Gewoontes na mijn behandeling

Tijdens de behandelingen die ik heb gevolgd voor mijn eetstoornis heb ik enorm veel geleerd. De jaren van therapie waren intensief, moeilijk, niet leuk, maar ook erg waardevol. Ik heb geleerd om mezelf gezond en liefdevol te behandelen. Dat gedrag en die gedachtes zijn dus veranderd door therapie, maar er zijn ook vaardigheden, oefeningen, gewoontes of gedachtepatronen bij gekomen in mijn leven. Ik ben veranderd ten goede en dat was nodig om een ander leven dan een leven met een eetstoornis te gaan leiden.

Sommige dingen die ik leerde in therapie zijn ‘eigen’ geworden. Die doe ik nu zoals andere mensen dat ook doen of zijn gewoon normaal geworden. Andere dingen doe ik nog steeds heel bewust of pak ik er soms even bij. Hieronder heb ik een aantal dingen beschreven die ik uit mijn behandeling heb meegenomen, omdat ze voor mij werken. Omdat ik me er goed door blijf voelen of ze gewoon fijn zijn om te blijven doen.

♥ Schrijven
Toen ik een jaar of 7 was kreeg ik mijn eerste dagboek. Af en toe schreef ik daarin wat ik had beleefd. Door behandeling leerde ik mezelf en mijn gevoelens steeds meer begrijpen. Schrijven kreeg dan ook steeds meer diepgang en werd een ‘tool’ die ik kon inzetten als ik het nodig had. Ik kon ontrafelen waar ik mee zat, wat ik voelde, dacht en kon ermee stilstaan om tot een oplossing te komen. Schrijven doe ik niet meer elke dag, maar ongeveer eens per maand. In moeilijke tijden -ja ik maak ook wel eens iets vervelends mee-, wat vaker en langer. Dan heb ik nog steeds veel aan mijn dagboek.

♥ Parelduiken
Hierover schreef ik al eerder een blog, maar dat is al een tijd geleden. Ik gebruik dit nog steeds. Op papier of in mijn hoofd. Het komt er eigenlijk op neer dat je je brein traint om zicht te focussen op het positieve. Je vult dagelijks de zin “Ik vind het goed van mezelf dat…” aan. Hiermee werk je aan een positief zelfbeeld en vergeet je niet om naast kritisch ook gewoon trots en blij te zijn met jezelf.

In drukke, minder leuke tijden schiet trots zijn er nog wel eens bij in. Het helpt dan om weer even te denken wat ik allemaal eigenlijk hartstikke goed doe. Soms schrijf ik het op in mijn dagboek, wat ik vind dat ik goed gedaan heb. Een andere keer sta ik er gewoon even bij stil en noem ik het in mijn gedachten op. Het geeft me een goed gevoel. Vaak duik ik tegenwoordig ook gewoon automatisch parels. Ik zie ze makkelijker liggen en merk ze dus eerder op.

♥ Mindfulness
Tijdens PMT deed ik af en toe al ontspannings- of bewustzijnsoefeningen. Na mijn aller laatste behandeling volgde ik een module mindfulness. Iets dat me al langer interesseerde. Het was een fijne cursus waarmee ik wat puntjes op de ‘i’ van mijn behandeling kon zetten. Bewustzijn, stilstaan, luisteren naar jezelf, je intuïtie, gedachtes en lichaam is voor mij enorm belangrijk. Ik leerde met mindfulness om dicht bij mezelf te blijven, iets wat ik heel erg nodig heb om me goed te blijven voelen en trouw te blijven aan mezelf.

Tegenwoordig volg ik af en toe een opfris-les en doe ik wekelijks aan mindfulness via een cd, de app Headspace of gewoon zelf. Het helpt me om te midden van de drukke maatschappij en het dagelijks leven even terug te komen bij mezelf en te voelen wat ik nu echt voel. Het helpt me om tot rust te komen of chaos te verminderen, waardoor ik tot activiteit kom. Mindfulness heeft heel veel toegevoegd aan mijn leven en ik vind het dan ook fijn om dit nog steeds te gebruiken.

♥ Iets negatiefs-iets positiefs
Wanneer ik iets negatiefs dacht over mezelf, kreeg ik een keer het advies om dat op te merken en dan ook iets positiefs te noemen. Dit hielp mij om minder negatief te zijn of in ieder geval even negatief als positief, en dat was voor mij toen al een hele vooruitgang. Iets positiefs noemen was toen erg moeilijk, maar dat heb ik met de tijd geleerd. Wanneer ik in een moeilijke tijd zit of een rotdag heb, ben ik nog wel eens geneigd om negatief te zijn over mezelf en anderen. Dat helpt me niet. Als ik merk dat ik dat doe, pak ik dit advies er nog wel eens bij. Het werkt echt!

♥ Insmeren en ontspannen
Het is voor mij, en ik denk voor heel veel mensen, belangrijk om in contact te staan met mijn lichaam. Het helpt me om me goed te blijven voelen over mezelf en mijn uiterlijk, maar voorkomt ook lichamelijke spanningen, vermoeidheid of ontevredenheid over mijn uiterlijk. Huid op huid contact zoals insmeren met bodylotion, kokosolie of bodybutter helpt mij om dat contact te onderhouden. Vaak doe ik het nu gewoon als ontspannen activiteit. Ik ga in bad, douche uitgebreid, neem een gezichtsmasker en smeer mij in. Zo maak ik direct contact met mijn lichaam en dat hielp mij tijdens mijn herstel om mijn lichaam weer te leren accepteren.

Inmiddels is dit een gewoonte geworden. Ik probeer in ieder geval eens per week uitgebreid tijd te steken in mijn lichamelijke verzorging. Op andere dagen doe ik dat gewoon even snel. Heb ik een stressvolle periode, lichamelijke klachten of zit ik wat minder in mijn vel, dan doe ik dit soort activiteiten weer even heel bewust en dat werkt goed. Ik kom dan weer even in contact met mezelf, voel me mooier omdat ik verzorgd ben en ontspan lichamelijk weer een beetje.

♥ Een potje huilen en praten
Dit punt is eigenlijk heel vanzelfsprekend geworden en meer een gewoonte. Toch stel ik het soms uit, dat rotgevoel en die emoties. Omdat ik het druk heb of omdat ik er tegenop zie. Niet zo slim en daarom is het dus goed om bewust te kiezen om dingen te vertellen, bespreekbaar te maken en emoties te tonen. Alleen met dingen rond blijven lopen helpt mij niet en zorgt alleen maar voor meer problemen. Als ik het uitspreek en tot de emoties kom, lucht dat vaak op en kan ik weer verder. Ik breek een dijkje door en kan weer verder gaan met de dingen die ik wil doen. Praten en een potje huilen is dus echt nog steeds gewoon heel belangrijk en soms ook gewoon fijn.

♥ Visie en gedachten
Ik heb natuurlijk nog veel meer geleerd in therapie. Zo heb ik positief leren denken, maniertjes gevonden om met gevoelens om te gaan en ga zo maar door. Bovenstaande zijn dan ook duidelijke punten die ik nog steeds gebruik uit therapie en die ik gewoon fijn vindt om te doen. Het zijn ‘tools’ om het leven leuk en gezond te houden. Uit alle verschillende behandelingen heb ik wel iets gehaald, groot of klein. Dingen ‘tijd’ geven is ook heel belangrijk geweest. Lees ook de blog ‘5 dingen die mij hielpen herstellen‘.

Ik ben ook benieuwd of jij nog steeds bepaalde oefeningen, gedachtes of gewoontes gebruikt die je tijdens je behandeling hebt opgedaan. Het is goed om deze dingen te blijven doen, ook als je niet meer in therapie zit of geen eetstoornis meer hebt. Het zijn soms dingen die je je leven lang kunnen helpen, niet alleen als het slecht gaat. Sommige dingen ontwikkel je van nature, leer je van je omgeving en andere haal je uit je behandeling. Tools die je gebruikt om met dingen om te gaan of gelukkig te zijn.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

5 reacties op “Gewoontes na mijn behandeling”

  1. Hoi Nouska!
    Wat een fijne blog 🙂 Ik vroeg me af of je misschien wat meer wilde vertellen nog over de maniertjes die je gevonden hebt om met gevoelens om te gaan? Dat vind ik zelf namelijk erg moeilijk en ben benieuwd hoe jij dit doet!

  2. Hele fijne tips en tricks die we dagelijks kunnen toepassen, bedankt hiervoor! Ik heb zelf ook bv de flow-scheurkalender vol fijne quotes en hands-on trucjes om je dag zinvol te maken. Het duurt maar 1 minuutje per dag om deze te lezen, maar het geeft je meer dan 1 minuutje wijsheid terug 🙂
    Terwijl ik je blog lees en vooral de foto’s bekijk, blijft 1 vraag me trouwens voortdurend bij: waar zou ze dat prachtige kleedje nu weer vandaan hebben? Heel mooi!

  3. Mooi! Dank je!

  4. Herkenbaar ook,
    dingen die ik tijdens de behandeling heb geleerd, blijven ook dichtbij mij.
    Ik pas ze nog steeds toe, heel wat dingen ook die ik hier lees, omdat ik deze van jullie leerde en merkte dat het wel fijn voor me is

  5. mooie tips Nouska. Werkt vast goed. Klinkt inderdaad heel logisch om op die manier de belangrijke dingen uit de therapie blijvend te laten worden dan wel zijn.
    dank je wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *