Gezond leven in deze maatschappij

Een jonge vrouw worstelde erg met haar gewicht. Ze vertelde dat ze al twee jaar aan obesitas leed en steeds weer verleid werd door het eten op de schappen in de winkels en de reclames op de televisie. “Ik voel me een ui waarvan de schillen afgepeld moeten worden. Ik ben naar de huisarts gegaan met mijn probleem en hij zei tegen mij dat ik gezonder moest gaan eten,” zei ze. “Hoe kan ik dat doen? Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen en ik moet van een minimum rondkomen. Gezond eten is duur.” Deze alleenstaande moeder heeft gelijk. Gezond eten is een luxe en niet iedereen kan zich dat toestaan.

Ik las dat één op de drie Nederlanders ongezond eet vanwege de hoge inflatie. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) lijdt inmiddels meer dan de helft van de volwassenen aan overgewicht. Hieronder vallen vooral de mensen met een laag inkomen. De kinderen van ouders met een minimuminkomen lijden drie keer zo vaak aan obesitas. Deze kinderen worden niet alleen vaak gepest, maar ze lopen ook kans op ernstige ziektes. De gezondheidskloof kan je ook zien in klassen en groepen op scholen. Doordat deze kinderen vaak gepest worden, voelen ze zich eenzaam en ongelukkig. Het tragische is dat kinderen die aan obesitas lijden, vaak verweten worden dat ze zwak zijn en geen discipline kennen. Ook mensen met anorexia wordt verweten dat ze zich laten verleiden tot niet-eten. Men ziet niet dat er veel onderliggend lijden aan ten grondslag ligt.

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag ‘Elisabeth blogt‘. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier.


bron foto

Beide groepen hebben het moeilijk. In de winkelstraten, op de televisie, in de kranten en tijdschriften; overal schreeuwt men ons toe: “Eet mij, koop mij, pak mij, snoep mij. Ik ben zo lekker.” De schappen in de winkels liggen vol met ongezond voedsel en energydrinks. Er zitten zoveel smaakpeppers in het eten dat je nauwelijks kan stoppen, als je begonnen bent. In reclameaanbiedingen valt ruim 80 procent van de voeding buiten de schijf van vijf.

Ook laat studie zien dat onze hersenen door sociaal isolement sneller achteruitgaan. Als we grootgebracht worden in een context waarin we ons geborgen en verbonden voelen met dierbaren om ons heen blijven onze hersenen sterker en gezond. Dus niet financiële rijkdom of een belangrijke positie in de maatschappij zijn bepalend voor geluk, maar sociale vriendschapsbanden.

Wat zou het geweldig zijn als gezonde producten goedkoop worden gemaakt en de ongezondere producten duur. We zouden met elkaar veel meer moeten protesteren.    

Ik hoorde een dertiger zeggen: “Ik heb mijn part-time baan ingeruild voor een vaste baan. Ik wil gezond blijven eten en dat kost veel geld.” Een andere dertiger vertelde in een tv-praatprogramma dat ze het zat was. Ze stopte met overwerk en wilde zich niet meer eindeloos inzetten. Ze wilde alleen nog maar het meest noodzakelijke doen. Ze wilde geen stress meer, wilde geen burn-out oplopen. Ze wilde nu eindelijk eens toekomen aan dingen die haar ontstressen. Ze ging ontslag nemen om een andere baan te zoeken: eentje met meer inhoud, plezier of vrije tijd. Wat meer bij haar diepere kern hoorde. Meer tijd voor jezelf, meer tijd voor zinvolle dingen. Jonge mensen zijn aan het worstelen in onze maatschappij. We zoeken allemaal naar evenwicht en balans. We willen gaan voor een gezond leven. Voor een leven waarin ruimte is voor beweging, vriendschap, liefde en goede voeding. Op Wereld Obesitas Dag op 4 maart afgelopen maand, staan we even stil bij al die mensen die bewust bezig zijn om gelukkig te worden.

Elisabeth


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

25 reacties op “Gezond leven in deze maatschappij”

  1. Het wordt verboden gemaakt om reclame te maken voor gokken omdat dit verslavend en slecht voor je is.
    Ik ben sterk van mening dat dit ook voor junkfood gedaan moet worden.
    Ik heb geleden aan BED en ben hiervan hersteld! Maar ik moet nog altijd even slikken en wegkijken als er reclame wordt gemaakt voor pizza, McDonalds, en andere junkfoods. Dit gebeurt zo ontzettend vaak; op de radio, op reclame borden, tv, magazines, kortingen. Zo blijft het moeilijk om van de verslaving/ongezonde coping weg te blijven.

    1. Hallo Malukah, Jij herkent het aan je eigen leven. Fijn dat je het deelt. Dankjewel.

  2. De verleidingen zijn overal, waar je ook komt.
    Iedere keer weer een nieuw product die in het hoofd blijft omdat je dat ook wilt uitproberen (wat dan soms tegenvalt) kortom: het moet van jezelf en is bijna dwangmatig.

    Ps, Ik ben jouw boek aan het lezen, Het verborgen leven van Emma, mijn complimenten!

    1. Hallo A, Wat fijn dat je reageert en dat je het herkent. Ook leuk om te horen dat je mijn boek aan het lezen bent. Ik hoor graag je reactie als je het boek uithebt. Warme groet Elisabeth

      1. Het boek was zeer de moeite waard!
        Twee reacties hierover staan ergens onderaan het forum. 🍀

  3. ik vind het ook best lastig dat er zoveel ongezonde dingen zijn in de supermarkt die je kunt kopen, ze zouden eigenlijk meer gezonde producten in de winkels moeten hebben en idd goedkoper en ongezonde producten wat minder, ik vind het ook niet gek als mensen overgewicht krijgen!

    1. Hallo Britneyangel, fijn dat je het herkent en dat je reageert. Dankjewel Elisabeth

  4. Snap de achterliggende gedachte voor deze blog maar voor iemand die eten in zwart/wit ziet en een enorme lijst aan verboden producten heeft is dit niet bepaald helpend. Bevestigt alleen maar mijn gedachte meer dat lekkernijen/snacks/ect slecht zijn en je die absoluut niet mag eten

    1. Hallo Michiel, de blog is ook niet bedoeld om mensen te helpen. Het is meer bedoeld om te laten zien hoe wij op het verkeerde been worden gezet en dat ook allemaal oogluikend toestaan. Groet Elisabeth

      1. Dat begrijp ik. Ik betwijfel alleen of dit de juiste plek is voor een blog als deze. Mensen met een eetstoornis zien eten vaak als goed/slecht. Deze blog versterkt het beeld dat je het beter alleen bij de gezonde producten kunt houden.

        Mijn broer die alles behalve dik is en geen eetstoornis heeft eet/drinkt dagelijks chips, Starbucks , cinabon, of iets van de mac. Daar moet ruimte voor zijn. Dat iets niet in de schijf van vijf past doet er verder niets toe

  5. (…)
    Wie zegt dat gezond eten te duur is houdt zichzelf voor de gek.
    Water is goedkoper dan frisdrank. Een zak aardappelen is even duur als een zak friet en er zijn talloze manieren om goedkoop aan groente, fruit, vlees en vleesvervangers te komen.
    Ik help mensen met minimaal inkomen met hun boodschappen en koken, en ook met hun budget kunnen we makkelijk gezond en gevarieerd koken. Er is geen enkele reden waarom iemand anders dat niet zou kunnen.

    *)Bericht aangepast door redactie, die krachtterm was niet nodig

    1. Hallo Elena, fantastisch trouwens dat jij mensen helpt die een minimaal inkomen hebben. Jij kan daardoor de andere kant van dit probleem laten zien. Ik ben blij met jouw bijdrage. Bedankt.

  6. Herkenbaar wat je schrijft in de blog Elisabeth.
    Zelf ook jaren last gehad van Morbide Obesitas in combinatie met Binge Eating Disorder, ik at wel gezond ik had mijn Obesitas echt niet van het ongezond eten, ik was juist enorm bezig met afvallen waardoor ik alleen maar meer eetbuien kreeg en een hoger gewicht.
    Ik ben heel blij dat ik geen eetbuien meer heb.

    1. Hallo Nicole, geweldig dat je geen eetbuien meer hebt. Wat moet dat voor jou een geweldige verlichting betekenen. Fijn dat je de blog herkent. Een goede tijd toegewenst. Elisabeth

  7. *Eens Elena

  8. Ik vind het heel herkenbaar, het is ook niet allleen de prijs trouwens. Het is ook de druk, iedereen moet maar werken, werken, werken en dan ook nog eens koken. De verleiding om dan alleen maar gemaksfood te kopen is groot. Dat staat m.i. los van fearfoods. Dat je niet bang moet zijn om ongezonde dingen te eten betekent niet dat je alleen nog maar ongezond zou moeten eten.

    1. Hallo Marleen, een goede aanvulling van jou. Het is inderdaad niet alleen de prijs, maar ook de druk van het werk. In de vorige blog schreef ik daar al iets over; het hectische leven. Bedankt voor je aanvulling. Groet Elisabeth

      1. Hoe gaat het met jou? Heb jij jouw eetstoornis nu echt overwonnen?

  9. Volgens mij hoeft gezond eten helemaal niet duur te zijn. Ik denk dat het probleem eerder is dat als je zoveel stress hebt door financiële problemen het heel moeilijk is om ook nog tijd en mentale energie te steken in gezond eten en gezonde keuzes maken.

    Los daarvan kunnen er ook echt verslavende aspecten zitten aan junkfood en dergelijke en kan dat heel verleidelijk zijn als je problemen hebt met emotie-regulatie, je eenzaam voelt, niet lekker in je vel zit etc.

    1. Hallo Hanna, ook dat is waar wat je schrijft. Ook stress weerhoudt ons ervan om energie te steken in gezond eten. Het is een item waar we nog lang over kunnen praten en doordenken. Bedankt voor je aandeel.

  10. Een mooi geschreven boek, prettige schrijfstijl, en heel bijzonder! Heel aangrijpend en tegelijkertijd ontroerend vond ik o.a jouw vriendschappelijke band met zusje Hanolka. Heel verdrietig hoe het afliep met haar.
    Herkenbaar vond ik ook de gecompliceerde moeder dochter relatie. Wat moeilijk is dat voor jou geweest om het gevoel te hebben gehad niet geaccepteerd te worden
    Je oma van moeders kant heeft daar ook een rol in gespeeld waardoor je je onzeker voelde. Ik heb veel bewondering voor hoe jij nu in het leven staat en dat je zo ver bent gekomen!

  11. Oh ja die vreetbuien en op de wc ,met zo min mogelijk geluid, het eten uitkotsen omdat je weet dat er meegeluisterd wordt was ook zo herkenbaar. Heel veel geluk in je verdere leven met nog meer boeken.🍀🍀🍀🍀

  12. hoe gaat het eigenlijk met je elisabeth?

  13. Ja hoe gaat het nu met jou Elisabeth?

  14. Lieve Elisabeth,
    Het proces in mij om vanuit het goede en het gezonde in het leven te leven was er een met pieken en dalen. Ik had een negatief zelfbeeld en voelde me niet waardevol en mooi. Ging op een negatieve ongezonde manier met mezelf en eten om. Stap voor stap leerde ik me waardevol en mooi vinden. En werd ik mij bewust van wie ik was. De liefde voor mezelf groeide en gaf me kracht. Ik begon mezelf te accepteren. Ik ben ook iemand die van lekker eten houd. Aan mijn kleding en aan mezelf merkte ik dat ik niet zo lekker in mijn lijf zat. Nu ik vanuit de positiviteit afval op een gezonde en liefdevolle manier merk ik dat dat werkt.
    Het maakt me trots en geeft me zelfvertrouwen.
    Liefs Annemiek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *