Elke keer dat ik bij de kassa in de supermarkt sta en het bedrag wat ik uit ga geven zie, besef ik mij weer hoeveel geld ik eigenlijk uitgeef aan eten. Ik vind lekker eten heel belangrijk en ik heb het er ook wel voor over, maar ik weet ook dat het goedkoper kan. Veel goedkoper. We geven met z’n allen denk ik sowieso meer geld uit aan eten dan nodig is en dat betekent ook direct dat we ook veel te veel weggooien. Zonde, want we kunnen hier enorm veel op besparen en dat geld kunnen we mooi op een andere manier uitgeven.
Het vraagt soms om wat meer creativiteit en plannen, maar dat kunnen we allemaal leren. Ik kan over het algemeen goed met geld om gaan. Ik heb dat op jonge leeftijd al geleerd en waar mijn zus geen zakgeld meer over hield, had ik altijd nog wat achter de hand en toch kocht ik of spaarde ik voor wat ik leuk vond. Met boodschappen doen gaat het ook steeds beter, maar door gebrek aan tijd (en planning, want dat is uiteindelijk het belangrijkste) schiet het er nog weleens bij in.
♥ Slim boodschappen doen
Allereerst is het verstandig om op een slimme manier boodschappen te doen. Ik ga eigenlijk altijd naar de Albert Heijn omdat dat het dichtste bij is, maar als je veel spullen in één keer moet kopen, is het soms slimmer om naar de Aldi, Lidl of Dirk te gaan. Dit scheelt vaak veel geld. Sinds mijn vriend een nieuw huis heeft, zit de Dirk het dichtste bij en doen wij ook steeds vaker daar boodschappen.
♥ Samen boodschappen doen
Wanneer ik alleen boodschappen doe, koop ik al snel alles waar ik op dat moment trek in heb. Dit heeft vaak als resultaat dat dingen blijven liggen die ik uiteindelijk weg moet gooien. Vaak pakt alleen naar de supermarkt gaan voor mij duurder uit dan wanneer ik dit samen met iemand doe. Samen kun je toch wat kritischer kijken naar wat echt nodig is. Dat kan helpen.
♥ Maak een boodschappenlijstje
Het maken van een boodschappenlijstje helpt wel als richtlijn om snel en doelgericht te winkelen in de supermarkt. Het zorgt er bij mij altijd voor dat ik doelgericht op de producten af kan lopen die ik nodig heb zonder dat ik alle schappen af hoef te lopen en in de verleiding kom om allerlei andere dingen mee te nemen. Ik denk dat dit ook handig is als je last hebt van eetbuien. Zo beperk je ook de tijd dat je in de supermarkt hoeft te zijn.
♥ Ga niet met lege maag naar de supermarkt
Wanneer je geld wil besparen en je het jezelf niet nog lastiger wil maken met allerlei lekkere dingen in huis, is het verstandig om met een gevulde maag boodschappen te gaan doen. Het is namelijk zo dat je veel sneller de neiging hebt om meer te kopen dan je nodig hebt wanneer je honger hebt.
♥ Boodschappen voor de hele week
Dit is wat mij nog niet zo lukt. Het is veel voordeliger om boodschappen te doen voor een hele week dan dat je elke avond na het werken in de supermarkt staat. Als je gelijk door bent gegaan uit werk vergeet je waarschijnlijk ook nog wat je wel en niet al in huis hebt en koop je dingen dubbel. Als je veel boodschappen in één keer haalt, zal je ook sneller gerechten op elkaar afstemmen en bedenken waar je bijvoorbeeld iets voor nodig hebt wat je de dag erna ook nog kunt gebruiken.
♥ Plannen dus…
Wanneer je boodschappen voor de hele week wilt halen, is het nodig om een planning te maken. Allereerst is het goed om te bedenken wat je ‘s morgens nodig hebt of graag wil eten als ontbijt. Schat in hoeveel je ongeveer nodig hebt. Doe dit ook met de tussendoortjes die je lekker vindt, fruit en lunch. Kijk vooral ook wat je allemaal nog in huis hebt en check de houdbaarheidsdatum. Sommige dingen moeten voor een bepaalde tijd op, zonde om weg te gooien…dus het is handig om dat dan eerst op te maken.
Het avondeten vind ik altijd het lastigste omdat ik nooit zo goed kan inschatten wat ik de rest van de week wil eten. Dit gaat nog niet heel goed bij mij, maar ik weet wel hoe ik het uiteindelijk moet gaan doen. Zorg voor een gevarieerd weekmenu maar bedenk ook met wat je bijvoorbeeld meerdere dagen kunt doen. Zo kun je wortels, paprika en tomaten door een salade doen, maar je kunt er ook pastasaus of soep van maken. Je zal steeds meer leren hoelang je bepaalde dingen kunt bewaren en wat je er allemaal nog meer mee kunt doen om toch een heel andere maaltijd te creëren. Kies een vast boodschappenmoment uit in de week, bijvoorbeeld in het weekend of een doordeweekse avond en doe bijvoorbeeld samen met je partner, een vriendin of familielid boodschappen. Dan is het ook nog gezellig!
♥ Aanbiedingen
Alle supermarkten hebben wel aanbiedingen waarmee zij adverteren. Ik pas de dingen die ik kook of die ik koop vaak aan op aanbiedingen en dit kan op den duur ook veel geld schelen. Laatst heb ik ook Robijn wasmiddel groot ingeslagen bij de Action omdat dit veel goedkoper was dan bij de Albert Heijn. Dat gaat natuurlijk niet over datum, dus is prima om groot in te kopen.
♥ Eten bewaren en invriezen
Sommige dingen kun je niet goed invriezen, maar heel veel ook wel. Pasta saus en soep bijvoorbeeld vries ik altijd in. Zonde om weg te gooien en heel handig voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken en toch graag iets lekkers en gezonds wilt eten. Het scheelt overigens ook heel veel geld. Hieronder deel ik het recept van een pasta saus met jullie die ik regelmatig maak. Maak wat meer en je hebt voor een volgende keer ook nog wat! Het enige wat je hoeft te doen is het dan te ontdooien en te verwarmen, eventueel wat water erbij, pasta koken en klaar!
Recept voor pastasaus Spaghetti Bolognaise
De spaghetti kook je gewoon volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik meng eigenlijk nooit alle saus direct door de pasta omdat je de restjes dan eigenlijk niet meer kan bewaren. Ik vind ingevroren pasta niet zo lekker. Wat ik dus doe, is een grote pan saus maken en wat hiervan overblijft laten afkoelen en vervolgens invriezen.
Wat heb je nodig?
– 500 gr rundergehakt
– 1 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 winterpeen
– een half glas witte wijn
– 1 of 2 bouillon blokjes
– 2 blikken tomaten in blokjes
– 1 tl tomatenpuree
– Een aantal verse tomaten
– zout, peper, Italiaanse kruiden
Bereiding
Snijd de ui, wortel en knoflook in kleine stukjes. Bak de ui en knoflook in olijfolie en voeg vervolgens de gehakt toe. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en wat Italiaanse kruiden en voeg de wortel toe. Doe het bouillonblokje in een kopje en voeg hier heet water aan toe. Laat het oplossen en voeg het bij de gehakt wanneer dit gaar is. Voeg ook het halve glas witte wijn toe. Laat het even pruttelen. Vervolgens voeg je de tomaten in blik, verse tomaten in stukjes en tomatenpuree toe. Laat het pruttelen en breng het verder op smaak met kruiden naar wens.
♥ Restjes dag
Ik denk dat er echt heel veel restjes weggegooid worden terwijl dat echt prima nog gegeten kan worden. Het scheelt dan gewoon meerdere avondmaaltijden per week en sommige dingen zijn ook juist lekker als lunch. Als ik een stuk pizza over heb, eet ik die de dag erna met nog meer plezier tussen de middag. Wanneer je dit meer als gewoonte gaat zien, gaat het je op langere termijn heel veel geld schelen.
♥ Wat heb je nog in huis?
Wanneer je gaat bedenken wat je zal gaan eten of wat je gaat koken, is het goed om eerst eens te kijken wat je nog in huis hebt. Dingen opmaken is altijd beter dan dingen uiteindelijk weg moeten gooien omdat de houdbaarheidsdatum verstreken is. Daarnaast betekent dat ook vaak dat je geen of minder nieuwe dingen hoeft te kopen. Als je bijvoorbeeld bezoek krijgt, kun je wat lekkers in huis halen maar je kunt ook zelf wat bakken met dingen die je nog in huis hebt. Zo maak ik vaak eierkoeken zelf, ontzettend makkelijk en heel lekker! En…. ik heb eigenlijk altijd wel de ingrediënten in huis.
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 9 kleine eierkoeken.
– 100 gram bloem
– 100 gram (kristal)suiker
– 2 eieren
– 1 afgestreken tl bakpoeder
Evt. schil van een halve citroen
Hoe maak je het?
verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren samen met de suiker tot een romig mengsel. Meng de bakpoeder met de bloem en zeef dit door het eimengsel heen. Voeg eventueel de citroenrasp toe. Meng het niet door elkaar met een mixer maar met een spatel of houten lepel. Dan houdt je het luchtig. Doe het ook niet te lang. Verdeel het beslag in 9 hoopjes over de bakplaat (ongeveer 1 eetlepel). Zorg voor ruimte tussen de eierkoeken want ze gaan nog groeien! Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten. Als ze lichtbruin zijn, zijn ze gaar. Zijn ze nog erg bleek? Laat ze er nog even in zitten maar houd het goed in de gaten, anders worden ze droog.
♥ Shoppen op de markt
Wanneer je bijvoorbeeld in één keer veel groenten in wil slaan, kun je het beste een bezoekje brengen aan de markt. Vooral de Haagse markt is mijn favoriet. Hier hebben ze enorm leuke prijsjes 🙂 Het is wel handig om van te voren te bedenken wat je wil gaan maken en wat je dus nodig hebt. Anders koop je alsnog veel wat je uiteindelijk misschien moet weggooien. Groente bederft natuurlijk op gegeven moment. Bedenk ook hierbij: maak bijvoorbeeld veel pasta saus of soep en vries het in!
Hoe bespaar jij geld?
Geef een reactie