine en de vrouwen: over seksueel misbruik”

  1. Heel het traject is herkenbaar voor mij. Afgelopen juli heb ik 8 daagse intensief gedaan. Februari 2021 ga ik het nog een keertje aan!

    Mooi gefilmt en bijzonder om je eigen behandelaren daar te zien!

    1. Hi,

      Wat fijn dat je goed terecht ben qua behandeling.
      Ik vroeg mij af waar zitten die behandelaren die jij hebt?

  2. ik heb het niet gezien maar het lijkt me erg heftig, te heftig dus daarom wil ik het niet kijken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *