Heb je niet zoveel te besteden, dan is het vaak een hele kunst om daar op een goede manier mee om te gaan. Je kunt besparen op telefoonrekeningen, minder kleding kopen, op aanbiedingen letten, tweedehands kopen of recyclen. Maar ook met boodschappen doen kun je letten op je uitgaven. Ongemerkt geven we aan die kleine spulletjes onnodig te veel geld uit. Als je niet zoveel te besteden hebt, is dat vaak zonde en kun je dat geld goed voor anderen dingen gebruiken of kun je meer kopen voor hetzelfde geld.
Ook ik let graag een beetje op mijn uitgaven. Ik heb al eerder een blog met leuke bespaartips geschreven, maar ik zal nu wat meer ingaan op boodschappen doen in de supermarkt en hoe je daarin voordelig kunt shoppen. Niet alleen om minder geld onnodig kwijt te zijn, maar ook om niet te veel weg te gooien en zo dus wat minder eten te verspillen.
Als je een eetstoornis hebt, kan het lastig zijn om met geld om te gaan als het gaat om eten. Je bent misschien bang om teveel geld aan eten aan te geven. Misschien geef je juist vaak veel geld uit aan lekker eten of gaat je geld op aan boodschappen voor een eetbui. Als je beter wilt worden van je eetstoornis, is het goed om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit anders gaat doen. Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met geld. Integendeel, maar daarover lees je in veel andere blogs al.
Als je niet zoveel geld hebt, is het niet goed om minder eten te kopen. Het is beter om dan te kijken naar een manier waarop je goed eten kunt kopen voor minder geld en hoe je minder weg kunt gooien, zodat je meer eten echt kunt gebruiken. Het gaat om jouw gezondheid en herstel en daarom heb ik een aantal tips die je kunnen helpen voordeliger boodschappen te doen.
1. Minder weggooien
Het is goed om te kijken naar je weggooi gedrag als het om eten gaat. Als iets beurs is, droog is of over datum, gooien we het gemakkelijk weg. Toch is dat niet altijd nodig. Een boterham die wat droog is, kun je roosteren of je kunt er een tosti van maken. Een beurse banaan, appel of peer kan vaak nog gewoon door een smoothie en iets dat over de datum is, is niet altijd bedorven. Van groenten die je over hebt, kun je heel vaak een heerlijke soep bereiden. Veel dingen zijn dan gewoon nog een of twee dagen prima eetbaar en ook gewoon gezond.
Extra tip: Schaf een broodrooster aan, hiermee bespaar je veel geld omdat je minder brood weg hoeft te gooien. Ook pitabroodjes of tosti’s kun je hiermee maken.
2. De invloed van reclame
Als je wilt besparen is het goed om minder reclame tot je te nemen. Dit kan door een sticker op je brievenbus te plakken tegen foldertjes, geen tijdschriften meer te bekijken en de tv tijdens de reclame uit te zetten, het geluid uit te doen of enkel uitzending gemist te kijken. Dit klinkt echt heel radicaal, maar toch kan het een mens goed doen om minder bloot te staan aan commercie. Reclames en bladen zijn er alleen maar voor om jou te overtuigen dat je iets moet kopen.
Vaak had je nog helemaal niet het idee om iets te gaan kopen, maar toen je een reclamebord of een aanbieding in de supermarkt zag leek het je ineens wel een goed idee. Word je eens bewust van hoe vaak dit met je gebeurt. Vraag jezelf af bij het kopen van dingen: Was ik dit al van plan op te kopen? Het kan helpen om met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te gaan met daarop wat je nodig hebt en zelfs het merk erbij te zetten. Zo zorg je ervoor dat je enkel koopt wat je van plan was te kopen en niet valt voor allerlei aanbiedingen.
Wil je toch aanbiedingen volgen, dan kun je een app op je telefoon of iPad downloaden met folders. Bedenkt voor het bekijken van de aanbiedingen wat je nodig hebt deze week en kies daarop de aanbiedingen uit waarin je mee wilt gaan. Maak een lijstje en bekijk daarna wat je echt nodig hebt hiervan en wat je door het zien van de reclame hebt opgeschreven. Je wordt hier langzaam aan steeds bewuster in.
3. Voorraad
Het kan handig zijn om een voorraad in huis te halen van een aantal basic producten. Blikjes tomatensaus, pizzadeeg, meel, bloem, rijst, pasta, blikken soep etc. Als je dan een dag niet weet wat je moet eten of laat bent uit je werk, ben je minder snel geneigd om snel een kant-en-klaar maaltijd te scoren die vaak duurder is of eten te bestellen. Als je zorgt dat je altijd wat in huis hebt, kun je simpel iets bij halen of iets maken met de spullen die je in huis hebt.
Naast een voorraad is het ook heel voordelig om te investeren in een vriezer. Hierin kun je handige dingen bewaren zoals bevroren fruit, pizza’s, brood en eten wat over is. Je hoeft daardoor minder weg te gooien en hebt altijd iets te eten in huis. Dat bespaart op lange termijn vele geld.
4. Goedkope gerechten
Het is leuk om zelf op zoek te gaan naar een aantal goedkope en simpele gerechten. Pannenkoeken of pasta kan heel goedkoop zijn en je kunt het simpel zelf maken. Maak ook wat vaker je eigen saus zelf, zoals een tomatensaus met courgette, kruiden, paprika en champignons. Super simpel en veel lekkerder dan uit een pot. Je gebruikt hiervoor gewoon een goedkoop blik tomatenblokjes. Ook lekkere pasta is niet zo duur en is handig om altijd in huis te hebben. Soep is ook altijd simpel te maken en lekker goedkoop. Dit kun je ook maken met overgebleven groenten of groenten uit blik. Ook kun je eens een goed gevuld groenteomelet maken, groentepannenkoeken of een eenvoudige couscous.
5. Buiten de supermarkt
De supermarkt is niet altijd de meest goedkope plek om je boodschappen te doen. Soms kun je langs te weg bij een boer of teler goedkoop groentes kopen die overgebleven zijn en daarom goed betaalbaar. Ook is het op de markt vaak wat goedkoper.
6. Huishoudelijke boodschappen
Denk eens goed na over je huishoudelijke boodschappen. Is het nodig om wegwerpdoekjes te kopen voor de badkamer? Heb je keukenpapier echt nodig? Is groene zeep niet goed genoeg om de badkamer schoon te maken? En vraag jezelf ook eens af of het wc papier echt 10 lagen moet hebben? Dit soort dingen zijn we vaak zo gewend, maar als je ze wat goedkoper koopt of als je ze niet meer koopt, mis je er niets aan. Je kunt vaatdoekjes gebruiken en wat meer basic middelen gebruiken om schoon te maken. Dit is vaak ook nog eens veel beter voor het milieu.
7. Minder is meer
Als je minder keuze hebt uit soorten eten, zitten daar vaak ook voordelen aan. Te weinig keuze is natuurlijk niet goed, dan eet je te eenzijdig. Maar tien soorten koekjes om uit te kiezen is ook niet nodig. Ook heb je echt geen meerdere soorten crackers, chocoladepasta’s, worst, kaas of zes soorten limonade nodig. Als je je wat meer beperkt tot basics die echt lekker en goed zijn, kun je natuurlijk ook zo nu en dan eens iets extra’s in huis halen of een speciale koek of kaas kopen. Als je dat niet altijd in huis hebt, blijft het ook nog een beetje bijzonder en hoef je ook niet eindeloos te twijfelen over wat je nu weer op je brood doet. Te basic is niet goed, maar als je geld wilt besparen is een overvloed aan keuzemogelijkheden en producten ook een beetje overdreven.
8. Samen delen
Ga eens wat vaker samen met iemand eten. Dit is gezellig maar buiten dat kun je daarmee ook geld besparen. Niet alleen omdat je niets hoeft te betalen als je bij iemand uitgenodigd wordt om te komen eten, maar ook omdat je samen de kosten kunt delen en minder hoeft weg te gooien. Ook kom je vaak op leuke ideetjes als je bij iemand anders gaat eten. Iedereen kookt anders en daardoor kun je je laten inspireren.
9. Plannen
Het kan handig zijn om je eten voor de hele week vooruit te plannen. Hierdoor weet je wat je allemaal aan boodschappen moet doen. Je kunt voor bepaalde gerechten enkele zelfde ingrediënten gebruiken, zodat je niets weg hoeft te gooien. Natuurlijk is het belangrijk om hier wel een beetje vrij mee om te gaan, maar als je weet dat je die week veel thuis eet, kun je voor die dagen in ieder geval gericht aankopen doen en dat bespaart onnodige uitgaven.
10. Zelf maken
Lekkere, bijzondere koekjes kun je goedkoop en makkelijk zelf maken. Je hebt dan meteen ook iets leuks te doen en bent op een positieve manier bezig met eten. Veel sausjes, taart of sapjes kunt je zelf maken voor minder geld. Kant-en-klaar lijkt soms lekker snel, maar is alles behalve goedkoop. Daag jezelf eens wat vaker uit om het zelf te maken. Het zal heus wel eens mislukken, maar kan ook heel erg leuk zijn. Je leert zo ook steeds meer gerechten en recepten te maken.
Heb jij nog bespaartips voor boodschappen?
Geef een reactie