Gezond aankomen in gewicht

Nu we weer richting de lente en zomer gaan zie je in tijdschriften steeds vaker tips om af te vallen of om bikiniproof te worden voor het strand. Maar wat als je te weinig weegt en je wilt of moet juist aankomen. Wat kan je dan het beste doen of juist niet doen? Ofwel hoe kan je op een gezonde manier wat aankomen in gewicht.

Je gewicht
Iedereen heeft een ander gewicht. Dat is eigenlijk al vrij vroeg duidelijk. Aan de hand van je groeigegevens kan je zien of je altijd aan de bovenkant, onderkant of juist heel gemiddeld hebt gezeten met je gewicht. Het kan dus zijn dat je altijd wat ondergewicht hebt gehad en dat jouw lichaam zich daar eigenlijk heel goed bij voelt. Maar het kan ook dat je door omstandigheden ondergewicht hebt en je hier juist graag van af wilt. Belangrijk om wel realistische doelen te stellen. Als je altijd wat te licht bent geweest zal het dus lastig kunnen zijn om aan te komen.


bron foto

Vaker eten
Een 1ste tip is om vaker te eten op een dag. Dus niet alleen 3 hoofdmaaltijden maar ook minimaal 3 tussendoor momenten. Je kan ook in plaats van 6 eetmomenten misschien wel 8 of 9 eetmomenten op een dag inplannen.

En als je geen trek hebt?
Door regelmatig te eten zal je lichaam meer hieraan wennen. Het kan er ook voor zorgen dat je hierdoor juist wel trek krijgt. Twee tips die hierbij kunnen helpen zijn:
1. Eet niet te vetrijk. Vetten zijn goed voor je lichaam maar je hoeft niet als je wilt aankomen alleen maar vetrijke producten te eten. Dan zou je te eenzijdig eten. Vetten geven bovendien ook verzadiging. Dit is dan niet handig als je al niet veel trek hebt.
2. Verder kan je zoet en zout wat afwisselen. Ook juist wat zuurdere producten kunnen je eetlust opwekken.

Variaties
Een manier om meer energie binnen te krijgen is om eens goed kritisch te kijken naar bijvoorbeeld je beleg op brood. Beleg je je brood voldoende of zou je wat meer beleg kunnen nemen? Ook kan je eens wat vaker kiezen voor bijvoorbeeld een gebakken ei op brood of een luxe broodje met zalm en kruidenkaas. Zo heb je dubbel beleg en kies je ook voor wat vollere producten die wel hele gezonde bouwstoffen leveren zoals omega vetzuren.

Ook met tussendoortjes kan je kijken of je hier wat variatie in kan aanbrengen. Neem je normaal gesproken een stuk fruit of een pak schoolkoeken, dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld nootjes of studentenhaver. Dit zijn tussendoortjes die naast voedingsstoffen ook voldoende energie leveren die je goed kan gebruiken voor het aankomen.

Stofwisseling
Door regelmatig en meer te eten houd je je stofwisseling mooi aan het werk. Het kan goed zijn dat je, wanneer je eerst veel te weinig at, je nu juist gaat afvallen doordat je weer regelmatig gaat eten. Je stofwisseling kan harder werken doordat je nu meer energie levert. Als dat het geval is, is het goed om nog meer te eten om dit verlies te compenseren. Op een gegeven moment zal dit ook weer gaan stabiliseren.

Beweging
Ben je iemand die veel beweegt of sport en je wilt graag wat aankomen? Dan kan je door krachttraining bijvoorbeeld wat meer spiermassa opbouwen. Door de opbouw van spiermassa krijg je dus ook een hoger gewicht. Maar je lichaam heeft niet alleen spieren nodig, maar ook een bepaalde vetmassa om goed te kunnen functioneren. Bij vrouwen is dat bijvoorbeeld noodzakelijk voor de menstruatie. Bedenk wel dat je door een hogere spiermassa juist ook meer energie nodig hebt. Dus als je een hogere spiermassa hebt, heb je ook meer voeding nodig om de spieren te voeden. Dat is ook de reden waarom mannen meer energie/kcal per dag nodig hebben omdat zij meer spieren hebben dan vrouwen.

bron foto

Moet je bijeten voor het sporten?
Bij een gezond gewicht is het niet nodig om extra bij te eten voor het sporten. Daar bedoel ik mee dat je eigenlijk van nature dan al meer eet en drinkt omdat je op gevoel eet. Maar als je ondergewicht hebt, dan is het goed om hier bewust naar te kijken en in ieder geval extra eten in te plannen. Voor het sporten zou je gemiddeld genomen een boterham met beleg en een pakje sap extra kunnen nemen. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel je sport of dit voldoende is. Na het sporten zou je bijvoorbeeld iets van eiwitten kunnen eten wat goed is voor het herstel van je spieren. Denk bijvoorbeeld aan een schaaltje yoghurt met wat muesli.

Hulp
Omdat aankomen best lastig is en niet altijd zo makkelijk gaat, kan het handig zijn om hulp in te schakelen van een diëtiste. Dan kan je bijvoorbeeld samen een plan maken hoe je op een gezonde manier wat kan aankomen in gewicht.

Hoe is aankomen in gewicht voor jou?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

10 reacties op “Gezond aankomen in gewicht”

  1. Bedankt voor deze blog! Weer even een reminder voor mezelf dat ik echt op een gezond wil zijn voor de zomer!

  2. is na jarenlang extreem ondergewicht en stabiel op dat gewicht en wel eten maar niet voldoende een eis van 0,5 kg per week reeel/haalbaar (met wel beweging)

  3. Toen ik uiteindelijk ging aankomen, bleek het voor mij zo erg niet als ik dacht. Was op een gegeven moment trots bij elke kilo die eraan kwam. Trotsheid verdween eerlijk gezegd weer toen ik wat te veel aankwam door eetbuien. Die waren wel logisch na jaren ondervoeding. Ze verdwenen na een tijdje(ik trok lichamelijk bij) en zo ook de kilo’s die te veel waren en toen zat ik op setpoint. En nog steeds. De stap tot gaan aankomen is denk ik het moeilijkste. Eenmaal bezig, valt het zo mee. Voor mij dan.

  4. Nogmaals de vraag: is 0,5kg in een kleine week haalbaar gedurende enkele weken bij ernstig ondergewicht (langdurig op stabiel niveau) metbewegen

  5. @piata 0,5 kg aankomen per week is absoluut haalbaar. Zeker als je eenmaal begonnen bent. In de kliniek moesten wij 0,5 t/m 1 kg per week aankomen, en het gebeurde zelden dat ik ook daadwerkelijk 0,5 aankwam. Meestal kwam ik op een goede lijst zo’n 0,7 kg per week aan. Wel kan het zijn dat je na een tijdje een grotere lijst moet gaan eten, omdat je lichaam meer nodig heeft.

  6. Dag Tirza,
    BEDANKT, wow…vond je dat niet eng??? 0.7??? en bewoog je veel??? had je ook gekke stijgingen per dag?? Sorry voor mijn vragen!!! En wat at je dan meestal?

  7. “Een manier om meer energie binnen te krijgen is om eens goed kritisch te kijken naar bijvoorbeeld je beleg op brood. Beleg je je brood voldoende of zou je wat meer beleg kunnen nemen?”
    Ik besmeer mijn brood meestal behoorlijk dik en ik merk dat ik dan juist minder boterhammen op krijg dan wanneer ik niet zo veel beleg op brood doe (soms eet ik alleen boter op brood, dan krijg ik vaak sneller weer trek). Voor mij heeft ruim beleg dus niet zoveel zin om aan te komen, maar wel om van mijn boterhammen te genieten 🙂

  8. Hoihoi ,
    Ik ben druk bezig met aankomen en was 1kg in een week aangekomen. Mijn lichaam vroeg meer dan de basislijst en heb hem laten verhogen tor een basis+lijst kwa ontbijt en lunch. Zelfs dit gaat me makkelijk af en geniet van mijn eetmomenten. Ik vond het in het begin eng om zoveel te eten maar eenmaal bezig wilde ik zo snel mogelijk naar een gezond gewicht. Ik kan niet wachten om weer te wegen want je gaat je veel beter voelen als je aankomt. En het is echt niet zo eng als je denkt. Je lichaam gaat zich vormen naar hoe hij het mooiste is!

  9. Heeeii,

    Ik ben ook druk bezig met aankomen! Ik wil wel aankomen, maar ben bang ineens erg snel aan te komen. Ik sport nu totaal niet ‘ziekenhuisstand’ en eet meer dan de standaard aankomlijst (gebruik van kokosolie op brood enzo, voor de rest wel hetzelfde van de eetlijst…) Waar ligt gemiddeld je setpoint? Ik ben bang dat ik nog meer moet wegen dan dat ik eerst woog 51 kg. Hoe krijg je die gedachte weg? En ik weet van alles hoeveel kcal erin zit, hoe krijg je dat eruit? Wil graag na setpoint constant gewicht behouden, maar ben dan bang op ‘gevoel’ te gaan eten door al die kcal nummers enzo… Hoe kan je dan nog genieten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *