Gezonde natuurlijke zonnebrandcremes

Steeds meer mensen komen tot de ontdekking dat alles wat ze op hun huid smeren, ook in hun lichaam terecht komt. Gelukkig spelen cosmeticamerken daarop in, om ons producten aan te bieden die gezonder en natuurlijk zijn. Ook wat betreft zonnebrand kan het goed zijn daar eens over na te denken. Wat gebruik jij en is dit iets waar jij echt voor kiest of wat je gewoon gebruikt, omdat je niet anders weet?

Er bestaan namelijk zonnebrandcrémes en methodes om jezelf te beschermen tegen verbranding door de zon die natuurlijk zijn of zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten bevatten. Wist je dat bijvoorbeeld kokosolie werkt als zonnebescherming factor 6? Dit is natuurlijk niet veel en zeker niet bij iemand die snel verbrandt, maar het laat wel zien dat er natuurlijke ingrediënten bevatten die je kunnen beschermen tegen de schadelijke straling van de zon.

Natuurlijke zonne bescherming bestaat uit beschermers zoals Titanium Dioxide of Zinc Oxide. Deze laatste beschermt niet alleen tegen UVB, maar ook UVA straling van de zon. Zit deze in een zonnebescherming, dan zit je dus sowieso goed. Helaas bevatten veel bekende en drogisterij-merken zonnebrandcrémes veel chemische bestanddelen. Deze zijn eerder schadelijk dan beschermend voor de huid. Kies dus dit jaar eens voor een natuurlijke zonnebrand. Hieronder zal ik een aantal merken noemen, zodat je weet welke natuurlijk zijn en hoe je er aan kunt komen.

De Tuinen/Holland And Barrett verkoopt natuurlijke zonne bescherming. Hieronder zie je daarvan twee wat bekendere merken. Deze winkel is het meest toegankelijk voor de meeste mensen. In iedere stad kun je wel een winkel vinden van De Tuinen. 

Er zijn natuurlijk ook webshops waar je gemakkelijk jouw natuurlijke zonnebrand kunt bestellen. Hieronder zal ik er daar een aantal van delen. In deze webshops vind je trouwens veel meer natuurlijke cosmetica en gezichtsverzorging, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. 

Big Green Smile

Neal’ s Yard Remedies

Heavenly Pure

Andere natuurlijke middelen om verbranding en schade door de zon te voorkomen:

  • Draag een hoed
  • Neem een dunne sjaal/doek mee die je om kunt slaan
  • Een parasol of paraplu
  • Ga niet in de zon op het heetst van de dag tussen 12:00-15:00u
  • Verzorg de huid na het zonnen met een natuurlijke after sun of bodylotion
  • Voor bescherming tegen uitdroging van de kwetsbare huid rondom te ogen, kun je een zonnebril dragen. Dit kan rimpeltjes helpen om minder snel te ontstaan. Het helpt natuurlijk niet tegen verbrandig van de rest van je gezicht. Ook kan dit hoofdpijn voorkomen omdat je minder met je ogen hoeft te knijpen.

♦ Bang voor de zon
Omdat er veel gewaarschuwd wordt voor verbranding door de zon en de kans op huidkanker, smeren sommige mensen zo vaak zonnebrand, dat ze inmiddels ook nog maar weinig echt zonlicht ontvangen op de huid. We vergeten door die angst en waarschuwingen dat zonlicht ook heel gezond is. De zon heeft een herstellende werking op de huid en je maakt vitamine D aan als je je huid er aan bloot stelt. Ik raad je dus aan om jezelf niet alvast thuis in te smeren, maar dit pas te doen na een kwartiertje zon. Zo krijg je toch je dagelijkste vitamine D binnen, wat ook erg belangrijk is op je gezond en gelukkig te voelen!

Geniet veilig, maar volop van de zon!

Let jij erop of je natuurlijke of niet natuurlijke zonnebrand gebruikt?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

7 reacties op “Gezonde natuurlijke zonnebrandcremes”

  1. Lovea vind ik niet zo fijn omdat het niet goed uitsmeert.
    Zelf gebruik ik graag No-Ad. Zonder parabenen en siliconen. Helaas kan ik het in de stad niet meer vinden maar online is het wel verkrijgbaar. Bijkomend voordeel is dat het een betaalbaar merk is.
    Als No-Ad niet beschikbaar is koop ik meestal Biodermal

  2. Sorry dat ik het zeg Nouska, maar je bent geen huiddeskundige. “Natuurlijke” zonnebrandcremes zijn niet per definitie gezonder.
    Nu ben ik ook geen huiddeskundige, maar ik weet wel dat veel van de cremes die je aanraadt enorme hoeveelheden irriterende stoffen bevatten. In die van Lovea bijvoorbeeld zit een hoog percentage alcohol, wat nou niet bepaald huidvriendelijk te noemen is. Vaak zitten natuurlijke producten ook bomvol plantenextracten die bewezen irriterend zijn en de huid dus meer kwaad doen dan goed. Nu betekent dit niet dat je er na 1 keer smeren direct last van hoeft te hebben, maar regelmatige blootstelling aan irriterende stoffen schaadt de huidbarriere wel.

    Het klopt dat er aanwijzingen zijn dat sommige chemische filters onveilig zijn. Maar er zijn inmiddels nieuwe filters uitgevonden die wel veilig zijn. En zoals in het artikel al genoemd is, zijn filters als Titanium dioxide en Zink ook heel goed. Maar niet per definitie in “natuurlijke” zonnebrandcremes.

  3. Ik heb nu zonnecreme van Ultrasol.
    Ik geloof dat die wel veilig is, maar misschien niet helemaal of helemaal niet natuurlijk ?
    Zoals al gezegd, omdat iets natuurlijk is hoeft het niet goed voor je te zijn.In de natuur zijn ook een heleboel giftige planten en kruiden te vinden .En al zijn die in de crèmes niet giftig, ze kunnen wel irriteren of allergische reacties veroorzaken,net zoals etherische olie.Ik weet niet hoe vaak ik exceem heb gekregen van natuurlijke cosmetica !
    Ik ben daarom zeker niet tegen natuurlijke producten, maar alles wat uit de natuur komt is niet per definitie goed voor je.Natuur is niet alleen maar mooi en goed, de natuur ook keihard.

  4. Ik volg toch liever het advies van de KWF/Kankerbestrijding op die aangeeft dat je je 30 min voor blootstelling aan de zon moet insmeren.

    Ik vraag me af waar het advies van Nouska vandaan komt om je vooral niet thuis al in te smeren?

    Hieronder dan ook een interessant artikel om te lezen waarbij Nouska’s uitspraak over de aanmaak van vitamine D en zonnebrandcreme genuanceerd wordt

  5. Leuk artikel Nouska! Ik heb lovea in huis, maar ik moet zeggen dat je er door de titaniumdioxide erg wit uit gaat zien, ik smeer het daarom niet op als ik denk dat ik bekenden ga tegen komen 😉
    Je kunt natuurlijk ook gewoon een vitamine D supplement nemen.

  6. Ik ben het eens met de reacties hierboven en zou graag ook de richtlijnen van het KWF zien. Ook al ben je geen huiddeskundige zou het wel beter zijn als je dan in ieder geval meer onderzoek doet. Titanium Dioxide bijvoorbeeld is een goede zonnefilter, echter laat het in onbewerkte vorm een witte waas achter en door dit ongedaan te maken gebruikt men nano technologie. De deeltjes worden dan zo klein gemaakt dat het effect van de witte waas geminimaliseerd wordt echtet zorgt dit ervoor dat het in je lichaam kan komen en dit is niet bepaald gezond.

    Er zijn ook een heleboel natuurlijke ingredienten die de huid onzichtbaar beschadigen en irriteren zoals bijvoorbeeld lavendel, tea tree, witch hazel en ylang ylang om er maar een paar te noemen. Ook etherishe olien zoals geranium enzovoorts doen dit. Een gezonde zonnebrandcreme bevat geen alcohol (behalve vette soorten zoals cetearyl), parfum of irriterende stoffen en om je huid echt te beschermen smeer je je om de 2 uur in, minstens een half uur voordat je gaan zonnen, blijf je tussen 12 en 3 uit de zon en smeer je je na het zwemmen nogmaals in.

  7. Waarom mag de link naar het artikel niet in mijn reactie?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *