Je krijgt te horen dat je glutenvrij moet gaan eten. Maar hoe pak je zoiets aan en waarom krijgen sommige mensen dat advies? Een glutenvrij dieet is nodig als je last hebt van coeliakie, een moeilijk woord wat betekent dat je overgevoelig bent voor het eiwit gluten. Gluten kunnen dan beschadigingen veroorzaken aan de dunne darmwand. Maar waar zitten dan precies gluten in?
Gluten zitten voornamelijk in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Maar in heel veel voedingsmiddelen zit 1 van deze granen verwerkt zonder dat je dat zo makkelijk kunt zien. Want wist je dat ook medicijnen, knutselmaterialen en cosmetica niet altijd glutenvrij zijn. En dat zelfs in bepaalde handzeep gluten kunnen voorkomen?
Of dat als je het mes gebruikt van iemand die net zijn brood heeft gesneden kunnen de kruimels aan het mes ook last geven. Dus het is best lastig om helemaal glutenvrij te eten.
Maar wat voor voedingsmiddelen moet je nou laten staan? Je kan op een ingrediëntenlijst van een product tegenwoordig zien wat de allergie informatie is. Dan staat er bijvoorbeeld, product bevat gluten of bevat tarwe. Ook kan je aan de ingrediëntenlijst zien welke ingrediënten er in het product zitten. Vermijd bijvoorbeeld producten als er de volgende ingrediënten inzitten: tarwe, haver, spelt, kamut, bulgur, grutten, zemelen, gort. Maar er zijn ook ingrediënten die gemaakt kunnen zijn van deze granen, denk dan aan bindmiddelen, vezels, plantaardige eiwitten. Belangrijk is dan om goed na te kijken of het product gluten bevat. Bij het voedingscentrum kun je lijsten kopen van voedingsmiddelen die vrij zijn van gluten, dat maakt het zoeken in de supermarkt een stuk makkelijker.
In het algemeen is gewoon brood gemaakt van tarwe niet geschikt voor mensen met een glutenallergie, maar je kan zelf brood bakken van glutenvrij meel of kant en klaar kopen bij veel supermarkten of speciaalzaken.
Nu hebben we een heel lijstje gehad met producten die je niet kan eten maar welke producten kan je dan wel eten? Een greep van voedingsmiddelen die je prima kan eten zijn: aardappelen, groenten, fruit, maïs, popcorn, onbewerkte boekweit, peulvruchten, noten en zaden, gierst, quinoa, melk, sojaproducten, vis, vlees en eieren.
Op de website van de Nederlandse Coeliakievereniging kan je meer informatie hierover terugvinden.
Ken of ben jij iemand met een glutenallergie?
Geef een reactie