Vorige week verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics een onderzoek over de zogenaamde glutensensitiviteit. Steeds meer mensen eten tegenwoordig glutenvrij en ook in de supermarkten zijn er meer en meer glutenvrije producten te vinden, maar de Universiteit van Brescia in Italië onderzocht in hoeverre mensen met een glutenallergie daadwerkelijk klachten krijgen op het moment dat zij gluten binnen krijgen.
Aan het onderzoek deden 35 mensen met een glutensensitiviteit (overigens niet te verwarren met coeliakie). Iedere deelnemer kreeg twee zakjes bloem, één zakje met, en één zakje zonder gluten. In het eerste deel van het experiment moesten de deelnemers tien dagen lang één soort bloem over hun eten strooien zonder dat zij wisten of hier gluten in zaten. Vervolgens vervolgden zij twee weken lang het reguliere, glutenvrije eetpatroon om daarna tien dagen lang het andere zakje bloem te gebruiken.
Tijdens het onderzoek moesten de deelnemers bijhouden in hoeverre zij last kregen van lichamelijke klachten zoals pijn, een moeizame spijsvertering, diarree of verstopping. Op basis van deze klachten moesten zij raden in welk zakje bloem er gluten zaten. De deelnemers die het juist hadden geraden, kregen de diagnose glutensensitiviteit.
Uiteindelijk wisten slechts twaalf van de 35 het juiste zakje aan te wijzen. Zes deelnemers hadden helemaal geen lichamelijke klachten en drie deelnemers beoordeelden hun klachten met een drie of lager. Hoewel dit een klein onderzoek is, is het toch veelzeggend. Ook een andere studie uit 2013 wees namelijk uit dat overgevoeligheid voor gluten in het hoofd zit. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het verminderen van lichamelijke klachten door glutenvrij te gaan eten met name een placebo-effect is.
Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie vereniging, geeft aan dat Coeliakie een serieuze aandoening is, maar dat door de hele glutenhype een behoorlijk grijs gebied is ontstaan. ‘Door onze hoge eisen zijn we kwetsbaar geworden voor partijen die ons onzin willen verkopen. De industrie speelt daarop in. De diagnose wordt vaak gesteld door mensen die hier helemaal niet gespecialiseerd in zijn.’ Rootsaert geeft daarnaast aan dat als je de indruk hebt dat je een glutensensitiviteit hebt, het belangrijk is om dit uit te laten zoeken bij een maag-darm-leverarts.
Geef een reactie