Gevoelens uiten met muziek

“Het gaat prima hoor!” Voordat je het weet is het zinnetje al je mond uitgerold. Een lekker gemakkelijk antwoord, zonder dat de ander door gaat vragen. Maar eigenlijk gaat het helemaal niet goed, maar daar wil je de ander niet mee belasten. Of je bent bang voor de reactie van de ander, omdat diegene dacht dat het goed met je ging. Of misschien heb je het gevoel niet serieus genomen te worden?

Bron

Uiten van gevoelens is voor veel mensen heel moeilijk. Toch kan het uiten en delen van hoe je je echt voelt veel positieve gevolgen hebben, zowel voor jezelf als voor de ander. Het kan vaak een opluchting zijn om voor een keer niet meer een masker te dragen, maar gewoon te laten zien wat er nu echt in jou omgaat en dus: wie jij eigenlijk bent. Je hoeft de lasten niet meer alleen te dragen wanneer je je gevoelens deelt, maar kunt steun vinden in je omgeving. Veelal vind jouw omgeving het ook heel fijn als ze die steun kunnen bieden. Zij staan soms machteloos aan de kant toe te kijken en hebben geen idee hoe jij je voelt. Pas wanneer jij open en eerlijk tegen ze bent, kunnen ze jou helpen met wat jij nodig hebt. Dit geldt voor zowel de mensen in jouw naaste omgeving als voor therapeuten en behandelaren.

Soms is het echter heel lastig om alleen al uit te spreken wat je het liefste zou willen zeggen. Laat staan dat je dit tegen iemand vertelt. Je blokkeert en weet niet meer hoe je het moet vertellen. Er gaat van alles door je hoofd, maar er komt niks uit je. Dit scenario heb ik vaak genoeg meegemaakt. Al die stemmetjes die in je hoofd door elkaar praten, maar zelf kun je niks uitbrengen. Toch wilde ik graag kwijt waar ik mee zat, want alleen kwam ik er niet meer uit en ik wilde niet langer alleen zijn. Wat mij toen heeft geholpen is het opschrijven van wat ik voelde. Het begon met allerlei woordspinsels maar werd een steeds beter lopend verhaal. Dit schepte niet alleen orde in mijn hoofd, maar hierdoor kon ik ook beter aan anderen vertellen wat ik voelde. En als ik het even niet meer wist, had ik altijd nog mijn woorden op papier staan. Ik hoefde niet langer meer alleen die zware last te dragen, maar kon af en toe ook even gedragen worden door mijn omgeving.

Later ben ik begonnen met het schrijven van gedichten, waar ik echt mijn ei in kwijt kon. Toen ik daar veel positieve reacties op kreeg, heb ik dit omgezet in songteksten. Ik maakte altijd al muziek, een andere uitlaatklep, en in combinatie met mijn eigen geschreven teksten kon ik mij op een heel eigen manier uiten. Toen ik merkte hoe therapeutisch dit eigenlijk voor mij werkte en ik hersteld was van mijn eetstoornis, ben ik eens gaan rondkijken of ik hier niet meer mee kon gaan doen. Toen kwam ik uit bij de opleiding muziektherapie en inmiddels ben ik bijna afgestudeerd. Tijdens deze opleiding heb ik nog meer ontdekt over de werking van muziek en op wijze manier dit andere mensen kan helpen.

Bron

Muziektherapie is eigenlijk een nog niet heel bekende vorm van therapie. Vaak wordt er gedacht dat je al heel muzikaal moet zijn, maar muziektherapie is juist voor heel veel mensen geschikt. Naast het maken van muziek, luister je soms ook naar muziek die iemand voor jou speelt of werk je samen door samen muziek te maken. Muziek is een heel geschikt middel om je mee te uiten, maar kan daarnaast ook heel ontspannend of juist activerend zijn werken.

Door creatief en muzikaal bezig te zijn, krijg je weer plezier terug, iets wat bij een eetstoornis helaas vaak naar de achtergrond raakt. Ook ben je tijdens muziektherapie bezig met het opbouwen van iets, bijvoorbeeld een muziekstuk of het leren spelen van een instrument, wat ook de dingen die je in het dagelijks leven aan het opbouwen bent, kan versterken. Door de muziek kun je ook weer in contact met jezelf komen of juist contact maken met de ander. Muziek gebruik je dan als middel om te vertellen of te communiceren. Muziek is eigenlijk heel veelzijdig dus, en ik ken bijna niemand die dan ook niet van muziek houdt. Zou muziektherapie iets voor jou zijn?

Bron

Aankomende vrijdag is er een Proud2Meet in Leiden met als thema: gevoelens uiten. Als je hierbij wel wat hulp kunt gebruiken en naar aanleiding van deze blog nieuwsgierig bent geworden naar muziektherapie en hoe je je eigen gevoel in een songtekst om kunt zetten, dan ben je vanaf 14.00 uur van harte welkom. Wil je samen met iemand komen of er over kletsen, dan kun je terecht in dit topic op het forum. 

We hopen dat je erbij bent vrijdag!

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

7 reacties op “Gevoelens uiten met muziek”

  1. Ah, wat jammer dat ik net op vakantie ben! Mooi thema waar ik veel aan zou kunnen hebben.

    Hoop dat jullie een fijne middag hebben!

    Liefs

  2. Mooii thema!!!

  3. Helaas kan ik er ook niet bij zijn. Maar ik wil wel graag mijn ervaring met muziek, die eigenlijk net andersom is dan hierboven beschreven, delen. In een blog heb ik mijn gevoel kunnen uiten op basis van een reeds bestand nummer.

    -geen links plaatsen-

  4. Ik zou graag kkomen lijkt me heel intressant, maar we gaan toch niet zingen oif?:x

  5. Emoties en gevoelens, dé pijnpunten waarop behandelingen stuk lopen bij mij. Hoewel ik het doodeng vind, en het erg lang reizen is, prik ik deze meet vast in m’n hoofd.

  6. Nou, ik heb vorige opname muziektherapie gehad, en ik moet zeggen dat het dingen bij mij opriep en gevoelens die ik diep had weggestopt. Het was heel confronterend, veel meer dan ik ooit gedacht had.
    Ik denk dat muziek ook in de toekomst een goede therapievorm voor mij is.
    Maar hoe en waar dat weet ik nog niet.
    Lijkt me een heel interessant onderwerp voor een proud to meet!

  7. Ik kan er helaas niet bijzijn. Muziek helpt mij ontzettend bij het uiten van gevoelens.Ik zou graag meer lezen over muziektherapie, kan dat eventueel?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *