Gezonde broodvervangers

Brood levert belangrijke bouwstoffen zoals koolhydraten, maar is ook een leverancier van jodium en B vitamines. Dit heb ik in een eerdere blog over brood ook beschreven. Maar hoe zit het dan met broodvervangers, leveren die dan ook genoeg bouwstoffen of vitaminen en mineralen? Vandaar dat ik een aantale bekende broodvervangers met elkaar heb vergeleken. In deze blog vind je trouwens een variatielijst te eten in plaats van brood.

♥ Broodsoorten
Volkorenbrood levert de meeste vitamine B6 namelijk 0.11 mg per snee brood. Ter vergelijking tarwebrood en melkbrood leveren 0.02 mg B6 per snee. Qua ijzer zit volkoren brood tevens iets hoger, 1 mg per snee brood. Wit melkbrood levert nagenoeg geen ijzer.

Als je kijkt naar het gehalte aan vezels, zit ook hier volkorenbrood het hoogst met 2.1 gram vezels per snee. Tarwebrood levert 1.4 gram vezels en wit melkbrood levert 0.8 gram vezels per snee brood.

Hoe zit het met jodium? Alle broodsoorten leveren jodium. Tenzij je zelf brood bakt dan is het belangrijk dat je zelf gebruik maakt van jodiumhoudend zout. Roggebrood is een ander verhaal. Niet alle varianten leveren jodium. Dit verschilt per merk. Roggebrood is wel een goede bron van vezels, 2.5 gram per portie. Daarnaast levert een snee roggebrood 1 gram ijzer en 0.07 mg vitamine B6.

♥ Crackers
Als we een volkorencracker vergelijken met een luchtige cracker dan is er veel verschil in energie. Gemiddeld levert een luchtige cracker minder dan de helft aan energie dan een snee brood. Een luchtige cracker levert gemiddeld 0.3 gram vezels per stuk tegenover een volkoren cracker die 0.7 gram vezels levert. Een volkoren cracker levert gemiddeld 0.01 mg vitamine B6. Van de luchtige cracker varianten is dit niet bekend. Bijna alle cracker varianten leveren geen jodium. Een uitzondering zijn de crackers van Vitalu. Deze leveren gemiddeld 4- 6 mcg jodium per cracker, afhankelijk van welke variant je hebt. 

♥ Ontbijtgranen
Muesli is een goede leverancier van vezels. Als je uitgaat van een portie van 60 gram (ongeveer 6 eetlepels) kom je uit op 5.1 gram vezels. Muesli levert 0.09 mg vitamine B6 per portie.

Een portie havermout (40 gram) zit een stuk lager met vezels, gemiddeld 3 gram per portie en vitamine B6 komt uit op 0.05 mg per portie. Zowel muesli als havermout is geen bron van jodium. Beide leveren daarentegen wel evenveel ijzer, 2 mg per portie.
Bron: voedingswaardetabel

♥ Overige soorten vervanging
Bij beschuit zit er een groot verschil tussen gewoon beschuit en de volkoren variant. Een volkoren beschuit levert tweemaal zoveel vezels in tegenstelling tot gewoon beschuit. Beiden leveren gemiddeld genomen geen ijzer. Qua vitamine B6 zitten ze gelijk, 0.01 mg per portie.

Ontbijtkoek komt uit op 0.6 gram vezels en 0.01 mg vitamine B6 per plakje maar levert geen ijzer. Jodium wordt door geen van deze broodvervangers geleverd.

♥ Conclusie
Zoals je kan zien zit er veel verschil tussen de broodvervangers en de hoeveelheid energie en vitamines en mineralen die ze leveren. Met name jodium (spoorelement) is iets waar je op moet letten of je dit voldoende binnen krijgt uit je voeding. De meeste merken crackers, beschuit, muesli en havermout leveren geen jodium. Sommige crackers wel en dit kun je terugvinden bij de ingrediëntenlijst. Dan staat er jodiumhoudend zout of bakkerszout vermeld. 

We hebben gemiddeld 150 mcg jodium per dag nodig. Brood levert gemiddeld 93-155 mcg jodium per 6-7 sneetjes. Ofwel 22 mcg jodium per snee brood. Als je dit vergelijkt met een cracker kom je veel lager uit met crackers dan met gewoon brood. Jodium is met name belangrijk voor de aanmaak van je schildklierhormonen. Deze zijn op hun beurt weer belangrijk voor de groei en je stofwisseling.

Niet alleen jodium is belangrijk, je moet ook kijken naar je totale energie die je dagelijks nodig hebt. Brood en de broodvervangers leveren energie maar als je bijvoorbeeld nog moet aankomen naar een gezond gewicht is het goed om te kijken of het ook gezien de hoeveelheid energie een goede vervanging is.

Vezels hebben ook een belangrijke functie voor ons lichaam. Denk aan je stoelgang maar het zorgt ook voor verzadiging. Uit bovenstaande kun je opmaken dat muesli bijvoorbeeld ook een goede leverancier is van vezels maar een luchtige cracker of een gewone beschuit juist niet.

Met name volkorenbrood, muesli en havermout zijn goede leveranciers van ijzer. Andere broodvervangers scoren veel lager of leveren helemaal geen ijzer. Maar let hierbij ook op de hoeveelheden. Een portie van 60 gram muesli levert veel ijzer maar zou je kijken naar 1 eetlepel muesli dan zit je veel lager dan 1 snee volkorenbrood. IJzer is met name belangrijk voor het vervoer van zuurstof door het bloed maar ook voor een goede stofwisseling.

Vitamine B6 wordt ook geleverd door brood en broodvervangers. Met name volkorenbrood en roggebrood zijn goede leveranciers van deze B vitamine. Vitamine B6 is nodig voor een goede stofwisseling maar ook voor je zenuwstelsel en aanmaak van bloedcellen.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

2 reacties op “Gezonde broodvervangers”

  1. Goeie blog!! Fijn om een blog te lezen over vervangers zonder de calorieën (hiermee bedoel ik andere sites)! Ik hou niet zo van brood en probeer dan dus ook altijd andere dingen.
    Hoe zit het dan met rijstewafels? Wat zijn daar de voedingsstoffen en bouwstoffen van? Ik eet namelijk graag rijstewafels als ontbijt.
    Xx

  2. Ik heb het wel gelezen maar een beetje over de getallen heen gelezen, want ik wil niet zo gaan zitten rekenen, als ik vroeger met kcal deed. Uiteindelijk komt het er op neer dat je brood niet moet vermijden en dat variatie goed is toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *