Wanneer je een eetstoornis hebt -welke dan ook-, kan het zo zijn dat je best wel eens wat bent aangekomen of afgevallen. Je bent veel bezig geweest met eten en dat kan veel invloed hebben op je gewicht. Ik schommelde zelf jarenlang het leven door. Kilo’s erbij, kilo’s eraf, er weer bij en er weer af. Dat maakte het voor omstanders ook zo onbegrijpelijk, want het ging toch steeds weer goed?
Of je nu veel aankomt of afvalt door je eetstoornis of juist als jojo door het leven gaat de laatste jaren, dan kan dat te zien zijn in jouw kledingkast. Je hebt grote kledingmaten, kleinere en misschien wel kledingmaten in je kast liggen die je helemaal niet meer past. Als je terugkijkt naar de aankopen die je hebt gedaan zie je het verloop van je eetstoornis terug in de kledingmaten die in je kast hangen.
Kledingmaten kunnen heel erg confronterend zijn als je een eetstoornis of ander probleem met eten en gewicht hebt. Je worstelt met je zelfbeeld en reflecteert dat ook wel eens op de kledingmaten die je koopt. Zo heb ik heel lang geweigerd een grotere kledingmaat te kopen dan ik in mijn tienerjaren droeg. Als ik het kledingstuk in die kleine maat niet paste, kocht ik de grotere, maar knipte ik het label eruit. Ik schaamde me ervoor, terwijl het een hele normale maat was.
Toen ik ondergewicht had, slobberde veel kledingstukken. Ik vond het mezelf niet waard om kleding te kopen voor mijn ‘lelijke lichaam’. Toch moest ik soms iets nieuws hebben en dan kickte ik stiekem op die kleine maat. De mensen om mij heen voelden er echter totaal geen positieve emoties bij, die vonden het verschrikkelijk wat ik mezelf aandeed in die tijd. En terecht, het is ook best wel gek dat je soms trots gaat zijn op de ziekte die je hebt. Tegenwoordig kan ik me dat niet mee voorstellen. Ik vind het alleen maar heel erg treurig als ik eraan terugdenk.
Als jong meisje met een beginnende eetstoornis en ook tijdens die eetstoornis, kon ik mij enorm laten triggeren door kledingmaten. Als een kledingstuk heel klein viel en ik een grotere maat moest hebben bijvoorbeeld. Dan begon ik niet aan de winkelketen of het kledingstuk te twijfelen, maar aan mezelf, mijn eigen discipline en gewicht. Mijn zelfbeeld.
Toch is het zo dat je in winkels de kledingmaten niets zeggen over jouw gewicht of uiterlijke schoonheid. Het is enkel een richtlijn, die helaas bij twee diverse winkels erg kan verschillen. Inmiddels kan ik daar heel nuchter naar kijken. Heb ik bij een winkel ineens een veel grotere maat, dan zal dat wel. Zolang het mooi zit, zie ik niet in waarom het erg is om een maat te pakken die wat groter is. Toch was dat jarenlang anders.
Toen ik eenmaal weer aangekomen was na mijn ondergewicht, zat veel kleding niet meer goed. Ik heb enorm veel nieuwe kleding gekocht in die tijd. Deels om misschien een bepaalde leegte op te vullen -weg te kopen-, maar ook deels omdat de kleding die ik had echt veel te strak zat. Een vreselijk gevoel vond ik dat, strakke kleding!
Een tijd lang kocht ik alles een kledingmaat te groot. Dan werd ik niet zo geconfronteerd met mijn nieuwe rondingen en het idee dat ik dus aangekomen was. Ik heb dat namelijk lange tijd nog niet echt kunnen accepteren. Omdat ik toch graag beter wilde worden, heb ik lange tijd wijde kleding gedragen. Ik negeerde het feit dat ik aangekomen was, totdat ik sterk genoeg was om er langzaam aan te wennen. De tijd heeft daarin ook wonderen gedaan. Ik moest echt wennen aan mijn lichaam.
De nieuwe kleding heeft mij wel geholpen om me weer een beetje mooi te voelen. Door de eetstoornis was ik het beeld dat ik van mijn lichaam had in mijn hoofd helemaal kwijt. Ik wist niet meer precies hoe ik eruit zag, hoe dik of dun ik was en wat mij mooi stond. Nieuwe kleding, een nieuwe kledingmaat heeft mij uiteindelijk een heel stuk op weg geholpen richting herstel en lichaamsacceptatie. Een nieuw begin.
Het kan goed zijn om de te kleine en te grote maten uiteindelijk ook wel echt weg te doen. Als je met je herstelde eetpatroon, langere tijd een stabiel gewicht hebt, hoef je deze anorexia-shirtjes of eetbui-broeken niet te bewaren. En het helpt ook niet om er af en toe nog naar te gaan kijken, op dagen dat je je eetstoornis ineens weer mist.
Mij heeft het geholpen om samen met vriendinnen mijn kleding uit te zoeken en daarna een keertje te gaan winkelen speciaal voor mij. Dit was een deel van het afsluiten van mijn eetstoornis. Het was trouwens ook een fijne ritueel voor hen, omdat ze ook die rottijd hadden meegemaakt. We hebben toen wel afgesproken dat niemand kleding mocht gaan passen of overnemen, die middag. Het ging gewoon naar het goede doel, dan was het ook echt weg. Ik had het niet fijn gevonden als een van mijn vriendinnen nog wel in het kledingstuk dat ik weg deed, paste op dat moment.
Natuurlijk is het veranderen van kledingmaten niet altijd leuk. Vaak vinden we het alleen maar leuk als het een kleinere maat wordt. Toch heb je misschien een gezond, bij jou passend gewicht wat hoger ligt en een grotere kledingmaat nodig heeft dan je voor je eetstoornis droeg. Dat is dan best even omschakelen. Dat heeft tijd nodig en een verandering in gedachten. En die is niet in een paar weekjes bewerkstelligd.
Die gewichtsverandering is niet bij iedereen heel groot. Veel mensen met een eetstoornis hebben een schommelend gewicht, maar dat is niet altijd zichtbaar. Er is aan de buitenkant niet te zien dat zij een eetstoornis hebben. Ik heb zelf ook jarenlang een onzichtbare eetstoornis gehad. Ik was niet de dunste van de klas, maar toch had ik toen al een eetstoornis. Als ik daarop terugkijk weet ik hoe eenzaam en beschaamd ik me voelde.
Blijf praten over de moeite die jij hebt met kledingmaten. Deel het met je vriendinnen, je ouders, je zus, therapeut of psycholoog. Je bent niet de enige, ik en veel andere ervaringsdeskundigen hebben dezelfde stress en angst ervaren. Maar het gaat over. Gun jezelf die lekker zittende broek in de juiste maat, in plaats van een knellende kleine. Je ziet er op je mooist uit, als je je mooi voelt. Probeer daar stapjes naartoe te blijven zetten!
P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.
Geef een reactie